PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

195

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3382

babaroga ::
Drugo, nasa taktika je bila drukcija. Ne znam da je imenujem, ali razumijem tu taktiku kao prezivljavanje, izbjegavanje otvorenog sukoba, sacuvati sredstva i ljude po svaku cijenu za jos jedan dan, a sa ciljem onemogucavanja agresoru slobodnog dejstva po ciljevima na zemlji, drzanja agresora na visinama iznad zone dejstva cjevne PVO i strela i igli, tjerati ga da mu pola avijacije u naletnim grupama nosi SAED konfiguraciju a ne bombe, a time postici situaciju u VAPu koja je omogucila manevar i izvrsenje zadataka kopnenim snagama. I naravno, cekalo se i cuvalo se za kopneni napad.Cilj upotrebe snaga RV i PVO je bio:
1) minimalni gubici u ljudstvu
2) opravdani gubici u sredstvima ratne tehnike
3) realno mogući efekti borbe protiv agresora (iskazani u uništenju i oštećenju napadnih sredstava)

Malo je ovo off....ali ne mari.... WinkRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1496

Istureni topovski kordoni su vrlo slabi za stacionarnu odbranu jer im je efiskasnost mala a osetljivost velika. Sa druge strane istureni MANPADS kordoni su dobar postupak uz postojanje integralnih malih KIS-eva sa sopstvenim malim radarima.
Topovima je efikasnost velika na termnalnoj zoni površinskog branjenog objekta dakle neposredno oko njega ali sa velikim brojem rezevnih i inženjerijski dobro uređenih zaklona po kojima menavrišu stalno.offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2143

Oluj2.1 ::Istureni topovski kordoni su vrlo slabi za stacionarnu odbranu jer im je efiskasnost mala a osetljivost velika. Sa druge strane istureni MANPADS kordoni su dobar postupak uz postojanje integralnih malih KIS-eva sa sopstvenim malim radarima.
Topovima je efikasnost velika na termnalnoj zoni površinskog branjenog objekta dakle neposredno oko njega ali sa velikim brojem rezevnih i inženjerijski dobro uređenih zaklona po kojima menavrišu stalno.


Moja ideja nije da topovi brane objekat. Objekat gedjaju krstarecima, to je posao za pancir.

Ideja kordona je da topovi poskidaju ove zujalice prije nego sto stignu do pancira koji u tom trenutku gadja krstarece (kao na onom snimku).

Ne mogu da zamislim kako je to bofors sa optronikom, kombinacija termovizije, IC i optike, dakle sve pasivno, sa radarskom dodjelom ciljeva optickim kablom ili radio linkom, neefikasan i osjetljiv na dronove?

Opet kazem sa pravom municijom i pravim SUVom. Ima da ih skida ko patke.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3455Buduća sredstva PVO, na novim fizičkim principima.
Prva generacija sistema N raketa na jedan cilj, pa slijedeće generacije N raketa na N ciljeva (raketa po cilju) da bi se sad tražilo jedna raketa po N ciljeva.
To je za sada nešto kao kad Rodney objašnjava Delboyu da su oni trgovci bez robe i bez para da kupe neku robu, a da robu trebaju prodati tako da sve to naprave bez para da robu kupe...ako se sjećate serije.

A bilo je već takvih ideja tamo u pedesetim godinama...Osim ako tulski KBP nije već izrodio neku od onih svojih upravljivijh zrna na kojima su paralelno sa bikalibarnim raketama vrlo aktivno radili.

offline
 • Pridružio: 30 Avg 2011
 • Poruke: 599

Zbog dronova će se verovatno pojaviti novi pvo sistemi malog dometa do recimo 1-2km, saćasti lanser sa 32-64 rakete manje veličine i velike brzine sa sopstvenim radarom sve to na kontejner. Znači sistem predviđen za blisku zaštitu sa mogućnošću istovremenog gađanja gomile ciljeva

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4195
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

http://www.enemyforces.net/artillery/zu23.htm
" The main improvement objective was to increase fire efectivity to low flying targets including the low silhouette ones with a hit probability from 0.023 to 0.3 - 0.4 depending from the target speed. The ZU-23M also defeats targets at day/night time"
Nesto jeftino , mislim da bi rado stavili i 12.7 , ali nisam siguran koliko bi pamteno bilo koristiti za PVO municiju koja se ne unistava u vazduhu sama .
Znaci 20 mm minimalno ... sa jakom optoelektronikom . MANPADS za ciljeve koje bjeze izlaze iz dometa ( krstarece , vece BPL ) ...
Najnoviji ZU 23 /2 m 1-4 ima odlicnu optoelektroniku ( SAMUM na vozilu ili vucni klasicni ) .

offline
 • stug 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1419

Meni opat onaj australski "metal storm" ko stvoren za rojeve zujalica. Sa programibilnom municijom...

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1496

*Ne mogu da zamislim kako je to bofors sa optronikom, kombinacija termovizije, IC i optike, dakle sve pasivno, sa radarskom dodjelom ciljeva optickim kablom ili radio linkom, neefikasan i osjetljiv na dronove?*

Prvo mali im je stvarno efikasni domet a još gori su po plafonu. Ako nema KIS-a, za preraspodelu ciljeva i sopstvenog radara pogotovu, pretraživanje neba ispred PVO sredstva IC i TrmV sredstvima koja vrše ulogu nišana do sada nije pokazalo veliku efikasnost, možda u budućnosti, to je kvalifikovana ideja ali takva sredstva ne mogu biti nišani na topovima moraju biti mnogo veća.
Prva mogućnost je da glajder bombe po definiciji, ali i Dilajle, pa onda Haropi, Heroni i ostali bi ih jednostavno nadleteli ako bi bili veoma udaljeni, preko 10 km, dosta daleko od branjenog objekta.
Ako bi bili bliže ali opet 5 i više kilometara, ako bi bili u kordonu, prošli bi preko jednog u koloni, ako su topovi daleko od branjenog objekta, onda kolonski napad izbegava svu moguću vatru i svodi se na dejstvo jednog ili dva. Upravo takav kolonski napad na dva pravca su i izvršili nad Damaskom, samo je jedna kolona nagazila na dve PVO pozicje.
Zujalice uopšte nisu pasivne niti neelastčne, ubilačke zujalice mogu da deluju u parovima i da unište takve vučne topove, jedan ili dva u kordonu i da otvore brešu za prolaz ostalih u kolonama minut ili dva kasnije.
tako da bi ostvario ,maksimalnu efiaksnost topova moraš da ih držiš na poslednjoj instanci odnosno u krugu branjenog objekta da bi delovali svi ili većina na poslednjih 1000 do 2000 m preko čega efikasnost automatskih PA lakih topova više i ne ide.
Zaboravite reklamne prospekte po dometima lakih PA topova, mogu tamo da napišu šta hoće, balistika granate je neumoljiva, a brate i mogućnost nišanskih sprava da zahvate i adekvatno prate cilj i da na kraju deluju takođe.
Nije da se ne slažem da treba formirati kordone daleko ispred, ali oni moraju biti od nečega što je za zujalice slabo uhvatljivo kao što je MANPADS ili sa ramena ili na nekom džipčetu i mali radar na takvom, nešto što brzo odvesla posle ispaljivanja i prakira u 7 rezervnom hangaru, šupio, zemunici fakingovanoj, garaži itd.. jedno kilometar dalje.
Mogli i topovi bilo bi i poželjno, ali samo na nekim relativno brzim točkašima nije sporno, međutim na realnim zemljištima bi broj tih sredstava bio ogroman.

Još bi morali bi da imaju kranje detaljno pripremljene položaje i to pod krovovima, jer bi se kordon tih sredstava brzo našao pod udarom avijacije sa većih visina ako bi bio bilo šta osim praktično fizički nevidljiv.
A ako sve to napravimo zašto onda ne privući takav kordon, i to nekoliko puta manji po broju sredstava, ispod kišobrana gde mu je sigurnije i pustiti ga de deluje kao dirigovan ili po potrebi ili moranju samostalan.

Radarska sredstva bi moral u 2:1 hijerahiju da bi iole efiksno radilo, mada ima tako malih radara i njih i ne bi moralo da bude tako mnogo, mada zavisi o kojem prostoru pričamo.
Prema granici ako je moguće tako nešto isturiti, treba razviti malu ASURI (VOJ) liniju 2;1 hijerarhije kao liniju ranog radarskog uzbunjivanja, malih i srednjih visina, mada na grebenu planiina prema Lbanu bi bilo skopčano sa mnogo muke, nije neizvodljivo.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4195
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

hmm, c-ram , dejstvuje protiv nadolazecih projektila. cilj hvata radarom. ne vjerujem da moze da skine topovski projektil, ali moze sporije, posebno minobacacke.
https://youtu.be/OGwqg3hv-zs


sad kako ja kao pjesadinac , da objasnim .. elektronika, graficke karte su toliko napredovale da omogucuju da kompjuter prepozna "oblik" mnogo bolje nego prije , da ga zakljuca i prati. to je osmatranje...
do balistickog kompjutera je kako ce prepoznati daljinu brzinu i usmjeriti "rafal" prema cilju...
mislim da c ram je koristio nekoliko radara da dobije tacne podatke...optoelektronika bi mogla to brze bolje jeftinije


mislim da je dovoljno za odbranu Pantsira i pomoc pri zasicenju ...

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2143

Ne znam, ja to nekako laicki zamisljam ne kao kordon, vec kao pojas, deset kilometara sirok sektor teritorije na pravcu leta koji je branjen. Ko jez.

Naravno, osmatracki radar je iza, par kilometara pozadi. Kis i dodjela ciljeva prije ulaska u zonu dejstva obavezan. Ako nema KISa bolje da se ne javljaju da su zivi.

Ja to nekako zamisljam kao plansetu elektronsku baterijsku gdje KIS algoritam prioritizuje ciljeve i dodjeljuje orudjima. Optikom ili linkom. Orudje onda automatski zauzima dodijeljen azimut i elevaciju i ceka zujalicu da mu udje u zonu. Znaci, ne pretrazuje, vec ceka. Zona dejstva je recimo 2-3 km radijus. Pokupice ga nesto na SUV na toj daljini ako zna gdje da ga ceka, ili IC, ili termovizija, ili mozda i optika sa algoritmom, da je ne znam koliko stealth. A onda ozezi.

Postavljao sam ranije video boforsa sa programiranom municijom. Sve je u racunanju daljine. Ako imaju laserski daljinomjer u sklopu SUVa (ili doplerov radar) skidaju zujalicu garant. Sa tri cetiri granate. U stvari sve je u SUV u. Ako SUV radi, ne moze da prodje ni ptica (osim pjeske).

Kolonski napad, uvodis podrsku susjednih orudja. Moraju susjedi sa obe strane da te pokrivaju.

Cetiri granate da ispali bofors na jednu zujalicu, moze odmah da se okrece i gadja drugu. Sa programiranom municijom, nema sta da ceka, pogodak je siguran ako laser odredi daljinuj a racunar tempira granatu kod opaljenja. To je pet sekundi po cilju. Rotacija L/70 je 90 stepeni u sekundi. A zujalice rekli smo trebaju 2,5 minuta da prelete 10 km. Ne znam za ove jedrece bombe, mozda su nesto brze ali ne mnogo. Znaci, ako su mu dodjeljene na vrijeme, jedan top moze da skida ove spore zujalice i jedrilice ko glinene golubove. Da im ne da da pridju ni kilometar.

Bofors L/70 granata ima skoro kilo. Meni to nije laki PA top. Tri cetiri takve granate i imas oblak od tri kila supersonicnih kuglica oko zujalice.

NATO je na Udbini poklopio kasetnim bombama bateriju ukopanih Boforsa. Poginuo momak na zirafi (vjerovatno od HARMa, direktan pogodak u kabinu). Od posluge na orudjima niko. Dobro, bila su dva ranjena. A tukli su ih kasetnim bar deset minuta. Jesu ih satjerali pod zemlju, bofors nije radio kad su razarali pistu, ali nije ni baterija unistena. Dobro ukopan top mozes samo direktnim pogotkom da eliminises.

Prednost ovakvog rasporeda je da dajes vise vremena panciru da reaguje. Ako nesto prodje ovaj kordon. Naravno, dodati Igle i strele, ometace za GPS i ometace linkova za navodjenje, imitatore zracenja, lazne polozaje, svasta nesto. Ipak, brani se stacionarni cilj strateske vaznosti, bar se tu moze spremiti obrana.

Sto se tice broja orudja, dva diviziona boforsa (24 orudja) sa 2 km razmakom izmedju orudja pokriva 48 km sirok sektor. 2 km razmak moze se postici i sa dubinom od 1 km, cime imas malo uzi branjeni luk dubine recimo 5-6 km.

I sto je najbolje, proizvodimo topce. I municiju.

Treba napraviti ili kupiti dobar SUV i dobar KIS, i dobar osmatracki radar, i napraviti pametnu granatu. Ili kupiti licencu za istu. I miran si od zujalica, bar za stacionarne ciljeve.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 696 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 6 sakrivenih i 657 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., awathorn, Bane san, blackbeast, burekbrigada, Cranium, darkangel, flash12, goxsys, GreenMan, Krusarac, KUZMAR, M74AB3, MikeHammer, minmatar34957, Miskohd, nebojsag, Nomenklatura, ostoja, pedjolino76, r77adder, Regrut Boskica, ruseskij, shone34, Toni, Viceroy, Vlada1389, vlasor, vlvl, Zerajic, zixmix, |_MeD_|