PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

234

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2016
 • Poruke: 1281

Kubovac ::

Taj izvor je totalno nepouzdan, a i sam si rekao da nigde nikada nije prikazan SLO sistema Kub sa raketama Buk. I ovde nije pitanje samo u raketama. Pitanje je i u radaru. Na svim slikama, prikazan je RStON. Ja nigde nisam pročitao da RStON može funkcionisati sa raketama Buk, a ako bi "nekim čudom" i mogao, opet bi navodio rakete na samo 1 cilj jednovremeno. Jeste raketa Buk brža i većeg dometa, ali ostaje jednokanalnost po cilju.
Treba pronaći sliku Mijanmarske modernizacije i naći radar za osvetljavanje. Ja sam video RStON na točkašu.
I možemo mi do ujutru o ovome, ja vam pričam probleme, a vi mi odgovarate da ste "pročitali na nekom linku" bez odgovarajuće slike koja bi to poduprla. A šta Mijanmarci misle sa raketama Kub, da li su te "njihove" rakete možda nešto novije od naših ili slično ili su to neke "modernizovane" rakete sistema Kub, ja u to ne mogu da ulazim jer nemam dovoljno podataka.Rakete KUb kojima iztekli resursi, sad več znamo šta to znači. Zanima me, dal po vašem mišljenju su one stare rakete još upotrebljive u ratnim uslovima, i dal bi vi išli sa njima u rat?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

renoje2 ::


Rakete KUb kojima iztekli resursi, sad več znamo šta to znači. Zanima me, dal po vašem mišljenju su one stare rakete još upotrebljive u ratnim uslovima, i dal bi vi išli sa njima u rat?


Znatnom broju raketa Kub je istekao resurs (gorivo za marševski motor) i pre 99-te pa smo imali uspešna lansiranja. Bilo je nekih problema sa starijim raketama 3M9 ali vezano za osetljivost RGS i druge elemente, koje mi u većoj meri možemo opraviti i podesiti.
Što se tiče goriva oko 10% raketa je 99-te otkazalo (nije ni poletelo ili je eksplodiralo u veoma ranoj fazi leta) iako je moglo biti znatno nepovoljnije, a što se možda može pripisati ili startnom ili marševskom motoru.
Mi smo poslednje gađanje u Shabli u Bugarskoj imali čini mi se 2017. godine i novije raketa 3M9M3 (isto im je istekao resurs goriva marševskog motora) su sve poletele i pogodile svoje ciljeve.

Provera goriva u raketama vrši se njihovim ispaljenjima na vežbama. Ja ne znam za drugi način. I rekoh, na poslednjem gađanju u Shabli, rakete su bili ispravne.

Mene ako država pozove u rat i rasporedi na sistem Kub, ja bi išao, naravno. Ja nemam pravo da biram. Postoje stručna lica čiji je posao da ocenjuju i donose odluke, u slučaju rata odnosno neposredne ratne opasnosti, da li je neki borbeni sistem, u ovom slučaju Kub, upotrebljiv ili ne.offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 532
 • Gde živiš: Pomoravlje

Ja mislim da samo 9A38 moze da navodi dve vrste raketa 3M9M3 I 9M38. Ali zato taj TELAR ima jako mali domet radara,po daljini duplo manji od RSTON-a,ali veci po visini.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Doca ::Ja mislim da samo 9A38 moze da navodi dve vrste raketa 3M9M3 I 9M38. Ali zato taj TELAR ima jako mali domet radara,po daljini duplo manji od RSTON-a,ali veci po visini.

Tačno Doca. To je bio prvi TELAR kao hibrid i prelazno rešenje ka sistemu Buk. On je mogao nositi 3 rakete (3 a ne 4 kao kasniji TELARI Bukova) ili sistema Kub ili sistema Buk. Ali to je TELAR sa radarom za praćenje i osvetljavanje.
RStON kao radar ne može raditi sa raketama sistema Buk i onda samim tim SLO iz sistema Kub, ukoliko nosi rakete Buk, mora imati svoj nišanski radar. Kod Mijanmarske modernizacije to nije slučaj.
Tu je prikazan sistem Kub na točkovima i ništa drugo.
Pretpostavljam da je sistem modernizovan ugradnjom termovizije na RStON-u, digitalizovan itd....ali to je Kub i ništa više od toga....

Slika: 9A38 TELAR sistema Kub-M4

offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 532
 • Gde živiš: Pomoravlje

E sad,nigde nisam nasao vise podataka o tom sistemu. Da li moze sam da dejstvuje bez RStON-a,koliko se razlikuje nisanski radar od onog na Kubu,da li ga je teze ili lakse ometati... Gledajuci,to je mini Buk/Kub u jednom. Mozda bas ono sto nama treba. Jedino sto bi mogao jedino da radi uz Mecku ili neki drugi osmatracki radar ali preko Ranzira recimo jer RSTON je nazalost osakacen u startu.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1751

Самоходная огневая установка может самостоятельно находить, опознавать и открывать огонь по целям. Таким образом СОУ 9А38 заключает в себе функции самоходной пусковой установки (СПУ) и самоходной установки разведки и наведения (СУРН). СОУ 9А38 способна находить цели в заданном секторе и выполнять захват цели, автосопровождение, решать предстартовые задачи и выполнять наведение трёх собственных ЗУР и трёх ЗУР сопряжённой с ней СПУ.

При стрельбе ЗУР 9М38 поражение самолетов, летящих на высотах более 3 км, обеспечивалось на дальности от 3,4 до 20,5 км, а на высоте 3,1 м — от 5 до 15,4 км. Зона поражения по высоте составила от 30 м до 14 км. Вероятность поражения самолета одной ЗУР 9М38 составила 0,7-0,93.

оно болдовано је штампарска грешка или шта год треба да стоји у преводу: а на висинама до 3 км

Е људи манимо се те верзије тога више нема.

Него земљаче не иде ту Ранжир.

offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 532
 • Gde živiš: Pomoravlje

Negde sam video da se i Kub moze uvezati na njega. Ocigledno greska.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1751

Није грешка у праву си везује се и на РСтОН-а али у ствари мора да у форми буде 470-ца не Ранжир и у праву си може у варијанти да користи кубове ракете управо те су на фотки који тије Кубовац поставио.
Него тоје хиперболно огледало није ФАР, касгрен је типа хоризонтална и то ко зна да ли негде више има у тој верзији уопште није заживело нешто масовно. Бук је брзо стигао и комбинације су после прављене са чистим Буком а не овим прелазним 9А38. Домет му је био мањи само ако је РСтОН извор ако је неки други преко 470-це онда му је домет био нормалан а са буковим ракетама коректан, ла и опет та варијанта је прошо воз, за неке садашње изведбе може се средити диретно понеки Куб и додати практично чистокрвни Бук нема потребе за прелазним решењима и нису ни могућа због рапидносг изалска ресурса куб ракета,ово је имало смисла неког за 90-те сада 20 година касније питање је да ли уопште егзистира та варијанта чак и у музеју.
Ту ти је više od 200 W/MHz davljenje i to je i najveća mana svih modernizacija Kuba.
Toj je priči prošlo vreme čak i kod potencijalnog protivnika mada ga usled slabosti ometa u ukupnoj efikasnosti ali klimavo.
Zato jejedina sirotinjska opcija a kojaima smisla beloruska modernizacija Kuba umrežena sa nekim modernijim Bukom pa onda ovaj prvi mlati po sekundarnim ciljevima i čeka napada na Kuba koji apsorbuje i deo ometanja pa ako se zajebu Buk deo *baci im ulti* (lola izraz) i nesrazmerno ih pomlati.
Za protivnika sa 10 do najviše 20 aviona u udarnoj grupi i slabim do najviše srednjim ometanjem iz baraža sa par aviona i srednjim do jakim samodbrambenim ometanjem iz grupe to bi ipak moglo bi da bude i fatalno ako dođu pod takvo dejstvo jer bi izgubili nekoliko aviona.
Problemje što bi imali verovatno bar jedan AWACS srednje kategorije ali bi usled kongfiguracije bojišta morao da bude bliže kao i ta dva najviše baražna ometača a to je njesra jer njih bi u datom slučaju mogoa ozbiljno da ugrozi neko sa većim dometom a bogami obzirom na datu situaciju konretnu a skernuo mi je pažnjui jedan naš ovde cenjeni učesnik sasvim moguće da bi neka kineska kombinacija jednog parnog diviziona makar minimalna bila dovoljna da to dobrano ukloni iz aktivnog rada u napadu, na žalost jedino sigurno rešenje je samo jedan divizion S-300V i samo za njih ne za drug posleove.
Ove bi skrenupažnju da ako mislimo da upotrebimo MiG-29 u ovim događajima moramo da im damo bar na jednom pravcu i pokriće odnoso *šilda* tom AWACS-u koji inače nije vršne snage a za to bi nam trebao bar neki stari ruski sistem tog tipa da im da force da dobar deo priđu prikriveni, bar jedan ispravan korektan uređaj da idu kroz njegov konus u napada pre svegana grupu a možda i na ometače.
Moglo bi to da se izvede za 2 meseca obuke sigurno.
1 slalbiji AWACS
4 ometača iz zone improvizovana od klasičnog lovca sa jačim uređajima
30 borbenih aviona sa masksimalnom grupom od 21 u napadu
5 borbenih UAV-a više kategorije
10 izviđačkih isto
To je protivnik.

offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 532
 • Gde živiš: Pomoravlje

Onda gledajuci razumno i malo na duze vreme ne trebamo bacati vise ni vreme ni novac na gluposti. Nama ja potreban drugi sistem koji necemo baciti kroz 5-10 godina. Da bi bili sigurni u to da delova ima i da rakete imamo gde i opraviti i dokupiti minimum je Buk M1-2 ili MB sa raketama 9M317.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Doca ::Onda gledajuci razumno i malo na duze vreme ne trebamo bacati vise ni vreme ni novac na gluposti. Nama ja potreban drugi sistem koji necemo baciti kroz 5-10 godina. Da bi bili sigurni u to da delova ima i da rakete imamo gde i opraviti i dokupiti minimum je Buk M1-2 ili MB sa raketama 9M317.

Postoji i noviji predlog modernizacije. Ja sam u onom svom opisu i ispisao mogućnost integracije sistema Kub sa novijom verzijom Buka i to verzijom Buk M-1-2.
Dakle, ima novijih rešenja...koje bi mogli nazvati modernizovanim Kub M4 ili kako su ga u tom ruskom tekstu krstili sa Kub M5 ili samo Kub/Buk....

Da se ne ponavljam, pisao sam o tome ranije i evo pročitajte! Smile

Kub M5 ili Kub/Buk

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 590 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 5 sakrivenih i 562 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, celik, Dejan84, Drug pukovnik, goxin, MB120mm, Milos ZA, mnn2, moldway, Polemarchoi, Recce, Skywhaler, sombrero, Stanlio, trajkoni018, vasa.93, vathra, VJ, vlvl, zlaya011, Zmaj001, zoranis