PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

195

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5892
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

http://www.enemyforces.net/artillery/zu23.htm
" The main improvement objective was to increase fire efectivity to low flying targets including the low silhouette ones with a hit probability from 0.023 to 0.3 - 0.4 depending from the target speed. The ZU-23M also defeats targets at day/night time"
Nesto jeftino , mislim da bi rado stavili i 12.7 , ali nisam siguran koliko bi pamteno bilo koristiti za PVO municiju koja se ne unistava u vazduhu sama .
Znaci 20 mm minimalno ... sa jakom optoelektronikom . MANPADS za ciljeve koje bjeze izlaze iz dometa ( krstarece , vece BPL ) ...
Najnoviji ZU 23 /2 m 1-4 ima odlicnu optoelektroniku ( SAMUM na vozilu ili vucni klasicni ) .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2225

Meni opat onaj australski "metal storm" ko stvoren za rojeve zujalica. Sa programibilnom municijom...offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2143

*Ne mogu da zamislim kako je to bofors sa optronikom, kombinacija termovizije, IC i optike, dakle sve pasivno, sa radarskom dodjelom ciljeva optickim kablom ili radio linkom, neefikasan i osjetljiv na dronove?*

Prvo mali im je stvarno efikasni domet a još gori su po plafonu. Ako nema KIS-a, za preraspodelu ciljeva i sopstvenog radara pogotovu, pretraživanje neba ispred PVO sredstva IC i TrmV sredstvima koja vrše ulogu nišana do sada nije pokazalo veliku efikasnost, možda u budućnosti, to je kvalifikovana ideja ali takva sredstva ne mogu biti nišani na topovima moraju biti mnogo veća.
Prva mogućnost je da glajder bombe po definiciji, ali i Dilajle, pa onda Haropi, Heroni i ostali bi ih jednostavno nadleteli ako bi bili veoma udaljeni, preko 10 km, dosta daleko od branjenog objekta.
Ako bi bili bliže ali opet 5 i više kilometara, ako bi bili u kordonu, prošli bi preko jednog u koloni, ako su topovi daleko od branjenog objekta, onda kolonski napad izbegava svu moguću vatru i svodi se na dejstvo jednog ili dva. Upravo takav kolonski napad na dva pravca su i izvršili nad Damaskom, samo je jedna kolona nagazila na dve PVO pozicje.
Zujalice uopšte nisu pasivne niti neelastčne, ubilačke zujalice mogu da deluju u parovima i da unište takve vučne topove, jedan ili dva u kordonu i da otvore brešu za prolaz ostalih u kolonama minut ili dva kasnije.
tako da bi ostvario ,maksimalnu efiaksnost topova moraš da ih držiš na poslednjoj instanci odnosno u krugu branjenog objekta da bi delovali svi ili većina na poslednjih 1000 do 2000 m preko čega efikasnost automatskih PA lakih topova više i ne ide.
Zaboravite reklamne prospekte po dometima lakih PA topova, mogu tamo da napišu šta hoće, balistika granate je neumoljiva, a brate i mogućnost nišanskih sprava da zahvate i adekvatno prate cilj i da na kraju deluju takođe.
Nije da se ne slažem da treba formirati kordone daleko ispred, ali oni moraju biti od nečega što je za zujalice slabo uhvatljivo kao što je MANPADS ili sa ramena ili na nekom džipčetu i mali radar na takvom, nešto što brzo odvesla posle ispaljivanja i prakira u 7 rezervnom hangaru, šupio, zemunici fakingovanoj, garaži itd.. jedno kilometar dalje.
Mogli i topovi bilo bi i poželjno, ali samo na nekim relativno brzim točkašima nije sporno, međutim na realnim zemljištima bi broj tih sredstava bio ogroman.

Još bi morali bi da imaju kranje detaljno pripremljene položaje i to pod krovovima, jer bi se kordon tih sredstava brzo našao pod udarom avijacije sa većih visina ako bi bio bilo šta osim praktično fizički nevidljiv.
A ako sve to napravimo zašto onda ne privući takav kordon, i to nekoliko puta manji po broju sredstava, ispod kišobrana gde mu je sigurnije i pustiti ga de deluje kao dirigovan ili po potrebi ili moranju samostalan.

Radarska sredstva bi moral u 2:1 hijerahiju da bi iole efiksno radilo, mada ima tako malih radara i njih i ne bi moralo da bude tako mnogo, mada zavisi o kojem prostoru pričamo.
Prema granici ako je moguće tako nešto isturiti, treba razviti malu ASURI (VOJ) liniju 2;1 hijerarhije kao liniju ranog radarskog uzbunjivanja, malih i srednjih visina, mada na grebenu planiina prema Lbanu bi bilo skopčano sa mnogo muke, nije neizvodljivo.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5892
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

hmm, c-ram , dejstvuje protiv nadolazecih projektila. cilj hvata radarom. ne vjerujem da moze da skine topovski projektil, ali moze sporije, posebno minobacacke.
https://youtu.be/OGwqg3hv-zs


sad kako ja kao pjesadinac , da objasnim .. elektronika, graficke karte su toliko napredovale da omogucuju da kompjuter prepozna "oblik" mnogo bolje nego prije , da ga zakljuca i prati. to je osmatranje...
do balistickog kompjutera je kako ce prepoznati daljinu brzinu i usmjeriti "rafal" prema cilju...
mislim da c ram je koristio nekoliko radara da dobije tacne podatke...optoelektronika bi mogla to brze bolje jeftinije


mislim da je dovoljno za odbranu Pantsira i pomoc pri zasicenju ...

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4711

Ne znam, ja to nekako laicki zamisljam ne kao kordon, vec kao pojas, deset kilometara sirok sektor teritorije na pravcu leta koji je branjen. Ko jez.

Naravno, osmatracki radar je iza, par kilometara pozadi. Kis i dodjela ciljeva prije ulaska u zonu dejstva obavezan. Ako nema KISa bolje da se ne javljaju da su zivi.

Ja to nekako zamisljam kao plansetu elektronsku baterijsku gdje KIS algoritam prioritizuje ciljeve i dodjeljuje orudjima. Optikom ili linkom. Orudje onda automatski zauzima dodijeljen azimut i elevaciju i ceka zujalicu da mu udje u zonu. Znaci, ne pretrazuje, vec ceka. Zona dejstva je recimo 2-3 km radijus. Pokupice ga nesto na SUV na toj daljini ako zna gdje da ga ceka, ili IC, ili termovizija, ili mozda i optika sa algoritmom, da je ne znam koliko stealth. A onda ozezi.

Postavljao sam ranije video boforsa sa programiranom municijom. Sve je u racunanju daljine. Ako imaju laserski daljinomjer u sklopu SUVa (ili doplerov radar) skidaju zujalicu garant. Sa tri cetiri granate. U stvari sve je u SUV u. Ako SUV radi, ne moze da prodje ni ptica (osim pjeske).

Kolonski napad, uvodis podrsku susjednih orudja. Moraju susjedi sa obe strane da te pokrivaju.

Cetiri granate da ispali bofors na jednu zujalicu, moze odmah da se okrece i gadja drugu. Sa programiranom municijom, nema sta da ceka, pogodak je siguran ako laser odredi daljinuj a racunar tempira granatu kod opaljenja. To je pet sekundi po cilju. Rotacija L/70 je 90 stepeni u sekundi. A zujalice rekli smo trebaju 2,5 minuta da prelete 10 km. Ne znam za ove jedrece bombe, mozda su nesto brze ali ne mnogo. Znaci, ako su mu dodjeljene na vrijeme, jedan top moze da skida ove spore zujalice i jedrilice ko glinene golubove. Da im ne da da pridju ni kilometar.

Bofors L/70 granata ima skoro kilo. Meni to nije laki PA top. Tri cetiri takve granate i imas oblak od tri kila supersonicnih kuglica oko zujalice.

NATO je na Udbini poklopio kasetnim bombama bateriju ukopanih Boforsa. Poginuo momak na zirafi (vjerovatno od HARMa, direktan pogodak u kabinu). Od posluge na orudjima niko. Dobro, bila su dva ranjena. A tukli su ih kasetnim bar deset minuta. Jesu ih satjerali pod zemlju, bofors nije radio kad su razarali pistu, ali nije ni baterija unistena. Dobro ukopan top mozes samo direktnim pogotkom da eliminises.

Prednost ovakvog rasporeda je da dajes vise vremena panciru da reaguje. Ako nesto prodje ovaj kordon. Naravno, dodati Igle i strele, ometace za GPS i ometace linkova za navodjenje, imitatore zracenja, lazne polozaje, svasta nesto. Ipak, brani se stacionarni cilj strateske vaznosti, bar se tu moze spremiti obrana.

Sto se tice broja orudja, dva diviziona boforsa (24 orudja) sa 2 km razmakom izmedju orudja pokriva 48 km sirok sektor. 2 km razmak moze se postici i sa dubinom od 1 km, cime imas malo uzi branjeni luk dubine recimo 5-6 km.

I sto je najbolje, proizvodimo topce. I municiju.

Treba napraviti ili kupiti dobar SUV i dobar KIS, i dobar osmatracki radar, i napraviti pametnu granatu. Ili kupiti licencu za istu. I miran si od zujalica, bar za stacionarne ciljeve.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2225

Zvuci razumno. Ja bih postavio jos jedan prsten sa 3-6 topova oko branjenog sektora, tj pozicije gdje bi pantcir (i ne samo on i ne nuzno samo jedan) odstupio u slucaju izravnog napada na ist ili za prepunjavanje. Alamo pozicija. Pasars mi nekako djeluje predestiniran za sve ovo. Plus je pokretan. Mozda cak i protv pjesadije u nuzdi da dejstvuje? Ali dobro sad... Btw, da psars nije vodenica kolege @oluj2.1 na koju sad dolivamo vodu? Nekako mi trampa pantcir/ buk za psars visi pred ocima Smile . A kao dopuna jedno drugom sigurno nisu greska

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4711

stug ::Pasars mi nekako djeluje predestiniran za sve ovo. Plus je pokretan. Mozda cak i protv pjesadije u nuzdi da dejstvuje? Ali dobro sad... Btw, da psars nije vodenica kolege @oluj2.1 na koju sad dolivamo vodu? Nekako mi trampa pantcir/ buk za psars visi pred ocima Smile . A kao dopuna jedno drugom sigurno nisu greska

Odlican. Mada treba kisobran za ciljeve iznad 3km visine, tu je pancir ili sta se vec ima.

Samohodni sistemi su skupi. I tesko se ukopavaju. Jos teze maskiraju. Za stacionarne ciljeve, vucna PA. Ko prikolica traktorska. Cetri tocka, pune gume i ruda. Ihaaaj.

Moze i bofi da zapali na rezervni polozaj za par minuta. A kad ga stavis u zaklon, viri mu samo cijev i magazin.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6542

Koliko je meni poznato HARM ne moze da se navede na Zirafu.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2225

Pa ja i mislio da bofijem pokrivamo jata manje vise primitivnih zujalica za koje je 3km visine (bar bi trebalo) misaona imenica a napadaju bas nas pantcir ili neku drugu pvo da naprave bresu do pravog cilja. Raketice na ramenu (ako ne na psars ili na onom sergeju sa slike) jos bocu podignu maximalnu visinu obaranja prije pantcira i pantcir radi zasto je projektovan (odvracanje). Cak i bolje ako je sve uvezano. Btw ako neznas di je bofi a isti zamaskiran tesko ga vidis dok nepocne da dejstvuje.

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2017
 • Poruke: 759

Babarogo
Spomenio si bofi granate koje prave celicnu kisu, da li je poznato koliko metara hipers. kuglice imaju domet od tacke eksplozije do kraja " celicnog oblaka "?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 547 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 539 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, Georgius, Leonardo, Marko Marković, Mixelotti, nuke92, Ognjen D., vasa.93