PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

180

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Odličan prikaz, naprosto da uporedimo sisteme i samim tim kvalitet! Smile
Eto, kod Neve je bilo potrebno da raketa leti celih 19 sekundi da bi pogodila taj F-16CG, koji se jeste ponašao kao da je na turističkom, a ne borbenom letu, ali to je već njegov problem.

Uglavnom, pod istim okolnostima, raketa sistema Pancir bi taj isti F-16CG spičila 5 sekundi ranije i uz minimalna naprezanja rakete u metodi "čiste trotačke"....

Imajući u vidu koliko su sekundi važni i kada dodamo i višekanalnost po cilju, može se izvući zaključak i ako niste nikakav poseban poznavalac raketne tehnike PVO, koliko je sistem PVO Pancir kvalitetniji od sistema Neva, sa kojim smo ga sada pokušali uporediti.... SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3777

malo sam prespavao nešto, ajd ponovi tko koga ovdje prćioffline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3687

Ma to je samo prikaz kada bi imaginarni Pancir gađao onog F-16 iznad sremskog sela kojeg je Neva sprčila. Glineni golub i očito ili jako tupav pilot ili nepopravljivo bahat, taj bi ono kasnije glavni zračnih snaga ako se ne varam.

Šta bi sve takve strefilo tamo na prvoj od prvih predlinija prema Moskvi, majko presveta.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22138

Oprljio bi neke F16 Rani Mraz Zagrljaj il bi to ipak bila Žetva Zagrljaj a popadali bi u Suncokrete Zagrljaj u zavisnosti od doba godine... Ziveli

offline
 • Nikola Radukic
 • Pridružio: 02 Avg 2007
 • Poruke: 354
 • Gde živiš: The City of Nis

Ljudi, ja ne znam, ali verovatno ste slusali transkript. Pilot ni u jednom trenutku ne pominje raketu. ? Meni je to cudno. Mozda zbog prisluskivanja?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

nradukic ::Ljudi, ja ne znam, ali verovatno ste slusali transkript. Pilot ni u jednom trenutku ne pominje raketu. ? Meni je to cudno. Mozda zbog prisluskivanja?

Pa ne pominje...ali iako ne znam tačno kako se treba čuti taj zvuk kada si zahvaćen nišanskim radarom i kada je na tebe lansirana raketa, čuje se zvuk pištanja od 3:07 pa do negde 3:25 kada pilot kaže da je pogođen.....poklapa se sa vremenom leta raketa Neva od nekih cca 19 sekundi....
Ako neko zna kako zvuči to pištanje u kabini, neka posluša ponovo onaj snimak pa da nam potvrdi ako je to ....

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2017
 • Poruke: 757

mr.mudri ::https://www.youtube.com/watch?v=9-gvYnOX7II#action=share

https://exoatmospheric.wordpress.com/tag/an-asq-239-system/

Zidovi tvrde da njihov Sky Shield EO efikasno gasi S 400 i Pancir radare sto su demonstrirali u Siriji, pa je cudno sto takvi sistemi jos uvek nemaju protiv EO rakete ( koje lete u elektronskom snopu i pogadjaju izvor elektronskog ometanja )

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2016
 • Poruke: 590

Šta su demonstrirali? Svašta oni tvrde.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3777

Kubovac pogledao sam taj uradak po peti put i prvo se pitam koji je izvor tog uratka , ćinjenica jeste da je na 3.07 pilot dobio upozrenje.

Nisam pilot i o tome znam samo kroz literaturu, to je nekakav takav zvuk kao upozorenje da ja na nišanu radara , ali to još ne znaći da raketa leti i da leti na njega. Čak i da krenu sihnali komande raketi to pilotu još ništa ne zbači to mogu biti lažne komande , a vidjeli smo na primjeru rušenja nevidljivog da su rakete lansirane balističkom putanjom i da su Zoltan i ekipa preuzeli vođenje rakete u 19 sekundi . Zoltan je to popularno opisao ali ja to vidim dosta nejasno da li je u 19 sekundi uključen nišanski radar ili je već bio u funkciji pa su u 19 sekundi krenule komande ka raketi.

Kako god bilo PVO u tom trenutku nije znala da nevidljivi nema detektor zračenja i očito su Zoltan i ekipa postipili namjerno tako da nevidljivom ostave što manje vremena za rekciju , da li su zaista imali vremena i mogučnosti da preuzmu Nevu ili je ona naletila po balistici na nevidljivog i kresnula ga ... skoro da nije ni bitno ,, jedan mit o nevidljivom je raspršen silne stotine milijardi su bačene u vodu , jedna cijela filozofija vođenje rata im je propala navodno zbpg tijesnog prostora na Balkanu.

I ta prića da je vidio Nevu i počeo manevrirati , i je šuplja , ali ajde nek im bude , ali od koplja koje leti sa 1000m /s nema ni traga ni glasa nema dima nema vatre , proveo sam dosta vremena na poligonima i naućio sam kako vidjeti topovsku granatu u letu , ali jedno je sjediti u rovu gledati u naprijed kilometar dva i u pravcu u kojem očekuješ granatu uočiti nešto , a drugo je biti u kabini aviona i vidjet koplje, čak je upitno da li može uoćiti i rad bustera , ali i ako ga uoči i okrene palicu cilj je postignut.

Dakle ozbiljno je pitanje kojeinformacije ima pilot i kako zna da na njega leti već 10 sekundi koplje po balistici.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@raketaš

Da, kod Neve kao i Dvine i Volhova je poznata ta shema "lažnog lansiranja" kada se uključi antena predaje komandi upravljanja, a raketa nije ni lansirana. Ta shema je korištena i 99-te u kombinaciji sa IRZ-om koji bi zračio (veoma pribiližne radne frekvencije kao nišanac Neve) i onda se uključi i antena predaje komandi i još i neki radio-uređaj i recimo neki agregat. I eto ti "lažnog položaja". Naravno, taj lažni položaj je udaljen od pravog, nisam to pojasnio. Možda ovo deluje previše jednostavno, ali je bogami u više od 10 dokumentovanih slučajeva kod Neve bilo efikasno i spasilo divizion uništenja.
Moguće je da se zbog toga pilot ponašao ležerno, misleći da je to upravo to, jer je ipak već bio 40. dan rata i imali su prilike da shvate da naši to primenjuju.

Ipak, kad se radi o obaranju F-117A, moram malo dopuniti ono što si napisao i ponoviti neke činjenice:

F-117A - uočen na 23 km daljine sa osmatračkim radarom P-18. Cilj je prikazan na izdvojenom pokazivaču pulta komandira baterije u Stanici za vođenje raketa. Po komandama komandanta diviziona Zoltana Danija, 3 puta je pokušano traženje cilja kada se približio u tzv. "sigurnu zonu lansiranja" na 14-15 km. Pronađen je iz 3. ili 4. pokušaja i uočen na 12 km daljine i 6 km visine kada je komandir baterije uspeo da navede oficira za vođenje da nišanskim radarom zahvati cilj, a oficir za vođenje je uspeo da navede operatere ručnog praćenja po uglovima da i oni zahvate cilj. Tada su i lansirane rakete, druga nije ušla u vođenje. Cilj pogođen na 14 km daljine i 8 km visine. U momentu lansiranja raketa, cilj je već bio u odlasku.
Kao što se vidi, avion vrši manevar visinom na gore.
Dakle, cilj je praćen i komande upravljanja su išle odmah po lansiranju.

Ne znam da li je kod Neve uopšte moguće lansiranje rakete u ručnom praćenju, a da cilj nije zahvaćen antenama praćenja po uglovima, pa da se to naknadno pokuša "u vazduhu". To bi se čak moglo nazvati "zahvat u vazduhu", ali zahvat radarom dok je raketa u vazduhu balistički ispaljena okvirno u pravcu cilja.
Mislim da to nije moguće.
Bilo je lovačkih priča tokom i neposredno nakon rata, baš od Danija kako je F-117A oboren jer je izvršena "po njegovim upustvima" "mala modifikacija" sistema, ali to je naravno sve izmišljeno i deo samoreklamerstva, što je kasnije i sam Dani priznao, rekavši da je to rekao da "zbuni protivnika"....Bilo je dosta sukoba u samom komandnom vrhu tog čuvenog 3.rd PVO i povodom nagrađivanja starešina oko obaranja stelta i svašta nešto da ne ulazimo sad u to....

Ali evo jedna istinita priča iz rata 99-te sa Kuba.
U noći 27/04/99 bio je snažan napad na aerodrom Golubovci pored Podgorice. 1. raketna baterija iz sastava 60. srp PVO je dežurala u blizini. Ja sam završio svoju smenu na P-15M pola sata pre početka napada.
Kada je napad počeo izašli smo da gledamo šta se događa. Naša 1. Raktena baterija je gađala sa 2 rakete ali je druga raketa poletela i samo odletela balistički. Šta se dogodilo? Komandir Raketne baterije je po zahvatu cilja, pokušavao da lansira rakete, ali komanda nije prolazila na SLO. Onda je naredio komandiru 1. SLO-a da on lansira iz kabine. I moj klasić, vodnik, je lansirao raketu. Zatim je komandir raketne baterije naredio komandiru 2. SLO-a da lansira raketu sa svog SLO-a (radi kraćeg intervala a i lanseri nisu isti tj. na istom mestu). Komandir SLO je preneo komandu vojniku operateru da lansira i vojnik se toliko uplašio da je pritisnuo dugme za "prinudno lansiranje" rakete. Kod takvih "prinudnih lansiranja" očekivano je da odradi samo startni motor i to je to i ona pada koji kilometar dalje. Međutim, ovde je odradio i marševski motor i raketa je odletela balistički (blokiran RGS) možda čak i u Albaniju. Uglavnom, nije pronađena....
Vodnik je dakle naredbu o lansiranju preneo svom vojniku-operatoru i iako bi to trebalo biti normalno, svi smo ga kritikovali zbog tog poteza. I ne znam ni kako je izdržao da on lično ne pritisne dugme za lansiranje rakete? Ja ne bi to preneo vojniku u životu, nego bi pitao komandira RStON-a, treba li još?
Ali vodnik je bio "ugovorac" i prilično "loš" starešina inače. Odmah posle rata je i otpušten, delom i zbog ovog poteza, ali i drugih stvari.
Ipak, poenta moga pisanja je bila u tom "prinudnom lansiranju" kod Kuba koje se u normalnim uslovima primenjuje kada recimo nakon lansiranja 1. rakete dođe do zapaljenja 2. rakete i onda se ona "pične" sa SLO da ne zapali i treću i ceo SLO i posadu i čuda........Mala digresija, ali valjda ne škodi! Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 386 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 382 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: hatman, Marko Marković, stringer bell