PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

202

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • windfucker !
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 2419
 • Gde živiš: Macedonia

babaroga ::Ne treba gubiti iz vida da ima u Siriji pancira i sa ruskom posadom, koji i te kako rade, cini se uspjesno. Doduse, ne napada ih IDF, nego improvizirane zujalice i grad.

Mada, ruku na srce, ako rusi kazu da ga unapredjuju, to znaci da mu treba unapredjenje, da su mu nasli falinke u Siriji. A o tome smo ovdje nasiroko razglabali. Ove zujalice i haropi su donijeli potpuno novu taktiku napada na PVO, i traze odgovor.


Тако је колега
Док градове скида са лакочом , за то је и проектован
појавила се нова закана Зујалица УЕВ мали дронови , јако спор па радар и игнорира так споре циљеве , чак и хеликоптере било прилог на Звезда ТВ !
плус дрон скоро и д анем аметал , чак и лопатице су дрвене АННА невс оказал шта су сиријци оборили око идлиба , мислиом да је то паклена циљ за свакога
и за Алмазов ТОР М 2 и за Јужно корејце не знам шта амери имају у том сегменту.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 7678

Citat:Ne treba gubiti iz vida da ima u Siriji pancira i sa ruskom posadom, koji i te kako rade, cini se uspjesno. Doduse, ne napada ih IDF, nego improvizirane zujalice i grad.

Čini mi se da su više naučili od Sirijaca, no od svojih posada. Njiov Pantsir drema na brdašcetu i puca u nešto što je pravio Abdulrahman što nosi original Ray Ban i ima Kalašnjikov i mečku 200D. Sirijisko iskustov je gore.

No mislim da smo uspešno prozreli igru ruskih lobista, zar ne?offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 23879

Zoran MKD te zujalice što obara ruski Pancir su 90% drvo i stiropor jedini metalni deo su bombice i motor ima na temi o Siriji pre neki dan jedan što su skinuli.
E sad od čega Izraelci prave svoje nzm a nisu tako ni malene uglavnom dragoceno iskustvo koje će iskoristiti za dalja unapređenja.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

Mislim da sistem Pancir 1S potpuno odgovara svom zadatku, pa ako hoćete i imenu.
U Siriji ima oko 50 lansirnih oruđa i za ovih nekoliko godina ratovanja i povremenih Izraelskih napada, videli smo uništenja 2 (i slovima: DVA) oruđa, od kojih jedno nije uopšte dejstvovalo i stajalo na pisti poput lažne mete da bude pogođeno i tu nema opravdanja. Drugo vozilo je pogođeno dok je dejstvovalo raketama "kao ludo", ali takve stvari se dešavaju. Rakete Pancir se ne mogu lansirati napamet, tako da smo videli na delu veći broj zahvaćenih ciljeva na koje se u kratkim intervalima lansira raketa, za raketom. Na nesreću i njega je jedna strefila. Ali i taj Pancir nije bio ni u inžinjerijski uređenom zaklonu niti ikako maskiran. I zato sam bio onako kritičan još tada prema Sirijskim posadama, iako sada shvatam da sam preterao malo.
Mislim da to ipak nije loša praksa kod svih posada, jer bi inače broj uništenih oruđa bio još veći. Ali treba i te izuzetke u startu popraviti.
I kod nas 99-te bilo je slučajeva, govorim iz ličnog iskustva, kada sam radarom zauzimao položaj "kao stvoren da bude pogođen", bez zaklona i ikakvog maskiranja (ledina, nema ništa priručno, a mreže nismo imali možete misliti), ali to ipak nije bilo praksa i pravilo ponašanja, inače bi bila opšta katastrofa našeg PVO sistema, što ipak nije bilo....

Govorio sam i ponoviću....Mislim da je mana Pancira njegova preterana složenost i to što su sve, od otkrivanja i akvizicije ciljeva, do zahvata i praćenja, i na kraju i same rakete i topove "zbombali" na jedno vozilo sa 2-3 člana posade koja tim treba da rukuju, iako automatika radi većinu posla.
Ipak, ako se radi divizionski sa barem 4-6 oruđa pod jednom komandnom ASURI stanicom Razhir sa radarima za rano otkrivanje Kasta 2E1/2, sve se to može anulirati.
Nisam siguran koliko Sirijci rade uvezano, a koliko samostalno. Ja mislim da više rade samostalno.
U tom slučaju, glavni problem Pancira je osmatračko akvizicijski radar veoma kratkog dometa od 36-45 m za cilj sa RCS 1 m2. To povećava rizik od otkrivanja položaja i protivdejstva, ali i skraćuje vreme mogućeg dejstva na ciljeve.
Šta Rusi rade po tom pitanju? Modernizuju sistem na Pancir SM sa osmatračkim radarom dometa 75 km i raketama dometa 30 km (umesto dosadašnjih 20). U tom slučaju dobija se mogućnost da jedno oruđe pravovremeno i samo otkrije ciljeve i ispali ceo komplet raketa na ciljeve, a to je u praksi 8-9 ciljeva po oruđu. Ako aerodrom ili bazu ili grad Damask (mada mu to nije osnovna funkcija), brani 8 oruđa, to je mogućnost da se jednovremeno ili u kratkim vremenskim intervalima dejstvuje na 64-72 cilja! Ajde da to umanjimo iz ovih ili onih razloga za 25%, pa dobijamo opet impresivnih 48-54 ciljeva sa 2 diviziona ili 8 oruđa.
I o kakvoj mi sada "prezasićenosti" pričamo? Pa postoje valjda i Kubovi i Ose i IC sistemi i PAT-ovi....A postoje brate i lovački avioni pa neka se i oni uključe i presreću te dronove i čuda.
Ovde namerno ne spominjem S-200 i Buk-M2, jer ga ja ne bih otkrivao radi gađanja dronova, BPL i krstarećih projektila....
Ne vidim ja tu problem prezasićenja, a ako ipak postoji, onda se rešava masovnošću sredstava PVO. Pa brate , ako te napada neprijatelj, makar i samo povremeno i nanosi ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu, pa uloži pare i kupi sredstva da zaštitiš svoje ljude i svoju imovinu. Ne vidim drugu logiku.

Znači....Divizioni rad sistema sa 4-6 oruđa sa osmatračko-akvizicijskim radarima Kasta 2E, maskiranje, obmanjivanje i manevar i modernizacija sistema na povećanju dometa otkrivanja ciljeva i dometa raketa (nešto poput ponuđenog Pancir SM) i to je to....A ako je malo, kupi brale još ili više angažuj i ostala PVO sredstva pa čak i avijaciju ako treba.

Eto....A što se tiče Vojske Srbije....
Meni je Tor-2M odlična stvar i rado bih ga video kao zamenu za Kub. U tri centra gde su sada Kubovi po 2 baterije Tor-2M, svega 6 baterija....za početak....
Što se tiče Pancira, on bi mogao teoretski čak i Nevu da zameni u odbrani Beograda, ali ne "oruđe za divizion" nego barem "2 oruđa za divizion sa OAR i Ranzhirom" i minimum 12 oruđa za PVO Beograda....
IC sisteme bi nadopunio sa izvesnim brojem Strela-10M3/4 i Verbom...

Eto...ovo je "osiromašena verzija" za one kojima su Buk-M2 i S-300 "preskupi"...Ovo gore je stvarno minimum.

Nama je jedini mogući neprijatelj NATO. Ko to ne razume, neka malo bolje pogleda geografsku kartu regiona, da se podseti...... Wink

offline
 • caesar 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 527

Pantsir nema nikakvih mana. Do sad efikasno obara sve što leti, što je več mnogo puta dokazao. Jeste, Izrael je dosad uništio tri Pantsire. Dva su bila bez raketa i čekala popunu, a jednog su napali sa dovoljno velikim brojem kamikaze dronova, da ih nije mogao sve da obori. U čemu je problem? U nepravilnoj upotrebi Pantsira a ne u Pantsiru kao takvom. U PVO baterija je osnovna edinica i ona se ne razdvaja, da se sustavi štite među sobom. A Sirija očigledno nema dovoljno Pantsira, da bi zaštitili sve objekte i tako za odbranu upotrebljavaju pojedinačni Panstir ili eventuelno par. Osim toga Sirijci ih nisu baš mnogo ukopali i maskirali. Pojedinačni Pantsir je laka meta, kad mu nestane raketa, a nema nikog, da ga štiti, dok se popunjava novim raketama. Osim toga nema nikog, da mu pomože i u odbijanju masovnih udara dronovima ili projektilima. Po pravilu Pantsir pojedinačno radi samo u samoobrani. Ali normalno borbu vodi u bateriji od 6 borbenih vozila, komandnog punkta i baterijskog radara. Zašto Sirijci ne štite pojedinačne Pantsire drugim sustavima poput Ose ili Strela-10, treba da se pita SAA.

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10352
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Sama cinjenica da je neprijatelj konstantno fokusiran na jurnjavu Pancira, a ne na ostale kopnene ciljeve je dovoljan pokazatelj znacaja Pancira u PVO. Nije PVO samo obaranje neprijatelja, vec njegovo odvlacenje od ciljeva koje bi gadjao sa lakocom da PVO ne postoji.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4164

Otkad rata i sukoba, otad i konzervi i otvarača.
Sve ovo slično je gledano 80-ih u Libanonu, ista meta isto odstojanje. I tada su bespilotne uletale i provocirale, tada je reakcija bila takva da su se Sirijci raspucali svime i svačim na provokatora, ispraznili se, ostali gole guzice i klasična avijacija ih smrvila sve.
Danas vidimo da baš ne nasjedaju na istu foru.
Tada su se koristili dimni agregati, danas je sve otišlo naprijed pa to više ne pije vode već se moraju koristiti radioelektronska sredstva plus što bi uskoro mogli vidjeti i aerosoli u primjeni da se “začepi” mediji u vizualnom i u IC spektru. Zašto ne, onu mišenj raketu pancirovu nafilovat i pras bum. Sve i svi slijepi.
Već smo vidjeli i malogabaritne raketice, nekoliko njih u prostor jednog tubusa standardne rakete.
Postoji i mogućnost (vjerovatno će tražiti znatnije preinake vozila) da se šestocijevni topovi sa Kaštana i na suhoputne verzije kače, sve sa ciljem što gušće vatre.

Igre bez granica. Ima samo jedna razlika, Rusija je Izraelu u dvorištu, a ne obratno.
Imaju i Rusi u svom dvorištu nekih eventualnosti, ali to su miševi u ambaru, lako za njih.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2104
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Napisano: 17 Maj 2019 19:41

Не треба заборавити да рат у Сирији траје од 2011.године а то не би без проблема издржале ни пуно богатије државе са моћнијом војском! Још кад са друге стране као непријатеља имаш један Израел , рекао бих да су Сиријци до сада одрадили итекако добар посао са уништена само 2-3 панцира!

Dopuna: 17 Maj 2019 19:44

Чињеница је исто тако да Израел врло мудро бира своје мете, и то је углавном Иранско оружје и њихови хангари. А тај окршај би био баш занимљив за испратити!

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2104
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Рат не бих пожелио никоме, мада не гајим никакве симпатије према Исламској Републици Иран. Не тако давно су наоружавали оне који су убијали српску дјецу широм БиХ.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 73323

New Pantsir-S1M upgraded after Syria to be able to hit any drones — designer
Citat:The new missile’s range has been increased to 30 kilometers
Arrow http://tass.com/defense/1058576

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 562 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 3 sakrivenih i 542 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, babaroga, Chainsaw, Darkhunter, dragon986, makivia, miljannis, miodrag, novator, Parker, S-lash, srecko81, theNedjeljko, Vlada78, vlvl, vobo