PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

240

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Sredstva Raketno-tehničke baterije (Rtb) sistema Kub-M

Sredstva voda za prevoz opreme i pripremu tehnoloških traka (prvi deo):

1. Vozilo MS-1760 na šasiji ZiL 157 x 2 kom

Svako vozilo prevozilo je i imalo u svom sastavu:
- 1 šator 8JU11
- traverze (nastavci) za kačenje rakete na kran
- sistem osvetljenja
- agregat AB-8T
- grejač vazduha 8G27U sa grejnim cevima
- ceradu sa odgovarajućim kanapima
- električnu bušilicu
- regale za smeštaj opreme i alata
- komplet za dekontaminaciju opreme, vozila i motora DK-4

Slika 1: Vozilo MS-1760Slika 2: Vozilo MS-1760Slika 3: Šator 8JU11Slika 4: Agregat AB-8TSlika 5: Grejač 8G27USlika 6: Oprema za dekontaminaciju DK-42. Vozilo MS-1761 na šasiji ZiL-157 x 2 kom

Svako vozilo prevozilo je i imalo u svom sastavu:
- 6 poluprikolica 9T14 za dovoz i manipulaciju raketama na tehnološkim trakama
- ceradu sa odgovarajućim kanapima
- opremu za dekontaminaciju opreme, vozila i motora DK-4

Slika 6: Vozilo MS-1761Slika 7: Vozilo MS-1761Slika 8: Poluprikolica 9T143. Vozilo 9T453 na šasiji ZiL-157 x 1 kom

Vozilo je namenjeno za prevoz 4 poluaktivna radarska tragača 1SB4 u odgovarajućim kontejnerima.

Slika 9: Vozilo 9T453Slika 10: Kontejneri za smeštaj i transport poluaktivnih radarskih tragača 1SB4Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Sredstva Raketno-tehničke baterije (Rtb) sistema Kub-M

Sredstva voda za prevoz opreme i pripremu tehnoloških traka (drugi deo):

1. Vozilo 9T22B, na šasiji ZiL 157 x 2 kom
Vozila su namenjena za transport, prevoz i čuvanje do 6 raketa 3M9. U tom smislu svako vozilo je opremljeno sa specijalnom opremom za povezivanje i upravljanje sa 2-osovinskom polu-prikolicom na kojoj se nalaze komponente za utvrđivanje raketa, kao i odgovarajuće komponente za utvrđivanje kontejnera, kada se rakete prevoze u kontejnerima.
Vozila su opremljena i sredstvima za dekontaminaciju DK-4, kao i opremom za vozače za vožnju noću PNV-57.

Slika 1: Vozilo 9T22BSlika 2: Vozilo 9T22BSlika 3: Oprema za noćnu vožnju PNV-572. Auto kran 9T31M, na šasiji vozila URAL 375 x 2 kom
Auto kran je namenjen za pretovar raketa sa ili bez kontejnera. Maksimalna težina tereta koju može podići je do 7 tona.

Slika 4: Auto kran 9T31MSa ovim se završava skraćeni opis sredstava voda za pripremu tehnoloških traka.

U sledećem tekstu opisaću sredstva voda za vršenje provera tehničke i funkcionalne ispravnosti raketa na 2 tehnološke trake.offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Sredstva Raketno-tehničke baterije (Rtb) sistema Kub-M

Sredstva voda za vršenje provera tehničke i funkcionalne ispravnosti raketa na 2 tehnološke trake.

1. Vozilo 9G22M, na šasiji ZiL-157 x 2 kom
Vozilo je namenjeno za čuvanje i transport boca sa komprimovanim vazduhom. U glavnoj nameni koristi se za punjenje rakete komprimovanim vazduhom na tehnološkim trakama. Inače dopuna raketa komprimovanim vazduhom po potrebi se može vršiti na položaju raketne baterije, dok su rakete na SLO.
Punjenje raketa komprimovanim vazduhom vrši se dok pritisak ne dostigne vrednosti 400 kp / cm2, što se očitava na odgovarajućim kontrolnom uređaju. I na samoj raketi se taj pritisak može očitavati i po potrebi tražiti dopunu.
Boce za komprimovani vazduh pune se kompresorom UKS-400.

Slika 1: Vozilo 9G22M2. Vozilo UKS-400 na šasiji ZiL-157 ili ZiL-131 x 1 kom
Vozilo je namenjeno za prevoz kompresorske stanice UKS-400 za punjenje boca za komprimovani vazduh na vozilu 9G22M.

Slika 2: Vozilo UKS-400Slika 3: Vozilo UKS-4003. Vozilo 2V8 na šasiji ZiL-131 x 2 kom
Na ovom vozilu u kabini tipa "Kung" smeštena je oprema Kontrolno-ispitne pokretne stanice KIPSt, koji je u stvari i "srce" raketno-tehničke baterije. KIPSt ima osnovnu namenu da vrši složenu kontrolu i proveru ispravnosti protivavionskih raketa 3M9M i 3M9M3 na poluprikolicama 9T14 ili na SLO 2P25M1/3, kao i autonomnu kontrolu blokova poluaktivnog radarskog tragača (RGS) 1SB4M / M3 u raketama.
Kao što sam i ranije napisao, u okviru KIPSt-a se proverava gotovo kompletan rad elektronskih i elektro komponenti rakete, merenje napona i otpora, provera i podešavanje RF sistema u radarskoj glavi samonavođenja 1SB4M/ M3 i ostale provere koje se direktno odnose na proveru rada komponenti rakete "u letu" prema cilju.

Slika 4: KIPSt 2V8Slika 5: KIPSt 2V8

offline
 • madza 
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2010
 • Poruke: 1360

Mi Amateri, obicno vidimo sama rakete eventualno radar, i mislimo to je to. A ono jos "milion" stvari da bi to uposte funkcionisalo. Svaka cast za ovo pisanje.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3419

Da, zaista ima puno drugih sredstava pored radara i raketa u cijelom kompleksu kako bi sve fino funkcioniralo. Ovo je slikovni prikaz svega što čini 2K12M.

1S91M1 u borbenom i marševskom položaju

2P25M u borbenom i marševskom položaju

2T7M sa i bez cerade

MS-1746KMS-1760MMS-1761M9T22B u raznim konfiguracijama, rakete u kontejnerima, ili van, sa i bez cerade9T31M9G22M1UKS-400KIPS-2V8M19V88M1

KIS-2V7M1-KKIS-2V7M1-RI to bi bilo to, tu su sada svi. Ovih par zadnjih će nam Kubovac u rečenici dvije opisati pa da fino sve bude u kompletu na stranici dvije.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

@drug pukovnik

Naravno! Wink
Sada smo obradili sredstva Raketno-tehničke baterije (Rtb). Ne znam kako je to izgledalo u sovjetskoj formaciji, ali kod nas je raketno-tehnička baterija imala zaduženje da čuva, skladišti, provera ispravnost i funkcionalnost i otklanja neispravnosti na raketama 3M9M i 3M9/M3 i njihovim komponentama i sklopovima.
Druga četa, takođe veoma važna, imala je zadatak da proverava ispravnost, vrši tehničke i druge preglede i otklanja neispravnosti sa osnovnih sredstava raketne tehnike.
To je bila Četa za održavanje raketne tehnike ili skraćeno ČORT.
Ne znam tačno da navedem formaciju, ali se ČORT bazično sastojao iz mašinskog voda i iz elektro i elektronskog voda. U svom sastavu imali su pokretne radionice, auto-električarske i mehaničarske pokretne radionice i ovde na slici prikazane kontrolno-ispitne stanice KIPSt, ali sa namenom provere rada osnovnih blokova RStON-a i SLO-a....

Elem...pre nego napišem i o tome nešto, evo nešto iz mog iskustva. U jedinicu sam došao u vreme vršenja periodičnih pregleda, a pred ispitno-školsko gađanje. Bio sam zadužen da ispratim proveru funkcionalnosti i ispravnosti na 2 SLO-a, dok je ostala 2 nadgledao poručnik, komandir raketnog voda u raketnoj bateriji.
Pregledi su trajali cca 10 radnih dana i za to vreme sam pio po 7-8 kafa dnevno sa majstorima, koji su od mladog "vođe" (tako su zvali mlade vodnike) "očekivali" da plaća kafe da mu "poprave SLO" i da ga "nešto nauče"....Kafe su inače bile jeftine iz njihove radioničke kantine, da se ne pomisli nešto negativno.... Wink
To mi je veoma mnogo značilo, moram podvući.
Nakon pregleda, počinje IŠG. Odmah 2 starija podoficira iz raketnog voda uzimaju bolovanje i ostadošmo samo poručnik i ja, sa stažom u jedinici od 15 dana, da izvedemo vežbu ispred raketnog voda i jedan vodnik-ugovorac sa APPR-ovima za pretovar raketa.

Vežba je trajala 5 radnih dana, na terenu u okolini aerodroma Golubovci. Vežba se završila uspešno. Na kraju vežbe, kad smo stigli u kasarnu, sa bolovanja su se "odjedared" vratila i 2 starija podoficira raketnog voda. Kapetan, komandir baterije, je održao jedno "predavanje" pred svima i prilično izgrdio ovu dvojicu. S obzirom da sam imao samo 15 dana staža, a i na strog kriterijum mog komandira, dobio sam od njega komentar koji su mi poručnik i stariji podoficiri objasnili kao "veliku pohvalu" gledano iz ugla kapetana.
Rekao je (parafraziram): A što se tiče vodnika XY, drago mi je što nije poginuo na ovoj vežbi!

Eto....možda vam ovo bude zabavno i zanimljivo! Wink
Posle ćemo malo o ČORTU i ova 2-3 najzanimljivija sredstva! Smile

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Četa za održavanje raketne tehnike ČORT

Druga četa, takođe veoma važna, imala je zadatak da proverava ispravnost, vrši tehničke i druge preglede i otklanja neispravnosti sa osnovnih sredstava raketne tehnike.
To je bila Četa za održavanje raketne tehnike ili skraćeno ČORT.
Ne znam tačno da navedem formaciju, ali se ČORT bazično sastojao iz mašinskog voda i iz elektro i elektronskog voda. U svom sastavu imali su pokretne radionice, auto-električarske i mehaničarske pokretne radionice, kontrolne stanice održavanja (KSt), ali sa namenom provere rada osnovnih blokova RStON-a i SLO-a....

Ovom prilikom ispisaću par rečenica o tri osnovna sredstva ČORT-a, jer su ostala sredstva uglavnom mehaničarskog i električarskog tipa i ne razlikuju se mnogo od pokretnih radionica u nekim drugim jedinicama koje su naoružane guseničarima i/ili točkašima...

1. Vozilo 9V88M na šasiji vozila URAL 375
Vozilo sadrži kontejner tipa K-375 i u njemu su smešteni uređaji za izvršenje autonomne kontrole AK-1 i AK-2 na uređajima RStON 1S91M i SLO 2P25M.

Ispitni uređaji su:
- 9V324 - služi za imitaciju raketa na lansirnim usmeračima SLO i proveru kola veze "rakete" sa SLO.
- PK KUS - služi za ispitivanje rada sistema za praćenje cilja po uglu na RStON 1S91M; zatim za proveru simetričnosti kanala praćenja po uglovima sa prijemnim kanalima i za proveru faktora pojačavanja prijemnog signala.
- PK-DU - služi za ispitivanje rada sistema za merenje daljine do cilja na nišanskom radaru 1S31M RStON-a
- Multimeter C 4313 - služi za merenje napona i otpora
- Voltmetar VK-7-9 - služi za merenje napona i otpora
- Uređaj za merenje otpora M4100
- Trenažer 9F62 - služi za izvršenje svih operacija osmatračkog i nišanskog radara RStON-a bez raketa.
Za osmatrački radar 1S11 generiše 2 cilja bez i sa aktivnim i pasivnim smetnjama i sa operacijama identifikacije ciljeva;
Za nišanski radar 1S31 generiše programe pretraživanja i otkrivanja ciljeva bez i sa aktivnim i pasivnim smetnjama, kao i imitaciju refleksija od zemlje

Vozilo ima sistem grejanja i ventilacije, opremu za vožnju noću, opremu za dekontaminaciju opreme, motora i vozila, agregat napajanja AB-8, radio uređaj R-123 i ostalu prateću opremu...

Slika 1: Kontrolna stanica održavanja KSt 9V88Slika 2: KSt 9V88 u raduSlika 3: Uređaj 9V324 za imitaciju prisustva raketaSlika 4: Uređaj PK-KUSSlika 5: Uređaj PK-DUSlika 6: Trenažer 9F62Sledi nastavak za preostala 2 najvažnija sredstva.... Smile

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5274

https://www.youtube.com/watch?v=JqyiRwDmpkc
Помало незапажено се провукла ова емисија.На 24.30... Милорадовић помиње кратко даљи рад на модернизацији КУБ-а,помиње и ракету.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Četa za održavanje raketne tehnike ČORT - nastavak...

2. Vozilo 2V7M-K na šasiji vozila URAL 375
Vozilo sadrži opremu i uređaje za kontrolu ispravnosti i funkcionalnosti blokova i podsklopova (supanela) RStON-a i SLO-a i za otklanjanje neispravnosti na blokovima i podsklopovima.

Ispitni uređaji su:
- radarski ispitni uređaj GK 4-19, služi sa proveru RF (radio-frekvencijskih) sistema
- radarski ispitni uređaj GK 4-34, služi za proveru i podešavanje RF sistema
- radarski ispitni uređaj GK 4-35, služi za proveru i podešavanje RF sistema
- oscilograf S1 -48B, služi za kontrolu ispravnosti rada uređaja
- oscilograf S1-54, služi za kontrolu ispravnosti rada uređaja
- multimetar VK2-17 - služi za merenje napona i otpora
- uređaj za merenje otpora M4100 - služi za merenje otpora
- pulsni generator G5-15 ili G5-63, služi za proveru i kontrolu sistema
- RF generator G4-107, služi za proveru RF opreme i sklopova
- ostali pribor za ispitivanja i merenja....

Vozilo ima sistem grejanja i ventilacije, opremu za vožnju noću, opremu za dekontaminaciju opreme, motora i vozila, agregat napajanja AB-8, radio uređaj R-123 i ostalu prateću opremu...

Slika 1: KSt 2V7M-KSlika 2: Radarski ispitni uređaj GK 4-19Slika 3: Radarski ispitni uređaji GK 4-34 i GK 4-35
3. Vozilo 2V7M-R na šasiji vozila URAL 375
Vozilo sadrži opremu i uređaje za kontrolu ispravnosti i funkcionalnosti blokova i podsklopova (supanela) RStON-a i SLO-a i za otklanjanje neispravnosti na blokovima i podsklopovima.

Ispitni uređaji su:
- oscilograf S1-54, služi za kontrolu ispravnosti rada uređaja
- multimetar Z-4313 - služi za merenje napona i otpora
- univerzalni voltmetar V7-13
- uređaj za merenje otpora M4100 - služi za merenje otpora
- pulsni generator G5-15 ili G5-63, služi za proveru i kontrolu sistema
- ostali pribor za ispitivanja i merenja....

Vozilo ima sistem grejanja i ventilacije, opremu za vožnju noću, opremu za dekontaminaciju opreme, motora i vozila, agregat napajanja AB-8, radio uređaj R-123 i ostalu prateću opremu...

Slika 4: KSt 2V7M-R

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2008
 • Poruke: 453

https://youtu.be/iQiUa9vmRC8

Negde od 7:50, zanimljivo i vezano za temu...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 691 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 3 sakrivenih i 661 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, bojank, darkangel, Dovla, FOX, havoc995, i.gvozdenovic, joca83, Marko Marković, Megapurpletv, Mercury, Metanoja, Milan A. Nikolic, Milos ZA, mnn2, Novi, Oluj2.1, Profica, Sall, Sirius, Srky Boy, USSVoyager, Van, vasa.93, vobo, YU-UKI