PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

193

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6468

stug ::Napisano: 13 Maj 2019 9:31

Pokretna verzija pancira (koja dejstvuje iz pokreta) bi vec bila veliki korak.


Verzija na gusenicama bi treabala da moze da dejstvuje iz pokreta.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2444

Ja to cak ne bih ni uvezivao. Podijeliti zonu odbrane po sektorima, po visinama i po brzinama ciljeva.

Na primjer: sve ispod 2,5 km visine i sve dalje od 5 km od branjenog cilja a u toj zoni visina tuce cijevna artiljerija. I ispod brzine cilja recimo 150 m/s.

Ostalo panciri. I sta prodje.

Naravno, trebao bi dobar osmatracki radar, nezavisan i od pancira i od topova. Ili dva takva radara, jedan za pancire, i drugi za artiljeriju. To ce oluj najbolje znati sta i kako.offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6468

Napisano: 13 Maj 2019 10:20

babaroga ::

Chief, onaj pancir je pogodjen dok je dejstvovao. Da li ti predlazes da kad pocne napad svi panciri prekinu sa dejstvom i mjenjaju polozaj ili bjeze u zakon?

Radi se o zasicenju bojista i zasicenju odbrane. Vjerovatno je nad tim bojistem visila negdje visoko bespilotna koja je realnu sliku ciljeva slala direktno i kontinualno na ekran oficira koji je komandovao napadom. Isto tako, elektronsko izvidjanje sigurno je pokupilo radar pancira i lociralo ga sa dovoljnom preciznoscu da skrene TV navodjeno oruzje na njega.Unisten Pancir nije od koristi odbrani, tako da, da, predlazem da gadja i da se pomera; cak i po cenu da branjeni objekat bude pogodjen. Ista tako bi trebalo da radi u grupama, te da deo grupe bude zaduzen za samozastitu od krsarecih projektila.

Ne verujem da je bespilotna mogla da visi iznad Damaska i da ne bude primecena. Bespilotne sa tolikim dometom su poprilicno velike. Sa druge strane Izraelci imaju izvidjacke satelite. Ili obavestajce na terenu.

Ono sto je zakovalo sudbinu tog Pancira (u stvari i onoga koji nije) koji je dejstvovao jeste da je bio uz sam aerodrom. Vrlo predvidljiva lokacija koja se sigurno spijunira. Uz sve to u pitanju je civilni aerodrom u Damasku (gde slecu svi spijuni, putnici...).

https://www.google.com/maps/place/33°20'54.4"N+36°28'08.1"E/@33.3681371,36.4595991,13218m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d33.348452!4d36.468906?hl=en

Prodpostavljam da nije menjao lokaciju danima, ako ne i mesecima, i da nisu bile preduzete mere maskiranja.Dopuna: 13 Maj 2019 10:24

bojank ::
Stoji na sred piste, nigde posade, nigde vozila za prepunu.
Drugo, prepunjavanje se vrsi u zaklonu.

"Prepunjavanje"... GUZ - Glavom U Zid


Iako je Sirija tehnicki u ratu sa Izrealom, fakticki postoji primirje. Iako nije bila pametna odluka da se Pancir ostavi na poznatoj lokaciji, opet nije potpuno nerazumno od strane Sirijaca da ne ocekuju da ce biti gadjani krstarecim raketama od strane Izraela te da ga ostave na rulnoj stazi.

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2017
 • Poruke: 724

Cheef
Pogledaj pazljivo snimak i mozes primetit da je iz dva dela, a "Pancir" vjerojatno gumeni mamac, koje sirijci koriste sa pravim Pancirima.

offline
 • Nikola Radukic
 • Pridružio: 02 Avg 2007
 • Poruke: 354
 • Gde živiš: The City of Nis

valjalo bi imati i podatak, koliko su panciri uništili ciljeva na ta dva pogođena.

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2016
 • Poruke: 590

stug ::Napisano: 13 Maj 2019 9:31

Pokretna verzija pancira (koja dejstvuje iz pokreta) bi vec bila veliki korak. Ne samo to vec i ista taktika. Kad vidis da si ti cilj (pantcir) pravac zaklon sa sve vatrom dokle imas dzebane. To podrazumjeva puno stvari ali je dobar workaround dok nedobijes koji zsu ili siljku da te brani od ovih "osica"

Dopuna: 13 Maj 2019 9:33

Btw nisam saglasan da bi sam pantcir trebao zadavati ciljeve tim dodatnim pvo sredstvima. Razlog je vise nego ocigledan - zasicenje. Dva radara mogu ciljati vise ciljeva a najvaznije jr da se izmjene tko sta drzi na nisanu da ne trose dzebanu na iste ciljeve


offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Iako smo već "pretabali" ovu temu, ajde da ubacim "par" rečenica....

Već je jasna taktika Izraela i masovna upotreba dronova i bespilotnih letelica dovodi do zasićenja.
Kako odgovoriti na masovnost? Pa masovnošću sistema PVO. Ali jasno je da Sirijci imaju od sredstava PVO to što imaju i sada treba naći najbolji način da se to što imaju iskoristi.
Prvo, ja mislim da smo već apsolvirali da je najslabija tačka na lansirnom kompletu Pancir 1S njegov osmatračko-akvizicijski radar slabašnog dometa po daljini. U tom smislu, a iz dosadašnjih iskustava, ja bih na mestu Sirijaca, Pancir upotrebljavao u sklopu raketnog diviziona sa minimum 4 lansirna oruđa, osmatračko-akvizicijskim radarom Kasta 2E1 ili 2E2 i sve to uvezano preko komandne stanice Ranzhir.
Na ovaj način, ovaj divizion ima osmatračko-akvizicijska sredstva većeg dometa koja će na vreme primetiti dolazak neprijateljskih letelica, a s obzirom na njihovu visinu leta, jačinu (snagu) odraza i naravno brzinu, mogu odrediti da li se radi o avionu, BPL, nekakvom dronu ili pak krstarećoj raketi.
Za odbranu vitalnih aerodroma (pandana našoj Batajnici), koristio bi barem 4 diviziona, znači do 16 lansirnih oruđa Pancir. S obzirom da Sirija ima do 50 ovakvih oruđa, moguće je štititi 3 veoma značajna aerodroma ili vazduhoplovne baze i 1 recimo manje značajnu.
Ovakav koncentracija oko vazduhoplovne baze, teoretski bi trebala gađati jednovremeno 48-64 ciljeva. Recimo da je to u praksi čak duplo manje, opet se radi o 24-32 cilja jednovremeno samo sa Pancirima.
Sredstva moraju biti maskirana i raditi samo u periodu kada im se najave ciljevi, a ne da svojim radarima više pretraživanje VaP-a. Potrebno je odmah po ispucavanju b/k raketa, napustiti vatreni položaj i u odgovarajućem zaklonu izvršiti pretovar novog kompleta raketa i onda posesti naredni, već pripremljeni položaj i opet se uvezati preko Ranzhira u jedinstveni KIS i maskirati.
Potrebno je organizovati konstruisanje lažnih vatrenih položaja sa IRZ (imitatorima radarskog zračenja) koji bi trebalo da rade na frekvencijama Pancira (po mogućnosti) i da budu na nekakvom vozilu koje je poput makete barem donekle slično Panciru. I ta sredstva lažnih vatrenih položaja treba maskirati, ali "ne baš najkvalitetnije" Wink . Mislim da bi za 4 diviziona bilo dovoljno 4-6 lažnih vatrenih položaja.

Ispred pozicija Pancira, isturiti sisteme IC vođenih raketa Strela 1M i Strela 10, a još ispred njih protivavionske topove.
Ukoliko je moguće, u ovaj sistem isturiti još ispred i barem 2 baterije sistema Osa-M i 2-4 baterije sistema Kub.
I ova sredstva takođe uvezati sa odgovarajućim radarskim sredstvima i omogućiti im prijem pravovremenih i tačnih informacija o nadolazećim ciljevima preko odgovarajućih automatizovanih sistema upravljanja radarskom informacijom, koji sada funkcionišu u Siriji (pre svega Ranzhir i Poljana).
I na osnovu toga ide dodela ciljeva odgovarajućim oruđima.

Na ovaj način, stiču se uslovi za kakvu takvu adekvatnu odbranu od tih "novih napasti".

Ostale "strateške sisteme" tipa S-300, S-200, Pečora i Buk-M2 koristiti isključivo za gađanje borbenih aviona, a rekao sam da današnja radarska sredstva mogu na osnovu odraza cilja, njegove visine leta i brzine odrediti tip cilja.
Ako smo mi to mogli 99-te, što ne bi mogli i Sirijci danas. I 99-te su BPL letele da isprovociraju reakciju PVO sistema Kub ili Neva. Ali kada na OAR-u uočiš ciljeve koji lete na 2,5 - 3,5 km visine i brzinom od 60 m/s, ti već znaš da su to BPL sa ciljem da se uključiš i onda na većim daljinama od 50-100 km kruže lovačke SEAD grupe i "pikiraju". Ne znam za slučaj da je ovakva "provokacija" uzrokovala uništenje neke od baterije ili diviziona, ali se zato ni naše raketne jedinice (sa izuzetkom novosadskog puka Kub) nisu trudile ili ako hoćete ni usuđivale da dejstvuju na BPL.

Ono što je poseban problem u Siriji danas, je potpuna prevlast neprijatelja u VaP-u i ono što je neko napomenuo ovde, stanje "ni rata ni mira" sa Izraelom.
Drugačije je to kada rat traje, onda si ti spreman. Ovako, Sirija vodi ratne operacija protiv "ovih i onih" pobunjenika i ima preokupaciju na tom polju. I onda ovi Izraelci, rekao bih "na kvarno" samo iznenada izvrše napad. U tom smislu ne zameram Sirijcima previše, iako sam bio oštar u početku.
Ipak, za svo ovo vreme, izgubili su najviše 2 Pancira, možda 1 ili 2 S-200 i tu i tamo možda neki Kub ili Nevu. Mislim da to nije strašno.
Sada se i sistem S-300 uvezuje u Sirijski PVO sistem, pa ćemo videti kako dalje, ali ja da se pitam, ne bih gađao Izraelske aviona iznad Libana, dok eventualno ne prevrše "neku meru"....Ne treba Siriji sada, ovako još uvek ranjenoj i podeljenoj i otvoreni rat sa njima....

ETo...onako malo zbrda-zdola, ali valjda će koristiti nekoj diskusiji.... Wink

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1619

Visila je bespilotna i Buk ju je oborio (vidi se lansiranje i početak leta rakete) ali su prekasno rešili da je obore, očigledno nisu bili spremni za sihronizovani napad glajderkama, krilatim raketama i visećom žrtvovanom bespilotnom istovremeno.
Verovanto je Buk pokušavao da uhvati avion, pa su zato kasnili, ili je neki drugi razlog, iz oblasti elektronskog ratovanja pa su bili u situaciji koju su prepoznali kao jednu a onda se desila druga, napad zasićenjem po pojedinačnim pravcima i na male ciljeve.
Mala glajderka babaroga sa završnim navođenjem kao si i predpostavio.
U gumenjaka je udarilo po svemu sudeći na isturenom položaju koji se na snimku ne vidi i gde je neko dejstovao, ne mogu samo na osnovu odbljesaka sa strane bez vidnog polja kamere da budem siguran ko ali uopšte ne mora da bude da je i to bio Pancir, meni se na prvi pogled učinilo i da nije, pre da je bio Tor a lažna meta Pancir recimo.
Jbg. moraš se racionalno odnosti prema neprijatelju, gordost je smrtni greh nije ona slučajno na tom spisku od 7, a IAF je opet pokazao da je bolji od ostalih zapadnih vazduhoplovstva, uključujući i *mentore*, koji su srećom u dosadašnjim decenijama često bili ignorantni i prema IAF-ovim iskustvima.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 64766

djox ::Indijci odustali od Pancira
Индия отказалась покупать российские ЗРПК «Панцирь-С»
Arrow https://andrei-bt.livejournal.com/1294481.html

Zato su tu pakistanci Very Happy
Россия продаст Пакистану ЗРПК "Панцирь-С", от которых отказалась Индия
Arrow http://новост&.....%B8%D1%8F/
Arrow https://news.yandex.ru/story/Rossiya_prodast_Pakis.....d58e5ced8d
Arrow https://russianpulse.ru/continentalist/2019/05/12/.....bsp-indiya

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11509

Nije gumenjak, bile su slike ostecenog Pancira koga je pogodilo nesto malo, bas tu gde se zavrsava let.
Ovaj drugi koji je nastradao dok je dejstvovao je bio unisten kompletno, opet bile su slike.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 427 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 423 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, Dežurni pod palubom, dragoljub11987, silikon