MIG-35

183

MIG-35

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 66799

Glavni u obilasku
Citat:Минобороны: Сегодня Министр обороны России генерал армии Сергей Шойгу, совершающий рабочую поездку в войска Южного военного округа ЮВО, проинспектировал строительство объектов Центра боевого применения и переучивания летного состава морской авиации в Ейске (Краснодарский край).
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Irbis 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 10 Avg 2014
 • Poruke: 3575

mean_machine ::Irbis ::SVEVID ::Koliko mogu da primetim zelja vecine forumasa je da se na stari zmaj MIG-29 ugrade jaci motori ili Ruski RD-33MKM od 95kN a ja bi uvrstio mogucnost Kineskih WS-13 od 100kN ako se zavrse.

I da se ugradi savremena elektronika,digitalizuje kabina,novi AESA radar,R-77 rakete itd sa nove 35ice


Kinezi kopiraju Ruske motore,a ti predlazes da Rusi kupe od Kineza motore,uf pametno. Ne verujem da je neki problem da se motori iz Al31F familije srede za Mig35,ali onda ubijas Klimov.


Ne mozes nikako da ugradis AL-31 bez da pravis nov zmaj. Inace Klimov ne zivi od proizvodnje motora MiG. Prave oni motore za helikoptere, gasne turbine a dobre pare zaradjuju i na prodaji svojih motora Kinezima.


Normalno da ne moze Al31F da stane u MIG35 nikako bez promena zmaja,ali sam zato i napisao da motor Al31F srede za potrebe MIG35. Citao sam neki tekst tj analizu sa nekog Ruksog foruma koji mi je drug preveo o motorima NPO Saturn Al31F i Al41F ,da NPO Saturnu nije problem da na bazi AL31F tj. sada AL41F1A razviju motor oko 100KN za potrebe projekta MIG35,e sada koliko je to istina ne znam,Ruski mi je dosta slab za citanje takvih tekstova.offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Postoje tri vrste zaokreta u horizontalnoj ravni:
- ustaljeni (stacionarni) zaokret je zaokret pri kome brzina na putanji i ugao nagiba imaju stalnu vrednost za celo vreme izvođenja zaokreta
- neustaljeni (nestacionarni) zaokret, za efikasnije izvođenje manevra poželjno je da se usporenje aviona izvodi istovremeno sa zaokretom zbog čega će kretanje aviona biti neustaljeno
- forsirani zaokret koji svi manje više preskačete ili ga pogrešno interpretirate. Forsirani zaokret je zaokret sa smanjejem brzine i poluprečnika a izvodi se sa dopunskim sagorevanjem. Ovaj tip zaokreta se najintenzivnije koristi u vazdušnoj borbi sa ciljem da se avion što brže približi cilju i stvore povoljni uslovi za upotrebu naoružanja ili za energično izbegavanje napada protivnika. Pri izvođenju forsiranog zaokreta u horizontalnoj ravni, pilot prema variometru održava Vz = 0 i podešava nagib zadržavajući odnos cosФ = 1/nz, ekvivalentno uslovu jednakosti sila RzcosФ=G pri stalnoj promeni brzine. Minimalne vrednosti poluprečnika zaokreta (r), vremena zaokreta (tsr) i maksimalne ugaone brzine realizuje se u skladu sa maksimalno mogućim eksploatacionim vrednostima preopterećenja nz, ograničenih čvrstoćom aviona i maksimalno dozvoljenim vrednostima koeficijenta uzgona ili raspoložovim vrednostima Czφmax < Czdoz pri punom opterećenju stabilizatora.
Forsirani zaokret je dosta teško objasniti razumljivim jezikom za laike i zato se obično u popularnoj literaturi preskače. Pokušaću da ga objasnim ovih dana.
Postoji i jedan vrlo bitan tzv prostorni manevar a to je borbeni zaokret. Borbeni zaokret je manevar kojim se istovremeno dobija i visina i okretanje aviona u željenom smeru. Ovaj manevar najviše dolazi do izražaja u vazdušnoj borbi gde se nastoji doći protivniku u leđa i to po mogućnosti sa nadvišenjem. Preimućstvo u visini je uvek poželjno jer se potencijalna energija uvek može brzo pretvoriti u kinetičku tj u povećanje brzine.
Inače imate horizontalne, vertikalne i prostorne manevre.
Prostorni manevri su izuzetno bitni u vazdušnoj borbi a skoro nikad se ne spominju. To su, na primer, pored borbenog zaokreta i kosa petlja i poluprevrtanje, spirala i valjak. Poslednja dva manevra se u načelu izbegavaju u manevarskoj vazdušnoj borbi osim u određenim uslovima.
Spomenimo i manevre u vertikalnoj ravni: petlja i imelman, prevrtanje, naglo propinajnje aviona i obrušavanje.
Horizontalne manevre smo već spomenuli (zaokrete) ali treba dodati i ubrzanje i usporenje.
Ovo su samo osnovni manevri u borbi.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13533
 • Gde živiš: Apsurdistan

Ranije sam koristio termin forsirani zaokret, ali u poslednje vreme sam ga pomešao sa neustaljenim zaokretaom. Moraću da kupim neku domaću knjigu ili par ...

Dakle, svuda gde sam napisao nesutaljeni mislio sam na forsirani zaokret!

Za ustaljeni sve ostaje.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

Доля композитных материалов в самолете МиГ-35 выросла до 25%

http://plastinfo.ru/information/news/29231_23.03.2016/

offline
 • Pridružio: 15 Dec 2015
 • Poruke: 435

Napisano: 23 Mar 2016 9:38

zixo ::Доля композитных материалов в самолете МиГ-35 выросла до 25%

http://plastinfo.ru/information/news/29231_23.03.2016/


ovo je vec nesto novo! izgleda isto,ali sve manje durluminijuma!

Dopuna: 23 Mar 2016 9:40

Leonardo ::Ranije sam koristio termin forsirani zaokret, ali u poslednje vreme sam ga pomešao sa neustaljenim zaokretaom. Moraću da kupim neku domaću knjigu ili par ...

Dakle, svuda gde sam napisao nesutaljeni mislio sam na forsirani zaokret!

Za ustaljeni sve ostaje.


a mogao bi da nam objasnis razlku?

offline
 • Troja 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 02 Okt 2014
 • Poruke: 696

Citat:MiG-35 uskoro na državnim ispitivanjima

U toku ove godine Ministarstvu odbrane Rusije će na državna ispitivanja biti predati prvi višenamenski borbeni avioni MiG-35. To je novinarima 17. marta saopštio direktor RSK MiG Sergej Korotkov. Prvi primerci ovih aviona koji su namenjeni ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama (VKS) su već na proizvodnoj liniji a novinari su u pogonu u Luhovicama prošlog četvrtka imali prilike da vide dva aviona, po jedan jednosed i dvosed.

Iako ugovor sa Ministarstvom odbrane još nije zvanično potpisan ili objavljen direktor RSK MiG je saopštio da je prva etapa ugovora završena i da sledi testiranje aviona u vazduhu. Korotkov je precizirao da je prva etapa podrazumevala završetak konstrukcionih i drugih tehničkih projekata koji su već predati Ministarstvu odbrane.

Opisujući avion MiG-35 rekao je da on predstavlja višenamenski borbeni avion 4++ generacije čiji radar istovremeno može pratiti 10 a omogućuje istovremeno gađanje do šest ciljeva u vazduhu, da ima borbeni radijus bez spoljašnjih tankova za gorivo 1,5 puta veći od MiG-a 29 ali i da poseduje i neke karakteristika aviona 5. generacije. To se pre svega odnosi na smanjenu radarsku vidljivost i savremenu elektronsku opremu koja omogućuje primenu svih trenutno raspoloživih vođenih ubojnih sredstava za uništavanje ciljeva u vazduhu, na kopnu i moru.

Predstavnici kompanije RSK MiG bili su voljni da govore samo o budućem ugovoru sa Ministarstvom odbrane Rusije ali ne i za detalje vezane za izvoz aviona MiG-29M i M2. Takođe nisu govorili o tome da li će ruski avioni MiG-35 imati AESA radar ‘’Žuk-A’’ pa se može zaključiti a i ranije je zvanično najavljeno da će barem prvi primerci imati radare ‘’Žuk-M’’.

Novinari su imali prilike da u halama pogona koji su obišli vide i radove na 4 palubna aviona MiG-29K namenjenih Indiji. Indijcima je ove godine ostalo da se isporuči preostalih 6 od ukupno 45 naručenih aviona (29 u drugom ugovoru). Na aerodromu fabrike u Luhovicama viđen je i probni let jednog indijskog aviona.


http://tangosix.rs/2016/23/03/mig-35-uskoro-na-drzavnim-ispitivanjima/

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^^^

U vezi procenta ucesca komp. materijala u strukturi novog MiG-35S i D za VKS ... poredjenje sa udelom strukturnih materijala kod prototipova M ( 9-15) od kojih je jedan kasnije konvertovan u tehn. demonstratora MiG-35.

Citat:Конструкция:

20 % — алюминиево-литиевый сплав «1420»
25 % — сталь
27 % — алюминий
3 % — титан
8 % — композиционные материалы


Dakle znatno povecanje procentulanog ucesca kompozita sa 8% na 25% .....

E sad malo analize i komentara na sve sto se do sad pisalo tamo do 174 str pa dalje .. bez posebnog citiranja onako ponaosob .

Ovako ... neko je od kolega malo prokomentarisao ove nove mogucnosti radara i to jednu od njih a to je moguca sposobnost gotovo istovremenog dejstva na 6 ciljeva u VaP ... Veoma moguc scenario i cak sta vise misljenja sam da tu postoji i mogucnost gotovo jednovremeneog plotunskog dejstva na 8 vazd ciljeva sa novim raketama R-77-1 ako bi novi radar imao 8 kanala po cilju i raketi u rezimu`zahvat - PPS/ZPS cilja ( `Vstrechia` i `Dogon` ) .Ovo pominjem iz razloga sto su npr prototipovi 9-15/ MiG-29M vidjani sa 8 podvesenih raketa-modela RVV-AE ( R-77 ) sto bi takodje trebalo da vidimo na novim MiG-35 Dakle veoma je moguc borbeni scenario dejstva prevashodno na 6 ili 8 ne-manevarskih ciljeva sa srednjih daljina dejstva .. to bi u praksi moglo biti veoma moguce.

Dalje .. kolega Toni je cini mi se dobro uocio da su uvodnici vazduha kod `novajlija` malo veci sa onom spustajucoim klapnom ( donja pokretna ploca ) u dnu znaci uvodnika pa odmah i jedno pitanje ..zasto je povecan uvodnik vazduha ? Novi motor mozda , potreba za vecim protokom vazduha ? Vidim da se komentarisu i novi motori sa mogucim maks potiskom na `punom forsazu` oko 9000kgs ,mozda i vise ? Prateci komentari po pitanju odnosa potisak-masa za norm. i maks poletnu masu te spec .opterecenost krila su takodje zanimljivi ..

Onda .. neke kolege su u svojim analizama pominjali `tromost` kod M/M2 i K/KUB u odnosu na osnovne 9-12/-13 ... Razlog je jednostavan ako te `tromosti` ima ( znaci malo degradirane letno-manevarske sposobnosti ) .. he, pa i F-16C je tromiji od F-16A zar ne ? F-15C u odnosu na F-15A takodje i F/A-18C/D a posebno E/F `SH` u odnosu na osnovni A/B jel tako .. Povecana masa aviona ( zahtevi za vecom kolicinom goriva,el opreme i vecom nosivoscu vanjskog tereta ) zatim i veca spec . opterecenost krila uz to ... sve to dovodi do blagog degradiranja posebno manevarskih mogucnosti modifikovanih verzija lovaca u odnosu na osnovne verzije .

Recimo za poredjenje ... MiG-29M ( 9-15 ) je u odnosu na 9-12/-13 imao povecanje ogranicenja nap. ugla na cak 35° ali mu je zato opala pocetna brzina penjanja na 1000m visine sa 320 na 310 m/s , po ruskim izvorima .Dakle uvek cu ti biti i `+ i - ` kad su modifikacije u pitanju ...

Ovo oko analitickih poredjenja sa nekim drugim lovcima nije bas za ovu temu ali cu ponoviti... 29ka jeste bolja ( manevribilnija ) od F-16 u citavom dijapazonu podzvucnih brzina ( odnosi se na zaokrete ,penjanje i ostalo ) ,sto se ubrzanja tice posebno u oblasti krozzvucnih brzina je slabija .. U oblasti nadzvucnih brzina je 29ka slabija u odnosu na F-16 koliko je Su-27 slabiji od F-15 u toj oblasti .Znaci MiG-29 i Su-27 su bolji kad je `dozvucna aerodinamika` u pitanju a F-15 i F-16 u `nadzvucnoj aerodinamici` .. 29ka je bolja i od Su-27 sto je prakticno pokazano i dokazano u Lipecku krajem 80tih a pogotovo bolja od F-16 sto je prakticno pokazano tokom 90tih ..

Sto se novih MiG-35S/D tice oni ce biti na tehnoloskom nivou Rafala, Tajfuna i poslednjih verzija F-16/-18 po letno-manevarskim sposobnostima te po mogucnostima radara,el. i optoel. opreme , avionike uopste .Ostaje pitanje kolika je stvarna potreba VKS za ovim novim lovcima i koliko ce ih biti proizvedeno i uvedeno u sastav VKS vremenom ..

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

И пре смо знали да су усисници ваздуха код верзија М (9-15), К/КУБ/М/М2/-35 већи него код старијих варијанти.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Da mozda ovi kod novih 35ca nisu veci i u odnosu na one kod 9-41 /-47 tj -61/-67 ?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 907 korisnika na forumu :: 77 registrovanih, 11 sakrivenih i 819 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, amaterSRB, Apok, Apotekar, aramis s, bato, Belac91, beowl, Bloody, bojank, bojanM84, bufanje, crnitrn, cvrle312, Dimitrise93, Doca, doom83, dragoljub11987, dragon986, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, FOX, Gama, Georgius, GveX, ikan, indja, jimmy1, johny, JOntra, Kinkou, Lep1na, leptirleptir, Levi, liman, ljs, madza, Marko Marković, Markoni29, MB120mm, megadeki, messerschmitt, mikiopacity, Millennium, milos.cbr, misa1xx, mnn2, nebkv, nenad81, nuke92, pacika, pein, pera12345, Polemarchoi, prekodrinski, rovac, royst33, sabros, Sale.S, Sirius, Skijavoneska, stalker, Stanlio, suton, theNedjeljko, Toper, Van, Vlada1389, vsn111, Vzor50, Warhawk, YU-UKI, zdrebac, Zoca