Cetnici u svetlu dokumenata

15

Cetnici u svetlu dokumenata

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 123

Napisano: 19 Mar 2012 22:13

[Citat:b]gorran*[/b]
Слике су врло занимљиве,међутим моје питање за фотографију се не односи на период ослобођења Србије од стране совјета које је народ дочекивао са радошћу,нити на слике где политчки комесар држи говор ,нити демонстрације српског народа против братоубилачког рата,већ се односи на период 42,43.44 год ,период интензивне владавине немачког окупатора и велике борбе партизанског покрета у тим годинама.Фотографију из СРБИЈЕ за наведене периоде са српским сељацима на некој органозованој свечансти,скупу,свадби,или НАЈБОЉЕ РЕЧЕНО ПОЛАГАЊУ ВОЈНИЧКЕ ЗАКЛЕТВЕ МЛАДИХ ПАРТИЗАНА ПРИЛИКОМ СТУПАЊА У НОБ.

Dopuna: 19 Mar 2012 22:33
мајор Пабле Ђуришћ у Колшину 1943.год


Dopuna: 19 Mar 2012 22:33
пуковник Драгослав Павловић источна СРБИЈА


Dopuna: 19 Mar 2012 22:35
МЕШТАНИ СЕЛА ПЛАСКОВАЦ КОД ТОПОЛЕ,на птут поред сеоске школе,први слева горе наслоњен на коња болничар у гарди Михајло Лазаревић

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

ginjica ::[већ се односи на период 42,43.44 год ,период интензивне владавине немачког окупатора и велике борбе партизанског покрета у тим годинамаNije mi poznato da je neko tvrdio da su '42. i '43. partizani vodili velike borbe u Srbiji. Naprotiv, to je period kad je borba u Srbiji bila zamrla. Britanci su decembra 1943. procenili broj partizana pod oružjem u Srbiji na 1.200. Međutim, već u junu 1944. procenili su NOVJ u Srbiji na 15.000.
To je bio period značajnih borbi zapadno od Drine i južno od Lima (ako treba koja slika iz Tuzle, Splita, Banjaluke, tu sam). Zbog toga Nemci u Srbiji nisu ni držali armijske jedinice.
Takođe, nije sporno da je pokret DM u Srbiji imao znatan broj pristalica - naročito u Šumadiji, na primer. Međutim, 1941, kad su mogli slobodno da se opredele, srpski seljaci ipak su se većinski opredelili na partizane. Takođe je došlo do ogromnog priliva dobrovoljaca u leto 1944, kad je popustio strah od terora. Da citiram još malo Orlovića:Citat:Mada su još od Požege jedinicama tu i tamo pristupali novi borci, uglavnom prebegli ili zarobljeni prisilno mobilisani četnici, tek je usledio masovniji priliv novih boraca iz okoline Valjeva. Samo iz fabrike »Vistad« javilo se trista dobrovoljaca u diviziju. Kako je izveštavao Štab divizije, u toku osam dana boravka u Valjevu i okolini u jedinice je svakodnevno pristizalo 45-50 n o v i h boraca. Štab 1. proleterskog korpusa izvestio je 21. septembra da su od ulaska u Srbiju neke jedinice porasle za 60 do 80 procenata, a 23. septembra da je do tada iz Valjeva i okoline u jedinice NOVJ stupilo 1.200 novih boraca, da bi 5. oktobra izvestio da 6. divizija ima 5.000 boraca.492' O tome ubedljivo svedoči i Milan Antončić u pominjanom članku: »Samo sada više nema mjesta bojazni«, piše on, »da će udarna snaga divizije oslabiti zbog smanjenog brojnog stanja. Jer, svakodnevno nam, evo, dolaze desetine i stotine novih boraca Srbijanaca. Te mladiće oduševljavaju naša pričanja o dosadašnjem putu 6. divizije. Obećavaju da neće izneveriti te borbene tradicije«. I dalje: »Sa njima se, kada jedinice nisu u pokretu ili na drugim zadacima, intenzivno izvodi vojnostručna i politička obuka, protkana našim bogatim iskustvom«.
I Dragoslav Mutapović, tada politički komesar 6. divizije na sastanku Divizijskog partijskog komiteta u Valjevu 26. septembra je zabeležio da je do tada u 1. brigadu stupilo oko 242, u 2. brigadu oko 120 i u 3. brigadu oko 200 novih boraca dobrovoljaca, koji su i narednih dana u masi priticali. Kada se divizija pomerila iz Valjeva na sever - u rejon Koceljeva, Vladimirci, Tekeriš - u nju je, pored boraca sa tog prostora, stigla 650 boraca dobrovoljaca iz sela Darosave kod Aranđelovca, gde je bilo prikupljeno 2.500 dobrovoljaca, od čega je svaka brigada dobila oko 200 ljudi.
( http://www.znaci.net/00001/77_8.pdf )

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 123

Napisano: 19 Mar 2012 22:47

за дивно чудо ,четници па још и обријани на полагању војничке заклетве 1942 у селу Вујетинци надомак Чачка јединице 2.равногорског корпуса.


Dopuna: 19 Mar 2012 22:53

И једна слика генерала Д.Михаиловића са савезничким официрима у селу Прањани 1944.год.

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

ginjica ::за дивно чудо ,четници па још и обријани на полагању војничке заклетве 1942 у селу Вујетинци надомак Чачка јединице 2.равногорског корпуса.
I plodovi njihove borbe:
Spisak stanovnika čačanskog kraja koji su ubijeni izvan borbe od strane četnika Draže Mihailovića tokom Drugog svetskog rata.
Spisak stanovnika čačanskog kraja koje su četnici Draže Mihailovića tokom Drugog svetskog rata uhvatili i predali Nemcima, koji su ih zatim ubili.

Radisav S. Nedović: ČAČANSKI KRAJ I NOB - SLOBODARI NA STRATIŠTIMA (Čačak 2009.)

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 123

Бјељина 28.септембар,генерал Д.Михаилвић са америчким пуковником Мекдаулом и муслиманским првацима припадницима равногорског покрета,иначе ово је слика која је од стране комунистичких власти коришћена као доказ сарадње четника и усташа,гле чуда деценијама су говорили о сарадњи, а испостави се да су уместо усташа амерички официр и муслимански прваци.


offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14128

Napisano: 19 Mar 2012 23:14

Пре него што наставите са ређањем слика и контра-слика, какве везе слике имају са темом?

Dopuna: 20 Mar 2012 9:21

Који део горње реченице није био јасан?

offline
 • vazduhoplovni inzenjer
 • Pridružio: 20 Jan 2012
 • Poruke: 179

ginjica ::Napisano: 19 Mar 2012 22:47
за дивно чудо ,четници па још и обријани на полагању војничке заклетве 1942 у селу Вујетинци надомак Чачка јединице 2.равногорског корпуса.

Kakvi su ti to cetnici ako su obrijani ?
Jesi li video ovih godina manifestacije cetnickih poklonika na Ravnoj gori ?
To je prava slika i prilika cetnika.
Ti ocigledno sam sebe obmanjujes. Stvorio si neku idilicnu, iracionalnu sliku o cetnicima u svojoj glavi.


Nisi mi odgovorio, sta mislis da li bi i Draza Mihailovic isto postupio kao Tito, kad je uslisio Drazinu molbu za prekidom vatre, a bio je na nekoliko koraka da zarobi i njega i njegov stab, Nov 1941 ?

Jesi li obratio paznju sta britanski major Hadson izvestava:Izvestaj je iz 1941 i 42, u Srbiji. Jasno se kaze da su partizani znatno jaci od cetnika, i da su lako mogli da zarobe Drazu Nov 41. Draza je morao da moli za prekid vatre, a sam je poceo sukobe.

Britanac takodje kaze da su partizani mogli 1941 da isteraju i Drazu i Nedica iz Srbije da nije bilo pomoci Nemaca.

Obracas li ti uopste poznju na ove izvestaje "iz prve ruke", sa terena ?

Nisi odgovorio ni odakle ti podatak da je nemacki pukovnik svedocio u korist Draze na sudjenju? Koji je izvor?

offline
 • Pridružio: 26 Apr 2007
 • Poruke: 263
 • Gde živiš: Zagreb, Hrvatska

ginjica ::Бјељина 28.септембар,генерал Д.Михаилвић са америчким пуковником Мекдаулом и муслиманским првацима припадницима равногорског покрета,иначе ово је слика која је од стране комунистичких власти коришћена као доказ сарадње четника и усташа,гле чуда деценијама су говорили о сарадњи, а испостави се да су уместо усташа амерички официр и муслимански прваци.
Ne znam, možda mi se čini, no treći s desna izgleda kao da ima domobransku ili njemačku taborsku kapu (vjerojatno domobran).

offline
 • vazduhoplovni inzenjer
 • Pridružio: 20 Jan 2012
 • Poruke: 179

Kad smo kod Drazinog ordenja, cudno je da se Trumanov orden pojavio posle vise od pola veka, a da niko iz cetnicke organizacije nije znao za njaga. Vrlo cudno.

Drugo, ako je tacno da ga je Truman 1948.g dodelio Drazi, traba imati u vidu da je to bilo u jeku antikomunisticke histerije u Americi. Truman je covek koji je bacao atomske bombe i napalm po civilnom stanovnistvu i u Japanu i u Koreji, koji je stitio Artukovica i druge nacisticke zlocince. Znaci covek sumnjivih moralnih nacela, najblaze receno.

De Gol je 1943g bio obmanut britanskom propagandom u korist Draze. On nije imao svoje ljude na ovim prostorima pa je verovao britanskoj propagandi.
To je opste poznata cinjenica. Kasnije je priznao gresku.

Evo ga "orden" koji su Amerikanci dali Drazi, u ratu, za vreme Ruzvelta:

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14128

Napisano: 20 Mar 2012 13:53

firebar ::Kad smo kod Drazinog ordenja, cudno je da se Trumanov orden pojavio posle vise od pola veka, a da niko iz cetnicke organizacije nije znao za njaga. Vrlo cudno.
Орден је додељен уз следећи коментар:
Citat:"General Dragoljub Draza Mihailovic distinguished himself in an outstanding manner as Commander-in-Chief of the Yugoslavian Army Forces and later as Minister of War by organizing and leading important resistance forces against the enemy which occupied Yugoslavia, from December 1941 to December 1944. Through the undaunted efforts of his troops, many United States airmen were rescued and returned safely to friendly control. General Mihailovich and his forces, although lacking adequate supplies, and fighting under extreme hardships, contributed materially to the Allied cause, and were instrumental in obtaining a final Allied victory." March 29, 1948, Harry S. Truman.
Текст је помало чудан и неодређен.
Наводи се да Д.М. водио отпор против окупатора од децембра 1941. до децембра 1944. - при чему су оба датума погрешна.
Главни разлог за доделу ордена је операција спашавања оборених ваздухопловаца.

Dopuna: 20 Mar 2012 13:55

firebar ::Truman je covek koji je bacao atomske bombe i napalm po civilnom stanovnistvu i u Japanu i u Koreji, koji je stitio Artukovica i druge nacisticke zlocince. Znaci covek sumnjivih moralnih nacela, najblaze receno.
Замолићу вас још једном да се уздржите од оваквих коментара.

firebar ::De Gol je 1943g bio obmanut britanskom propagandom u korist Draze. On nije imao svoje ljude na ovim prostorima pa je verovao britanskoj propagandi.
To je opste poznata cinjenica. Kasnije je priznao gresku.

Који је извор да је Де Гол признао грешку?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 658 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 2 sakrivenih i 651 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, LUDI, Nobunaga, sasa76, voja64