Kosovska bitka

24

Kosovska bitka

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13919

Najrađe bih udario šamar istoriji koju smo učili. Kad se veličaju podvizi pojedinih vladara, te treba ublažiti šta su loše napravili pa ono ''malo je zatočio/oslepeo sina/oca'' i večito ponavljanje ''sami smo ostavljeni sudbini na milost''. Konmedija ...

Ovo sam ovde sakupio sa različitih strana wiki. Jedan od tih je ovaj:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_battles_involving_the_Ottoman_Empire

Da se vidi niz bitaka koje su vodili drugi narodi protiv Turaka s kraja XIV i tokom XV veka. Veliki broj puta su Turci doživeli sudbinu kao na Marici, ali su iznova regrutovali nove fanatike ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Rovine
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Nicopolis
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ankara
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_%C3%87amurlu
https://en.wikipedia.org/wiki/Fortress_of_Doboj#Role_in_Battle_of_Doboj
https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Golubac
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Hermannstadt
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Nish_(1443)
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kunovica
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Varna
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mokra_(1445)
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kosovo_(1448)
https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Belgrade_(1456)
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Albulena
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Night_Attack
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mokra_(July_1462)
https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Jajce
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ohrid
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Otlukbeli
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Vaslui
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Valea_Alb%C4%83
https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Shkodra
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Breadfield
https://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_invasion_of_Otranto
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Krbava_FieldRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 15 Dec 2015
 • Poruke: 421

i to takvu samparcinu da se obrnu 360 stepeni.

OK je da se pogresi, ali da iz istorije svi izbace ova analogije, je sramotno.

Ja se i danas pitam kako je kralj regrutovao, kada je imao drzavu u drzavi. ceo novac iz rudnika im je odlazio na najmnike, umesto da ljudi brane svoju zemlju.

Sve je bio licni ineres, i zato smo pukli kao zvecke.offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2296

Napisano: 12 Jul 2016 16:53

[quote="worrior"]Jovan Nenad ::SVEVID ::Dragas -Dejanovic je Preuzeo te teritorije jer nije biloInače, sam Marko Mrnjavčević mi je jako zanimljiv istorijski lik. S jedne strane imamo gusle i narodna predanja u kojima je nadmašio sve svoje savremenike a sa druge, u istorijskim spisima gotovo da ga i nema.


Narocitno bitno i za Istoriju, i za Kosovsku bitku. Ka da su se istoricari i popovi udruzli u svojom objasnjenjima, a narod govorio nesto drigo.

Prva pesma o Marku je zabelezina 1500+ od Nestorovica u dubrovniku, Marko i andrijas, kada Marko ubija brata... i to je bas zabelezio Dubrovcanin. a postoje indicije d su se pesme pevale i za njegova zivota. Prvi DR. koji je npapisao jednu potpuno novu verziju je Aleksic sa knjigom prosle godine. Neshvatljivo.A opet, moraš uzeti u obzir da je Vuk Branković ,,zahvaljujući,, pesmi do današnjih dana sinonim za izdajstvo u Srba. Tako da i pesmu moramo uzeti sa velikom rezervom.
Sa jedne strane imamo MArka Mrnjavčevića, u istoriji prikazanog kao ne toliko bitnog a opet najopevanijeg junaka. A sa druge strane imamo Vuka Brankovića opevanog izdajnika koji se sa Turima bori sve do Nikopolja.

Dopuna: 12 Jul 2016 16:57

worrior ::

ali oper se vracam na Maricku bitku, sto je trebalo vukasinu da ide 700 km u polavljene delove marice u sred septembra, sa teskom konjicom i treniranom vojskom. na nepoznati teren,, da je sacekao dosli bu mi na zicerMožda Carigrad i uticaj na Vizantiju, koji bi mu bili na dohvat ruke ukoliko bi pobedio na Marici? Carigrad je bio i ostao nedosanjani san pravoslavnih Slovena.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13919

Marko Mrnjavčević i Konstantin Dejanović slugerajišu od Maričke sve do bitke na Rovinama. Tu su konačno postradali. Što je skoro četvrt veka. Marko nije ima kratak život prema tadašnjim merilima.

offline
 • Pridružio: 15 Dec 2015
 • Poruke: 421

za Marka Kraljvice je potpuno pogresno gledati kakav je bio. Kao sada u fudbalu naprimer Dzaju, da jeste ili nije bio najbolji.

i tako mozemo od Cezara do aleksadnra Makenoskog....


Mi bolje od Marka nemamo, a da stavljete Vuka u isti lonac je suludo..

Velicamo Milosa Obrenovica, kao politicara, a Vujica mu je klao ljude..

Zasto je njega narod izabrao? kazu neki Turci su to uradili, da,da... bas je neki Zarko Korac to osmislio, i neko kp ubuja turke, a truci zadovoljni. jer im je bio cilj da umire srbe....kakav glupst.

Narod je svoje rekao, a treba da se nadje zasto je rekao, a ne da trazite da to nije tacno...to je prolem kod SRBA, samo trazi zamerke. Sto se ne traze zamerke robinu Hudu, i kralju Arturu, a za oba nema dokaza da su postojali....

to znaci, kolega, DNK na analizu da vidim da si Srbin, pa onda pricaj o Marku, a ne da mi neki polutan kenja ko je Marko bio, pored svih ovih divnih pesama. Bas je njega narod iz nezananja nasao da velica i pravi legednom.

cime se on razokova od drugih...pa mozu na desetona stavi da nadjem...prvo nije ppbio svoju bracu, i vadio im oci....zarad netrpeljivosti ili razlicitog misljenja......nije oslepljivao;jude.... pa krenite tim tokom...

Be vidim ni jedan razlog, ijednom Srbinu, da ulazio u to da lij e bio Heroj....Zato to ne rade za Leonidisa? i za ostale junake...

Kakave to veze ima da li je stvarno bio junak ili nije....pa to junastvo ti trebas da nosis u srcu, a ne da u tome nalazis opravdanja. Cemu spominici Vojvoda Vuku, i ostalim ratnicima...zato sto je neki Vesic Goran to odlucio......

Da je te bre ljudi, otkacite se te dogme kominjrske i germanske...

Marko je nas junak, ako ga necemo mi , uzece ga Makednoci bez problema, a ti velicaj Vuka, koga narod prezire....i glasaj za pickoustoga.

i onda se cudite sto nas jebbe svako ko stgne, kada se po svakome popisamo.

Bo sam pre par godinana Zabljaku bila neka godisnjica Saranske bitke... i kaze mi jedan, Crnogorac, pa kaze to su se turci ponapijali, a mladi crnogorci ih pobili na spavanju, i sada to nesto slave...pa sto slavite kao ubiste pijane ljude, na prevaru....

to isto mozrs da stavis u kontekst Kraljevica Marka, i za i protiv.. da li je on treba oda pregazi svoju rec datu Bajazitu, pa da ga Lazar oslepi, ili naka kobinacija toga...

Saranska bitka, kao i Marko, su legenda i tako treba da ostanu, i treba da se nadju razlozi da se to objasni, da je to junacka borba protiv okupatora...i da se tako razvija svest naroda...a ne sa izdajama, i zadajnicima koji to nisu bili..ko ce sada da Vuka rehabilituje-forumas.

Da si ziveo u vreme Marka u njegovoj oblasti, verovatno bi yi bilo jasno zasto je legeda o njemu a ne o Vuku.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2296

Ako si na mene mislio u ovom postu:

worrior ::za Marka Kraljvice je potpuno pogresno gledati kakav je bio. Kao sada u fudbalu naprimer Dzaju, da jeste ili nije bio najbolji.

i tako mozemo od Cezara do aleksadnra Makenoskog....


Mi bolje od Marka nemamo, a da stavljete Vuka u isti lonac je suludo..

Velicamo Milosa Obrenovica, kao politicara, a Vujica mu je klao ljude..
Glede Vuka i Marka, ja samo skrećem pažnju da ne možemo na osnovu pesama zaključivati istorijske uloge kako prvog tako ni potonjeg. U pesmama istina je, ima istorijskog motiva, ima određene istorijske tačnosti, ali tu se treba zaustaviti i tražiti uzroke zašto je Marko vazal junak u pesmama a Vuk, turski zatočenik, izdajnik.

Što se Obrenovića tiče, nisam baš njihov fan. u celini gledajući, mnogo su mi draži Karađorđevići.
Citat:Zasto je njega narod izabrao? kazu neki Turci su to uradili, da,da... bas je neki Zarko Korac to osmislio, i neko kp ubuja turke, a truci zadovoljni. jer im je bio cilj da umire srbe....kakav glupst.

Zašto ga je narod izabrao da ga meće u pesme? Recimo, Srednji vek, naročito period u kome je Marko živeo bio je vreme trubadura, te su se u raznim poemama našli vtezovi širom srednjovekovne Evrope. Od tih vtezova bilo je svakako i hrabrijih i čestitijih ali nisu imali trubadure koji bi ih opevali.


Citat:Narod je svoje rekao, a treba da se nadje zasto je rekao, a ne da trazite da to nije tacno...to je prolem kod SRBA, samo trazi zamerke. Sto se ne traze zamerke robinu Hudu, i kralju Arturu, a za oba nema dokaza da su postojali....

Ako se u ovoj temi bavimo Kosovskim Bojem kao mitom i legendom u Srba, poput Artura, Kamelota i Avalona, onda se slažem da ne treba da postavljamo suvišna pitanja. Ali ja sam razumeo da se u temi bavimo istorijskom analizom, poput diskusije o brojnom stanju Srba i Turaka.

Citat:to znaci, kolega, DNK na analizu da vidim da si Srbin, pa onda pricaj o Marku, a ne da mi neki polutan kenja ko je Marko bio, pored svih ovih divnih pesama. Bas je njega narod iz nezananja nasao da velica i pravi legednom.

Ako si na mene mislio, ne znam šta da ti odgovorim na ovo. Kakvo mahanje DNK po internetu? Ko si ti? Od kojija su tvoji? Znaš li dalje od prađeda (ja znam)?

Citat:cime se on razokova od drugih...pa mozu na desetona stavi da nadjem...prvo nije ppbio svoju bracu, i vadio im oci....zarad netrpeljivosti ili razlicitog misljenja......nije oslepljivao;jude.... pa krenite tim tokom...

Slažem se. Nije pobio braću. Međutim, nije ni bilo potrebe.

Citat:Be vidim ni jedan razlog, ijednom Srbinu, da ulazio u to da lij e bio Heroj....Zato to ne rade za Leonidisa? i za ostale junake...

Aman, niko ovde ne ulazi u raspravu da li je bio heroj ili nije. Upoređujemo njegovu ulogu u poeziji sa istorijskom ulogom. To radimo i sa Vukom Brnakovićem. Takođe, preispituje se i Herodot i njegova priča o 300 spartanaca protiv milion (tako nekako) Persijanaca. Čak i da se dođe do totalno drugačijih podataka, to ne umanjuje herojstvo Leonide i njegovih spartanaca u borbi protiv zavojevača.

Citat:Kakave to veze ima da li je stvarno bio junak ili nije....pa to junastvo ti trebas da nosis u srcu, a ne da u tome nalazis opravdanja. Cemu spominici Vojvoda Vuku, i ostalim ratnicima...zato sto je neki Vesic Goran to odlucio......


Pa bitno je. Sutra ćemo slušati o nekim ljudima, našim savremenicima mitove i legende o njihovim reformatorskim naporima, a znamo da baš i nije tako te da je tu svega bilo.

offline
 • Pridružio: 15 Dec 2015
 • Poruke: 421

Naravno da mislim o tebi, jer se mi genetski razlikujemo. I u DNK, i NANO molekulama. Ti si kao neverni Toma, sve ti trebaju neki dokazi, a to je preteca komunista, i atesita...

Kakvi bre dokazi. Ili verujes ili ne vererujes. Jednostavno! Kao i religija.

ako verujes da je Marko bio junak, veruj da ce i toj sin da bide junak kao i on. Ili ces da ucis sina da je OK , jer je Marko bio vazal......Uopste nije bitno kakav je on bio... vec kakvog ga je narad napravio...to u njemu treba da se gleda i da se uce deca...

Svakih nekoliko godina prcitiam, pesmu, kada marko prepoznaje ocevu sablju, i suze mi krenu niz lice, koliko mrzim turke....i sada trebaju takvi kao ti da mi pricaju, da i nije otsekao glavu Arapinu, vec mu se natrtio da ga guzi...

ali zato ste prvi na vojnom forumu, kao sveznaice, a nemate ni grama necega/Nano-a u srcu.

Nazalost, nisi jedini, ima vas kao kusi pasa. Jer bitno je da tebi neko objasni ZASTO. I zato dozivljamo poraze u svakdnevnom zivotu, od Krajine, do Vukovara, do rokanja izmedju nas Srba. pa na kraju i Kosova.

a i istorski se zna da je Marko bio vazal, ali da nisu turci tamo dovljali, ni prolALIZI kada su isli na Kosovo, i da je od 1371-1385, znaci 24 godine, samo svojij junatsvom uspreo da zastiti taj plebs od stavljanja na kolac, silivanja, otimanja....i to je bolje nego danas, na kosovu sto imas Nato, i tudjince da ti kroje meru. Njemu za zivotaq nisu tudjinci krojili meru...

Da bi se pojavili na forumu tipovi, koji imaju zamerke...prvo sebe pogedaj u ogledalo sta si dopustio, pa se onda diraj Marka. I kada ces da shvatis da je bas taj Marko i problem...i da je vosjka krenula da zastiti plebs u Krajini, da je se borila do kraja na Kosovu...ne bi smo imali epitet luzera, kao danas. Pun forum, luzera, a sve sve znaju...sto niste barem generale posle bitke ukonili, vec eno ih na Dedinju i dalje palamude. em ratovi izgubljeni, em te isti vode i danas....a ti se pitas o Marku...Smesno i zalosno.

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19568

Ovo je istorijski forum, a tu se dokazi traze. Ne pise u nazivu "Narodne epske pesme"...

offline
 • Pridružio: 15 Dec 2015
 • Poruke: 421

bojank ::Ovo je istorijski forum, a tu se dokazi traze. Ne pise u nazivu "Narodne epske pesme"...

ko si ti pa da prica o nekim dokazima, koji ne postoje. Svi ponavljaju kao papagaji nesto sto je Orbini pisao, kao katolcki pop..

skoro svaki dan ,se uvek ti nalazis da nekog opemenes zarad cega. Ko to je dao tu privileguju?

Naravno da je naradna pesma istorski fakat ili cinjenica, jer se prenosila sa kolena na koleno. Ulepsana, metaforcna, ali sa dosta istine...

Naprimer za Marka, postoji njegova freska u liku Sv Dimtirja, gde jase Sarca i nosi topiz u ruci. bile je prefarbana sve do 1963 godne od strane Turaka, i pokazu je se da je Marko imao neke veze sa Sarcem i topuzim...a na isotj fresci se pokazuju i Sablje...a ne macevi kako nam pricaju izvori isotrije..dakle, ima dosta sot se nije znalo do pre interenta.

ali da se vratimo na Kosovsku bitku, kako su Turci pounjavili redove tako brzo....pa ima jos jedno veliko pitanje, kako su oni opstajali pored Kanova Mongolsik, kada su od 1220-1380 harali Svetom. Oni jesu bili vazali, ali daleko da su im ulazili kao u Poljsku, Nemacku itd....znaci i pored pritiska na sveru zemlje, kretali su u pohode u Evrpopu...i kada dozive poraz, onah imaju popune vojske.....a tada je bilo 77,000,000 mil mongola.kineza. ......kako su se Trici suprstvljali njima, i da li su ij Mongoli smatrali na Njhove? i to treba objasniti tu popunu vojske turaka.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14953

worrior ::Naravno da mislim o tebi, jer se mi genetski razlikujemo. I u DNK, i NANO molekulama. Ti si kao neverni Toma, sve ti trebaju neki dokazi, a to je preteca komunista, i atesita...

Kakvi bre dokazi. Ili verujes ili ne vererujes. Jednostavno! Kao i religija.

ako verujes da je Marko bio junak, veruj da ce i toj sin da bide junak kao i on. Ili ces da ucis sina da je OK , jer je Marko bio vazal......Uopste nije bitno kakav je on bio... vec kakvog ga je narad napravio...to u njemu treba da se gleda i da se uce deca...

Svakih nekoliko godina prcitiam, pesmu, kada marko prepoznaje ocevu sablju, i suze mi krenu niz lice, koliko mrzim turke....i sada trebaju takvi kao ti da mi pricaju, da i nije otsekao glavu Arapinu, vec mu se natrtio da ga guzi...

ali zato ste prvi na vojnom forumu, kao sveznaice, a nemate ni grama necega/Nano-a u srcu.

Nazalost, nisi jedini, ima vas kao kusi pasa. Jer bitno je da tebi neko objasni ZASTO. I zato dozivljamo poraze u svakdnevnom zivotu, od Krajine, do Vukovara, do rokanja izmedju nas Srba. pa na kraju i Kosova.

a i istorski se zna da je Marko bio vazal, ali da nisu turci tamo dovljali, ni prolALIZI kada su isli na Kosovo, i da je od 1371-1385, znaci 24 godine, samo svojij junatsvom uspreo da zastiti taj plebs od stavljanja na kolac, silivanja, otimanja....i to je bolje nego danas, na kosovu sto imas Nato, i tudjince da ti kroje meru. Njemu za zivotaq nisu tudjinci krojili meru...

Da bi se pojavili na forumu tipovi, koji imaju zamerke...prvo sebe pogedaj u ogledalo sta si dopustio, pa se onda diraj Marka. I kada ces da shvatis da je bas taj Marko i problem...i da je vosjka krenula da zastiti plebs u Krajini, da je se borila do kraja na Kosovu...ne bi smo imali epitet luzera, kao danas. Pun forum, luzera, a sve sve znaju...sto niste barem generale posle bitke ukonili, vec eno ih na Dedinju i dalje palamude. em ratovi izgubljeni, em te isti vode i danas....a ti se pitas o Marku...Smesno i zalosno.

Ово је стварно испод сваког нивоа и оваква дискусија није дозвољена на форуму.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 775 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 8 sakrivenih i 726 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, cenejac111, comi_pfc, dankisha, djboj, Doca, dolinalima, DPera, dule10savic, Frunze, GORDI, HogarStrashni, ivan979, kobaja77, kolle.the.kid, ljuba, Marko Marković, Metanoja, milenko crazy north, Mille Qravela, Milometer, MistaNo, Mixelotti, nebkv, opt1, pein, procesor, RiV, royst33, Shinobi, stankolich, stegonosa, Struna, su27, tmanda323, vathra, vladulns, voja64, Wrangler, zastavnik, 79693