Vojni kamioni FAP (sve verzije)

139

Vojni kamioni FAP (sve verzije)

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

@Sima:

I sve lepo ti nama napisa što nas ubeđuju preko novina zadnjih beše 15 godina od strane nabeđenih genija ekonomije. I gde smo danas došli? Pa da oni koji su to proičali zadnjih 15 godina, danas došli na poziciju da eto moramo da menjamo igru jer očigledno nećé biti stranih investicija, već moramo sami, moramo da dignemo proizvodnju i izvoz, moramo da sami pa i sama država dižemo fabrike za izvoz. Njihove reči su da mi nemamo više luksuz da gasimo ništa već moramo da spašavamo redom. Njihove reči su da bi se vratili na nivo 2000te, trebaće nam jedno 20-30 godina odvajanja od usta. I to govore oni koji su sve zajeb....Isto nas obaveštavaju da strane firme iznose pare napolje i da mi kao država od toga nemamo nikave koristi, naprotiv. Upozoravaju da ćé na kraju balade o EU da nas dočeka ekonomija i ekonomski status zemlje da bibili uopšte u situaciji da govorimo o ikakvom prijemu. U prevodu, kad saberemo sve navedeno, ima da se govori o eventualnom prijemu tek za 20-30 godina ako bude sreće.

Nije da ja ne razumem situaciju već ti. Nije to vezano za to koji su oni gore, njih znamo i znamo šta su. Sad je pitanje sprečavanja krvoprolića po zemlji. A sve vodi ka tome. Ako ti ovo nije signal za uzbunu, ne znam šta jeste. Nije ovo Maova Kina. Ovde neće biti nimalo lepo ako pukne. Ovde imamo izbor, tamo ga nije bilo. Imali su samo njega, mi možemo da izaberemo koga hoćemo, zar ne? Da odmah upozorim, ako dođemo do tačke pobune, višé nećéš posle toga morati bar jedno 20ak godina da se brineš o bilo kakvim izborima, oni koji silom dođu na vlast jedino će silom otići. A sa njima nećeš moći lako ko sa ovima sada.

I oko carina i sličnog koje ne štite ništa na onom "poštenom" zapadu: ima EU i SAD nešto što oni zovu antidampinške carine koje uvode uglavnom u sektorima gde je jaka njihova indusrija ili postoji zahtev zaštite njihove industrije. Interesantno, zar ne?

@neshaoct :

Problem koji ni ti ni ostali ne shvate je da država ostvaruje dobit jedino ako u državi ostaje profit firme, bila ona privatna ili ne. Ovde, mi nemamo ostanak profita, na njega se ne naplaćuje porez, mi taj isti Fijat finansiramo ne samo "odlaganjem" plaćanja poreza, plaćanjem dela kredita koji smo uzeli, uz sve garancije za preostalih milijardu koju je uzeo i ne plaćá Fijat, dajemo svake godine 50 miliona evra u kešu njima dovoljno da svaki zaposleni tamo ima bar 1500 evra mesečnu platu (inače, sve ovo podaci iz revizionog izveštaja koji se radi svake godine za pomenuti FAS)..... Gde je tu dobitak države? Ko normalan gura sebe u gubitke? Nije to pitanje ekonomije jedne firme, to je pitanje ekonomije države, dakle, koliko država dobija na kraju. Država je na kraju u gubitku. Taj gubitak plaćamo svi, pa i ti i to svaki put kad nešto kupiš. Jesi li ti pristao da dobrovoljno daješ svoje pare Fijatu? Ja nisam. I neću. Šta mene briga za jednu holandsku firmu. Kad je na kraju država u gubitku, to se plaćá sa smanjenjem svega ostalog što nama treba: školstvo, zdravstvo, penziono, poljoprivreda ....

Iskreno, mene vaša priča podseća na ispade balavurdije. Krenuli ste negde ali odmah ispadi: nećémo sa tim autom, kako je ružan, nije nov, nije Mercedes ili šta ja znam, nema klimu, nema navigaciju, nema tv da uživam dok me voze .... E ne sviđa mi se ovo ili ono, a šta želite nemate pojma. Vi bi da imate sve ali kako da se dođé dotle, e za to nemate ni p od plana. Vi nemate nikakve ideje, nemate viziju, nemate ni želje ni znanja da probate da to uradite, sve vam smeta, najlakše je sedeti i ne raditi ništa. Balavačko neodgovorno ponašanje. Odrasitite malo, i donesite odluku šta želite, odredite prioritete. Da probamo da se vadimo ili želite da pasete travu. Prosto, zar ne?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6581

Lepo ti Vasiljevicu pricas, samo mislim da si zanemario bitne stavke u matematickom modelu. Forsiras novac, kao da mi posedujemo sve moguce tehnologije i licence, i samo treba eto da odlucumo da proizvodimo. I cim proizvedemo nesto odma ce se javiti njih 16 da kupi. Tehnologija i trziste su jako bitni.

Svaku tehnologiju koju mi mozemo da kupimo, moze i sto njih drugih. I verovatno njih 50 moze da priusti manje plate ili vece subvencije, da nas izbaci iz posla.

Mi nemamo ni tehnicki ni ekonomski potencijal da dignemo bilo sta sami. Premalo je ljudi, previse siromaha, premalo skolovanih!

EU ima 700 M stanovnika, a SAD 320 M. Oni mogu da sebi priuste pomalo izolacije, i opet ce svi hteti da trguju sa njima. Mi imamo jedva 7 M i smanjujemo se.

Ako profit od Fijata ne ostaje u Srbiji, plate radnicima ostaju. I onda oni kupuju... A drzava ne zivi od profita, vec od poreza. Ima tu i po neko od domacih kooperanata, koji drpe po malo od profita. Sve je bolje od FAP, od koga na nacionalnom nivou nemamo nikakve koristi.

Fijat ima pravo na profit, jer on ima tehnologiju i trziste za svoje automobile.offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 3575

voja64 ::Da nije malo bio pretežak PAM Broving M2 na krovu u prvim serijama Ognja.
Na kasnijim verzijama je ugrađivan malo lakši Zastavin M87 a rađen kao kopija NSVa 12,7x108mm.
Nešto se nesećam da je u prvoj verziji Ognja na FAP2220 bio i PAM na krovu kabine.
Nešto mi ovaj stranski nije jača strana a i na ovom linku su obe verije lansera prikazane a stara je bez pama.
http://www.armyrecognition.com/europe/Yougoslavie/.....iption.htm

Prototipska serija na paradi 1975. Nigde PAM-a

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1443

Maksim 3 ::Samo jedno pitanje , ako je takvo stanje kao što kažete šta onda da radimo. Da zatvorimo i te fabrike koje još kako tako rade , radnike da otpustimo i šta onda . Da pasemo travu možda?
Napisano je već:
Citat:FAP, kao i IMT, kao i bilo ko drugi...kao što je uostalom urađeno i sa Zastavom...ako želi da kupi neko ko već ima tehnologiju (proizvod), i plasman tog proizvoda, treba tom nekom (pro)dati. Onda se isplati dati subvencije jer daješ za obezbeđenu proizvodnju i plasman.

vasiljevic ::
@neshaoct :
Problem koji ni ti ni ostali ne shvate je da država ostvaruje dobit jedino ako u državi ostaje profit firme, bila ona privatna ili ne.

Pogrešno.
Nijedna država na svetu ne živi od poreza na profit privrednih subjekata. Svaki privredni subjekt koji ima više od 2 pametna čoveka u svojim finansijama i ne iskazuje profit baš da ne bi platio taj porez. Ako i iskažu profit, onda prvo preregistruju firme negde na egzotičnim destinacijama gde je ta stopa najmanja. Svaka država na svetu živi od poreza na potrošnju (PDV), poreza na zarade (plate), i poreza na imovinu.

vasiljevic ::
...plaćanjem dela kredita koji smo uzeli, uz sve garancije za preostalih milijardu koju je uzeo i ne plaćá Fijat, dajemo svake godine 50 miliona evra u kešu njima dovoljno da svaki zaposleni tamo ima bar 1500 evra mesečnu platu (inače, sve ovo podaci iz revizionog izveštaja koji se radi svake godine za pomenuti FAS)...

Kako ti sve ovo znaš kada ugovor nije objavljen? U njemu pišu obaveze jedne i druge strane, ali eto...ti nekim čudom to znaš iako nisi nigde mogao da pročitaš? Zašto onda sve ovo izmišljaš?
Daj mi link ka tom ''revizionog izveštaja''.
Od svih stvari koje si napisao jedino je tačno za tih par desetina miliona evra jer se to vidi u budžetu, ali gledaj čuda...kad si vlasnik fabrike 33% moraš i da ulažeš. Bebee Dol Zamisli tu glupost da suvlasnik mora da ulaže svake godine?! Sram nas bilo što moramo da damo svake godine par desetina miliona evra kao suvlasnici fabrike.

Kako je to ova država garantovala, a te garancije se nigde ne vide ni u jednom budžetu? Nije valjda da živiš u svetu u kome je moguće sakriti milijardu evra kredita, ili davanja garancija na to...ne kontam. Kamo lepe sreće da je tamo prosečna plata 1.500 evra, jer bi to značilo da država dobija još 1.000 evra svakog meseca na taj nivo plata, po glavi zaposlenog. Nije mi jasno zbog čega izmišljaš prosečnu platu od 1.500 evra tamo...zaista mi nije jasno čemu takva lupetanja.

vasiljevic ::
Iskreno, mene vaša priča podseća na ispade balavurdije. Krenuli ste negde ali odmah ispadi: nećémo sa tim autom, kako je ružan, nije nov, nije Mercedes ili šta ja znam, nema klimu, nema navigaciju, nema tv da uživam dok me voze .... E ne sviđa mi se ovo ili ono, a šta želite nemate pojma. Vi bi da imate sve ali kako da se dođé dotle, e za to nemate ni p od plana. Vi nemate nikakve ideje, nemate viziju, nemate ni želje ni znanja da probate da to uradite, sve vam smeta, najlakše je sedeti i ne raditi ništa. Balavačko neodgovorno ponašanje. Odrasitite malo, i donesite odluku šta želite, odredite prioritete. Da probamo da se vadimo ili želite da pasete travu. Prosto, zar ne?

Iskreno, mene tvoja priča podseća na nekog džangrizavog dedu kome je vreme stalo negde par godina pred smrt Tita. I, tako, živeći i dalje u tom svetu tripuje razne stvari, među kojima i da se mogu samostalnim, domaćim snagama staviti na noge IMT, FAP, da je moglo to i sa Zastavom ali eto tamo neki kreteni je prodadoše Fiatu...i da tako podignute firme mogu onda da se uspešno bore sa konkurencijom na otvorenom tržištu Srbije, regiona, Evrope...i Afrike. To su budalaštine.

Nijedna od tih firmi nije bila konkurentna ni u svoje zlatno doba, kada je imala tržište od 20 miliona ljudi, zatvoreno tržište, bez konkurencije. Čak ni tada nisu mogli ništa sami, nego su kupovali licence od Mercedesa, Fiata, MAN-a i drugih. Čak ni tada nisu mogli da prodaju nigde ništa osim u SFRJ, plus politički trgovinski aranžmani sa nesvrstanima. Ali, i svi ti nesvrstani su danas na mnogo višem tehnološkom nivou, i danas čak ni njima ne možemo da prodamo traktor ili kamion na tehnologiji od pre 30 godina jer Kinez nudi, i pravi bolji i jeftiniji traktor ili kamion, plus daje kredite i uslove plaćanja koje mi nikada ne možemo. Imaju viška dolara, obrću ih i daju svu svoju robu ili usluge na kredit. Pa, i nama su most na Dunavu napravili na kredit. Tako isto asfaltiraju trenutno pola Afrike...isto tako prodaju i svoje građevinske mašine, kamione, traktore. I, onda u takvom svetu će da se pojave Srbi sa skupljim proizvodom koji nije bolji, i sa uslovima plaćanja koji su ''daj sve pare odmah'', i svi će da polete i kupe naš kamion. Hoće, ali samo u tvojoj glavi, ne i u realnosti.

I, niko ovde ne priča da ne treba da se radi ništa. Lažno predstavljaš da ovde postoje samo dva mišljenja. Tvoje koje ukazuje na neophodnost postojanja industrije, i drugo mišljenje koje kaže da nama industrija ne treba.
Ne.

Nego se priča da je bolje i jedino svrsishodno da se daju subvencije, ali za proizvodnju koja je zagarantovana i plasman koji je obezbeđen, a ne kao do sada u bunar. Što znači da moraš da radiš sa nekim ko ima tehnologiju i plasman. Da znaš zašto daješ.
Zaposliš ljude, ti ljudi troše i naplatiš više PDV-a. Ti ljudi primaju platu i naplatiš više poreza na platu. Ti ljudi onda kupe nešto imovine na kredit (jer imaju stabilne prihode, mogu da planiraju svoj život i u narednih 20 godina, pa kupe neki stan, koji je neko prvo morao napraviti, pa opet država dobije dodatne kvadrate na koje naplati porez na imovinu, itd, itd.)
Drugi ljudi samo kažu da mi sami ne možemo da se borimo na tržištu jer je naš proizvod lošiji i skuplji. Čak i da nekim čudom prevalimo tehnološki zaostatak, opet bi naš proizvod bio skuplji jer radimo neuporedivo manje serije. Pa, čak da nekim čudom počnemo da štancujemo na stotine kamiona nedeljno, opet drugi (veliki igrači) nude bolje uslove plaćanja. Shvati više u kom svetu živiš.

offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1787

Pismo akcionara FAPA premijeru https://drive.google.com/file/d/0B9pA-ljYLHkZRTFxMlR0WUpPRGc/view

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

OK, ako neka država samo živi od poreza na potrošnju, poreza na zarade i poreza na imovinu, što onda u recimo SAD digli onoliku buku i pritiskali Apple, Google, IBM i ostale zbog milijardi neplaćenog poreza i pomenutog iznošenja para napolje i rade sve što mogu da nateraju druge države da se usvoji sistem koji će to da onemogući?

I ne, ne izmišljam, ono što sam napisao je prosto iz reviuzionog izveštaja koji se svake, ali svake godine radi za pomenuti naš ponos u Kragujevcu. Revizioni izveštaj napravila firma Ernst&Young. Ukupan poslovni bilans bio je u minusu za nekih 50ak miliona evra. I onda je izspeglana situacija odlaganjem plaćanja poreza. Eto ti već za start 50 milki. Firma je bila oslobođena plaćanja poreza na sve što je predstavila kao ulaganje, pa sad dodaj na onu cifru od 50 miliona još oko 15 miliona. Novi kratkoročni krediti od par sotina miliona evra sa ukupnim obavezama koje su preko milijarde evra. Dugoročni krediti od oko 430 miliona evra gde je oko 170 miliona evra naš deo kredita kod Evropske investicione banmke, to je ona cena koja je plaćena da se napravi fabrika ili kako već. U izveštaju doslovce navedene "podsticajne" mere: izuzećé od poreza po raznim osnovama, izuzeće od plaćanja nadoknada doprinosa, oslobađanje od opštinskih poreza svih vrsta, subvencije za investicije, pomoć za obuku, izuzeće plaćanja poreza na lična primanja, smanjenje cene energije i tako dalje. Dakle, ni ceo spisak povoljnosti nije naveden već je stavljen pod itd. I da, tim podsticajnim planom koji je napravljen sa Fijatom naš pojam izvoza je dobio nadoknadu doprinosa za zaposlene za period od 10 godina ili ti toliko godina mi ima da plaćammo sve poreze na radnike kao država. Pri tome je država u obaveze da daje kredite Fijatu po kamatama manjim od tržišnih. Troškovi materijala iznose preko 85% prihoda od prodaje. Takvog podatka nema i nećeš naći ni za jednu firmu igde u svetu osim za našeg mezimca. Trošak bruto zarada u firmi oko 3% (inače procenat za zarade svuda u svetu iznosi oko 12%). Troškovi eksperata i podrške veći od iznosa za plate svih 3.000 zaposlenih. Plus konsultantske usluge i ostale konsultantske usluge, i ti eksperti i konsultanti godišnje okoštaju oko 20 miliona evra. Ukupno podvučeno, do sada naša bajna država je dala u ruke Fijata preko pola milijarde evra. Reda radi. Je li dovoljno iscrpno da bi shvatio glupost u kojoj se nalazimo? Usput rečeno, pomenuti način rada Fijata je u svetu poznat kao LON. To je uvoz radi izvoza, uvezem sve da bi tamo sklopio i lakirao, što je najprljaviji i najmanje plaćen deo posla, da bi to izvezao i napravio dobit na malim platama i izbegavanju plaćanja poreza i ostalog. Najmanje isplatljiv posao koji sve države izbegavaju jer od njega ima samo troškova.

Sad ti nama glupima objasni kako je ovde država dajući pola milijarde evra za subvencije Fijatu za garantovano tržište i garantovan proizvod profitirala? Kad mi tamo ne naplaćujemo ni poreze na plate jer ih mi plaćamo? Nama je jeftinije na kraju da svakom od tih 3000 zaposlenih damo tih bednih 40.000 mesečno da sede kod kuće nego ovaj posao. Za pomenutih pola milijarde evra mogli su da sede kod kuće bar 30 godina. Prosta računica. A pominjemo samo jednu firmu, gde su ostale takve firme.

I da mi ne idemo dalje, nego ajd da prihvatimo tvoje rešenje. Neće biti kupaca za firme, to je nama jasno, ima da zatvrimo sve i otpustimo nešto preko 90.000 ljudi iz proizvodnje. Ok. Oni će za sobom da povuku bar dva puta toliko gašenja radnih mesta van svoje branše. Uspešno smo ugasili celu industriju. Nema izvoza (ionako nam je industrijska proizvodnja iz godine u godinu u padu, pa nema veze), nema izvoza, nema deviza, nema stranih investicija (ionako ih nije nešto bilo, pa i to nema veze). Superiška. I šta sada dalje? Kako ćeš ti genije da se zaposliš, dobiješ platu i živiš? Gde? Šta će da radi nekoliko miliona ljudi koji nemaju posao i nemaju od čega da žive? Daj nam rešenje. Da prekratimo muke, napiši rešenje problema. Nemoj da nam pričaš o tome kako ovo ili ono nije dobro i nema prođu, idemo na kraj i sad daj rešenje problema. Bez trolovanja i izvlačenja, čisto rešenje.

offline
 • Pridružio: 23 Jan 2015
 • Poruke: 241

vasiljevic ::+ Tekst
Very Happy
E moj prijatelju, džabe priča onima koje je edukovao onaj kepec sa tetkinog kreveta, ili ..., ...
Da je FAP dobio carinsku zaštitu, kupio bi ga Kamaz, ili MAN, ili ... kao svoj ulog ovde.
Jer prodaje se tržište, kome treba fabrika bez tržišta...?
Jer hteo Pežo Zastavu, ali da ostane CARINA?
Ne da sklapa, nego da PROIZVODI!!!
Da je FAP dobio kao ITALIJANSKI Fijat 500 mil evra u 4 godine, a pre toga sposobnog direktora, ovlašćenja Fijata i MIKRO carinsku zaštitu...
Žika iz Kikinde, da je dobio 10.000 evra, otvorio bi farmu za odgoj školjki i PLAĆAO "državi", ali Fijat NE. Kad ti ne ceniš svoju državu, narod, što stranac da te ceni kad mu hrliš u ropstvo?

Zato nema kukanja, tražili ste da budete strano vlasništvo, mali, beznačajni, nemoćni i prašina, eto ga sad... još malo i FAP gud baj, SISU je za ovde.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2015

Najveće krađe u poslednje dve godine ???!!! KATASTROFA !!!

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2009
 • Poruke: 321
 • Gde živiš: Nis

Tako to rade ozbiljne korporacije

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6226
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Princip koorporacija je da nadju sto jeftiniju radnu snagu, dobiju sto jeftiniji proizvod u sto je ukljucen i sto jeftiniji transport (zeljeznica-brod, nije auto put) do trzista. Proizvod mora da odgovara trzistu.
E, da je drzava uspjela smanjiti broj zaposlenih u fabrikama , jer da podijeli plate radnicima po 50 evra svi bi se bunili, ( ipak je u socijalistickom sistemu bio mnogo veci broj radnika ) dosta fabrika bi ostalo funkcionalnim.
Zastavi je bio potreban pored novog punta ( zastava 10) i nesto poput panda 4x4- izuzetno vozilo za razne drzavne sluzbe, poste a i za privatan sektor. I napravis zakon da auto zastitis ( evropa ima slicne zakone euro 3, euro 4.........) i cjenom prilagodis domacem trzistu .
E sad Fi

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 636 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 4 sakrivenih i 613 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, cole77, Duško, goxin, JOntra, ladro, nenad81, nikoladim, oddsock, Oscar, raketaš, repac, S-lash, stalker, suton, vathra, VJ, voja64, zdrebac