Rana istorija južnih Slovena - osvrt na nova tumačenja

3

Rana istorija južnih Slovena - osvrt na nova tumačenja

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4277
 • Gde živiš: Niš, Srbija

jazbar ::^Nisi objasno što to znači "Servi". Pa da možemo dalje razvijati debatu?
U DAI ima mnogo reči o Sklavenskim (Slovenskim) kraljevstvima. Nije da nema ništa o nas. Ja samo kažem da ima mnogo nedoslednosti u DAI i da ga mnogo istoričara smatra za nepouzdan izvor.


Servi je jedan od termina koji je sinonim za Srbe u vizantijskim izvorima. U Grčkoj imaš grad Servia koji je dobio ime po njima. Pored toga, Srbi se nazivaju još i Trivali ili Tribali, itd...

Sad pošto sam odgovorio, udostoji me pa mi pronađi Sloveniju na onoj karti iz 1440. To sam postavio pitanje, očekujem odgovor.

O slovenskim kraljevstvima teško da ima bilo šta jer su Vizantinci koristili termin arhont, a ne rex (ono što se prevodi kao kralj). Kraljevstvo prati autonomija crkve, to slovenska plemena nisu imala tada.

Ja samo ne kapiram jedno: da li ti namerno sve Slovene poistovećuješ sa Slovencima ili ne znaš da kada se kaže Sloven misli se na sva tri naroda (Srbe, Hrvate i Slovence)?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15536
 • Gde živiš: Lublana

Jedino Srbi od svih naroda upotrebljavaju ime sloven za slavene, svi ostali kažu slaveni. Sloven je ime za Slovence koga upotrebljavaju stranci pre svega neslaveni. Talijani "il Sloveno", Nemci der Slowenen, Britanci the Slovene"...

Nema Slovenije na toj karti iz 1440 nisam je dobro pogledao pošto sam sve te karte preneo iz jednog foruma.

Pa kako to budu Srbi Servi a Slovenci nemožemo biti Sloveni ili Sclaueni? Gde je tu naučna doslednost ili čemo za jedne vako a za druge onako!? A svi znamo da jezik bude u 100 godina dosta promenjen a tek u 500. Za Slovence striktno važi ako ne piše baš tačno Slovenac jebiga nema ih.

Slovenci nismo imali crkve? Pa imali smo građanski rat radi crkve u 8. veku. 867 godine Ciril i Metod su na putu u Rim posetili slovenskog kneza Koclja na teritoriju današnjeg Balatona...offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2143
 • Gde živiš: Rijeka

DAI nije relevantan izvor, jer on je nastao kasnije, odnosno nema originala

"Izvornik nije sačuvan, a najstariji prijepis potječe s kraja 11. stoljeća. Taj rukopis se u znanstvenoj literaturi označava slovom P (skraćeno od Codex Parisinus gr. 2009). On je 1509. godine prepisan od strane Antonija Eparchusa. Ovaj prijepis označava se kao V (Codex Vaticanus-Palatinus gr. 126) i popraćen je opaskama kasnijih čitatelja na latinskom i grčkom. Treća kopija, F (Codex Parisinus gr. 2967) prijepis je rukopisa V. Konačno, četvrti i nedovršeni rukopis je M (Codex Mutinensis gr. 179), prijepis rukopisa P, učinjen od Andrije Darmarija između 1560. and 1586. godine. Rukopisi P i F čuvaju se u Bibliothčque Nationale u Parizu, rukopis V u vatikanskoj knjižnici, a rukopis M u Modeni."

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22983

Mali off kad ste kod naziva evo kako se naziva "Slovenská republika" ili ti Slovačka.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15536
 • Gde živiš: Lublana

Napisano: 18 Dec 2017 19:34

Današnji Slovenci i Slovaci smo bili jedan narod dok nas nisu razdvojili delom Avari (u 7. veku) pa kasnije do kraja Mađari (u 11. veku). Več je to počelo pomalo da se spominje među istoričarima u obe države. Muški se na slovačkom zovu Slovaci, ženske Slovenke.

Dopuna: 18 Dec 2017 19:46

Nagradno pitanje za Gamu.
Ko je u 4. veku iz zapisa na starogrčkom, hebrejskom i aramejskom jeziku preveo i skupio u narodnu bibliju na latinskom i slovenskom jeziku?

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4277
 • Gde živiš: Niš, Srbija

jazbar ::^Nisi objasno što to znači "Servi". Pa da možemo dalje razvijati debatu?
U DAI ima mnogo reči o Sklavenskim (Slovenskim) kraljevstvima. Nije da nema ništa o nas. Ja samo kažem da ima mnogo nedoslednosti u DAI i da ga mnogo istoričara smatra za nepouzdan izvor.

Evo ti još jedan autentični dokaz da se radi o Slovencima i ne o tamo nekim izmišljenim terminima ala slaveni, jer ti meni dosada nisi stavio ništa osim 1. karte iz 20. veka koja nema uporišta u dokazima več je ideološka.
Rečnik: nemački / latinski / slovenski / laški (talijanski)
Dictionaruim quatuor linguarum videlicet. Germanicae, Latinae, Illiriae (quae vulgo Scvlavonica apeliatur) & Italicae. U prevodu: " Ilirski govor koga zovu Slovenskim).
[img]http://shrani.najdi.si/?S/Q4/4IdRQMQ8/hieronimmegisterdictiona.jpg[/img]
[img]http://shrani.najdi.si/?3m/aX/2uuTcsk8/hieronimmegisterdictiona.jpg[/img]

To što istoričari citiraju knjige sa istorijskim neistinima i onda pišu knjige na temelju tih knjiga i onda novi istoričari pouzimaju knjige njihovih predhodnika a da sve boli briga za stvarne dokaze več idu svi po liniji najmajeg otpora onda dobijemo budalaštine.


To što si naveo kao autentičan dokaz je onako kako mali Perica zamišlja lingvistiku.

Vidiš, pomenuti Deretić, a i ti ovde, slovensku lingvisitku tumačite kako vam odgovara.

Deretić je izveo „jednačinu“ da su Rusi u stvari Srbi. Kako?

U latinskom Rascia (jedan od latinskih naziva za Srbiju), pa otud ide Raša (engleski naziv za Rusiju), Rosija (ruski naziv za Rusiju) i na kraju Rusija (srpski naziv za Rusiju). Eto ga, Rusi su Srbi, zapravo ovo tamo gde Putin vlada je srpska zemlja.

Ako kapiraš tu logiku sve ti je jasno. Otprilike i on isto tako nastupa, zatrpava do besvesti raznim izvorima i knjigama i to su uglavnom knjige otprilike kad i tvoj rečnik (u pitanju je 1592. godina – studirao sam latinsku paleografiju, tako da nemam problem da čitam latinski i da vidim gde je šta pisano) u vreme bujanja ilirskog vaskrsnuća. Tadašnja austrijska dvorska kancelarija upravo to i radi: štanca knjige koje Slovene (ne današnje Slovence) prikazuje kao Ilire. Zašto? Zato što je na tom prostoru (današnja Hrvatska, BiH, Srbija, CG) postojala rimska prefektura Ilirija, a kad je postojala ta prefektura verovatno je i tu postojao stari narod Iliri, koji su u prošlosti imali kraljevstvo dok ih Rimljani nisu osvojili. Otud ta ideologija o Iliriskom kraljevstvu i Ilirima na prostoru gde su došli južni Sloveni.

Brojni ilirski grbovnici i stematografije su nastali kako bi se ojačala ova austrijska ideologija u kojoj austrijski car mora da oslobodi iliriske teritorije jer su one određene u prošlosti da austrijski car vlada nad njima. Iza ovoga je stajalo opravdanje za austrijsko osvajanje Balkana. Vrhunac ovoga je i to da se u drugoj deceniji 18. veka stvara tzv. Kraljevstvo Srbija koje je bilo austrijska pokrajina. Ovim pokušavam da predstavim koliko su Austrijanci bili zaneseni idejom da obnavljaju stara kraljevstva.

Da si čitao ozbiljniju literaturu (bar Bogo Grafenauer što je pisao) video bi da se termin Slovenija ne pominje sve do početka 19. veka, u vreme buđenje nacionalizma pod uticaja Jerneja Kopitara. Tada se pominje ujedinjenje slovenačkih zemalja. Slovenački istoričari ne govore u srednjem veku o Sloveniji već o slovenačkim zemljama.

Sklavinije su naziv za teritorije gde su vladali južni Sloveni u Vizantijskom carstvu. Nemaju one veze nikakve sa SlovenCIMA i današnjom Slovenijom. Latinski jezik, a pre svega izvori jasno prave razliku. Sklavinije su naseljene južnim Slovenima. Za prostor današnje Slovenije koriste naziv Karantanija i varijacije na tu reč. Stanovništvo današnje Slovenije je nazivano Karantancima ali se jasno pravila razlika da je u pitanju stanovništvo slovenskog porekla.

To kažu svi, a pre svega Nemci i Austrijanci koji su tako radili popise.

jazbar ::Jedino Srbi od svih naroda upotrebljavaju ime sloven za slavene, svi ostali kažu slaveni. Sloven je ime za Slovence koga upotrebljavaju stranci pre svega neslaveni. Talijani "il Sloveno", Nemci der Slowenen, Britanci the Slovene"...

Nema Slovenije na toj karti iz 1440 nisam je dobro pogledao pošto sam sve te karte preneo iz jednog foruma.

Pa kako to budu Srbi Servi a Slovenci nemožemo biti Sloveni ili Sclaueni? Gde je tu naučna doslednost ili čemo za jedne vako a za druge onako!? A svi znamo da jezik bude u 100 godina dosta promenjen a tek u 500. Za Slovence striktno važi ako ne piše baš tačno Slovenac jebiga nema ih.

Slovenci nismo imali crkve? Pa imali smo građanski rat radi crkve u 8. veku. 867 godine Ciril i Metod su na putu u Rim posetili slovenskog kneza Koclja na teritoriju današnjeg Balatona...


Savremeni jezik nije reper za prošlost. Danas kad kažemo Ustaša mislimo na ustaše iz Drugog svetskog rata, a kada bi pomenuli ustaše pre 1941. godine mislili bi na ljude koji dižu ustanak. Ovo je jedan od primera gde današnji jezik daje potpuno drugačije značenje reči.

Nemci su za Slovence upotrebljavali naziv Karantanci do pre dvesta godina, a od 19. veka krenuli su Slovence.

Vidiš da nema Slovenije na toj karti. Uporno ti pričam da termin Slovenija nema na kartama pre 19. veka, ali dobro. Nikako da skapiraš. Ja ću ti reći. Ovo što si mislio da je Savonia tj. Slovenija je zapravo Saxonin tj. Saksonija, na karti je Dana oblast Danaca tj. današnja Danska. Na karti je samo upisana Dalmacija. Karta je ispisana pismom tzv. goticom frakturom, a datira u drugoj polovini 15. veka (ne mogu da kažem da je baš 1440.) jer u tom periodu kreće istraživanje severne i severozapadne Afrike (prostor Azorskih i Zelenortskih ostrva) koja je delimično ucrtana na karti.
Inače ove tri figure, najveće, su Sem, Jafet i Ham. Prema hrišćanskoj teologiji oni su očevi naroda: od Sema su Semiti, od Hama Hamiti (u severnoj Africi) i od Jafeta svi ostali.

Vidiš, ti si u prethodnom postu zalepio ovaj link i kleo se da tu piše Slovenija i da je to iz srednjeg veka. Mene da zezneš u vezi toga, nećeš.

Da, Slovenci su imali crkvu u 9. veku. Zato su išli misionari da ih pokrste. Prosto su prštali od hrišćanstva.

U vezi naučne doslednosti:

Da bi se bavio istorijom moraš da znaš termine i jezik tog perioda, a ne da gledaš istoriju iz današnjeg ugla. Za Srbe imaš buljuk naziva: nazivaju ih Srbi, Rasci (po centru Raška), pa ih nazivaju Tribalima jer su u starom veku prostor Balkana naseljavali Tribali. Ana Komnina u Aleksijadi Srbe naziva Dalmatima, a Srbiju Dalmacijom, po rimskoj provinciji.

Nije stvar u naučnoj nedoslednosti već u nedoslednosti izvora koji nazivaju Srbe različito ali kada govore o južnim Slovenima onda daju prilično jasan termin Sklavin (mada ih nekad nazivaju i Antima, Fisoncima, Skitima, itd..).

jazbar ::
Nagradno pitanje za Gamu.
Ko je u 4. veku iz zapisa na starogrčkom, hebrejskom i aramejskom jeziku preveo i skupio u narodnu bibliju na latinskom i slovenskom jeziku?


Molim te samo nemoj da lupiš da je u pitanju Sveti Jeronim (Stridonski). To priča i ovaj Deretić.

Biblija se zove Vulgata, zbog iskrivljenog latinskog jezika koji je pretrpeo brojne promene usled seobe naroda, koja je u to vreme još uvek trajala. Govoriti da je pisana slovenskim jezikom je ravna samoubistvu u realnom životu.

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2143
 • Gde živiš: Rijeka

Raša je u Istri, nekih sat vremena od Rijeke.
A postojala je i Raška što je opet izvedeno iz Raša

Raška može značiti:
Raška (država), srednjovjekovna srpska država
Raška (regija), zemljopisna regija u Srbiji
Raška (općina), grad i općina u Srbiji
Raška (rijeka), rijeka u Srbiji.
Raški okrug, okrug u Srbiji
Raša, grad u Hrvatskoj u Istri

Vidim da se spominje i Deretić, šta nije on rekao da su Srbi nebeski narod (što ne može biti jer su Izraelci (i Hrvati) nebeski narod) da potječu od Rusa, da su vladali prije Rimskog carstva (vjerojatno su i Iliri Srbi) 😁😉 itd.

Ajmo se mi malo vratiti pravoj strani pravoj povijesti i provjerenoj literaturi

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15536
 • Gde živiš: Lublana

E moj Gama onim kartama i Žičkom kartuzijom ti pada Sklavinija u vodu jer se radi o teritoriju koje je 300 km severnije od južnih "slavenskih" kraljevstava. Pa koje je to slavensko kraljevstvo? Čijeg kralja? Koji je to bio kralj slavena!? Laughing Tvoja teorija je šuplja. Lepo pogledaj rečnik pa vidi da se radi o rečima koje se ne upotrebljavaju izvan Slovenije. Originalni dokumenti sve kažu a mitoligija ništa! Baš me zaboli za istoričare koji su prepisivali nebuloze jedan od drugog a niko nije video mapa u životu koje sam ja stavio.

Jeli se negde zvalo nekada neko krajevstvo germansko ili talijansko!? To je terminologija za jezičnu grupu ili teritorij neke jezične grupe. Ako bi Sklavinija bio toponim za slavene onda bi trebao biti daleko veči nego je na kartama i u dokumentima. Vidiš koliko ti je šuplja terorija

Ilira nije bilo kao naroda več je to bilo ime teritorija na kome smo bili Slovenci najbrojniji pa se onda Ilire povezivalo sa Slovencima, slično kao Italija i Italijani. Zašto ima u Sloveniji grad Ilirska Bistrica i zašto je Napoleon i posle pada Napoleona teritorij šire današnje Slovenije zadržalo ime Ilirske provincije i Ilirsko kraljevstvo?

Jeste sv. Hieronim, koga su hteli svojatati Talijani i Nemci kao Stridon nije bio na teritoriju Slovenije pa im je papa Benedikt XVI (Nemac) rekao da je bio rođen u Stridonu pored Emone današnja Ljubljana i time završio raspravu! Ima u predgrađu Ljubljane ulica koje se zovu "Štradon". Vulgata je prevođena na latinski i slovenski jezik. Slovenski jezik je bio liturgijski jezik pored aramejskog starogrškog i latinskog. A to dokazuju i Brižinski manuskripti na slovenskom jeziku koji su do biblije najstariji zapisi jednog živog jezika u Evropi. Stariji zapisa od slovenskih nema niko ni Nemci ni bilo ko drugi na svom jeziku.

U svojoj diplomi car Karl IV. zaključuje, da mu je papa Klemen VI. dozvolio u Pragu osnovati samostan v čast sv. Hieronima, navodi nekoliko činjenica. Između ostaloga, da je »... blaženi Hieronim, doktor iz Stridona, ujedinio i prevedel celokupno Sveto pismo iz hebrejskog u latinski i slovenski jezik (... Beati Ieronymi Strydoniensis Doctoris egregii et translatoris eximii sacre scripture de Ebraica in latinam et Slauonicam linguas...).

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2143
 • Gde živiš: Rijeka

Evo za jazbara jedna slika

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4277
 • Gde živiš: Niš, Srbija

jazbar ::E moj Gama onim kartama i Žičkom kartuzijom ti pada Sklavinija u vodu jer se radi o teritoriju koje je 300 km severnije od južnih "slavenskih" kraljevstava. Pa koje je to slavensko kraljevstvo? Čijeg kralja? Koji je to bio kralj slavena!? Laughing Tvoja teorija je šuplja. Lepo pogledaj rečnik pa vidi da se radi o rečima koje se ne upotrebljavaju izvan Slovenije. Originalni dokumenti sve kažu a mitoligija ništa! Baš me zaboli za istoričare koji su prepisivali nebuloze jedan od drugog a niko nije video mapa u životu koje sam ja stavio.

Jeli se negde zvalo nekada neko krajevstvo germansko ili talijansko!? To je terminologija za jezičnu grupu ili teritorij neke jezične grupe. Ako bi Sklavinija bio toponim za slavene onda bi trebao biti daleko veči nego je na kartama i u dokumentima. Vidiš koliko ti je šuplja terorija

Ilira nije bilo kao naroda več je to bilo ime teritorija na kome smo bili Slovenci najbrojniji pa se onda Ilire povezivalo sa Slovencima, slično kao Italija i Italijani. Zašto ima u Sloveniji grad Ilirska Bistrica i zašto je Napoleon i posle pada Napoleona teritorij šire današnje Slovenije zadržalo ime Ilirske provincije i Ilirsko kraljevstvo?

Jeste sv. Hieronim, koga su hteli svojatati Talijani i Nemci kao Stridon nije bio na teritoriju Slovenije pa im je papa Benedikt XVI (Nemac) rekao da je bio rođen u Stridonu pored Emone današnja Ljubljana i time završio raspravu! Ima u predgrađu Ljubljane ulica koje se zovu "Štradon". Vulgata je prevođena na latinski i slovenski jezik. Slovenski jezik je bio liturgijski jezik pored aramejskog starogrškog i latinskog. A to dokazuju i Brižinski manuskripti na slovenskom jeziku koji su do biblije najstariji zapisi jednog živog jezika u Evropi. Stariji zapisa od slovenskih nema niko ni Nemci ni bilo ko drugi na svom jeziku.

U svojoj diplomi car Karl IV. zaključuje, da mu je papa Klemen VI. dozvolio u Pragu osnovati samostan v čast sv. Hieronima, navodi nekoliko činjenica. Između ostaloga, da je »... blaženi Hieronim, doktor iz Stridona, ujedinio i prevedel celokupno Sveto pismo iz hebrejskog u latinski i slovenski jezik (... Beati Ieronymi Strydoniensis Doctoris egregii et translatoris eximii sacre scripture de Ebraica in latinam et Slauonicam linguas...).Pre svega, tražim da se izviniš za klevetu koju si uputio meni da sam zlonameran jer ne priznajem karte, naročito onu iz 1440. godinu na kojoj je, prema tvojem mišljenju, upisana Slovenija (u drugačijem obliku: Savonia – oblik, koji NE POSTOJI u izvorima).

Kada smo dokazali tvoje falsifikovanje dokaza, onda se praviš da si kopirao sa drugih sajtova i uvijaš…

Ovim te javno opominjem jer mi poturaš neko slovensko kraljevstvo koje nisam rekao. Ja sam ti skrenuo pažnju, ti sad vidi.

Ovom prilikom te molim da ne edituješ naknadno postove koje napišeš. Ja skinem post, prebacim ga u Wordu, kad osvežim stranu, pojavi se novi tekst koji si ti dopisao ili uklonio. I tako u skoro svakoj poruci.

Slučaj sklavinija

Piše se malim slovom i u množini jer ih je bilo više oblasti koje su se nazivale tako. Čitaj malo slovenačke istoričare, ako već ne znaš. I o kakvim kraljevstvima lupetaš? Gde sam ja rekao da su postojala slovenska kraljevstva?

Postojale su sklavinije, oblasti naseljene Slovenima na teritoriji Vizantijskog carstva gde vladaju običaji južnih Slovena i gde vizantijski car nema potpunu vlast. Ni jedan izvor ne navodi da su to bila kraljevstva. U DAI je zabeleženo da vladari nad Slovenima nazivaju arhonti.

Da te pitam koji je najstariji vizantijski izvor koji govori o starim Slovenima bilo bi neumesno jer čisto sumnjam da bi znao. Da te pitam šta piše u tom izvoru pa tek ne bih pitao…


Da bi bio istoričar i da bi mogao da komentarišeš činjenice bitni su izvori – znači, ne lepljenje linkova sa kartama za koje ni ti ne znaš šta piše na njima već IZVOR.

Aha, tebe boli uvo za istoričare koji su prepisivali tvoj problem, ukoliko misliš da polemišeš tvoje verovanje u nešto batali, jer to više nije polemika već religija.


Samo nemoj da me učiš latinskog i terminologije ranog srednjeg veka. Da čuju ovi tvoji zgodovinari u Ljubljani, pa streljali bi te zbog pljuvanja po slovenačkoj istoriji. Nauči latinski pa dođi da raspravljamo.

Slučaj Ilira

Spasi Bože mučenika. Albanci da čuju da negiraš postojanje Ilira ne znam šta bi ti uradili 😊. Čuj, Iliri nisu postojali. Pitam se samo protiv koga Rimljani ratovaše u Iliriskim ratovima i šta li je onaj rimski hroničar Apijan zapisivao. Verovatno je izmislio Ilire. Izvini, jel ti ovde troluješ?
Daj molim te idi uzmi bar jednu enciklopediju pa nađi nešto o Ilirima i pročitaj.

Napoleon ima ideologiju ujedinjenje Evrope i restauracije Rimske imperije. Naravno da će da ovaj deo nazove Ilirija jer je postojala prefektura Ilirija u rimskom vremenu, a pored toga i sami Austrijanci na sve Slovene gledaju kao na Ilire. Tzv. Ilirsko kraljevstvo je bilo provincija, ne kraljevstvo, u okviru Austrijskog carstva. Ono je nazvano tako po imenu provincije koju je Napoleon osnovao posle osvajanja ovih austrijskih teritorija. Ako će ti za utehu: tad Slovenci prvi put dolaze u dodir sa tekovinama Francuske revolucije – nacionalizmom i stvaranjem nacionalne države. Zahvaljujući francuskoj okupaciji, Slovenci 1848. izbacuju program „Združena Slovenija“ tj. okupljanje svih Slovenaca u Austrijskom carstvu u jednu teritoriju. Ali dobro, da ne idem sad… Verovatno je i to falsifikat.
Koliko je to Ilirsko kraljevstvo bilo kraljevstvo toliko je bilo Kraljevstvo Srbija kraljevstvo u 18. veku. To su bile provincije.

Zašto Ilirska Bistrica? Zato što su u Austrijskom carstvu postojale još dve Bistrice: Slovenska Bistrica, u današnjoj Sloveniji, i Banska Bistrica, u današnjoj Slovačkoj. Kao što u Srbiji postoji Sremska Mitrovica i Kosovska Mitrovica ili Sremska Kamenica i Kosovska Kamenica. Isto važi i za Karlovac (u današnjoj Hrvatskoj) i Banatski Karlovac (u današnjoj Srbiji) – oba ova grada su bila nekad u okviru jedne države – Austrijskog carstva. Ako si gluh in slep za toj, šta da ti radim…

Da pažljiv čitaš znao bi da su Ilirsko kraljevstvo napravili Austrijanci da bi imali opravdanje da osvajaju Balkan.

Slučaj Svetog Jeronima i slovenskih jezika u periodu kada Slovena nema u tim oblastima

Ko kaže da je Sveti Jeronim (Stridonski) Nemac, Italijan, Slovenac, Rus, Turčin, Tatar, i drugo je budala. Zašto? U tom vremenu, nema etničkih odrednica kako danas posmatramo ljude. Takvo vreme je sve do buđenja nacionalizma, tj. preciznije do američke revolucije kada se stvara prva nacija u svetu – američka, a u Evropi je to francuska revolucija. Od tada se može neko nazvati da je etnički Rus, Nemac, Italijan, itd… Pre toga ne.

Otprilike je to u rangu da se lupi da Aleksandar Makedonski ima veze sa današnjim Slovenskim Makedoncima.

Da si rekao Jeronimu da je bio Slovenac on bi te gledao kao krava mrtvo tele. U tom svetu, rimskom, Slovenije nema. Postoji samo provincija Dalmacija. Lupetati da su stanovnici tadašnje Emone u direktnoj vezi sa Ljubljanom (koja je slovenski toponim) je sve samo ne ozbiljno.
Ovo što ti tvrdiš je identično kada bi sad mi u Srbiji rekli da je car Konstantin bio Srbin jer je rođen u Naisusu (učestvovao sam u iskopavaju i restauraciji palate 2012-2013. godine), a to je Niš danas. Možemo da krenemo da se nalupavamo pa da kažemo da je Srbin proglasio hrišćanstvo ravnopravnim sa ostalim religijama. Ili možemo da kažemo da su bar 17 rimskih imperatora srpskog porekla jer su rođeni na teritoriji Srbije, konkretno u Sirmijumu, a on je pored današnje Sremske Mitrovice. Ako misliš da su car Konstantin i ostali carevi rođeni na teritoriji današnje Srbije zapravo Srbi, onda je i Jeronim Slovenac iz Dežele. Za ovu konstataciju bi voleo da mi odgovoriš. Da znam kako dalje da nastupam.

Brižinski manuskript je pisan karolinškom minuskulom u 10-11. veku. Vulgata je nastala u 4. veku. Deli ih oko 600 godina. Pored toga, Brižinski manuskript sadrži tekst iz Vulgate jer se Vulgata prepisivala sve do 16. veka kada je zamenjuje tzv. Klimentova vulgata koja je redirigovan (ispravljen) tekst. Slovenski jezici su liturgijski jezici u pravoslavnoj crkvi i kod unijata, ali ne i kod rimskog patrijarha (koji se uzdigao samoinicijativno u rang pape).

Pošto si toliko lingvistički zapucao, daj ti prevod Vulgate na slovenački. Tražim original iz vremena Jeronima. Baš se neki lingvisti interesuju da pročitaju to čudo neviđeno, pakujemo ga odmah i šaljemo na Slovenska akademija znanosti in umetnosti jer ovo je stvarno revolucionarno.

U vezi ove povelje. Gotovo sigurno je da se radi o grešci jer se u poveljama, kada se traži nešto uvek daje pogrešna slika. Uzmi primer Petra Ohmućevića koji je stvorio grbovnik da bi dokazao da pripada južnoslovenskom plemstvu. Ili npr. u Srba je interesantna slučaj Stefana Nemanje koji, u Hilandarskoj povelji, svoju titulu velikog župana odmah stavlja iza Grka-careva i Ugra-kraljeva ne bi li na taj način sebe prestavio da zaslužuje presto jer ga je Bog tako odabrao odmah iza ovih najviših.
Problem sa ovom poveljom koju si ti postavio je što ti samo trpaš slike i delove teksta koji ti odgovaraju, a izvor odakle si to preuzeo na internetu lukavo kriješ jer i sam znaš da bi govorio o nekom dokumentu moraš da znaš izvor i pozadinu tog izvora.

Predlažem ti da pročitaš priručnik Jakov Stipišić, Pomoćne povjesne znanosti u teoriji i praksi i Viktor Novak, Latinska paleografija. Tu ti je objašnjeno sve i ovo o Vulgati gde je analizirana do samog slova i gde možeš pronaći ovo o poveljama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 597 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 6 sakrivenih i 556 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., BlackPhantom, BlekMen, celik, cezar 35, darcaud, darkangel, dekao, dozorni, gasha, h8propaganda, Ilija Cvorovic, kunktator, KUZMAR, L3g1oN, madza, MarKhan, Marko Marković, Markoni29, Mercury, MrNo, novator, nuke92, pein, rovac, sekretar, Singidunumac, Snorks, Suva planina, t.mile, Toni, Trpe Grozni, Vlada78, voja64, Živković