Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3928

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 47

Puno se pise o mobilizaciji, ali "to nece uticati na stanje na terenu" i "nece uticati na krajnji ishod rata".

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

Rocker ::
Činjenice govore ovo - Rusi su izveli rizičnu operaciju dubokim prodorima u stratešku dubinu neprijatelja, sam prodor je iznenađujuće uspješno izveden, ali cilj nije ostvaren - Kijev se nije predao, odnosno vlast nije pala. Kad se vidjelo da je plan propao, organizovano su izvukli većinu snaga i brzo posle izvlačenja na počistili Ukrajince iz Luganske oblasti te zauzeli nekoliko veoma dobro utvrđenih pozicija oko većih gradova u Donjeckoj oblasti.
Da li se isplatio rizik dubokim prodorima - nije, ali da jeste omjer između uloženog i dobijenog bi opravdao takav rizik višestruko. Rat je, sam po sebi, rizična rabota.


Samo da dodam, ako dozvolis @rocker.

Ne treba potcjenjivati pocetnu operaciju tako sto samo gledamo Kijevski pravac.

Da nije bilo stravicnog pritiska Rusa na Kijev, da li bi uzeli Herson drugi dan, stavili Nikolajev u blokadu, stigli do Zaporozja i Krivog Roga, opkolili Mariupolj? Uspostavili kopnenu vezu Rostov - Krim i ocistili Azovsko more? I oslobodili Lugansku republiku cijelu osim par gradova?

Da li su to operativni, a Azovsko more mozda i strateski uspjesi pocetne faze operacije. Il se to ne racuna jer nije pao Kijev.

Ja licno mislim da se rizik dubokih prodora i te kako isplatio, i da je operacija dubokih prodora savrseno uspjela. Nije uspjela da rijesi rat, al je postavila Ruse gdje su planirali da budu, i postavila ukre gdje su Rusi htjeli da ih imaju.

Treba gledati vojiste u cjelosti. Naravno, trolovi ne gledaju tako, oni se uhvate za Kijev, da bi mogli da deklarisu isli Rusi na Kijev, i popusili.

offline
  • Pridružio: 21 Avg 2022
  • Poruke: 62

Rocker ::Ukrajina je prevelika da bi je Rusi mogli poraziti i sa tih dodatnih 300.000. Oni sigurno ne planiraju odustati, najrealniji scenario je da se Evropa zamori i da se nađe neki izgovor za status quo.

Inače, Rusi će morati ozbiljno narušiti unutrašnji mir i ekonomiju jer da bi porazili milionsku armiju treba mnogo više resursa nego što je trenutno angažovano. A to će proizvesti posljedice na unutrašnjem planu.

Sa druge strane, US politika vrlo vjerovatno neće popustiti, uz UK i Poljake će imati čvrste saveznike bez obzira na ostatak EU.
Prognoza - višegodišnji rat, umjerenog intenziteta.


Trenutna nezaposlenost u Ukrajini je 35% sa tendencijom povecavanja, prihodi od poreza su bukvalno duplo manji, po svim mogucim parametrima su fakticki ekonomski propali. Kako ce financirati rat vise godina?

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

Deneb ::... a sta se tice Rusa i njihovih operacija , bili bi kompletni idioti da mobilisu ovoliko ljudstvo i vode pozicioni rat.
Baš tako. Niko neće udvostučiti ili čak utrostručiti snage e da bi sedeo po rovovima. Pitanje je samo gde i kada će se desiti sledeća (veća) promena situacije.
Trenutno su aktivni sektori Oskol-Liman, Artjomovsk-Soledar i Marinka. Nešto manje kod Kupjanska na severu i Ugljedara na Jugu. Pomalo se i dalje radi s one strane Dnjepra a možda bude nešto i između Vasiljevke i Orehova. U stvari ceo taj potez od Dnjepra do Ugljedara može lako postati nestabilan.
Ruska mobilizacija ne znači da će se čekati doobuka tih 300K. Oni će (verovatno) većinom ostati u Rusiji i preuzeti obaveze ugovoraca koji će time biti slobodni da idu na ratište. Verovatno su neki već tamo. A kad dođe vreme za sledeću rotaciju - videćemo šta će biti. Kakogod, biće neka zaprška uskoro. Teško je samo proceniti da li pre ili posle rasputice.

P.S.
@flash12
Podseti se ovoga pa ponovo pročitaj šta si pisao ranije:
https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias
(imaš i verziju na našem jeziku)

i razmisli o zapadnoj propagandi, čiji je jedan od temelja ovo:
https://en.wikipedia.org/wiki/Self-fulfilling_prophecy

Ovde, kao i svuda u javnosti, svako interpretira vesti o događajima kako mu se ćefne, u skladu sa svojom slikom. Nemojte svoje interpretacije predstavljati kao "jedinu istinu" i sve će biti u redu, možemo diskutovati i zajednički doći do nečega. Nametanje svog viđenja - ćorav je posao.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Deneb ::
Upravo suprotno razmisljamo , ja licno mislim da ce se ovaj rat zavrsiti do kraja ove ili eventualno pocetka sledece godine , a sta se tice Rusa i njihovih operacija , bili bi kompletni idioti da mobilisu ovoliko ljudstvo i vode pozicioni rat.


Не може оволико људство да буде уведено у ефикасне операције тако брзо, није ово игрица. Руси овиме фактички дуплирају број људи на фронту.

Слажем се са Принципом донекле. Ако мобилизација настави да се спроводи, и не дође до неког новог слома на фронту као код Харкова, следећи месеци ће бити један прелазан период. Можда би ствари ишле овако:

Остатак јесени - попуњавање фронта од стране Руса и све мање успешних украјинских офанзивних покушаја. Евентуално неки руски напредак, у најбољем случају заузимање Бахмута, мада је можда то превише оптимистично.

Зима - требало би да пуни ефекти мобилизације буду виђени до тад, до Нове Године. Видећемо да ли ће Украјинци одговорити додатном мобилизацијом свог људства. У неком моменту сигурно хоће, а свакако ће имати довољно оружја и финансија са Запада. То ће постепено мењати природу овог рата, и не би чудило да, као што сам већ рекао, све више буде личио на Ирачко-ирански.

Око годишњице инвазије, имали бисмо значајно већу Руску војску на фронту која ће се много више ослањати на пешадију него до сад. Тек тада бисмо могли да очекујемо неку већу руску офанзивну операцију. И знаћемо да долази ако месеци који јој буду претходили буду релативно тихи са руске стране.

Таква офанзива би највероватније била фокусирана на остатак Донбаса, јер Путин просто не може никако, НИКАКО, да заустави овај рат док барем Донбас није ослобођен. То је минимум минимума да може да прогура идеју победе. Губици обе стране у тој фази рата би били много већи, јер ће, као што сам вероватно већ три пута рекао у овом тексту, то постати рат пешадије.

Успех Руса у таквој офанзиви не може се предвидети никако. Доста ће бити упитан и украјински морал ако Руси успешно оснаже фронт људством и Украјинци схвате да ће рат ипак потрајати. Али ипак, не видим сценарио где Украјински фронт тек тако пуца и Руси остварују неку комплетну победу. То можда ако Украјинци остану сами на своме, али докле год имају пре свега осећај да је цео западни свет иза њих, и докле год долази војне подршке, бориће се, макар се фронт временом повукао до Дњепра, а тешко да ће.

Оно што делује највероватније дугорочно, је да у неком моменту рат просто уђе у стање тоталне стагнације која се не може превазићи, и да ће у том моменту рат стати, и ући у некакву замрзнуту фазу налик Донбасу од Минска наовамо.

Шта ће бити после тога, питање је.

offline
  • Azog 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 22 Sep 2022
  • Poruke: 29

Додуше, видећемо у пракси како ће то изгледати. Да ли је до квантитета и да квалитет није пресудан?! Рекло би се да је квантитет сам по себи квалитет. Док не видимо како то изгледа на бојишту, имамо само ове снимке и слике.

Искрено, убеђен сам де ће Руси послати цео милион да се привикну на услове ратишта док је блато, а онда по снегу и леду или на пролеће масовна офанзива. 300к је поменуо само Шојгу, по оним папирима што су делили украјински портали пише да се планира до милион мобилисаних. 300к вероватно мења пуно тога, а то је да се пораз попут Харкова неће више догодити. Такође, мислим да су Руси можда на почетку имали око 200,000 војника, сада је то вероватно испод 100,000. Треба одузети рањене и мртве на све то. По свој прилици Украјинаца ће и даље бити бројчано више. Ако се сада верује да их је око 600,000, можда они уведу некакву додатну мобилизацију до милион.

Зато сам убеђен да Руси шаљу милион људи, а не 300к!

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Mислим да је тренутно главно питање како ће Русија поступити правно након проглашења резултата референдума. И у фебруару је прво одлучено о признању ДНР и ЛНР, а затим је покренута војска.

Дакле, процедура ће по свему судећи бити да ће након проглашења резултата референдума Запорожска и Херсонска област званично изаћи из састава Украјине, постати независне државе на пар сати, те ће заједно са ДНР и ЛНР послати захтев Руској федерацији за пријем у њен састав са правима субјекта. Русија вероватно након пар сати ратификује то у Думи и Путин потписује. Формирају се нове границе Руске федерације, проширене на територију ДНР, ЛНР (целе, у границама Доњецке и Луганске области), Запорожске и Херсонске области.

Е сад, с обзиром да ће се ступањем на снагу ових аката украјинска војска наћи на територији коју Руска федерација сматра својом (делови Доњецке, Луганске, Запорожске и Херсонске области), мени је логичан след догађаја да Руска федерација прогласи ратно стање, барем на делу своје територије. Мислим да ће након тога почети да се назиру обриси које су намере Русије у наставку сукоба. Русија може рецимо дати ултиматум Украјини да њена војска напусти нове територије Руске федерације. У случају неприхватања Украјине, а по свему судећи, Украјина неће прихватити ултиматум, могли би да видимо прави рат и скидање рукавица од стране Руса.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

babaroga ::Ja licno mislim da se rizik dubokih prodora i te kako isplatio, i da je operacija dubokih prodora savrseno uspjela. Nije uspjela da rijesi rat, al je postavila Ruse gdje su planirali da budu, i postavila ukre gdje su Rusi htjeli da ih imaju.
Ja ću otići još dalje i reći da jeste rešila rat ali nije uspela da ga i završi.
Tu je možda i odgovor na pitanje zašto nije bilo mobilizacije pre početka operacije. Dosta nas nije smatralo da će operacija početi pre ukrajinskog napada na Donbas, baš zbog nedovoljnih snaga. Nismo samo mi bili iznenađeni. Mobilizacija je možda malo zakasnila ali svakako nije bila neophodna pre početka.

Uz ogradu da je to samo moje mišljenje. A "mišljenje ima svako". Mr. Green

offline
  • Webb 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 681

danas sam video bar 5-6 snimaka gde ljudi koji su mobilizovani pokazuju snimke zaradjanih kalasa koje su dobili. Da ne ulazimo u opste u to zasto su zaradjali i sl. samo nikako ne mogu da shvatim zasto je istima dozvoljeno da imaju mobilni tlefone!?!?

offline
  • Azog 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 22 Sep 2022
  • Poruke: 29

Па и до сада је био прави правцати рат. А референдум је смешан, ово је још горе ругање међународном праву, УН-у итд него оно што су Американци радили до сад. Но, извесно је да ће бити нове Јалте, верујем да ће овај период између користити многе државе за решавање територијалних спорова.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 923 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 1 sakriven i 907 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, A.R.Chafee.Jr., bobomicek, dekan.m, Dimitrise93, Koridor, Milos82, mnn2, mrav pesadinac, novator, paja69, shaja1, vathra, zziko