Vojni kamioni FAP (sve verzije)

137

Vojni kamioni FAP (sve verzije)

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2013
 • Poruke: 407

Po meni, početno rešenje koje bi izvadilo FAP iz mrtvih je jednostavno. Uredbom odrediti da svi budžetski korisnici moraju da svoj vozni park zanavljaju isključivo FAP-ovim kamionima. Dakle sva moguća JKP, Vatrogasci, Vojska.... itd. Znam da je to totalno suprotno od EU standarda o slobodnom tržištu i hebe mi se za njih.

Zatim, preko banaka u državnom vlasništvu (ako još ima takvih uopšte, mada mislim da je Komercijalna u većinskom državnom vlasništvu) dati povoljne kreditne linije za kupovinu FAP kamiona od strane privatnog sektora.

Postaviti stručan menadžment i dovesti proizvod na prihvatljivi odnos cena-kvalitet.

I, eto održive proizvodnje, fabrika radi, plate se primaju i otvara se potencijal za dalji razvoj. Nikakva nauka. Samo obična logika i volja da se nešto uradi.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6582

Tome uredbom bi manje vise FAP napravio monopolistom (u SFRJ je postojao jos najmanje TAM za kamione, 11 Oktombri za autobuse...) i dao bi ima mogucnost da npalcuju kamione i autobuse visestruko skuplje nego konkurenti (osim ako i to ne regulises uredbom). I naterao bi sve lokalne zajednice da moraju da subvencionisu Priboj (koji se vec subvencionise, tj. FAP se subvencionise). A sa druge strane ne postoji reciprocna uredba po kojoj Priboj i posebno radnici FAP-a moraju da kupuju iskljucivo proizvode napravljene u Srbiji.

Tipa Leskovac mora da izdvoji (verovatno cak i vise) sredstava da kupi FAP-ova vozila, ali Priboj nije nicim obavezan da kupi Leskovacke paprike (ili sta got je od industrije ostalo tamo).

Ako hoces slobodno trziste, onda moras da ga guras do kraja (i svi tako moraju). Ili zatvaras granice, pa sta bude bice.

Ono sto meni sada nije jasno, ako se FAP vec subvencionise, odnosno plate se dele iz budzeta, zbog cega onda FAP-ovi kamioni nisu ekstra jeftini? Koliko zaista kostaju sirovine? Kako Kamaz uspe da napravi kamion 2 ili 3 puta jeftinije?

Jeste da kod nas ima raznih spekulacija (ali to je vec posebna stvar) i da svi stite svoju industriju tako sto je preferiraju na tenderima, ali ne i po svaku cenu!offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 6549

Камаз направи 260 камиона на дан, а погледајмо и само руско тржиште и колика је ту потражња за камионма.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2011
 • Poruke: 625

vasiljevic ::@Sima zna, neshaoct itd:

Ovako, Tito jeste umro. Nema SFRJ. Fabrike nisu kao što su nekad bile jer su ugašene. Sad, pošto imam preko 40 godina, pa sam malko učio istoriju u školi, znam i ovo: danas nam je industrijska proizvodnja manja nego što je bila u kraljeviniu Srbiji. Znam i ovo: imamo bar početak u recimo IMTu, a kad je taj IMT počinjao, tu je bila poljana. Kad neko ima negde zgrade, neke mašine, ima u ljudi koji mogu, znaju i žele da rade, ne može se reći da nemamo ništa, ili ti, danas smo u boljoj situaciji u odnosu na ono vreme. Ali ne brini, zahvaljujući vašoj nabudženoj pameti, krenućemo opet od tog istg poljančeta. Zašto? Pa ako neko ima internet može da vidi da nijedna, ali ni jedna zemlja nije napredovala na bazi stranih ulaganja i da su sve, ali sve uspešne zemlje, od Japana pa preko Južne Koreje do danas Kine svoj napredak pravile na bazi domaćég kapitala i vrlo, vrlo, vrlo velikog ulaganja države u privredu. No, to treba da naučite.

Subvencioniranje propalih firmi sa 750 milki godišnje .... Ko to reče? Oni gore? Oni koji istim zabrane nabavke nove opreme ili sirovina jer su pomenute frime stavili u sistem restrukturacije i privatizacije pre 10ak godina? Daj im pare za kupovinu opreme i materijala. Ne ograničavaj ljude. Da li da pomenemo da recimo, ta ista država koja "dotira" ne upalćuje doprinose koje je uračunala u te "dotacije", pa poreze, da je u tim dotacijama uračunata kamata za neplaćene poreze i doprinose koja opet, gle čuda, nije plaćena ni tim novim "dotacijama" ..... Baš imamo pravu sliku ko svaki put kad naš novopostavljeni svemoćni tata izađe pred kamere i obavesti nas da imamo suficit u budžetu. Samo sačekamo par dana, pa probverimo stanje, i vidimo da smo opet u gadnom deficitu. Suficit smo dobili time što nismo platili ništa tih dana, pa se nešto nakupilo, taman za slikanje pred kamerama. I subvencija nije ja dao pare za neke minimalne plate i zabranio im da rade, to je svuda u svetu, osim u vašim glavama teranje u socijalni program i pravljenje socijalnih slučajeva.

Država ima para za modernizaciju. Ako ima para za onoliko trutova koji su politički zaposneni, tad ima para i za ostalo, pa i za pokretanje proizvodnje, modernizaciju fabrika. Bez proizvodnje, dragi moj mladunac, po oosnovama ekonomije koja se u moje vreme učila u srednjoj školi (bar informativno smo morali da znamo) nema stvaranja viška proizvoda, bez viška proizvoda nema trgovine, bez trgovine nema akumulacije .... Pa da bi jeo moraš da zasadiš. E da mi je sad opet otići u te vaše škole pa da naučim gde ste posisali svu tu pamet i nadmenost.

I oko subvencija, proizvodnje i slično u recimo pomenutoj Kiji. Ona proizvodi u dve fabrike koje sklapaju automobile sve osnovne komponente, u jednoj proizvodi neophodan broj motora, u drugoj neophodan broj menjača za oba pogona. Da ne pominjemo ostatak proizvodnje komponenti, da ne pominjemo da moraju da plate poreze, da njima država ne otpisuje poreze kao mi Fijatu, ne dotiraju svake godine Kiju sa 50ak miliona evra kao mi Fijat, da se plaće porez na profit a ne iznosui iz zemlje kao kod nas, da ne pominjemo da subvencije se daju za ljude koji imaju bar 5 puta veće plate od naših ....Usput rečeno, naše dotacije Fijatu nisu izgradnja autoputa, to nije dotacija kod nas. Da je autoput dotacija države gde bi nama bio kraj. Svi bi imali koristi. Jok, mi plaćamo u kešu, na račun Fijata. Ajd malo mozga. U ekonomiji koja ima ovako nisku cenu radne snage, a ona je 200 evra mesečno, tu ne idu subvencije onom proizvođaču koji nešto sklapa od uvoznih komponenti već onom ko diže prooizvodne pogone i donosi tehnologiju. I subvencije nisu pravilo, one su izuzetak i to je nešto oko čega se vode gadne debate i prozivaju oni koji rade takve stvari za nelojalnu konkurenciju.

I opet, nije sve što se ugradi u Fijat deo koji se vodi pod uvozom autoindustrije. Kablovi, koji se oovde naprave i jednog glupoj manufakturi, koja je plaćena bedno, i koji smo usput rečeno i subvencionisali, ne idu kao uvoz autodelova. Ili razna elektronika i delovi za sklapanje sedišta, ili plastika za izlivanej plastičnih delova, limovi ..... To spada među one ostale grane koje imaju one silne niske cifre. I da, a gde se kod nas nalazi pogon pomenutog Magnetija koji pravi pomenutu centralu air-bag sistema, jer ja baš nešto nisam obavešten da hje kod nas ima. Da se uvozi, to znam, ali da se kod nas pravi ..... Ne, kod nas, nema dela koji košta višé od 200 evra da je napravljen. I ne, nije većinski napravljen, jer bi tad preko 50% komponenti koje se ugrade bile napravljene u domaćim fabrikama od domaćih materijala od nule. Kad nešto sklapaš od uvoznih materijala, to je većinski sklopljeno. Zato se mi natežemo sa rusima oko izvoza, jer oni naše definicije napravljenog ne priznaju, kao ni ostatak sveta.

Dragi moji, vi fabriku niste videli, u životi niste videli kako radi jedan proizvodni sistem kako treba. Razumem ja vas, mladi ste, drčni i najpametniji, i mi smo bili takvi u tim godinama, ali mi stariji ipak smo videli ono što vi niste videli. I znamo ono što se zna samo iz iskustva ne iz knjiga.


Нити је Србија Мао Цедунгова Кина нити ћемо ми овде правити "Велики скок" па да све то тако може као што ти мислиш да може.
Добро ја знам где се налазе и у каквом су стању нпр ИМТ и ИМР и добро знам да би тракторе које они прозводе могли продавати земљама трећег света и то доста добро али неко хоће ИМТ- ово земљиште јефтино да ту прави станове и заради брзу лову па им није у интересу да то ради јер онда нема јефтине земље.
ИМТ је имао прођу у Африци, а ИМР у Азији колико се сећам па је сад и то пукло због "оних горе" и пословних интереса њихових другара тајкуна, а како су их сада преименовали привредника да би народу били милији и лакше пљачкали.
Имали смо шансу 2000- ите после оних несрећних промена и тада је био задњи тренутак да се нешто уради али није итд... да не дужим причу.
Е сад кад је све пропало, машине старе, производња скупа и нерентабилна, тржишта нема јер је преплављено производима других који праве јефтиније и у великим количинама и угавном квалитетније ти би да им увалиш новог ФАП- а који је "стар 30 и кусур година" и то још скупљег, е па неће да може.
Ова држава нема пара да купи два пишљива хеликоптера а камоли да нешто уложи у индустрију, а треба да се уложи и то доста.
Могла би да уложи кад стане на ноге (ако икад и стане) али све те фабрике више не могу да чекају, значи сад ил' никад, на самрти су и једино решење је довести сад одмах неког ко има пара да уложи и да ради бар нешто док и то нешто није цркло па да останемо и без тога.
Како народ каже "боље и врабац у руци него голуб на грани".
Ја и даље тврдим да већина вас 50+ и даље живите у илузији оне Југославије и да због тога не можете сагледати тренутно стање ствари, јер та филозофија "дај да само обришемо прашину са старих машина (бар са оних које нису продате у старо гвожђе), да доведемо човека домаћина и да кренемо ударнички" је нереална и то је само ваш сан, а снови нису стварни.

Матијевић је недавно купио Необус и ту ће сад да пребаци неку његову фабрикицу где склапа кинеске тракторе и тврди да ће повећати производњу истих, а аутобуси одоше у историју.

Нама је био и остао проблем да имамо "вође" који су ограничени као тераса и који не виде даље од свог носа, који не разумеју шта је то држава, државни интерес итд... и самим тим имамо шта имамо.
Време је прошло, фабрике пропале, паре смо потрошили, џепови су нам шупљи и дошло је време да се хватамо за сламку спаса да би бар нешто остало и опстало.
Тако да боље и Фиат у Крагујевцу него пропала Застава и чисто да напоменем да од кад је Фиат дошао тамо са кооперантима је скочио природни прираштај тј из године у годину рађа се све више деце, порасла је продаја некретнина (избили су на треће или четврто место у Србији) и доста се боље живи, тако да имајте и то у виду док пљујете по Фиату и тим субвенцијама.

Да резимирам, тих 300000 џабалебароша што раде у држави нико неће отпустити, нити може нити сме, а да би намакли паре за улагање.
Ти што одлучују "они горе" су неспособни људи који не размеју оно горе што си ти набројао, а у вези домаћих фабрика.

Дакле ја то што си ти написао све разумем и знам, али такође знам и ко су и какви су ти "они горе" који о свему томе одлучују, знам да због таквих нема пара за улагања, држава је пропала, све је овде пропало и када то све видим и сагледам реалност у каквој се налазимо, а не живим у фантазијама из прошлости и како је некад било, онда ја младунац схватим да је боља и та субвенција и да бар нешто ради и да није под катанцем него да чекам да се "они горе" дозову памети и бар нешто ураде јер бојим се да више немамо времена и да смо сад у овом тренутку на ивици провалије и да је потребан само један мали поветарац да нас гурне преко те исте ивице.

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1443

aerodrom ::@Neshaoct
Polemises sa covekom koji je imao prilike da obidje hale vise Fiatovih i General Motorsovih fabrika u Evropi. I ne samo njihove, vec i firme koje proizvode komponente.


https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/user/3-neshaoct/
Jedna od poseta fabrici

Imaš u toj temi gomilu postova, zavisno koliko vremena imaš - čitaj.
Nadam se da je i tebi sada jasnije da ništa ne pričam napamet.
Ponovo si napisao dosta stvari koje nisu tačne, ali ovo je tema o FAP-u, da ne idemo dalje u Off.
Otvori temu o Fiatu u Srbiji i pošalji mi link ka njoj.

=======================

vasiljevic ::
I oko subvencija, proizvodnje i slično u recimo pomenutoj Kiji. Ona proizvodi u dve fabrike koje sklapaju automobile sve osnovne komponente, u jednoj proizvodi neophodan broj motora, u drugoj neophodan broj menjača za oba pogona. Da ne pominjemo ostatak proizvodnje komponenti, da ne pominjemo da moraju da plate poreze, da njima država ne otpisuje poreze kao mi Fijatu, ne dotiraju svake godine Kiju sa 50ak miliona evra kao mi Fijat, da se plaće porez na profit a ne iznosui iz zemlje kao kod nas, da ne pominjemo da subvencije se daju za ljude koji imaju bar 5 puta veće plate od naših ....Usput rečeno, naše dotacije Fijatu nisu izgradnja autoputa, to nije dotacija kod nas. Da je autoput dotacija države gde bi nama bio kraj. Svi bi imali koristi. Jok, mi plaćamo u kešu, na račun Fijata. Ajd malo mozga. U ekonomiji koja ima ovako nisku cenu radne snage, a ona je 200 evra mesečno, tu ne idu subvencije onom proizvođaču koji nešto sklapa od uvoznih komponenti već onom ko diže prooizvodne pogone i donosi tehnologiju. I subvencije nisu pravilo, one su izuzetak i to je nešto oko čega se vode gadne debate i prozivaju oni koji rade takve stvari za nelojalnu konkurenciju.

I opet, nije sve što se ugradi u Fijat deo koji se vodi pod uvozom autoindustrije. Kablovi, koji se oovde naprave i jednog glupoj manufakturi, koja je plaćena bedno, i koji smo usput rečeno i subvencionisali, ne idu kao uvoz autodelova. Ili razna elektronika i delovi za sklapanje sedišta, ili plastika za izlivanej plastičnih delova, limovi ..... To spada među one ostale grane koje imaju one silne niske cifre. I da, a gde se kod nas nalazi pogon pomenutog Magnetija koji pravi pomenutu centralu air-bag sistema, jer ja baš nešto nisam obavešten da hje kod nas ima. Da se uvozi, to znam, ali da se kod nas pravi ..... Ne, kod nas, nema dela koji košta višé od 200 evra da je napravljen. I ne, nije većinski napravljen, jer bi tad preko 50% komponenti koje se ugrade bile napravljene u domaćim fabrikama od domaćih materijala od nule. Kad nešto sklapaš od uvoznih materijala, to je većinski sklopljeno. Zato se mi natežemo sa rusima oko izvoza, jer oni naše definicije napravljenog ne priznaju, kao ni ostatak sveta.

Dragi moji, vi fabriku niste videli, u životi niste videli kako radi jedan proizvodni sistem...


Sve napisano nema utemeljenje u činjenicama.

Svi proizvođači iz Koreje ili Japana prave pogone u Evropi kojim zaokružuju proizvodnju jer im se ne isplati da bilo šta dopremaju iz Japana i Koreje. Samim tim je potpuno neuporedivo sa evropskim proizvođačima koji svoju proizvodnju baziraju na tom istom evropskom kontinentu.
I, naravno da imaju olakšice i subvencije (nije valjda da misliš da je slučajno u Slovačkoj, a ne negde drugde, napravljeno toliko pogona za proizvodnju automobila u poslednjih 10-tak godina...proguglaj malo o tome).
Pa, kada je VW uzimao Škodu, sve dugove Škode je uzela Češka država na sebe, pogledaj koja je bila prodajna cena za Škodu...koliko je VW platio za nju. A, onda pogledaj te automobile danas. Uzmu platformu koja NIJE RAZVIJENA u Češkoj (npr. platformu Golfa i na njoj prave Oktaviju, ili stariju generaciju Passata i na njoj prave Superb), motor i menjač koji NISU RAZVIJENI u Češkoj (TFSI, TDI i ostali), i Škoda razvaljuje sa prodajom širom kontinenta.

IMT ne postoji nigde osim na papiru i u tvojoj glavi. Radnici koji su nosili proizvodnju 80-tih su u penziji, kao npr. i moj otac. I kad su radili (konkretno u FOB-u, livnica na NBGD), tuširao se hladnom vodom jer nije bilo grejanja vode, i radio u hladnoj hali jer nije bilo grejanja. Sa tehnologijom koju imaju, a koja je ista kao pre 30 godina, mogu danas da naprave traktor koji niko nigde ne bi kupio.

Paralela...imali su i francuzi svoj IMT. I gle čuda...i on je propao. Kupili kinezi, sa njim kupili i tehnologiju, dodali u svoj portfolio i male traktore koje nisu uopšte znali da prave, i sada malo po malo uče od francuza i počinju da snabdevaju evropsko tržište:
http://www.chinadaily.com.cn/bizchina/2011-03/23/content_12213466.htm
IMT ne može samostalno tome da konkuriše...ne može da ima ni bolji, ni jeftiniji traktor. A, ti bi spucao ko zna koliko desetina miliona evra subvencija jer eto misliš da može da se vrati vreme kada je IMT radio. Misliš da može samostalno da konkuriše kinezima, da može da se sam bori sa kupcima na evropskom tržištu u narednih par decenija??? GUZ - Glavom U Zid Je l kontaš koliko se tržište promenilo od tog vremena kada je cela SFRJ kupovala domaće traktore, kada je to isto tržište bilo zatvoreno, i kada nisi imao nikakvu, a kamoli jeftiniju konkurenciju???

FAP, kao i IMT, kao i bilo ko drugi...kao što je uostalom urađeno i sa Zastavom...ako želi da kupi neko ko već ima tehnologiju (proizvod), i plasman tog proizvoda, treba tom nekom (pro)dati. Onda se isplati dati subvencije jer daješ za obezbeđenu proizvodnju i plasman. A, davati subvencije sa uverenjem da će oni sami da razviju tehnologiju, pa će da osmile proizvod, pa će da ga naprave (evo, sa kojom livnicom bi taj neki imaginarni IMT radio), i onda da ga samostalno uspešno prodaju po Srbiji, regionu i Evropi uopšte...- bajka.

=======================

Sima zna ::Нити је Србија Мао Цедунгова Кина нити ћемо ми овде правити "Велики скок" па да све то тако може као што ти мислиш да може.

Apsolutno saglasan.
Eto, ako te mrzi da čitaš sve ovo što sam pisao, dovoljno je samo ovu Siminu rečenicu. Cool

offline
 • Pridružio: 12 Dec 2011
 • Poruke: 215

Samo jedno pitanje , ako je takvo stanje kao što kažete šta onda da radimo. Da zatvorimo i te fabrike koje još kako tako rade , radnike da otpustimo i šta onda . Da pasemo travu možda?

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6582

Maksim 3 ::Samo jedno pitanje , ako je takvo stanje kao što kažete šta onda da radimo. Da zatvorimo i te fabrike koje još kako tako rade , radnike da otpustimo i šta onda . Da pasemo travu možda?

Fabrike koje rade ne treba dirati. Da bi ja definisao fabriku kao radecu, ona mora da pravi profit. Nije obavezno da nema dugove (jer svi moraju da pozajmljuju obrtna sredstva i sredstva za ulaganje od banki) ali dugovi moraju da budu pod kontrolom i da se smanjuju. Davanje subvencije je opravdano, ako subvencija izazove povecanje ekonomije, te vracanje svih tih para nazad u budzet kroz poreze.

Ako fabrika ne pravi profit, i ako dugovi koji ima premasuju imovinu fabrike, onda tu fabriku treba likvidirati.

Treba ulagati (subvencionisati) bilo koga ko ima tehnologiju i trziste i spreman je da zaposljava radnike u Srbiji (ili drzavi X). Tehnologija i trziste su medjusobno povezani, jer ne mozes bii konkurentan na trzistu bez pravilne tehnologije. Na primer nista ti ne znaci tehnologija za pravljenje kucacih masina ili crno-belih televizora. Ne znaci ti ni tehnologija proizvodnje koja zahteva preveliki broj radnika, te podize cenu finalnog proizoda. A ne znaci ti ni tehnologa za proizvodnju vozila, koji ima vece eksplotacione troskove (zato sto na primer ima pretesku sasiju i motore losije generacije). Sve su ovo samo primeri i ne odnose se na nikog konkretno.

Inace tehnologija ne podrazumeva samo masine i poznavanje procesa, vec i kvalitetno i obuceno ljudstvo.

Sadijska Arabija ima dovoljan visak novca, pa eto opet nisu postali industrijska super-sila. Nemacka je bila praticno bankrotirana posla oba svetska rata, a posle drugog i razorena bombama, pa se opet uzdigla. Ljudi znace. Kada imas vecu koncetraciju ljudi, to opet puno znaci.

Ima jos jedna prica koja je zanimljiva za ovu temu sto se tice tehnologije. Jugoslaviji je palo napamet pre 30-tak godina da bi bilo mnogo ekonomski isplatljivije da sama pravi kedere za Kubove, umesto da ih uvozi od Sovjetskog Saveza. Keder j eguma koja sprecava da voda prodje kroz poklopac vozila. Ali nikako nisu uspeli da naprave keder koji radi posao i leti i zimi; jedan tip radi posao za leto,a drugi za zimu.
Poenta price je da Sovjeti imaju toliko naucnika da mogu da odvoje jednoga da samo proucava i dizajnira kedere. A Srbija ima jos manji broj naucnika nego bivsa Juga; a i ono malo sto se rodi, pobegne u inostranstvo. Politicke parole tipa mi umemo, mozemo, moramo...su sam delimicno tacne. Mi moramo da se skoncentrismo na nesto, da tu budemo najbolji, a za ostatak privrede, sravciger industrija.

offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1807

Sva deca u Priboju su zelela da se slikaju u vojnom kamionu na poligonu fabrike. Sliku mi je poslao jedan prijatelj, a trebalo bi da je kamion 2832 jer je sami kraj 80ih godina. ja na zalost nemam ni jednu sliku a obozavao sam da se pentram po novim kamonima.


https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t.....e=55DA5B56

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 3120
 • Gde živiš: bela crkva banat

на конто овог горе писанија око "конкурентности" и тога ко кога субвенционише... људи, ајде да се не правимо будале. ствар је проста ко проја, увести лепо царине које су биле и пре и тако штитити своју индустрију (то што је преостало). и не би имао само фап фајду од тога да буде субвенционисан, јер би и тај фап морао од негде да набави мотор, гуме, разна црева, кочионе и друге облоге, какву-такву електрику и електронику и још бог те пита шта. тако би радиле још неке фирме а паре би остајале у држави. а поред свега тога, та иста "држава" субвенционише странце а наше дере ко муса јарца. ко ту кога за*ебава???

offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1807

Evo jedan meni zanimljiv detalj koji sam tek skoro primetio. Uporedite krov kabine na civilnom i vojnom FAPu. Iako je je kabina produzena, na vojnoj verziji krov je kao da je kratka kabina. Pretrazio sam gomilu slika i ovo se javlja samo na FAP produzenoj vojnoj kabini i nigde vise, ni na original Mercedes vozilima.

A izuzetak je 1118 koji ima normalnu civilnu kabinu

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 860 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 810 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AK - 230, Apok, ArmyBoss, bojank, cikadeda, darkangel, dragon986, Haryy, Hipnotizer, Jester, kovinacc, krlebgd77, kuntalo, Logic005, madza, majorgaspar, MB120mm, Megapurpletv, mercedesamg, MIg, nebkv, neutralal.com, novator, pein, rovac, royst33, sabros, sakota79, sevenino, Snorks, sovanova95, stegonosa, StepskiVuk, tomigun, Toni, trutcina, vasa.93, VJ, Vlad000, Vzor50, Wisdomseeker, Wlade, zajcev1, Zi0mek