PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

233

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11815

Meni je kod Dvine strasnije gorivo (TG-02) od oksidansa (crvena pusljiva azotna kiselina). Kiselinu vidis ako curi (pusi se narandzasto Smile ), pa mozes vetar u noge. Gorivo ne, a dok osetis miris vec si nadrljao.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22224

bojank ::Meni je kod Dvine strasnije gorivo (TG-02) od oksidansa (crvena pusljiva azotna kiselina). Kiselinu vidis ako curi (pusi se narandzasto Smile ), pa mozes vetar u noge. Gorivo ne, a dok osetis miris vec si nadrljao.
Hvala bojank na podsećanju za boju dima iz kiseline koji se tu i tamo dešavalo da malo procuri pri raskačivanju nakon punjenja raketa na lanseru ,te su nas stalno upozoravali da se tada odma ide uz vetar i udalji od mogućeg širenja iste i uzbunu svima u ruži vetrova sa sirenom da im se ne desi smrad il nešto na S...offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6018
 • Gde živiš: Novi Sad, severna Srbija

shadower78 ::Prelistavao sam temu Strela 10 i naletio na ovu galeriju. Ima dosta fotki Kub-a.

http://s161.photobucket.com/user/sasans23/library/.....amp;page=1


Давно беше, али постављено је и у ову тему.

https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/.....ml#p694483

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2016
 • Poruke: 1276

mgaji21 ::Buk m3 je zamena za Kub i Nevu, nekada ce to odgovorni shvatiti. Sto se tice nasih IC raketa, razvijati PVO i PO rakete sa modernim IC radarom, kao sto je ugradjen naprimer u Jevelin i slicne sisteme.

Mislim, da je bilo na netu da je Myanmar napravio modernizaciju Kubova i to tako da mogu izpaljivati i rakete buk 9M38M1, 9M317E. I to je to. Eventuelno da se zamjeni motor na kub raketama, pa i to je pod pitanjem, dal bi bilo dovoljno.

To o kačenju nekih Irc raketa na platformu kubova meni lično djeluje kao neka patka. Neki loš protopit, neko puštanje magle. Jer ako je to sve šta može napravit Srbija od Kubova, bolje da nikad više ne ratuje.

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1462
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Meni iz svog ovog pisanja deluje da jedina smislena modernizacija jeste Kub M4 koji bi, ako sam ja dobro razumeo, praktično bili "omasovljenje" novopridošlih baterija Buk M1-2 ili M2 sa dodatnim laserima od Kuba koji koriste Buk rakete. Bilo koja priča sa Kubom i Nevom bez nabavke novih sistema je promašaj i bacanje para. I za IC rakete se slažem sa većinom sagovornika, sve to na zaseban lanser (kamion) i K-13 i R-60 i R-73, vezati sa Žirafom, optika i da radi u sadejstvu sa PASARSOM i pokriva sisteme višeg ranga. Kad se nađe para uzeti Pancir i Buk M3 za okosnicu PVO a stariji Buk, Kub M4 i PASARS+ taj neki IC sistem sa Žirafom da to lepo pokrivaju po dubini i da se dobije nekakav začetak slojevite PVO uz kontinualnu nabavku dodatnih Pancira i Buk M3 i eventualno u budućnosti kad je broj ovih novijih sistema zadovoljavajući, ići i na, tad već S-350 ili S-400 pa da se dobije prava slojevita PVO koja praši na svim daljinama i visinama. Ovo lutanje u "modernizacijama bez cilja" ima samo da razvuče sve do tačke da i to malo tehnike koja može smisleno da se modernizuje i upotrebi istrune. A opet, možda je nekome baš to i cilj.

offline
 • Pridružio: 18 Nov 2014
 • Poruke: 600

Није можда, него јесте.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Ajde još jedared da "obnovimo gradivo" vezano za modernizaciju Kub sistema na verziju Kub-M4.

*Dakle, baterija/divizion Kub-M4 bi se sastojao od:
- Osmatračko-akvizicijski 3D radar Kupol iz sistema Buk M1 (ili kasnije M 1-2)
- Komandna stanica iz sistema Buk M-1 (ili M 1-2)
- RStON sistema Kub, modernizovan i delimično digitalizovan, komunikacija sa Komandnom stanicom
- 4X SLO sistema Kub sa po 3 rakete sistema Kub
- 1x TELAR sistema Buk M-1 (ili kasnije M 1-2) sa nišanskim radarom

Ovakav sistem može jednovremeno gađati 2 cilja.

*Princip rada:
OAR Kupol otkriva i pronalazi ciljeve. Ciljevi se prosleđuju Komandnoj stanici. Komandna stanica ciljeve prosleđuje i to: 1 cilj RStON-u za zahvat, osvetljavanje i lansiranje raketa sistema Kub sa nekog od SLO sistema Kub i prosleđuje 1 cilj TELAR-u sistema Buk M1 za zahvat, osvetljavanje cilja i gađanje raketama Buk.
Dakle 2 cilja jednovremeno.

Ukoliko baterija/divizion radi autonomno bez OAR Kupol, onda ciljeve otkriva i pronalazi RStON. Ciljevi se prosleđuju Komandnoj stanici. Komandna stanica određuje i prosleđuje 1 cilj koji će RStON zahvatiti, osvetljavati i na njega lansirati rakete sa nekog od SLO sistema Kub i određuje i prosleđuje 1 cilj koji će TELAR zahvatiti i osvetljavati i na njega lansirati rakete sistema Buk.
Dakle 2 cilja jednovremeno.

I to je to. Nisam čuo da SLO sistema Kub može nositi Buk rakete, a i ne vidim smisao toga, jer se te rakete svakako ne vode RStON-om nego radarima sistema Buk. To u Mijanmaru nije tačno navedeno. Ako neko ima neke slike lansera Kub koji nosi rakete Buk, ja ću to prihvatiti.

Slika-prikaz (ranije ju je postavljao naš uvaženi član @samkubm4):PS. Da li ova modernizacija ima smisla danas? Pa po mom mišljenju ima ako se odmah krene. Prvo zato što bi se sredstva Kub iskoristila do krajnje moguće granice, a drugo što bi se počelo sa uvođenjem sistema Buk. Kada Kub i definitivno bude povučen, dokupe se nedostajuća sredstva (pre svega jedan broj TELARA i raketa Buk) i dokompletiraju se 3 diviziona Buk umesto Kub.
Ovako bi ostalo dovoljno sredstava za punu formaciju 1 diviziona Buk (2 raketne baterije) i još jedna baterija drugog divizona Buk. Ostatak do 3 kompletna diviziona se dokupi....
OARSt Kupola i Komandnih stanica bi bilo dovoljno..čak i viška...
Valjda ste me razumeli.....

offline
 • j22  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 17 Apr 2017
 • Poruke: 337
 • Gde živiš: Beograd

nekako sam mišljenja da ova naša nazovi modernizacija kuba sa kačenjem ic raketa je sviranje kožne frulice, pogotovo ako su resursu na raketama istekli, mada ajde, ne verujem da miloradović to ne zna.

svaka ovakva "modernizacija" kuba, nema puno smisla niti logike, ne znam koliko zaista ima smilsla u 2019 ili 2020 godine imati analogni sistem iz 60 tih dometa 20 km koji može da gadja 1 cilj ??

A ne mogu da se otmem utisku da nam ne bi Rusi bez problema "ustuplii" ili "donirali" nekih 6 baterija buk m2 koliko odmah i bez puno buke samo da neko ozbiljan iz vs ili države to zatraži.

pa i da se plate kinezima samo 2 sistema fk3 za 180 mil evra. dometa 90km koji gadja 6 ciljeva, uopšte nije puno, kao jedan kopernikus za koji se našlo, gle čuda, baš toliko para.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2016
 • Poruke: 1276

j22 ::nekako sam mišljenja da ova naša nazovi modernizacija kuba sa kačenjem ic raketa je sviranje kožne frulice, pogotovo ako su resursu na raketama istekli, mada ajde, ne verujem da miloradović to ne zna.

svaka ovakva "modernizacija" kuba, nema puno smisla niti logike, ne znam koliko zaista ima smilsla u 2019 ili 2020 godine imati analogni sistem iz 60 tih dometa 20 km koji može da gadja 1 cilj ??

A ne mogu da se otmem utisku da nam ne bi Rusi bez problema "ustuplii" ili "donirali" nekih 6 baterija buk m2 koliko odmah i bez puno buke samo da neko ozbiljan iz vs ili države to zatraži.

pa i da se plate kinezima samo 2 sistema fk3 za 180 mil evra. dometa 90km koji gadja 6 ciljeva, uopšte nije puno, kao jedan kopernikus za koji se našlo, gle čuda, baš toliko para.


A to sviranje na frulicu traje več skoro 10 godina. Nezna čovek, dal bi se smijao ili plakao.

U Mijanmaru je navedeno, da sistem može uopotrebljavati BUK rakete. Vjerovatno je onda tako, kako kolega iznad napomenuo.

Al još uvjek ostaje dilema, na paradi u Mijanmaru vide se nakačene kub rakete, a vjerovatno bar ako su normalni, neče dat na rampe rakete kojim su iztekli raesursi 2 puta. I napisano, da vrlo vjerovatno se ne upotrebljavaju rakete "original kub."

Tako ostaje pitanje, koje važi i za Srbiju, šta je bilo napravljeno sa raketama kojim su iztekli resursi. To vjerovatno ide u vojnu tajnu, pa ovde sigurno niko neče to da priča.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

renoje2 ::

U Mijanmaru je navedeno, da sistem može uopotrebljavati BUK rakete. Vjerovatno je onda tako, kako kolega iznad napomenuo.

Al još uvjek ostaje dilema, na paradi u Mijanmaru vide se nakačene kub rakete, a vjerovatno bar ako su normalni, neče dat na rampe rakete kojim su iztekli raesursi 2 puta. I napisano, da vrlo vjerovatno se ne upotrebljavaju rakete "original kub."Taj izvor je totalno nepouzdan, a i sam si rekao da nigde nikada nije prikazan SLO sistema Kub sa raketama Buk. I ovde nije pitanje samo u raketama. Pitanje je i u radaru. Na svim slikama, prikazan je RStON. Ja nigde nisam pročitao da RStON može funkcionisati sa raketama Buk, a ako bi "nekim čudom" i mogao, opet bi navodio rakete na samo 1 cilj jednovremeno. Jeste raketa Buk brža i većeg dometa, ali ostaje jednokanalnost po cilju.
Treba pronaći sliku Mijanmarske modernizacije i naći radar za osvetljavanje. Ja sam video RStON na točkašu.
I možemo mi do ujutru o ovome, ja vam pričam probleme, a vi mi odgovarate da ste "pročitali na nekom linku" bez odgovarajuće slike koja bi to poduprla. A šta Mijanmarci misle sa raketama Kub, da li su te "njihove" rakete možda nešto novije od naših ili slično ili su to neke "modernizovane" rakete sistema Kub, ja u to ne mogu da ulazim jer nemam dovoljno podataka.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 717 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 3 sakrivenih i 694 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: alkatraz080, Andie, Beka, BraneS, brundo65, BSD, darkstar101, Gama, magna86, MrNo, Oluj2.1, repac, sekretar, Shilok, spektorsky, Stefan1207, t.mile, YU-UKI, zlaya011, zogi036