PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

232

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23834
 • Gde živiš: Petrovgrad

Ovo je spominjano pre par godina, slike su sa sajma iz 2013. Raytheon u saradnji sa Poljacima je radio integraciju RIM-162 Standard na zemaljsku platformu, odnosno KUB. Do sada nista, Poljaci nisu to odradili ali njihova firma nudi a ne secam se ovih prospekata...

https://www.mycity.rs/must-login.png


https://www.mycity.rs/must-login.pnghttps://www.mycity.rs/must-login.pngRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Oluj2.1 ::
Bilo je slučajeva 99 da odrade po položaju direktno iznad njega u nekoj fazi i onda uhvate vertikalu jer znaju da su u mrtvom konusu nišanca. U tom smilu ima logike postaviti IC raketu na lanser KUB-a ali nikakve potrebe za busterom nema jer tu odrađuje samo mrtvi konus do nekih 5 km plafona.

Srpski, sada mogući definisani protivnik, nema baš tako dobru i brojnu (ni blizu) avijaciju da bi se moglo očekivati tako ekstremno profesionalno i dobro dejstvo avijacije po PVO sistemima pa i korišenje mrtvog konusa; nesporno treba zaštiti IC raketama kratkog dometa baterije nišanaca ali onda se postvlja pitanje zašto ne na nečmu drugom, nekom drugom vozilu ili sa ramena i postavljeno na bliskom perimetru ili čak i na SLO Kuba ali da ta vozila samo sa tim raketam budu na bliskom pereimetru, no to je tema zaista kompleksna i ne za ovde.


Nišanski radar RStON i optički sistem su spregnuti i pitanje je koliko mogu oni nadoknaditi taj mrtav ugao nišanca. SLO ("nabudžen" sa 2xR-60 i 1x R-73 + 2x3M9M3) se sistemom sinhrone veze i uzajamne orijentacije usmerava po komandama RStON-a. Dakle, nije zamišljena nikakva autonomnost SLO-a da operater ili komandir mogu nekako samostalno pretraživati VaP ili slično.
Na srednji usmerač ugrađene su 2 kamerice, a ispred komandira odeljenja svojevrstan Upravljački Pult na kome on ima i prijemnik na kome može pratiti šta je u vizuelnom polju kamerica. Mislim da je jedna kamerica TV/optička, a druga termovizijska.
Ali rekoh, nema samostalnog usmeravanja SLO, već svi SLO u bateriji gledaju tamo gde ih RStON usmeri.
U razgovoru sa jednim od idejnih tvoraca ovog "modernizovanog" sistema nazvanog Kub-M2, saznao sam da je ovo rešenje "iznuđeno" jer neće niko od nadležnih da "odreši kesu" za nešto novije ili pak za neku "dubinsku" modernizaciju.
Ono što smo "zaključili" ide upravo u pravcu ovoga što si ti pisao, a o čemu sam i ja pisao ranije. Dakle, zašto budžiti IC rakete na SLO gde se već nalaze PARS rakete? Ima više problema i pričali smo o njima, pored gore navedenog, problem je i ako se prvo lansira PARS raketa, kamerice su zaprljane, verovatno i IC senzori IC raketa i kako to rešiti.. Ako dođe to takvog zaprljanja, gotovo se onemogućava rad komandira odeljenja nad Upravljačkim Pultom, a on tu treba pratiti stanje u VaP-u, davati pravovremeno napajanje na rakete i to na one na koje mu komandu da komandir RStON-a s obzirom na daljinu i visinu cilja i naravno s obzirom na to koje mu IC rakete signaliziraju "zahvat" i na kraju i lansirati prvu IC raketu i pratiti njen let ka cilju i ako ima potrebe, lansirati i drugu i treću na isti cilj ako je moguće i ako je cilj i dalje u zahvatu IC raketa. Znači komandir odeljenja SLO u ovom slučaju dobija značajno izazovnije zadatke.
Bolje bi bilo, ako se već ide ovim putem, da se na položaju ostave 2 SLO sa raketama 3M9M3 i 2 SLO sa komplet IC raketama R-60 i R-73, a moglo bi ih "stati" 6-9. I onda ići na modernizaciju u cilju navođenja i usmeravanja tih SLO-a na nsikoleteće ciljeve i one koji direktno ugrožavaju RsTON i bateriju, od strane nekog "trećeg" radara (recimo i Žirafa bi odgovarala), a moguće je i preko radarskih sredstava koje sada ima Kub, dakle preko P-40 koju čine OARSt Mečka i PRV-16, i da se uključi još jedan PRV-16 za merenje visina tih niskoletećih ciljeva (imamo za toliko PRV-ova) i onda predaja podataka preko modernizovanog i digitalizovanog UKUV-a i usmeravanje SLO-a. To se odgovarajućim modernizacijama elektronskih komponenti i digitalizacijom SLO-a može uraditi. Čak mislim i da bi moglo da se izvede nešto slično kao kod Boforsa, sa onim tripodom sa "pištoljem", pa da se njime usmerava SLO sa IC raketama, nakon što se sa odgovarajućih radara dobiju podaci da je cilj u dometu po daljini i visini....
A tek kombinacija sa raketama sa ARS....
Malo sam "zbrzio", možemo i detaljnije kasnije, ali sam hteo ovo da ispišem....offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 313

@ Kubovac
Citat:Malo sam "zbrzio", možemo i detaljnije kasnije, ali sam hteo ovo da ispišem....

Слободно напишите детаљније о овој идеји/предлогу , кад год имате времена и надахнућа.

А ако можете , замолио бих Вас и за коментар о овом ирачком "калемљењу" Р-60 на 3M9. Опширније овде - http://www.ausairpower.net/APA-Legacy-SAM-Upgrades.html#mozTocId723939

offline
 • Pridružio: 07 Apr 2012
 • Poruke: 1298

Prelistavao sam temu Strela 10 i naletio na ovu galeriju. Ima dosta fotki Kub-a.

http://s161.photobucket.com/user/sasans23/library/Otvoreni%20dan?sort=3&page=1

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1751

Prvo iz navedenih taktičkih razloga a i drugih potpuno je besmisleno da radarske rakete i IC rakete budu na istom vozilu. Položaj baterijie IC raketa treba da bude isturen u odnosu na RStON odnosno dalji i od SLO i da time pokriva konus ili čak prvi deluje ili da se baš njemu namerno da da privi deluje, u određenim situacijama po mogućstvu što više a svakako da deluje poslednji ako je došlo do direktnog napada u konus ili izlaska iz konusa ili na malim visinama. IC- SLO ne sme dakle da prati automatsku orijentaciju koju prate ostali SLO, on treba da ima nezavisno navođenje na azimut i praktično slobodu delovanja koja naravno može biti potčinjena po potrebi. Problem je zahvata u odnosu na podatak o daljini i visini odnosno azimut elevacija, Strela 10 ima zbog toga onako veliki optički praktično prozor koji ima veliki radni ugao po elevacijii istina ona primarno nije dobijala neki poseban podatak o elevaciji jer je trebala da dobija podatke sa P-15 pa je strelac tražio cilj po celom prozoru u ešalonu P-15-ce a radio daljinomer merio udaljenost ajde može u praksi većinom i bez daljinomera ali problem elevacije ostaje ako već ne i azimuta ako su vidna polja mala. Bojim se da je neka nezavisna 16-tica spora komponenta u toj priči na tako malim daljinama a sad ne znam morao bih da pogledam ali čini mi se da je Mečki ceo ovaj borbeni događaj mislim ispod minimalnog dometa. 11-ca nije lošiji niskovisinac od Žirafe na prvi pogled na ali već na drugi sve je na strani Žirafe u krajnjoj meri ovo deluje kada se očekuje da se 11-ca već ugasila. Međutim onda bi morao da sprežeš u jedan mikro ASURI Žirafu i 16-cu opet sa opaskom da je 16-ca verovatno spora. E sad da li ima slobodnih Žirafa za ovaj sport druga je priča ali sv eu svemu ideja ti je daleko smislenija od ovakve varijante koju sada gledamo i koja u borbi verovatno ne bi ništa odradila.
IC rakete ima smisla sparivati sa topovima ili radiikomandnim raketama dometa do 10-tak kilometara (ali na odvojenom lanseru) ali sa radarskom raketom dometa preko 20 km na istom lanseru skoro da nema nikakve logike. SLOJEVITOST SE NE PRAVI U TAČKI U CENTRU KUPOLE VEĆ OD NJENOG PERIMETRA KA UNUTRA sa određenim sistemom distanci. Izuzetak su naravno bliski presretači (neposredna zaštita) ali je to van ove priče pola veka, nije se ni po svetu još raširilo a ova IC raketa svakako ne može da igra tu ulogu.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

perko91 ::@ Kubovac

А ако можете , замолио бих Вас и за коментар о овом ирачком "калемљењу" Р-60 на 3M9. Опширније овде - http://www.ausairpower.net/APA-Legacy-SAM-Upgrades.html#mozTocId723939Već smo divanili o tome, ali pojedini članovi nisu uvažili moj "kritički" stav da je ovo moguće, a da bude efikasno. A nisu uvažili jer "eto, ima na slici da napravljena, pa mora i da radi".
Ipak, ne postoje nikakvi podaci o borbenoj upotrebi ovakvih raketa.

Ono što sam o tome čuo je da je CW tragač 1SB4 potpuno zamenjen IC tragačem sa rakete R-60. I tu naravno odmah nastaje problem. Naime, u početnoj fazi, RStON otkriva cilj svojim osmatračkim radarom ili televizijskim-optičkim vizirom. Na kratko se uključuje nišanski radar da se odredi daljina cilja i imamo početne parametre. (postoji i mogućnost bez nišanca i tekuće daljine, o tome sam već pisao, ali opet ne utiče na ovo o čemu pišemo) . Gađa se u režimu II, "zahvat u vazduhu".

Parametri se prosleđuju na SLO čiji analogni komandni računar "sažvaće" podatke za raketu i prosleđuje ih raketi. Raketa daje gotovost za lansiranje. Pritiska se u RStON-u taster za lansiranje i raketa poleće prema tački susreta sa ciljem koju je računar u samoj raketi proračunao i odredio putanju leta do 0.6 D (daljine) jer ne koristimo RGS odmah (a u ovom slučaju nikako), a to je tačka na trajektoriji putanje leta cilja. Znači, raketa će ići prema cilju rukovodeći se trajektorijom leta cilja da bi u kasnijoj fazi počelo "pravo" vođenje sa 2 tačke "proporcionalna navigacija". Grubo objašnjeno, približavanje rakete i cilja, proporcionalno njihovim brzinama kretanja.
Međutim....uključuje se IC tragač i on sada "preuzima" i treba da ostvari zahvat direktno na cilj (izvor toplote) i da preusmeri raketu direktno na cilj, što je neki metod vođenja najpribližniji metodu sa 3T.
Ne znam kako i da li IC rakete uopšte može ostvariti zahvat u tom trenutku, a drugo, ne znam kako se taj prelaz može izvesti i koliko to "napreže" raketu i slično.
Dakle, nisam expert za IC rakete pa zato malo i ostavljam neke rezerve, ali mislim da ovo rešenje ipak nije efikasno i da je rađeno stvarno u krajnjoj muci Iračana šta više da urade protiv koalicije koja ih bije 10 godina gotovo svakodnevno iz vazduha.......

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1751

*Međutim....uključuje se IC tragač i on sada "preuzima" i treba da ostvari zahvat direktno na cilj (izvor toplote) i da preusmeri raketu direktno na cilj, što je neki metod vođenja najpribližniji metodu sa 3T. *

Nije 3T, isto je 2-tačkasta metoda čak isto proprocionalna. Za ostalo se slažem, teoretski je izvodljivo ali u praksi je stativa za sve osim kada bi se spojili sami projektanti-proizvođači oba sistema a i tada samo oni znaju da li to uopšte ima smisla, verovatno ima seti se R-40 i svih drugih slličnih ruskih raketa V-V.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Oluj2.1 ::

Nije 3T, isto je 2-tačkasta metoda čak isto proprocionalna. Za ostalo se slažem, teoretski je izvodljivo ali u praksi je stativa za sve osim kada bi se spojili sami projektanti-proizvođači oba sistema a i tada samo oni znaju da li to uopšte ima smisla, verovatno ima seti se R-40 i svih drugih slličnih ruskih raketa V-V.


Moram obnoviti gradivo oko tih IC raketa i metoda vođenja... Wink
To bi faktički značilo da bi se ovo mogao nazvati "kombinovani metod" i to svojevrsni "INS + pasivno IC"....Ovo govorim na osnovu onih tvojih podela koje si još onomad postavljao.
Znači, kao što sam opisao gore, raketa bi se lansirala bez zahvata na SLO (jer nema RGS, a IC je kraćeg dometa) ali sa, na osnovu početnih parametara cilja, preračunatim 0,6 D do cilja i tamo bi raketa poletela i to bi uslovno mogli nazvati "INS faza"...zatim na nekoj daljini do cilja se aktivira IC i nastavlja dalje vođenje.
Problem je da li će IC tragač nakon uključenja ostvariti zahvat cilja, znači da li će raketa u tom trenutku biti u povoljnom položaju za IC tragač (možda na kraćim daljinama?), takođe pitanje je i kako će se aktivirati bojeva glava. Znači treba "posla" i na tom delu....
Dakle, ipak ne neizvodljivo, ali ostajem skeptik da su to Iračani sami mogli uraditi.
Kao što kažeš, da su se projektanti/proizvođači oba sistema oko toga angažovali, možda bi to i moglo dati neke rezultate.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 313

Унапред се извињавам за скретање са главне теме ( систем КУБ ) , али кад смо већ дотакли тему "хибридизације" , вреди погледати шта направише другови из ДНР Кореје од Двине... Маштовито , нема шта. Zivelioffline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1751

Ma zaj..b. tonke, ksilidine i razne blage kiseline sa pridevom *pušeće*.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 348 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 343 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, Dannyboy, havoc995, menges, Srki94