Kosovska bitka

19

Kosovska bitka

offline
 • Pridružio: 15 Dec 2015
 • Poruke: 421

Ne slazem se, da je sila bila ta koja je UVEK primenjivana. Naravno, cesto ali ne uvek. Cinjenica je da su se TOLERISALI, koliko toliko.

Da ponovim, moraju isti ili slicni arsini da se koriste.

1. Vukasin od 1355-1371
2, Lazar od 1371- 1389

Kolliko Srebra uzeo Vukasin, toliko je srebra uzeo i Lazar.. jedan 16, drugo 17 godna...za feudalno vreme to je ogromno.

Sta je Vukasin radio 16 godina, bez ratova? Placao najmnike?

Zasto se nije udruzio sa Balsicima, pa poterao Vuka i Lazara do Save?

slazam se da je Lazar isorostio vakum, posle 1371, ali zasto to u knjigama ne pise, sve knji pominju da je o odmah posle krunisanja 1365, postao veliki oblsani goposdar, a to u takvom sistemu gde ti trebaju vijnici i novac, nije mogao da napravi, jer to nije imao.

Isto zanemaruje sei to koje je kupovaao srebro i njihov uticaj, i kakvi su oni spletkarasi bil. I oni su imali odsta taga da kazu sta i kako, i veravatno su sedeli za trpazama, a mozda i trorvali ljude zarad boljeg dila itd....

Nije mi ni jasno zasto je Nikola altomanovi toliko smetao Vukasinu? Pa nije po njegovim teritorijama vrsljao. Cak sta vise, po standardima je treba da pomaze njemu a ne da ide protiv njega. Oslaviti Lazara, pa mu uzeti imanja?

Mozda je i bilo kako u nasloznoj famili, malo se tuku, pa se vole, pa se tuku...

Znaci svaki svenario je moguc. Meni smeta sto je uvek scnario tako banalan, Lazar pametan, vukasin glup...a bas kornta je bilo na dvoru. Vukasin je poteze odograo odlicno,

Nilola Radonja, iguman manastira, ili ti Gerasim je mnogo toga znao. Ima i njeogv letpois koji je preprican nekom Femicu, iz dokimenta koji je donet iz Hilandara kod njega, i koja je izgoreo 1943 pod italijanima... tamo pise da je Marko otrovao Urosa, smo pobedili u Kosovskoj Btci....a sve je napisano od strane dimitrija, brata Marka, koji je bio talac u satoru Murata, jer je bio logtet u skoplju, i licno je sve gledao, cak ga je i Milos ranio kada je pokusao da intervenise, kada je zabio koplje u Murata....i to sve je pricano 3 dana posle Bitke, u solunu...

Sta je tacno, nemam pojma, samo znam da je napsiano da za 3 dana si moga ranjen da dodjes iz Kosova do soluna,koliko je mala distanca...a Solun tada drzali Katalon Kompanu.

za lepotpis zna malo ljudi, ali ato za Jefimiju, i njenu pohvalu caru Lazaru, znaju svi...a sto nije nesto napisala svom mrtvom muzu! Ugljesi? Toga nema protkanog..samo Milica i Lazar su se voleli?

Zato kazem, od lazi, unistavanja dokumenta, od strane popova i vlastle, bi nas zabolela glava...sve sa namerom da se Pecka Patrijasija rasprostani, a potez je bio i prevose glup,, i uslo se u podele, koje i danas traju, neki su i u turke otisli jer im se sve na qurac popelo...a neki razocarani....

da nastavim dalje..1365 dolazi do promena zvancno, medjutim vec 1356, se vec znalo ko kosi a ko vodu nosi...1365 je to samo "leglalizvano". Lazar i vuk su bili mali igraci, i niko ih nije smatrao kao problem, jer da jesu, sredli bi ih po kratkom postupku. vuk je bio na Selu -Drenica a Lazar slicno negde, sigurno ne u Prilepcu, ako ne in na dvoru, klecao svaku put kada je video Vukasina. Nikola radonja se bas tada zamonasio, a imao je posede o oblasti Sera, znaci i on je bio na izlazu, ovako ili onako.

Ta nova vlastela, koja je drzala moc, nije bila Oliver, ili Branko, ili vojonovic, vec je bio Vukasin...i to od 1355 godine, zajedno za sinisom, Hlapenom, Balsicima,

Posle Maricke bitke dolazi da rotacije za 180 stepeni. Ni jedan grad nije morao biti vojno povracen, vec su se sami gradovi stavljali po neciju zastitu. Prizren je odlican primer...sva vojska srbije je trebala da osvaja taj grad, da je hteo da se brani.....

Predanje kod mene u boki Kotorskoj, kaze, da smo se mi nastanili tamo posle Maricke bitke...to meni kaze, da je tada, odmah pocela bezanija...polako ali sigurno.....pa se nastavila posle kosovske, i kao desert bezanja je bilo ukidanje Ohridske Patrijasije.

dobro ja pisem ovo sbrda zdola, ali da niko ne napravi slicnu analizu, vec samo jednoumlje kao kod komunista mi je stvarno degutantno.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Jan 2011
 • Poruke: 119

Slažem se u svemu,osim za Balšiće,koji su bili niko i ništa.Njih je ugrožavao knez Vojin(Vojihna)Vojinović,stric Nikole Altomanovića i jedini velikaš odan caru Urošu,pre kneza Lazara.Balšići su bili Vlasi i u vreme cara Dušana su posedovali samo jedno selo.Ne znam tačno trenutak,ali su se orodili sa Vukašinom-Balša je oženio Vukašinovu sestru Teodoru i postao "ekspozitura" Mrnjavčevića na zapadu,štiteći njihove interese.Napadali su Kotor,pomagali Dubrovnik-uvek suprotno politici cara Uroša,koga je podržavao knez Vojin.Nakon smrti kneza Vojina,Nikola Altomanović je preuzeo župu(dotada kneževinu),proterao udovicu(mislim Gojislavu) i malog sina.Kada i kako je Nikola postao župan? Jedino je car Uroš mogao da mu dodeli tu titulu,da bi bila priznata,a bila je priznata,čak i od strane njegovih neprijatelja.
Uopšte nije sporno da su Mrnjavčevići bili glavni igrači i da su ostali bili boranija u odnosu na njih-osim kneza Vojina,odnosno Nikole Altomanovića.Držao je Konavlje,Trebinje i Dračevicu,tako da su mu Dubrovčani plaćali Sv.Dimitrovski dohodak,ne malu svotu u ono vreme,na koju je pravo polagao car,ako drži te župe.Hlapen je bio daleko,na grčkoj teritoriji,gde nije mogao imati neku znatniju podršku.Ali Mrnjavčevići,koji su vladali celom Makedonijom i šire,a imali svoje vazale i "ekspoziture" širom raspalog carstva...pritom legitimna titula kralja i savladara...
I slažem se da Srbija,ne računajući cara Dušana,nije imala "stajaću" vojsku.Možda ju je imao Vukašin,ostali sigurno ne.Kao što rekoh u prethodnom postu-sakupiš familiju,prijatelje i udri.
Siniša jeste bio moćan,ali je bio daleko na jugu.Imao je podršku na lokalu,jer su ga smatrali za Grka,što je i on sam tvrdio.Bio je taj sukob,izmedju njega i Uroša,kada je Uroš(valjda) pobedio.Isto važi za Tomu Preljubovića-verovatno je podržavao Sinišu.Opet se umorih.offline
 • Pridružio: 15 Dec 2015
 • Poruke: 421

Narvno da se umaras, i mene ovo umara, a najvise sto ima malo informacija, i to sve pogresne. kada bi svakoga velikasa stavili pod mikroskop, i sekcirali kao zabu, svasta vi videli i razocarali se.

Mene nervira sto se pravi, kampanjski, ako danas preko djilasa i Sapera, neka istina, koja nema veze sa zivotom..

evo ti jedan primer..

kada si ikada video da je neko napravio analizu Srebra u Dubrovniuku...koliko je imao Lazar, Vukasin vuk....

kolliko je dizao vukasin, koliko je dizao Marko, koliko je ostalo posle njegove smrti, i koliko su dignuli braca

samo sa tim informacijama, i svom vlastelinima, mozemo da bodijemo informacije kako su stajalai finansijski, i dal i su umali problema..ako Marko nije dizao Srebro 20 godna, ili 40 godna, znaci nije mu trebal lova..tako isto i za Vuka, Lazara, milicu, Stefana

mi ni to ne mozemo da vidimo u formatu, vec samo kako nam je Jircek rekao..pa sto nije on uradio tu aalazu, as imao je sva dokumenta?

a zto je to bitno, jer daje drugaciju sliku stvarnosti. Ako Marko nije dizao Srebro, znaci nije mu trebalo, i da je imao neke druge rudnike..ako je potrosio sve, jer je jos 24 godine vladao, onda vidis da se tesko zivelo..a ako je nesto ili pola ostalo, onda vidis da je opetvimao neke prihode..

isto tako sa Lazerm kolik je para ,srba dizao pre Kosovske bitke, posle, koliko je Stefan tamo imao na ralspoganjau,

za Vuka kazu da je bio izizetno bogat...pa sta se dasavalo sa tim Srebrom?

offline
 • Pridružio: 29 Jan 2011
 • Poruke: 119

Pa,Dubrovnik jeste bio "Švajcarska" Balkana.Sada u mali off...trebao je da to i ostane,uz našu svesrdnu pomoć,pričam o 1990-toj.
Dakle,stanje računa srpske vlastele u Dubrovniku jeste i bio bi odličan dokaz o stvarnim dešavanjima.
Svi deponenti Republike su imali pravo i na azil.Ne znam za pre,ali Dušan je imao pare tamo.Uroš je imao,sigurno.Lazar da.Za Stefana Lazarevića tvrdim.Balšići-Djuradj 2 SB je preko Dubrovnika i pobegao na Korčulu,sa kintom,koju je tamo štekovao.Znam da su Andrija i ??,braća Markova,posle Rovina izbegli u Dubrovnik,malo se natezali sa Većem,ali im je Republika na kraju isplatila sve(koliko je to sve?),pa su otišli za Ugarsku.Isto se desilo i sa Djurdjem Brankovićem-isplaćen mu je Vukov novac,za koji on(tako sam pročitao)nije ni znao sigurno,ali verujem da je pretpostavljao.
Marko nije dizao srebro? I ja verujem da mu nije trebalo.Upravljao je bogatom pokrajinom,plodnom,velikom,naseljenom...plaćao je Turcima harač i nije dizao štek.Ostalo je i od Vukašina,verujem,a taj je nagrdio,u to ne sumnjam.Kada mu vidim portret.sa one freske u manastiru Psača,sve mi bude jasno,odmah.

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1052

Ovo kao 1 000 zasto?-1000-zato!
Vi ko neki teski ''romanticar'',pa ste razocarani u tu i takvu vlastelu.
Pa ove serije poput ''igre prestola'' realnije docaravaju srednji vek i tu psihologiju.

Ko je procitao Fajfricevo delo o Nikoli Altomanovicu njemu je sve jasno,covek je lepo opisao Raspad Srpskog Carstva i sve aktere u njemu.
Jedino i najznacajnije moguce pitanje ostaje ko je imao legitimno pravo od Raske vlasele da nasledi Nemajice?Mozda Vojinovici za koje narodni pevac vezuje rodjacke veze sa Nemanjicima.
Milos Vojinovic se naziva necakom Cara Dusana.

Ruvarac je jos rekao da treba biti kritican prema narodnoj pesmi ali mislim da je netreba i olalo odbaciti.
Takodje se pominje i povelja kojom Car Uros Kneza Vojislava pominje kao rodjaka.

Glavni problem je nesloga izmedju Stare Raske vlastele i Nove Vlastele u novoosvojenim Juznim krajevima.Ta nesloga tj neujedinjavanje vojnih snaga protiv Turaka je kostala pada Carstva
Ijako je Feudalno doba sinonim za neslogu i nejedinstvo ono ipak ima svoje dublje uzroke u Srpskom
tadasnjem etnosu ili Feudalcima.

Sve je pocelo bitkom kod Velbuzda 1330 i pobedom nad Bugarskom.
Dusan je oko sebe okupio mladu vlastelu koja je htela da otme Feude Boljarima u samoj Bugarskoj.
To je sprecio Kralj Decanski sto mu ta mlada vlastela nije zaboravila.
Ubrzo je podstakla na pobunu Dusana i licno je ucestvovala u napadu na Kralja i u njegovoj likvidaciji.
Za starog kralja je bila stara vlastela,tako da je u buduce Dusan forsirao novu,okupljenu oko njega-Tu je zacetak mrznje izmedju Mrnjavcevica koji je predstavljao novu vlastelu i Vojinovica i Lazara,Vuka koji predstavljaju staru Rasku vlastelu,posledice te mrznje se znaju,razjedinjenost

Ubrzo su podstakli Dusana na nova osvajanja iz svojih licnih interesa ,da dobiju svoje licne Feude
Posto je dusan postigao mir i orodio se sa Bogarskim vladarem,osvajanja su samo mogla da krenu ka Jugu.
Dusan je zadovoljio svu tu vlastelu oko sebe,imanjima ,bogastvom,titulama.
Stara vlastela na Severu u Raskoj je mogla samo da se zadovolji ratnim plenom iz pohoda na koji su morali da salju svoje trupe.
Nova vlastela se obogatila i time postala uticajnija od stare.
Automatski su mogli i da plate bolje vojnike.

Na kraju tog procesa Vukasinu je ostala sva profesionalna i placenicka vojska koju je posedovao Dusan kao i najbolja feudalna vojska koja je na Jugu u stalnim osvajanjima dosla do najvise vojnog iskustva.
Sa takvom vojskom Vukasin je mogao sta je hteo po Raskoj i to je i radio.Nije unistio Lazara i vuka jer su mu se pokorili,Lazar je imao verovatno neku vezu kod njega,dok je jedini koji mu se suprodstavljao bio Nikola Altomanovic na koga je Vukasin krenuo ali naglo promenio plan na poziv Ugljese.Generalno za Vukasina Raska vlastela i 1369 i kasnije nije nikakav vojni protivnik.

Najbolja i najiskusnija Srpska vojska je poginula na Marici.

offline
 • Pridružio: 15 Dec 2015
 • Poruke: 421

Niko nije razocaran, vec samo hocemo da se prica kako je bilo, a neko kako nam serviraju.

I slazem se da je Raskom, Vukasin kruzio kao orao, i da nko nije smeo da pisne, jer bi postavio svoje ljude. Jedini razlog so Lazar i Vuk su oppste opstali, jer su bili mali i neznacajni, i kao takovo mu nisu predstavljali problem

Nikola altomanovic je bio druga prica. Mozda je i Lazar, njega domamio u klopku, pa da Vukasin satre, a da je Vukasin to hteo da uradi da pokaze kako se prolazi kad se kacis sa njim

Moj problem jer nigde to nisam procotao.

Zeljka Fajfrica sam proctao, kao i ovoog iz AZRE- Stulica. Odlicna poredjenja i sprdanje Stulica, on se povezivao datume, dogadjaje, licnosti i sprdao se kako to sve isapda kada saberes dva i dva.

a mi, samo iz izvestaja Srebra iz dubrovnika mozemo da vidimo koliko je ko pokrao i zemlju i drzavu. Ako je Vuk imao dve tone Srebra, a Vukasin 100 kila, odmah ti je jasno ko je vise krao za sebe..jer nisu novi rudnici nastajali preko noci.

Meni smeta, nedostatak dokumentata. kako to da Nikola nije zabelezio kako ga je Lazar navukao na bitku 1368, ili da je nesto Vukasin napisao,ili Marko, ili Andrej....tako da smaram vise, ali Dokumenta su nestajala- namerno. Sve sto je sacuvano je to gde Srpska Pecka ruka nije imala kontakt.

Niko tamo od tih Kraljeva, Knezeva nije lose ziveo,da nije imao sta da jede, vec su ziveli lepo.

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1052

Opet mi nije jasno kako ti je cudno to da je Feudalna klasa zivela lepo,pa to je sasvim normalno
Ziveli su od rada seljaka na svom Feudu a eksta lova im je dolazila ako su bili dovoljno vojno mocni da imaju neko licno svoje okno srebra
Srbija je ekstra bogatstvo dobijala od izvoza srebra,srebro je tada imalo jaku cenu koja se drzala sve do otvaranja velikih rudnika Srebra u Novom Svetu,Peru itd pocetkom 16 veka,kada je cena naglo pala
Dok je centralna vlast bila jaka Rudnike Srebra je licno posedovao vladar i svi prihodi su isli njemu.
Kad se Carstvo urusilo velikasi u zavisnosti od svoje snage su zaposeli okna za sebe i poceli da kuju licni srebrni novac.

Kralj Vukasin je bio najsnazniji pa je posedovao najbitniji rudarski centar Novo Brdo.
Knez Vojislav Vojinovic je posedovao Trepcu i Rudnik,Brskovo je presusilo oko 1351

Nisu oni pokrali drzavu jer su oni bili drzava a to je bilo njihovo pravo u to vreme .
Lici interesi su tumaceni kao drzavni.

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1052

Sto se tice Pecke patrijarsije i Sokolovica....
Ja se cudim kako Srbi do sada nisu podigli spomenik Sokolovicu kao jednom od najvecih Srba
Sigurno najmocnijeg u 1 000 god
Znao je ko je,svog Brata Makarija je proglasio za prvog Patrijarha obnovljene Pecke patrijarsije.

Srpka Pravoslavna Crkva crpi najvecu danasnju moc iz te cinjenice da je Favorizovana za vreme Turske vladavine.Ukidanjem rivalske Ohridske patrijarsije Pecka je dobila monopol.

Srpsi etnos je vecinski bio severno od Sare ne Juzno,pa je Pecka patrijarsija bila bolji izbor.

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1052

Po pogibiji Mrnjavcevica i rasipa Nikole Altomanovica Knez Lazar preuzima Rudnik i Novo Brdo
Vuk Brankovic preuzima Trepcu a Musici takodje poseduju odredjen broj okna srebra u regionu Kopaonika gde su im i bili posedi izmedju dva Brvenika.U srednjem veku racunalo se svako posebno okno u imovinu.
Oni su sa tim ekstra prihodima mogli da okupe vojsku ,plate oruzije i dnevnice tj imali su ''sucim pred Murata...''

Kralj Marko posle Marice je izgubio velike rudarske centre.Juzno se bas ne pominju neki veliki koliko znam...
Kratovo moguce ali mislim da su ga preuzeli Dejanovici,tako da je Marko ziveo teze nego Raska vlastela,a vojsku u ozbiljnijem broju nije mogao da okupi.
Ono srebro u Dubrovniku je ostavio Vukasin za crne dane dok je posedovao Novo Brdo.

offline
 • Pridružio: 29 Jan 2011
 • Poruke: 119

Otprilike.
Znam da je povod za sukob Nikole Altomanovića i kneza Lazara i bilo otimanje Rudnika,verovatno dok je Nikola intervenisao u BiH Very Happy
Nikola ga je povratio,ubrzo.Iskreno,do tog saznanja,ja sam mislio da je Lazar najveći pozitivac-onda sam počeo da preispitujem svoja znanja i stavove.Činjenica je da je sukob inicirao Lazar,ambiciozno i osvajački;teško da bi iz tog sukoba izašao kao pobednik,da nije obećao Tvrtku krunu,tj podršku za srpsku krunu,pored podele teritorija,najamnike kralja Lajoša i izdaju Djure Balšića,kojeg je Nikola očekivao u pomoć.To je prosta matematika.
Ovo oko vojske,koju je nasledio kralj Vukašin,slažem se u potpunosti.Srbija je izgubila jaku državu u Maričkoj bici,ne u Kosovskoj.Srbija je(kao USA danas) ratovala na tudjoj teritoriji do 1371,što je pokazatelj ozbiljnosti vojne sile.Takva vojna ekspedicija-od Skadra do Černomenskih lugova,ful prateća oprema...oni nisu išli u neizvesnu bitku,oni su išli da proteraju Turke sa Balkana,ono što Dušan nije stigao,sigurni u sebe 100%.Ustvari,ja znam da je samo Vukašin išao os Skadra,Uglješa se pridružio u svoj,Serskoj oblasti,gde je živela i carica Jelena,pa i simbolično vladala-Ser je bio treći grad vizantijske carevine,posle Carigrada i Soluna.
Vojinovići jesu bili u nekakvoj rodjačkoj vezi sa Nemanjićima,ali kakvoj,ne znam.Dušan jeste bio ujak Dejanovićima,ne Milošu Vojinoviću.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 813 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 6 sakrivenih i 764 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., amstel2, Apok, Battlehammer, dane007, Dannyboy, darkojbn, dolinalima, Dorcolac, draggan, Fog of War, GORDI, goxin, Istman, ivan979, Joja, Koridor, Marko Marković, mercedesamg, mile33, MilosKop, MistaNo, Motocar, naki011, Nemanja.M, nenooo, Parker, pein, procesor, repac, sevenino, Shinobi, Sir Budimir, solic, Tandrkalo, VJ, voja64, wolverined4, YugoSlav, Zimbabwe, |_MeD_|, Žrnov