PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

156

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Pridružio: 27 Jan 2019
 • Poruke: 1
1:00Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3935

Na filmovima ima svega samo vrlo malo Pancira , na prvom filmu do 55 sekunde radi pancir iza toga su neki drugi sustavi, a tako je isto i na drugim filmovima. Ajmo prvo razdvojiti na filmovima Pancir od ostalog i razjasniti što je to pancir, i kako radi ,mislim na onaj model koji je prodan Siriji. Ovako u ovoj zbrci ja ne vidim jasno i ne razlikujem borbena djelovanja u Siriji , od nekih istraživačkih varijanti koje ruje ispituju u Siriji, ili od lansiranja raketa na svojim poligonima.

Pancir koji se prodaje , napušta lanser pod punim pogonom bustera uz oblak dima i leti pravocrtno , nakon prestanka rada motora nema nikakvog traga iza rakete i pogađa metu tako da ne vidimo ništa dok se meta ne razleti i počne dimit. To lijepo vidimo na prvom filmu gdje raketa pogađa metu razapetu na sajlu između dva stupa, mogli su za snimanje filma metu detonirati i daljinskim, ali ajde da vjerujemo da je to pogodak.offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3874

Panciri u Siriji (rakete) bi trebali biti isti kao što su na snimcima zadnjih par godina. Znači raketa iz lansera izlazi pod punim pogonom. Tako je i kod Tunguske.
Na prvom i zadnjem snimku (stariji datumi) imamo i lansiranja Pancira gdje se raketa šukne iz lansera, onda vidimo kratki bljesak, pa tek onda grune motor.
To je vrlo na tragu teksta koji je opisivao problem o kojem pričamo, dim i vođenje, a tu bikalibarnu raketu opisuju ovim dijagramom…Raketa napušta lanser u točki 18 i starta se gasoreaktivni sistem upravljanja. U točki 19 se starta raketni motor, a u 20 prestaje sa radom gasogenerator i prelazi se na aerodinamičko upravljanje. U točki 21 sa radom prestaje raketni motor. Ovo opisano je možda početak razvoja Pancira.

Znači Tunguska je imala vođenje u buster fazi (motor radi nešto preko 3 sekunde), ovaj možda prvi Pancir je očito imao zamišljeno vođenje i po snimcima buster radi jako kratko.
Kako se Pancir razvijao busteri su postajali sve jači i jači, gasoreaktivni sistem je napušten, a po meni raketa možda ima dovoljno brzine da upravljanje od starta bude sa kanarima.
Snimci, iako kutevi znaju varati, meni kazuju da raketa novih Pancira iskače izad linije viziranja, da se raketom upravlja u buster fazi i da je nakon tih 2-2,5 sekunde kada se buster odbaci vizualna linija čista i bez dima.

Tu sad svašta drobe o koordinatnim sistemima, programnim trajektorijama, pseudolinijskom upravljanju itd.

offline
 • Pridružio: 16 Jul 2017
 • Poruke: 46

raketaš ::Na filmovima ima svega samo vrlo malo Pancira , na prvom filmu do 55 sekunde radi pancir iza toga su neki drugi sustavi, a tako je isto i na drugim filmovima. Ajmo prvo razdvojiti na filmovima Pancir od ostalog i razjasniti što je to pancir, i kako radi ,mislim na onaj model koji je prodan Siriji. Ovako u ovoj zbrci ja ne vidim jasno i ne razlikujem borbena djelovanja u Siriji , od nekih istraživačkih varijanti koje ruje ispituju u Siriji, ili od lansiranja raketa na svojim poligonima.

Pancir koji se prodaje , napušta lanser pod punim pogonom bustera uz oblak dima i leti pravocrtno , nakon prestanka rada motora nema nikakvog traga iza rakete i pogađa metu tako da ne vidimo ništa dok se meta ne razleti i počne dimit. To lijepo vidimo na prvom filmu gdje raketa pogađa metu razapetu na sajlu između dva stupa, mogli su za snimanje filma metu detonirati i daljinskim, ali ajde da vjerujemo da je to pogodak.


Od 55 sec. je termovizija sistema Pancir. Termalna uocljivost rakete do pogotka na dvadesetom kilometru sto se moze videti na monitoru.
Rakete sistema Pancir su uocljive kako danju, narocito u nocnim uslovima dejstva.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3874Pogledao sam još jednom snimak iz Sirije, mrlja za koju sam mislio da je mrlja nije mrlja već buster...4 rakete su lansirane.
Četiri rakete u par sekundi, lanser gledano po vizirnoj liniji je ostao u dimu! Možda su ipak malo pretjerali sa kadencom. Ovo je sve na distanci cca 2km.

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 104

twitter.com/yarinah1/status/1089086794912669696

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1766

Napisano: 30 Jan 2019 2:56

Или значи да су гађали по оптичком каналу један по један а било их је више право на њега.

Dopuna: 30 Jan 2019 13:33

Taj centimetrski radar se pokazao nedovoljno dobar i zato je i zamenjenen novim janusovskim koji je daleko bolji, ovi Panciri nažalost imaju stari. U milimetarski radar mogi bi da svrstamo njegov nišanski radar. Trenutno svi njega krive mada ne mora to uopšte biti realno,možda je do odluke posade.

Upravo biranje prioriteta je fulalo u ovom slučaju možemo da nagađamo zašto. Očito je na primer da je neko naredio uzdržanost Bukova od dejstva jer je procenjeno da su sve sami dronovi manjeg i Dilajle a izašlo je da nije tako nego su došle i glajder bombe i to one koje imaju i terminalnu optiku (bez povratnog linka) što ih svrstava u krstareći pre nego krilati projektil (samo bez pogona).

E sad, snimak sa inerneta u današnje vreme često, na žalost, ima značaja koliko i švedski akcioni film u obrazovanju tako da ko zna šta mi gledamo ali ajde bolje nemamo.

Reako bih da umreženost nije bila dobra, Bukovi su očito imali pregled ali i zabranu dejstva osim u krajnjoj meri a Panciri očito tu sliku nisu imali.
Gore u *zenitu* je bi izgleda dron ometač desnokrilni Buk ga je na kraju gađao ali na kraju a trebao je na početku.
Levokrilini Pancir trpi karakolikranje (da budem arhaičan) ali umesto da gađa tri u tri on gađa jedan pojedan tri ili četiri puta, tri obara a bar dve su prošle pravo u njega.
Desnokrilni je isto bio pod kako se to već moderno kaže saturacijskim napadom ali neko (ko je neko ne znam nazire se njihovo poslednje dejstvo) na isturenom položaju izgleda smakao tu liniju i on obara samo jednu izgleda Dilajlu.
Međutim tokom galimatijasa videći uništenje levokrilnog Pancira i u tom trenutku sa probuđenim uvidom u stanje uVaP u levokrilni Buk gađa čistom gorkom u pravcu saturacijske linije na desnokrilni Pancir ali nema šta da obori jer jer je isturini položaj koji ne vidimo to odradio izgeda dobro Dilajlu prvi stiže Pancir i njegova raketa pada na zemlju, bez K3 jer je hteo da isprati mogućnost do najmanje visine.

offline
 • ok 
 • Građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2012
 • Poruke: 237

Čitam komentare ponekad ,pa izvinite ako sam propustio šta ste sve obradjivali kao temu oko ovoga jer me interesuje dali je u trenutku pogotka zadnjeg S-1 Panzir sistema bio u većoj blizini još neki sistem toga tipa ?

offline
 • Pridružio: 21 Okt 2018
 • Poruke: 809

Citat:A video released by the Israeli Defense Forces (IDF) shows two SAM systems destroyed by Israeli missiles. The first one, either a 9K33 Osa (NATO reporting name: SA-8.) or a 96K6 Pantsir S-1 (SA-22), was overwhelmed by an IAF saturation strike. The SAM system, based 5 km south of Damascus International Airport, fired for effect, but missed the interception. The SAMs detonated in mid air

The second target was a Pantsir S-1 (SA-22) stationed on the grounds of Damascus International Airport. Forensic video analysis shows three interesting details:

The driver’s door is left open,
The planar array search radar antenna is switched off,
A vehicle is parked 3-5 meters behind the Pantsir – possibly a missile transloader.

We assess that the Pantsir (SA-22) was active and engaged in air defense. After consuming the munnition and receiving homing alerts, the crew deactivated the system’s antenna and fled. The crew was not caught off guard due to lack of personnel or low readiness, contrary to what some observers suggests.

Due to its location, the Pantsir (SA-22) was one of the most tactically important point air defense (PAD) systems in southern Syria. The system provided PAD for local long-range systems such as the S-200 (SA-5) and covered Damascus International Airport, which has been a bi-monthly, if not weekly, target of the IAF. If any crew was kept on high readiness, it was this Pantsir (SA-22) crew. The site coordinates are 33°22’56.5″N 36°29’38.4″E

As the IAF targeted the system, the Pantsir’s counter-D/SEAD protocol kicked-in and alerted the crew that enemy anti-radiation missiles (ARMs) were homing on its sensor emission. In such situations, the crew needs to deactivate the radar (flip the antenna off) and go mobile, leaving the position acquired by the enemy ARM. The crew indeed turned the radar off, but then – most likely – panicked and abandoned the Pantsir, leaving the door wide open.

The supply vehicle spotted in the footage suggests that the Pantsir was about to be re-armed. The 2F77M is the designated transporter/transloader for the Pantsir (SA-22) and Tunguska (SA-19) SAM system family. The transloader is a 6×6 KamAZ-43101B truck.

The Syrian Pantsir (SA-22) air defense systems were likely targeted by the Israeli-made IAI Harop loitering ammunition, a low-observable (LO) anti-radiation “suicide” drone. The drone is designed to bypass enemy radars and loiter around the battlefield to find and engage evasive SAMs. For guidance, the drone can autonomously home on the enemy’s radar emission or be remote-controlled by a human operator (human-in-the-loop mode). The IAI Harop does not carry a warhead but self-destructs when reaching the target. This drone was credited for destroying another Syrian Pantsir (SA-22), during Israel’s Operation House of Cards on May 10, 2018.

During the current raid, the IAF also destroyed a 3D long-range JY-27 early warning radar near Damascus International Airport. The JY-27 “Wide Mat” works at a very-high frequency (VHF) and can theoretically detect LO and very LO aircraft. The system is heavily inspired by Russia’s own VHF-band counter-LO aircraft radar, the “Box Spring” (1L13 Nebo SV and 1L119 Nebo SVU). The site was a key component of Syria’s evolving air defense network. With the JY-27 destroyed, the IAF mitigates the risk of having its F-35I Adir LO RCS detected.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15498
 • Gde živiš: Lublana

Pancir (point defence) zavarava pošto je "sve u jednom" sa 12 raketa pa ljudi misle da je jedan dovoljan kao baterija. Što je nažalost zbog ograničene mogučnosti delovanja (poluaktivno sa jednim radarom) daleko od stvarnih potreba kada napadaju Izraelci odjedanputa sa mnoštvom različitih vazdušnih tela.

Nešto o tome, kako se Rusi štite od UAV u Siriji: https://www.rbth.com/science-and-tech/327225-drone.....ary-fights

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 713 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 1 sakriven i 697 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, 5.56, bato, beowl, jaeger, kaptain, Konda, Mahovljani, novator, nuke92, prashinar, Toni, voja64, W123, zlaya011