Vojni kamioni

79

Vojni kamioni

offline
 • Pridružio: 27 Jun 2009
 • Poruke: 390
 • Gde živiš: Prijepolje-Srbija

u cemu je glavna razlika (osim u izgledu i polozaju motora) izmedju onih "njuskara" koje sam obicno vidjao u Americi i ovih klasicnoh kamiona kod nas
http://3.bp.blogspot.com/-9rBoWMC6qpU/ULEE8ylQoLI/....._0_big.jpg

http://wakpaper.com/large/Volvo_wallpapers_320.jpgRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Конкретни разлог је што код нас постоји дефинисана максимална дужина (уз друге параметре) возила и скупа возила (види члан 16.). Дакле - што је краћи тегљач то се може употребити дужа приколица, зато су њушкаши ту у подређеном положају. Исто важи и за друге камионе, не само тегљаче...

Амерички прописи допуштају веће димензије и зато су њушкаши тамо популарнији, посебно за дуге туре.

Причао сам са неколико наших људи који су возили њушкаше и углавном су их хвалили ( у глобалу су тиши, удобнији, дају бољи положај за вожњу...). Упркос по некој мани (димензије, прегледност...) оставили су на њих бољи утисак од уобичајених камиона.
П Р А В И Л Н И К
О ПОДЕЛИ МОTОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И TЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА
ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУTЕВИМА
::
...
III. ДИМЕНЗИЈЕ И МАСЕ ВОЗИЛА

Члан 16.

Највећа дозвољена дужина возила, износи:
1) за моторно возило, осим аутобуса и возила врсте L – 12,00 m;
2) за возило врсте О и R – 12,00 m, с тим што се дужина приколице мери од вучног ока руде до најистуреније тачке на задњем крају возила, а дужина полуприколице се мери од осе вучног чепа до најистуреније тачке на задњем крају приколице;
3) за аутобус са две осовине – 13,50 m;
4) за аутобус са најмање три осовине – 15,00 m;
5) за зглобни аутобус – 18,75 m;
6) за зглобни аутобус са две или више окретница – 25 m;
7) за возило врсте L – 4,00 m;
8 ) за возило врсте К, осим К5 – 12,00 m.

Највећа дозвољена дужина скупа возила износи:
1) за тегљач са полуприколицом – 16,50 m;
2) за вучно возило са приколицом – 18,75 m;
3) за скуп возила намењен за превоз контенера или возила – 21,00 m;
4) за туристички воз – 40,00 m.

Удаљеност било које тачке на предњем делу полуприколице и осе вучног чепа полуприколице не сме бити већа од 2,04 m.

Размак између задње осовине вучног возила и предње осовине приколице и прикључног возила са централном осовином не сме бити мањи од 3,00 m.

Највећи дозвољени препуст може износити највише 63% укупног размака осовина.

Највећа дозвољена толеранција у дужини возила износи 0,5% од прописаних вредности.


Члан 17.

Највећа дозвољена ширина возила износи 2,55 m, осим:
1) за радну машину и измењиву вучену машину за пољопривреду и шумарство, за које највећа дозвољена ширина износи – 3,00 m;
2) за возило врста N и О са надограђеном хладњачом са зидом дебљине преко 45 mm, за које највећа дозвољена ширина износи – 2,6 m;
3) за возило врсте N које има изменљиве уређаје за одржавање путева, за које највећа дозвољена ширина износи – 3,00 m.

Изузетно од става 1. овог члана, ширина возила не обухвата прекорачења која могу настати услед деформација пнеуматика у зони налегања на коловоз, постављања ланаца за снег и уградње габаритних светала, показивача правца скретања, спољњег огледала, светала за осветљавање пута, еластичних блатобрана и друге додатне опреме еластично везане за чврсту конструкцију возила.

Сви зглобно или еластично везани делови из става 2. овог члана, кад се преклопе уз чврсту конструкцију возила, морају бити унутар прописане највеће дозвољене ширине возила, а остали делови – унутар прописане највеће дозвољене ширине из овог члана, увећане за вредност дозвољеног одступања од највише 1%.


Члан 18.

Највећа дозвољена висина возила износи – 4,0 m, осим возила врсте L, за које највећа дозвољена висина износи – 2,5 m.

Kлиренс возила мора омогућавати да возило оптерећено до највеће дозвољене масе може да пређе препреку висине 10 cm.


Члан 19.

Моторна возила, као и скупови возила, морају имати такве уређаје да приликом вожње у кругу од 360°, најистуренија тачка возила мора бити вођена по кругу пречника од највише 25 m при чему се габарити возила морају кретати у појасу највеће ширине 7,2 m.
...offline
 • Pridružio: 20 Sep 2011
 • Poruke: 213

Citat:u cemu je glavna razlika (osim u izgledu i polozaju motora) izmedju onih "njuskara" koje sam obicno vidjao u Americi i ovih klasicnoh kamiona kod nas
http://3.bp.blogspot.com/-9rBoWMC6qpU/ULEE8ylQoLI/....._0_big.jpg

http://wakpaper.com/large/Volvo_wallpapers_320.jpg

Citat:Упркос по некој мани (димензије, прегледност...) оставили су на њих бољи утисак од уобичајених камиона.

Ja sam ti posedovao Volvo 610 i Volvo 660 (Americke)
Da bi ti objasnio velicine prvo moras da razumes sistem autoputeva!Moras da svatis da su i obicni putevi siri nego kog nas. Zatim moras da znas da svaki oznacen parni put je u pravcu istok –zapad a neparni sever-jug. Legalne brzine su zavisno od drzave od 55 do 75 mph i kamiono nema tahograf vec sam pises svoje vreme voznje sa brzinama.

http://en.wikipedia.org/wiki/Interstate_Highway_System
http://www.weather.com/outlook/driving/interstate/regional?reg=us

What happened to the 55 mph Federal speed limit?
There never was a national speed limit of 55 mph. The States determine speed limits.
The impression of a "national speed limit" stems from the Emergency Highway Energy Conservation Act, which President Richard M. Nixon signed on January 2, 1974. In the midst of an energy crisis touched off by conflict in the Middle East and a subsequent oil embargo imposed by the Organization of Petroleum Exporting Countries that forced Americans into long lines at gas stations, the Act was part of a nationwide effort to reduce oil consumption. The law prohibited the Federal Highway Administration from approving highway projects in any State having a maximum speed limit over 55 mph. The States could retain higher speed limits if they wished, but at the cost of losing Federal-aid highway funding. As a result, all States complied with the legislation.
The Surface Transportation and Uniform Relocation Assistance Act of 1987 allowed the States to increase speeds to 65 mph on rural Interstate routes without penalty. The National Highway System Designation Act of 1995 extended the authority to all roads. The States now have full control of speed limits.


Njuskara
Kao kod kola vidis 1 do 2 metar njusku isped sebe i to je sigurnije za vozaca u slucaju udesa.Preglednost je bolja od kola zato sto si na visem, imas preglednost tako da ti je mrtav ugao odozgo -napred minimalan i pravilo je da stanes kada vidis ivicu njuske u nivou tablice od kola ispred sebe.

Mrtvi uglovi
Novi kamionio imaju senzore sa strane tako kada imas nesto u mrtvom uglu pisti alarm kao za vazdusne kocnice. Kod starih modela imas retrovizore i oni trebaju samo pocetnicima jel iskusni vozac zna situaciju oko kamiona.


mali srebrni retrovizori iznad farova

novi volvo sa napred kockastim malim retrovizorima

Pogonske osovine

Imaju u 99 % slucajeva dve pogonske osovine i mozes da biras oces pogonsku jednu ili dve. Kamion je stabilni zimi,manja verovatnoca da se zaglavi na kaldrmama, manje ga baca teret, sigurniji pri pucanju gume u voznji itd…

Imaju ukupnu maksimalnu tezinu kamiona normalnu 80 000 lbs i duzine po rastojanju izmedju osovina koje zakoni svake drzave propisuju. Normalno na 53 ft prikolici osovine stoje na 41 ft i osovine na prikolici mogu da se pomeraju napred-nazad da se balansira teret po osovinama. Maksimalno opterecenje za prvu osovinu je 12000 lbs a za ostale 17000 lbs.( vecina slucajeva)
Evo primeri za NH, MI, OH, TX, NE, WY itd..
http://www.nh.gov/dot/org/projectdevelopment/bridg.....eights.pdf
http://www.michigan.gov/documents/Loads_dim_87014_7.pdf
http://www.dot.state.oh.us/districts/D11/Documents.....ladmin.PDF
http://www.txdmv.gov/motor_carrier/overweight_permit/weight_limits.htm
http://www.dor.state.ne.us/rpt/pdfs/weights.pdf
http://www.whp.dot.state.wy.us/wydot/size_and_weight/size_limits

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 89235

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2008
 • Poruke: 3441

Kamazova prezentacija novih proizvoda. Medju njima oklopno vozilo 4x4, vece i teze od LMV-a, Tajfun u 6x6 i 8x8, i prepravljen Tajfun u OT (bez soferke, sa nakosenim nosom) 6x6 i 8x8. Inace koncept koalicija artiljerije na njihovom kamionu, i jos neke stvari:

http://bmpd.livejournal.com/485975.html

offline
 • Pridružio: 06 Apr 2013
 • Poruke: 5

Isao sam jednim putem izvan Valjeva i naleteo na jedan stari kamion iz Drugog svetskog rata.Vozilo se nalazi na nekom prosirenju pored puta,malo dalje u dvoristu sam zatekao nekog dedu koji mi rekao da je taj kamion od nekog njegovog komsije.Sad pokusavam da stupim u kontakt sa njim da vidim hoce li da ga proda.U pitanju je kamion marke Dodge ne znam oznaku.Ima tri osovine i sve su pogonske ,U njemu se nalazi dizel motor.Molim moze li neko da mi kaze vise o ovom kamionu.Hvala unapred

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

Личи ли на неке од ових - http://en.wikipedia.org/wiki/Dodge_WC_series ?

offline
 • Pridružio: 06 Apr 2013
 • Poruke: 5

Rekao bih da je model WC-63 .Nema vitlo napred, pretpostavljam da je bilo na njemu ali ga neko ga je skinuo.Ima metalnu kabinu nema otvoren krov,sanduk na sebi ima nekih delova od drveta ali uglavnom je od metala .Ne znam koji tip motora je u njemu to cu uskoro proveriti .Za koji dan cu ici opet pa cu ga slikati i izbacicu fotke.

offline
 • Aleksa Milosavljević
 • Major
 • Pridružio: 23 Sep 2011
 • Poruke: 365
 • Gde živiš: Pula(Republica Istria)

Kraz 255 u službi mornaričke pješadije

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3194
 • Gde živiš: Kraljevo

Da malo bolje pogledamo ove nove modele.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1144 korisnika na forumu :: 73 registrovanih, 11 sakrivenih i 1060 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, Alibaba1981, Apok, aramis s, awathorn, bobomicek, Bojan5150, bojank, Bubili, Bubimir, dAre1988, Darko8, Dejan84, dekan.m, Denaya, doklevise, dragoljub11987, Dukelander, Excalibur13, galerija, goxin, goxsys, hyla, Imba Dakula, JimmyNapoli, ladro, lakumic, Lucije Kvint, Magistar78, Mi lao shu, mikrimaus, Milan A. Nikolic, milan op1978, miljannis, MiloradKomadic, Mixelotti, mnn2, MrNo, nextyamb, Nikolajevic, ObelixSRB, operniki, Perkele, prle122, procesor, raskoljnikov, Romibrat, Spreewerk, Sr.Stat., Srle993, Stanlio, Sumadija34, taz1cl, theNedjeljko, Toni, trutcina, tubular, Underwood, vaso1, vathra, Vlad000, vladetije, vlahale, voja64, W123, wexy, wulfy, YU-UKI, zdrebac, ZetaMan, |_MeD_|, Šraf