PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

237

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

Voja1978 ::Kubovac, jedno pitanje oko radara...
Ako su na KM puka/diviziona radar P-40 i PRV, gde se nalazi P-15? Da li su svi senzori na istom mestu, sto verovatno bas nije najpametnije, ili se sa P-15 popunjavaju "rupe"?


Danas je P-15M penzionisan i nije više u sastavu sadašnjih raketnih diviziona. Ne znam sada tačno formaciju i da li se nešto kombinuje sa 2 Mečke .... svakako imam koga da pitam pa ću naknadno javiti.
Samo mala digresija, već više puta ponovljena, ali nije na odmet:
OARSt 1RL128D "Mečka" i PRV-16 se mogu uvezati u jedinstveni 3D radarski kompleks pod nazivom
P-40. Tada se komandovanje vrši iz Mečke kao i usmeravanje PRV-16.

Što se tiče tvoga pitanja, evo iz mog iskustva:
Na vežbama je KM puka uvek bilo uvezano OARSt Mečka + PRV-16 + UKUV, s tim da su u neposrednoj blizini bili i pripadnici voda veze sa KŠK i vozilom za kripto zaštitu komunikacija.
Osmatrački radar P-15M je na tim vežbama bio takođe na položaju, spreman da preuzme rad, ukoliko bi Mečka bila "izbačena". Imali smo jednu vežbu pre rata, kada nam je Mečka ispala usred rada u K-1, pa smo uključili P-15M i odradili K-1M sa njim, dakle može i sa njim. Ipak, prelazak nije "istovremen"...potrebno je da izvršiti dodatno uvezivanje i uzajamnu orijentaciju P-15 i UKUV-a, ali može to brzo.
U praksi, tokom 99-te, P-15M je korišten kao rezervno sredstvo i korišten samo kada je Mečka u kvaru. Ipak, češća primena mu je bila da se isturi ispred Puka u očekivani reon naleta avijacije i da odatle pokuša javiti dolazak avijacije da bi se Mečka uključila "što kasnije"....
Druga funkcija je bila da se šalje u zasedna dejstva kao ojačanje raketnoj bateriji Kub i to je veoma često rađeno kod svih pukova.
Što se tiče mog ličnog iskustva 99-te, drugu noć sam radio sa P-15 jer je Mečka ispala zbog kvara.
Od treće noći sam bio, pa narednih cca 50-55 dana, faktički u funkciji sistema VOJ (vazdušno osmatranje i javljanje) jer smo u reonu Podgorice radili samo ja i još jedan P-15 iz Lake artiljerijske brigade i davali smo podatke našim jedinicama Kub i Lsab 30/2 i njihovim 20/3 BOV-3, ali su podaci išli posredstvom KŠK i sredstava veze i u ceo sistem VOJ za teritoriju SRJ, kao neka dopuna (na primorju je od radara VOJ odmah pogođen i izbačen S-600 i onda su radili sa P-12 i P-15 i nekoliko puta su bili pogađani i skoro da više nisu radili, nego što jesu)....

PS. Moj rad je bio takav jer su već posle 7-8 dana rata, Mečka i PRV-16 poslati na Kosovo i Metohiju kao ojačanje. Ostali su nam UKUV i P-15M i radar za merenje visine PRV-9 (starija verzija radara PRV-16), ali nije bilo obučenog kadra da rukuje sa visincem. Što se tiče uvezivanje UKUV-P-15, samo jednu ili dve noći smo se povezali, ali bez K-1, pa je ocenjeno da je previše rizično po UKUV, a ne dobija se faktički ništa. Umesto toga, meni su isporučili FAP 13/14 i unutra izdvojeni pokazivač za P-15 i kablažu uvezivanja tešku "2 tone". Pokazviač se mogao izdvojiti cca 60-70 metara.
Nisam ga koristio, jer nije imao prekidač za isključenje visokog napona, tako da bi radar zračio non-stop i verovatno bio brzo pogođen. Umesto toga, odlučio sam da radim u kabini radara sa povremenim uključenjima zračenja.
Sa ove vremenske distance i kada znam ono što tada nisam znao (stepen pogađanja i uništenja radara P-15 tokom rata), kada bi me vratili u ono vreme, radio bi isključivo u izdvojenom pokazivaču....ali dobro sam prošao.. (neko to od gore vidi sve?)

Evo slika položaja KM puka:Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 11 Dec 2010
 • Poruke: 2313
 • Gde živiš: Beograd

A jel ima mesta poredjenju P-15 M sa OAR Fruska Gora i ko bi "pobedio"? Smileonline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

Voja1978 ::A jel ima mesta poredjenju P-15 M sa OAR Fruska Gora i ko bi "pobedio"? Smile

Osmatrački radar OAR M61 "Fruška Gora" je domaće konstrukcije ali sa francuskim uticajem. Serijska proizvodnja je počela 1961. godina, a u naoružanje je uveden 1965. godine.
Ukupno je proizvedeno 34 kompleta radara, od čega su jedinice VOJIN dobile 12 kompleta radara (jedinice KoV još 22 kompleta).
Domet osmatranja mu je 180 km, što je nešto manje od dometa P-15 (cca 200 km, sa UNŽA antenom za niskoleteće ciljeve i do 250 km). Visine osmatranja su približne.
Vreme demontiranja i montiranja: cca 30 minuta što je nešto duže od radara P-15 cca 10-15 minuta...
Radar OAR M61 ima bolje mogućnost razdvajanja ciljeva po azimutu od P-15 i manju minimalnu grešku po daljini.
Radna frekvencija je od 1,2 do 1,4 GHz što znači da je "pogodan" za gađanje sa PRR, što je slučaj i sa P-15 iako on radi na nešto nižim frekvencijama 830 -882 MHz i ima specifično formiranje snopa od zemlje i nešto manju mogućnost pogađanja sa PRR.
Oba radara imaju brisač stalnih odraza.
Ono što je glavna razlika i problem kod OAR M-61 jeste da je on pre svega konstruisan kao akvizicijski radar za PAA i nije bio namenjen za dugotrajan rad. U jedinicama VOJIN gde se zahtevao duži neprekidni rad, bio je podložan čestim kvarovima, što je kasnije i bio glavni razlog njegovog povlačenja iz jedinica VOJIN.
Što se tiče P-15M, ja vam mogu posvedočiti da radar može dugotrajno gotovo neprekidno raditi.
ZA vreme rata 99-te, "moj" radar P-15M je radio oko 55 radnih dana u proseku po 12 sati dnevno (6 sati rad + 6 sati pauza) sa povremenim radom na zračenju i povremenim radom na ekvivalentu i samo je bio u kvaru 3 sata jedne ratne noći i to je pregorela CPT (cev putujućeg talasa). Ekipa iz ČORT-a (čete održavanja raketne tehnike) donela rezervni, izvršio sam zamenu cevi i to je to....

Dakle, P-15 je ipak bolji, ali da sam se ja pitao, ne bih povlačio OAR M61 u potpunosti, jer nam je ipka mogao pomoći tokom 99-te....

offline
 • Sall  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 2188

Kubovac, sjajne "price". Citam sa uzivanjem!

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2064
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Стварно свака част на постовима. Онако из искуства, шта би нам олакшало посао те несретне '99 а што се могло пазарити током '90их?

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2017
 • Poruke: 636

fantom_S ::Стварно свака част на постовима. Онако из искуства, шта би нам олакшало посао те несретне '99 а што се могло пазарити током '90их?
Buk m1-2 i S 300 bi oborili mnogo agresora.

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

fantom_S ::Стварно свака част на постовима. Онако из искуства, шта би нам олакшало посао те несретне '99 а што се могло пазарити током '90их?

S obzirom na sankcije na naoružanje i čini mi se nespremnost ondašnje Jeljcinove Rusije da nam isporuči sisteme poput S-300 ili Buk ili novije MiG-29, a i kratko vreme od svega neke 2,5 godine od Dejtona i suspenzije sankcija (novembar-decembar 95-e) do oktobra 98-e kada je već po meni bilo jasno da će do napada doći i tu je već bilo kasno za sve, mislim da se nije moglo realno bog zna šta nabaviti. Nabavljene jesu neke Igle i slično, ali ništa više od toga.
Ono što se možda moglo uraditi i o čemu sam pisao ovde više puta u raznim srodnim temama, jeste da su se po potpisivanju Dejtona iz Republike Srpske izuzela neka vojna sredstva poput 2-3 raketna diviziona PVO Volhov i 1 divizion Dvina. S postojećim divizionom Dvina u Srbiji, mogao se napraviti nekakav raketni puk Volhov/Dvina u rezervi i eventualno se koristiti za vreme rata ili za gađanje visokoletećih ciljeva i bombardera ili pak da se čuvaju za eventualno kopnenu invaziju NATO pa da se koriste za gađanje ciljeva na zemlji, što ovi sistemi imaju kao opciju, uz čak i "pristojan" domet.

Takođe, realno se moglo nešto uraditi na ugradnji savremenijih termovizijskih i televizijskih sistema u jedinicama Kub i Neva, što bi svakako doprinelo većem broju gađanja i samim tim većom verovatnoćom pogađanja/obaranja aviona i povećalo stopu preživljavanja raketnih jedinica Kub i Neva. Mislim da se na tom polju moglo raditi tokom 90-tih i do 99-te imati ugrađena rešenja....

Ne znam da li se sta moglo više uraditi na polju održavanja ispravnosti pre svega radara i ostalih elektronskih komponenti na MiG-29, ali ostavljam znak pitanja...

Takođe, nevezano za PVO, mislim da su se iz RS trebali izuzeti sistemi R-65 Luna, kao faktor odvraćanja u slučaju kopnene agresije....

Dakle, više se moglo uraditi saradnjom sa RS i njenom vojskom i nekim domaćim modernizacijama i taktičkim uvežbavanjima, nego što se moglo realno računati na neku ozbiljniju nabavku u tom periodu. Recimo, žalim što septembra 98 nismo izvršili planirana bojeva gađanja raketama Kub i Neva na crnogorskom primorju, za koja smo se već pripremali i uvežbavali, a zbog poznatih pretnji NATO-a bombardovanjem (jesenja kriza 98-e) To bi povećalo borbenu gotovost jedinica i ulilo samopouzdanje posadama tokom 99-te...

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1490
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

moze li pojasnjenje zasto uzimati sisteme koji su stariji dvina volhov u odnosu na sisteme koji su noviji Buk.
Zar ne bi trebalo da imamo vise sansi da nesto oborimo sa Bukom nego li sa ovim sto smo imali jedino ukoliko ne bi imali obucenu posadu do kraja, ali opet moglo se tu barem nest vise uraditi

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

lord sir giga ::moze li pojasnjenje zasto uzimati sisteme koji su stariji dvina volhov u odnosu na sisteme koji su noviji Buk.
Zar ne bi trebalo da imamo vise sansi da nesto oborimo sa Bukom nego li sa ovim sto smo imali jedino ukoliko ne bi imali obucenu posadu do kraja, ali opet moglo se tu barem nest vise uraditi


Naravno da bi bilo bolje da smo mogli nabaviti Buk, S-300 i novije MiG-29 i slično. Ja sam u tekstu napisao svoje mišljenje da to nije bilo realno da možemo nabaviti u tom periodu. I dalje su na snazi bile sankcije na nabavku oružja, a i nisam siguran u spremnost tadašnje Jeljcinove Rusije da dam isporuči tako moćne sisteme i zabija prst u oko zapadu. Ne možeš tek tako prošvercovati divizion S-300....Igle smo dobili....nekako...to se može "ispod žita"....

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2064
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Ако се добро сјећам из РС је ишло наоружање на "ремонт" у Србију, шта тачно и колико не знам. За остало, имао је Милошевић '95 и Нато агресију на РС да види како се Срби кажњавају. Нажалост није му то једини промашен потез и очајна процјена.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 582 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 551 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: balkan1, cvrle312, Dragimir, duskovuk63, goxin, GreenMan, h8propaganda, Kubovac, lakiluciano, Marko Marković, mean_machine, messerschmitt, Milos ZA, Mr. Majevica, nenad81, Oluj2.1, Pavlov A.A., Recce, rkekoke, royst33, sakota79, SimaBGD, Sirius, SsssssNOVI, Toni, zixmix, zlaya011