J-22 Orao

316

J-22 Orao

offline
 • gloyer  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 3870
 • Gde živiš: Banat

^ Moćno!
Da li znaš gde je snimljeno, i kada? ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Dicus  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Okt 2008
 • Poruke: 2597
 • Gde živiš: Beogard

^ Evo ja ću da odgovorim: Fotkano 2008 iz An-26 iznad Vojvodine, istom prilikom kada i sve ostale fotke iz serije (MiG-29,J-22 i G-4)offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 18659
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Trpe Grozni ::Ako se ne varam, prva zelja za nabavku motora za J-22 Orao je bila za englesko-francuskim Adur-om, sto niti englezi, niti francuzi nisu dali.
Mogli smo da kupimo i Adour i R&R RB 401 ali su bili daleko skuplji od Vajper varijante.
Pored kupovine nismo mogli dobiti licencu za proizvodnju u zemlji. Čak i da smo kasnije mogli dobiti licencu to bi bio vrlo skup i komplikovan proizvod za našu industriju.


Izgleda je vreme da se malo podsetimo problematike Orlovih motora ...
Ako je nekom pri ruci sken teksta gde jedan od članova konstruktorskog tima govori o varijantama motora koje su razmatrali bilo bi dobro da ga ponovi, čisto da se podsetimo Wink

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2012
 • Poruke: 79

Nista cudno i danas kada kupujes dobijas slabiju varijantu osim ako nisi veoma "pouzdan" saveznik a ne SFRJ koja hoce da sedi na dve stolice

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3626
 • Gde živiš: Kraljevo

Orlovih trideset godina
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&am....._kXu1LEARQ

“Danas sam se ljutio kada sam čuo za jednu odluku, na koju nismo mogli da se žalimo, već samo da je poštujemo. O čemu se radi? Bilo je predviđeno, da avion bude jednomotorni, a da neka vrsta uzora bude avion dvomotorac „Jaguar”. Pre desetak dana je dobijen zadatak, da se izvrši proračun performansi budućeg aviona sa nekoliko različitih motora. Izbor je bio dosta širok. U igri su bili pogonske grupe iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Rusije. Najpre je u širem izboru bilo devet motora, da bi se taj broj sveo na pet, ali je interno odlučeno, da se uzmu u obzir svi motore za “svoju dušu”, pored onih zadanih. Zadatak je dobijen krajem decembra 1972. godine. Ovaj posao se obavio, uglavnom, bez obzira na Novogodišnje praznike, između 27.12. i 05.01. Radilo se i na poslednji dan decembra i prvi dan januara, od jutra do kasno u noć. Stručnjaci su dali svoje stavove po svakoj razmatranoj pogonskoj grupi. Politička odluka je donesena. Objašnjavali su nam, da je to iznuđena odluka iz inostranstva, da se moralo tako odlučivati, da to moramo prihvatiti... i još sto nebuloznih opravdanja. Nebuloznih za nas projektante. Bili smo besni, ljuti i demoralisani tom odlukom. Bilo je veoma oštrih reči, ali ne javno. Izrazili smo svoje nezadovoljstvo u dozvoljenim granicama, ali bez uspeha. Stručnjaci su po mnogim elementima dali prednost američkom, ruskom i francuskom motoru, a politicari su odlučili da to bude engleski, Rolls-Royce, Viper. On se u konkurenciji ostalih motora pokazao medu dva najslabija. Taj motor ima nedovoljan potisak i kada je sparen. Staticki potisak je oko 1780 daN ili 2 x 1780 = 3560 daN. Malo! Nedostaje još minimalno 800 daN, optimalno oko 1000, a idealno još 1400 daN za pogonsku grupu bez DS. Potrebno je ukupno 4500 do 4900 daN potiska, sa DS ili bez ugrađenog DS. Gde da se nađe taj potisak? Sranje. Proračunska masa je veca od predviđene. To su dve velike glavobolje, za koje nema tableta da se bol potpuno otkloni. Barem da je ublažimo...” (10.01.1973. - 23,30 h).
Vazduhoplovni zavod „Orao” dobija veliku šansu, koju u potpunosti i koristi. Ulazi u sasvim novu fazu istraživanja, razvoja, proizvodnje i remonta mlaznog motora tipa Viper, po licenci engleske firme "Rolls-Royce". On potpuno osvaja razvoj i proizvodnju mlaznog motora. Zbog visokog kvaliteta i pouzdanosti postaje nosilac i koordinator proizvodnje na nivou domace i inostrane kooperacije. VZ „Orao” serijski proizvodi motore Viper 632-41, Viper 632-46, Viper 633-41... napravivši ogroman korak, ali ni to nije bilo ono pravo za prototip. Sa DS je za oba motora ukupno dobijeno još 720 daN potiska. Ogroman uspeh, ali nedovoljno za avion.

Kada bi ponovno projektovali avion „Orao”...

Aeromagazin:„Recite mi, kada bi ponovno došlo do projektovanja aviona „Orao”, šta bi...?” Sagovornik me je prekinuo recima: „Danas niko ne bi zahtevao projektovanje ovakvog aviona. Vreme je veliki faktor i tehnologije su otišle daleko. Takav avion je bio potreban za ono vreme, a od tada je prošlo više od 30 godina. Tada je to bila velika škola za sve nas.”
Aeromagazin:„Dobro, da je moguce da vreme vratimo 30-35 godina unazad i da se zahteva projektovanje aviona „Orao”, šta bi po Vašem mišljenju trebalo izmeniti u odnosu na ono što je serijski proizvedeno?”
„Zaista ste uporni. Dovodite me u veoma nezgodnu situaciju. Šta bi bilo, kada bi bilo? Ne bih se voleo vratiti tridesetak godina unazad, bez obzira na činjenicu da bih bio toliko mlađi.”
Aeromagazin:„Izbegavate odgovor, nije fer. Obećali ste potpuno otvoren razgovor, zar ne?”
„Potpuno sam poštovao dogovor. Avion nije hurija. On stari, kao i njegov stvaralac. Tokom vremena gubi konkuretnost, jer u istoj klasi i kategoriji dolaze novi i savremeniji avioni. Teško je odgovoriti na vaše pitanje ili, bolje rečeno, teže se vratiti u prošlost od pre 35 godina.”
Aeromagazin:„Molim vas, ipak, pokušajte. Vratite se u to vreme i imate neograničene mogućnosti. Vi ste rukovodilac projekta. Šta biste izmenili?”
„Radije bih bio na nekom drugom mestu, kao na primer na mestu vodećeg projektanta. Političari bi se opet umešali sa svojim odlukama i izborima. Zbog toga odustajem od tog povratka u prošlost.”
Aeromagazin:„Ali, pretpostavimo, da ste potpuno samostalni. Da niko iz partijskog i političkog rukovodstva i inostranstva nece uticati na naučno-tehničko i projektantsko rešenje.”
„Odabrao bih pogonsku grupu, i to jedan motor od 5000 do 5500 daN ili alternativno dva sa tim ukupnim potiskom. Ostavio bih istu aerodinamičku koncepciju. Konstrukcijska rešenja ista, uz odgovarajuća suženja trupa, za jedan motor. Naoružanje je dobro. Dozvolio bih stručnjacima, da uvedu bolju i perspektivniju opremu. Odabrao bih druga rešenja za stajni trap. Isto tricikl sa nosnim tockom, ali lakše konstrukcije i sa manjom masom. Dostupnost pojedinim uređajima u nosnom delu i u trupu bih poboljšao. Obavezno bih zahtevao skidanje ukupne mase aviona za najmanje 250, optimalno za 400 i maksimalno za 700 kilograma. Uveo bih skidanje mase, na način, na koji je nekoliko puta u praksi urađeno u francuskim i američkim firmama. Za svaki skinuti kilogram suvišne mase, bez narušavanja kvaliteta projekta i bezbednosti letenja, projektantski tim dobija u novcu protivvrednost od kilograma zlata. Toliko to i vredi. Realna cena. Još ima nekih manjih poteza, koji imaju svoju težinu, ali za sada, to bi bilo ono najglavnije. O manjih zahvatima, kojih bi bilo mnogo, nije vreme da se prica. Na kraju bih, posle puštanja u serijsku proizvodnju, nagradio tim prema doprinosu sa 0,5 % ukupne vrednosti projekta. Kriterijume za stimulaciju i destimulaciju bih doneo pre ulaska u projekat. Svako kašnjenje bi bilo rigorozno sankcionisano. Svako novo rešenje bi bilo dobro stimulisano. To su pravila igre, u kojima se ne pita za radno vreme, već da li je nešto završeno i to kvalitetno prema termin-planu.”

offline
 • madza 
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2010
 • Poruke: 1360

@BSD,bravo za ovaj post. Trazio sam ga danima. Za mladje clanove sto rece Diki. Evo jos nesto sa bratskog
foruma.
http://airserbia.com/download/IAPR_Winter_2001-2002_IAR-93_and_Orao.pdf

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2011
 • Poruke: 823
 • Gde živiš: Niš

Добар одговор БСД-а. Када се присетим нких текстова о Орлу на које сам наишао раније, тачно је да је Орао у почетку био замишљен са једним мотором. Ипак објашљење да није могао да се нађе адекватан мотор за Орла (у смислу потиска), па су морала да буду уграђена два мотора је мало и смешна и чудна. Па ако нису хтели да технолошки ризикују могли су да модификују мотор од Јастреба и ето уштеде. Орао је по тадашњој комунистичкој идеологији требао да буде доказ истрајности радничке класе, да може да понуди производ као и јаче капиталистичке државе на западу. Тито је једном рекао, да после Орла остаје још као задатак израда надзвучног ловца (што је започето касније као НА). Ко је мало детаљније прати о развој Орла могао је да прочита између редова са кавим глупим проблемима су се сусретали инжењери који су радили на Орлу. Лично мислим, да је (уз одређена "помазивања") могла да се нађе потербна опрема за Орла (и то не само мотори). Па уосталом, зашто би талибани у Афганистану (за борбу против совјетских авиона) добили Стингере? Ако имате јак интерес, увек има начина да га остварите. Поздрав.

offline
 • 1199 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 870

^ jeste da je orao bio jedino sredstvo koje se tada usvajalo / razvijalo... udarismo na tenkove, podmornice helikoptere itd. To ni puno vece drzave nisu mogle tada. Za divno cudo, jedino je orao (po meni) malo podbacio. Ostalo je bilo savrsenstvo - doduse uglavnom licencne proizvodnje - bez mane

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2012
 • Poruke: 58

Trpe Grozni ::mihaile ::
A M88 se bazira na GE F404, ne znam treba li dozola od Amera kada se izvozi...

M-88 se ne bazira na GE F404, to je sasvim novi motor koji su francuzi razvili samostalno.

U pravu si za M88, mada nije mi jasno kako je taj motor kopija F404, po dimenzijama, snazi i parametrima, jesu zajedno radili CFM-56, kakav li je to bio transfer tehnologije (nije licenca kao RM-12)...mora da je i puno koshtao, dobiti motor te generacije posle tih prostih ranijih...nebitno...
BSD ::Orlovih trideset godina
Kako narod kaze 'stavili razanj, a zec u shumi' ....zanimljivo je i poredjenje Orla i Jaguara, a i sami podaci o Orlu..
madza ::Za mladje clanove sto rece Diki.
Eh, izuzetno korektni kolega (moram da primetim) nekada su mladji chlanovi stariji godinama od tih 'starih'. Forumashi mogu da se 'ogledaju' i na stranim forumima, a za to treba malo vishe od slichica i reg.brojeva aviona. Prepushtam forumashe da 'nastave da sade svoju palmu'...

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 18659
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Da ne bude zabune zašto se u tekstu koji je postavio BSD pominje Orao kao jednomotorac.
VTI je januara 1972. godine razradio jednomotornu varijantu Orla po naređenju Saveznog sekretara za narodnu odbranu generala armije Nikole Ljubičića.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 981 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 2 sakrivenih i 970 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, cikadeda, dragoljub11987, havoc995, nikoladgajic, nradukic, Srki94, vuk.994ns, wizzardone