PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

193

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2016
 • Poruke: 590

stug ::Napisano: 13 Maj 2019 9:31

Pokretna verzija pancira (koja dejstvuje iz pokreta) bi vec bila veliki korak. Ne samo to vec i ista taktika. Kad vidis da si ti cilj (pantcir) pravac zaklon sa sve vatrom dokle imas dzebane. To podrazumjeva puno stvari ali je dobar workaround dok nedobijes koji zsu ili siljku da te brani od ovih "osica"

Dopuna: 13 Maj 2019 9:33

Btw nisam saglasan da bi sam pantcir trebao zadavati ciljeve tim dodatnim pvo sredstvima. Razlog je vise nego ocigledan - zasicenje. Dva radara mogu ciljati vise ciljeva a najvaznije jr da se izmjene tko sta drzi na nisanu da ne trose dzebanu na iste ciljeve
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

Iako smo već "pretabali" ovu temu, ajde da ubacim "par" rečenica....

Već je jasna taktika Izraela i masovna upotreba dronova i bespilotnih letelica dovodi do zasićenja.
Kako odgovoriti na masovnost? Pa masovnošću sistema PVO. Ali jasno je da Sirijci imaju od sredstava PVO to što imaju i sada treba naći najbolji način da se to što imaju iskoristi.
Prvo, ja mislim da smo već apsolvirali da je najslabija tačka na lansirnom kompletu Pancir 1S njegov osmatračko-akvizicijski radar slabašnog dometa po daljini. U tom smislu, a iz dosadašnjih iskustava, ja bih na mestu Sirijaca, Pancir upotrebljavao u sklopu raketnog diviziona sa minimum 4 lansirna oruđa, osmatračko-akvizicijskim radarom Kasta 2E1 ili 2E2 i sve to uvezano preko komandne stanice Ranzhir.
Na ovaj način, ovaj divizion ima osmatračko-akvizicijska sredstva većeg dometa koja će na vreme primetiti dolazak neprijateljskih letelica, a s obzirom na njihovu visinu leta, jačinu (snagu) odraza i naravno brzinu, mogu odrediti da li se radi o avionu, BPL, nekakvom dronu ili pak krstarećoj raketi.
Za odbranu vitalnih aerodroma (pandana našoj Batajnici), koristio bi barem 4 diviziona, znači do 16 lansirnih oruđa Pancir. S obzirom da Sirija ima do 50 ovakvih oruđa, moguće je štititi 3 veoma značajna aerodroma ili vazduhoplovne baze i 1 recimo manje značajnu.
Ovakav koncentracija oko vazduhoplovne baze, teoretski bi trebala gađati jednovremeno 48-64 ciljeva. Recimo da je to u praksi čak duplo manje, opet se radi o 24-32 cilja jednovremeno samo sa Pancirima.
Sredstva moraju biti maskirana i raditi samo u periodu kada im se najave ciljevi, a ne da svojim radarima više pretraživanje VaP-a. Potrebno je odmah po ispucavanju b/k raketa, napustiti vatreni položaj i u odgovarajućem zaklonu izvršiti pretovar novog kompleta raketa i onda posesti naredni, već pripremljeni položaj i opet se uvezati preko Ranzhira u jedinstveni KIS i maskirati.
Potrebno je organizovati konstruisanje lažnih vatrenih položaja sa IRZ (imitatorima radarskog zračenja) koji bi trebalo da rade na frekvencijama Pancira (po mogućnosti) i da budu na nekakvom vozilu koje je poput makete barem donekle slično Panciru. I ta sredstva lažnih vatrenih položaja treba maskirati, ali "ne baš najkvalitetnije" Wink . Mislim da bi za 4 diviziona bilo dovoljno 4-6 lažnih vatrenih položaja.

Ispred pozicija Pancira, isturiti sisteme IC vođenih raketa Strela 1M i Strela 10, a još ispred njih protivavionske topove.
Ukoliko je moguće, u ovaj sistem isturiti još ispred i barem 2 baterije sistema Osa-M i 2-4 baterije sistema Kub.
I ova sredstva takođe uvezati sa odgovarajućim radarskim sredstvima i omogućiti im prijem pravovremenih i tačnih informacija o nadolazećim ciljevima preko odgovarajućih automatizovanih sistema upravljanja radarskom informacijom, koji sada funkcionišu u Siriji (pre svega Ranzhir i Poljana).
I na osnovu toga ide dodela ciljeva odgovarajućim oruđima.

Na ovaj način, stiču se uslovi za kakvu takvu adekvatnu odbranu od tih "novih napasti".

Ostale "strateške sisteme" tipa S-300, S-200, Pečora i Buk-M2 koristiti isključivo za gađanje borbenih aviona, a rekao sam da današnja radarska sredstva mogu na osnovu odraza cilja, njegove visine leta i brzine odrediti tip cilja.
Ako smo mi to mogli 99-te, što ne bi mogli i Sirijci danas. I 99-te su BPL letele da isprovociraju reakciju PVO sistema Kub ili Neva. Ali kada na OAR-u uočiš ciljeve koji lete na 2,5 - 3,5 km visine i brzinom od 60 m/s, ti već znaš da su to BPL sa ciljem da se uključiš i onda na većim daljinama od 50-100 km kruže lovačke SEAD grupe i "pikiraju". Ne znam za slučaj da je ovakva "provokacija" uzrokovala uništenje neke od baterije ili diviziona, ali se zato ni naše raketne jedinice (sa izuzetkom novosadskog puka Kub) nisu trudile ili ako hoćete ni usuđivale da dejstvuju na BPL.

Ono što je poseban problem u Siriji danas, je potpuna prevlast neprijatelja u VaP-u i ono što je neko napomenuo ovde, stanje "ni rata ni mira" sa Izraelom.
Drugačije je to kada rat traje, onda si ti spreman. Ovako, Sirija vodi ratne operacija protiv "ovih i onih" pobunjenika i ima preokupaciju na tom polju. I onda ovi Izraelci, rekao bih "na kvarno" samo iznenada izvrše napad. U tom smislu ne zameram Sirijcima previše, iako sam bio oštar u početku.
Ipak, za svo ovo vreme, izgubili su najviše 2 Pancira, možda 1 ili 2 S-200 i tu i tamo možda neki Kub ili Nevu. Mislim da to nije strašno.
Sada se i sistem S-300 uvezuje u Sirijski PVO sistem, pa ćemo videti kako dalje, ali ja da se pitam, ne bih gađao Izraelske aviona iznad Libana, dok eventualno ne prevrše "neku meru"....Ne treba Siriji sada, ovako još uvek ranjenoj i podeljenoj i otvoreni rat sa njima....

ETo...onako malo zbrda-zdola, ali valjda će koristiti nekoj diskusiji.... Winkoffline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2142

Visila je bespilotna i Buk ju je oborio (vidi se lansiranje i početak leta rakete) ali su prekasno rešili da je obore, očigledno nisu bili spremni za sihronizovani napad glajderkama, krilatim raketama i visećom žrtvovanom bespilotnom istovremeno.
Verovanto je Buk pokušavao da uhvati avion, pa su zato kasnili, ili je neki drugi razlog, iz oblasti elektronskog ratovanja pa su bili u situaciji koju su prepoznali kao jednu a onda se desila druga, napad zasićenjem po pojedinačnim pravcima i na male ciljeve.
Mala glajderka babaroga sa završnim navođenjem kao si i predpostavio.
U gumenjaka je udarilo po svemu sudeći na isturenom položaju koji se na snimku ne vidi i gde je neko dejstovao, ne mogu samo na osnovu odbljesaka sa strane bez vidnog polja kamere da budem siguran ko ali uopšte ne mora da bude da je i to bio Pancir, meni se na prvi pogled učinilo i da nije, pre da je bio Tor a lažna meta Pancir recimo.
Jbg. moraš se racionalno odnosti prema neprijatelju, gordost je smrtni greh nije ona slučajno na tom spisku od 7, a IAF je opet pokazao da je bolji od ostalih zapadnih vazduhoplovstva, uključujući i *mentore*, koji su srećom u dosadašnjim decenijama često bili ignorantni i prema IAF-ovim iskustvima.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 73323

djox ::Indijci odustali od Pancira
Индия отказалась покупать российские ЗРПК «Панцирь-С»
Arrow https://andrei-bt.livejournal.com/1294481.html

Zato su tu pakistanci Very Happy
Россия продаст Пакистану ЗРПК "Панцирь-С", от которых отказалась Индия
Arrow http://новост&.....%B8%D1%8F/
Arrow https://news.yandex.ru/story/Rossiya_prodast_Pakis.....d58e5ced8d
Arrow https://russianpulse.ru/continentalist/2019/05/12/.....bsp-indiya

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13621

Nije gumenjak, bile su slike ostecenog Pancira koga je pogodilo nesto malo, bas tu gde se zavrsava let.
Ovaj drugi koji je nastradao dok je dejstvovao je bio unisten kompletno, opet bile su slike.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4709

Svaka cast kubovac ali nisi razumio moju poruku.

Aj ovako. Recimo da imas 4 baterije boforsa, po sest orudja svaka, rastrkas ih u prsten (recimo 10 - 15 km ispred pancira) oko aerodroma ili pokrijes ocekivane pravce, dodjelis im osmatracki radar koji hrani njihov KIS i dodijelis im zonu do 3 km visine. Pojacas iglama, strelama, ometacima, dodas lazne mete, i nema muva da prodje kroz taj baraz, ako bofors ima programabilnu municiju i skida govna sa tri granate.

A pancira onda mozda dva diviziona oko aerodroma (osam orudja) da tuce ovo sto leti iznad 3 km i brze od 100 m/s? Sa svojim osmatrackim radarom i KIS om?

Buk slobodni lov ispred zone topova ako bas imas i oces?

Ponavljam, pancir je projektovan davnih godina za krstarece i helikoptere, kasnije su se pojavile ove jeftine zujalice. Pancir nema odgovor na tri zujalice i tri glajderke koje idu na njega.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2226

@kubovac: jedino mi je zao sto Sirija ne kruzi po libanskom vap-u. Ili bar sa svoje strane brda nisko leti sa mig29 (sutra mozda i sa kakvim suhijem). Usude li se izraelci... Upravo taj nedostatak (ili bar izostanak iz medija) sirijske LA mi je nekako skroz neshvatljiv. Inace, sada se slazem sa tobom. Posao pvo Sirije je bas bio sizifov. Sad to vec polako postaje preglednije. Iskreno sam bio i iznenadjen tvojom kritikom sirijaca pa i rusa. Znam da ti je bilo u glavi 99ta i sbbkbb "da smo mi imali 99te" ali sta je tu je. I agresori su zreliji 20 godina .
@babaroga: nacelno se slazem sa tobom. Iako bih ja pantcir i protiv zujalica koristio bas radi njegovih topova, slicno kako si opisao boforse. Dali jedan pantcir to danas moze (programibilna municija a i dejstvo iz pokreta je navodno samo propaganda) je naravno pitanje za puno bolerosa.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2142

Nisu sporno da je i drugi Pancir lakše oštećen nego je pogođen još i gumenjak.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

Napisano: 13 Maj 2019 14:04

babaroga ::

Aj ovako. Recimo da imas 4 baterije boforsa, po sest orudja svaka, rastrkas ih u prsten (recimo 10 - 15 km ispred pancira) oko aerodroma ili pokrijes ocekivane pravce, dodjelis im osmatracki radar koji hrani njihov KIS i dodijelis im zonu do 3 km visine. Pojacas iglama, strelama, ometacima, dodas lazne mete, i nema muva da prodje kroz taj baraz, ako bofors ima programabilnu municiju i skida govna sa tri granate.


Pa mislim da je to samo malo "slikovitije" rečeno, što sam i ja rekao. Dakle, što se mene tiče, saglasan sa ovim....

Dopuna: 13 Maj 2019 14:07

babaroga ::
A pancira onda mozda dva diviziona oko aerodroma (osam orudja) da tuce ovo sto leti iznad 3 km i brze od 100 m/s? Sa svojim osmatrackim radarom i KIS om?


Ti bi malo manje Pancira....ok, može. Ali ja sam se ravnao prema nekom broju koji Sirija ima (cca 50 kom - 1 ili 2 uničtožena) i nameru da se odbrana njim koncentriše na tri-četiri objekta od posebne važnosti.
Može i manje, ali smatrama da je premalo 2 Pancira uvezivati sa OAR i Ranzhirom....Možda ne mora ni 4-6 kako neko pravilo nalaže, ali šta znam....ja bi to malo "pojačao".... Wink

Dopuna: 13 Maj 2019 14:11

babaroga ::

Buk slobodni lov ispred zone topova ako bas imas i oces?

Ponavljam, pancir je projektovan davnih godina za krstarece i helikoptere, kasnije su se pojavile ove jeftine zujalice. Pancir nema odgovor na tri zujalice i tri glajderke koje idu na njega.


S obzirom na mali broj Bukova kod Sirijaca (cca 6-8 baterija u 3-4 diviziona), ja ne bih tako olako trošio Bukove. Imaju oni dovoljno Kubova i Osa za slobodan lov.
Buk samo za sigurne avio ciljeve....Možda si i ti tako mislio, ali samo da pojasnim...

Ovo poslednje što si napisao....Ima Pancir rešenje za ovo. Teoretski gađa 4 cilja jednovremeno i pravovremenim otkrivanjem i najavom ciljeva može on to rešiti. To je povoljan odnos, kakav može biti. Izvini, ja se stalno vraćam na 99-te...ako baterija Kub ili divizion Neva dejstvuje, a iznad 10-20 aviona i ipak preživi, kako ne može Pancir....samo pravovremena informacija, sadejstvo sa susednim Pancirima i drugim jedinicama lake protivavionske odbrane i maskiranje, obmanjivanje i manevar, kao da ti život zavisi od toga, jer ZAVISI.... Wink

offline
 • Pridružio: 28 Okt 2009
 • Poruke: 152

Jedno pitanje zasto se aerodrom kao stacionarni cilj nebi branio kao nosac aviona stacionarnim sredstvima. Oko aerodroma napravis nosace ili izbetoniras manje objekte na kojima su postavljeni Kashtani. Prepunjavanje ide automatski rezervne rakete u objektu rade nadopunu strojno, sve to umrezeno u jedan informacijski centar, nema ljudstva koje mozes izgubit jer ih jednostavno nema u tim objektima sve to pokriveno nekim dalekometnijim sistemom koji isto lansere ima ispod zemlje i okomito lansiranje kao na raketnoj krstarici Slava mornaricka verzija s-300. Ljudstvo je jednostavno izdvojeno ako izgubis koji lanser ili kupolu ljudstvo je i dalje osigurano.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 669 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 635 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, aleksmajstor, amaterSRB, bbogdan, cezar 35, Cirkon, CrazySerb_MLD, doklevise, dragon986, Hektor, Marko Marković, MB120mm, mnn2, nebkv, nenaddz, Parker, repac, royst33, sabros, sevenino, trajkoni018, Vlad000, vlvl, vobo, voja64, xJeremijAx, Yellow Pinky