MiG-29 Fulcrum

1964

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5125

@Ray

Evo kad može vlasnik Pinka što ne bih mogao i ja tebi jedno "otvoreno pismo"? Wink Smile

Vidi Ray....ne znam stvarno što si toliko "opčinjen" tim profesorom. Ono što ja mislim jeste da ga ili nisi dobro razumeo, ili da profesor nije ekspert za radarsku tehniku. Ti kažeš da je lic. inž. za MiG-29...jel za ceo avion? Koliko sam shvatio ti si elektro struke? Ne znam da li si inženjer? Ako jesi, znaš da bi dobio licencu ima razlike u nivou licence, nisu sve iste "težine". Znači unutar same struke postoje licence različite težine, a postoje i razlike u samim licencama, za jaku ili za slabu struju, za projektovanje i slično.
A sada ti kažeš da je on licenciran za ceo avion? Još jednom ti kažem da su moji klasići u smeru VTSVŠ imali smerove koji su otprilike ovako glasili: vazduhoplovne konstrukcije, naoružanje, motorni pogon, radarsko-računarska tehnika i sistemi veze, energetika.... Uostalom pitaj Dakotu, on će ti bolje reći....

Takvi isti smerovi postoje na VTA. Ako sam dobro shvatio, on je mašinski inženjer? Dakle nije radarsko-računarski inženjer niti inženjer elektronike....Ne kažem da ne poznaje radar, daleko od toga, ali pitam te da li mu je to uža struka ili ne? Teško me uveriti da bilo ko može biti licencirani inž. za ceo avion! Šta je predavao na VA ili VTA? Koju grupu predmeta?

Drugi deo "pisma" se odnosi na nešto lično...Moram ti priznati da sam najbolji potez ovde na forumu imao kada sam tokom aprila otvorio temu: S-25 Berkut/S-50/S-100/V-400 Dalj....
Tu smo ja, Pukovnik, Raketaš, Oluj, Gargantua i drugi naprosto "svukli" do gaća sistem koji nikada u životu niko od nas nije video, niti će. Bilo je lutanja, bilo je "lupanja gluposti", znale su sevnuti i varnice među učesnicima najviše zbog nervoze jer je bilo trenutaka kada nismo znali kako dalje...I nekako smo ga "savladali"....
Onda su krenule teme o Bomarcu, Bloodhoundu, Nike Ajax/Hercules i Safeguard sistemima u koje sam uložio dosta svoga vremena i dosta sam toga pročitao.
Zatim sam krenuo da proučavam sisteme automatizacije, najviše po literaturi koju je Oluj ovde javno postavio svima nama....ja skinuo i čitam. Ne tvrdim da sam savladao temu, jer je teška i opširna, ali mislim da i Oluj može reći da sam dosta napredovao u tom smeru, kada sam pisao neke mogućnosti da se sklopi sistem KIS u Siriji sa PVO sistemima S-300 i S-400.
Onda sam proučavao sistem Nebo i mogućnosti sistema da se uvezan sa S-300 i S-400 odgovarajućim KIS bori protiv letelica sa smanjenom vidljivošću.
Pa smo se "dohvatili" teme vođenja v-v raketa i u tom smislu sam mnogo toga naučio, ne samo o R-27R i radaru N019, nego sam proučio i starije rakete PARS sa MiG-21, 23 i 25 i kao "šlag na tortu" i R-33 i radar N007 na MiG-31 i čak i N035 radar za SU-35!
Sada "radim" temu: Navođenje lovačke avijacije i prateći radarsko-računarski sistemi i sistemi VOJIN u JNA/VJ/VS i mnogo sam toga naučio. Pre sam samo znao da postoji sistem Kaskad i Lazur, kao i AS-74 i AS-84...ali šta je to i kakve su mogućnosti tih sistema automatizacije i instrumentalnog navođenja, znao sam veoma malo....
U kratkim crtama : duplirao sam, ako ne i triplirao znanja iz oblasti koje me interesuju za 6 meseci. Ali sam brate i čitao dosta i pitao onoga ko zna za pomoć, na primer Kaplara oko PESA radara i još neke oko drugih stvari, da se ne osete "uvređenim"....

Poenta svega je što ti "tapkaš u mestu" i propuštaš priliku da naučiš nešto novo. A to novo kada bi se otvorio ka tome, bi ti otvorilo "prozor" i ka drugim temama vezano za avionske radare i rakete PARS i ARS jer se sve nadovezuje jedno za drugo. Ali ako nastaviš ovako, jednostavno ćeš "zidati" netačnosti na netačnosti na nove netačnosti.....I posle je teško kad se sve sruši i kad shvatiš da u stvari imaš loše i klimave temelje i da se cela tvoja "kula znanja" može srušiti "čvrgom"....

Eto....odmoriću se malo od rasprave na avijaciji (ako baš ne budem prozvan) i nastaviti sa autorskom temom o navođenju LA i naravno o sistemima PVO....

Ziveli



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Nemoj da vices i histerises. Evo ja "svoje" uputstvo imam oko 21 godinu. Uputstva koja nisam imao sam "nabavio" na sajtu "avijacija bez granica", sto se i vidi kroz odgovarajuci logo na SPO10 stranici koju sam okacio. Niko ko je zeleo da zna nije decenijama cekao tebe i tvog mesiju da se pojavite.

Predmet "spora" je banalan, ne zahteva nikakva "visoka" znanja a resenje je dostupno na tematskim stranicama dostupnim svima:

"The introduction of semi-active radar homing missiles made the lock-on concept especially important. These missiles use the launching aircraft's own radar to "paint" the target with a radar signal, the missile listens for the signal being reflected off the target to home in on. This requires the radar to be locked on in order to provide a steady guidance signal. The drawback is that once the radar is set to tracking a single target, the operator loses information about any other targets."

Izraze koje sam koristio su prilagoceni kako danasnjem citaocu tako i "ucionici":



Kubovac, potkrala ti se jedna greska u pisanju:

"i propuštaš priliku da naučiš nešto novo"

On ne zeli da nauci nesto novo. On zeli da ocuva investiciju od 25 'iljada, sesto i kusur poruka kojim se sirom foruma nametao kao autoritet pisuci vecini nerazumljive tekstove, i krijuci se iza svog "mesije" ako se neko pojavi i kaze "da to nije bas tako" i zato ni ti ni bilo ko drugi ne moze nicemu da ga nauci. Ako mislis da ja ovde pisem proizvoljno i iz ljutnje vrati se na njegove histericne ispade prema onima koji su "lajkovali" moje tekstove i razmisli jos jednom.



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Pominjali smo neke mogucnosti novog monitora MFI-54 kod nasih i kod slovackih AS/SD.Evo poznatog nam kadra iz 1995 na LB ,gde se vidi monitor sa prikazom TV i to one korelacione TV-kamere rakete H-29T kod MiG-29SM.Upravlja se dugmetom ( `Upravljanje strobom` ) tipa KU-31 na RUS .Kao kod nasih Orlova,ono sto vidi TV-kamera u GSN rakete ,to vidi pilot na monitoru .

МиГ-29СМ, Бурже 1995

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Cudna neka zuta linija se vidi... Sta bi ovo moglo biti ? Sta oznacava ? Smile


offline
  • Pridružio: 10 Apr 2018
  • Poruke: 54

ray ban11 ::^

Ma kakvi ,AIM-7 kao i sve druge rakete sa PARS ti se `mean` navode u osmatrackom rezimu radara ,da osmatrackom .Nisanski rezim je taj gde osmatranja sektora VaP nema ,kod Rusa je to RNP ( zahvat ) .Kad to prestane tj raketa se lansira ,radar se vraca u SNP/TWS i nastavlja da prati i vrsi akviziciju svih ciljeva ,ukljucujuci i onaj koji se gadja .Ta prica o nekom racunanju putanje ciljeva ti se odnosi na nisanski rezim kad i kod amer. radara prestane osmatranje VaP .Ne mozes ti gadjati neki cilj u trajanju od pola min ili min a da ti racunar kalkulise polozaj tamo nekog drugog cilja ,znas li sta znaci gadjati neki cilj u trajanju npr pola min ili vise a da ne osmatras VaP .

Kad bi ti bio samo taj STT tj zahvat ,raketama poput AIM-7 ili R-27R/ER uopste ne bi trebala ni radio-korekcija,zasto ce ti ? Pa ti stalno pratis tj stalno zahvatas taj gadjani cilj ,ne treba ni prijemna antena u konusu ,sta ce ti kad raketu vodis po radarskom snopu koji je fiksiran-zabravljen za taj cilj .
.

Ako već možeš pisati gluposti za MIG-29, jer ono što je logično nije napisano jasno i precizno,bar se ne blamiraj za AIM-7. Tu postoje jasni tekstovi u kojima se vidi da je meta u zahvatu.

Na žalost ne razumiješ uopće način funkcioniranja TWS moda, niti SAM kod F-16, niti shvaćaš ono što ti kubovac i pukovnik pokušavaju objasniti.
TWS je tek pojavom AESA radara postao približno onome što ti sanjaš da je od početka.
Meni je osobno bila donedavno simpatična tvoja zaljubljena zaluđenost, posebno sa MIG-31, vidilo se da puno čitaš ne bi li nešto naučio. Nažalost, da se neke stvari shvate potrebno je čitati sa razumijevanjem, potrebno je imati solidno predznanje iz škole, a najpotrebnije je znati slušati (čitati) što drugi govore.
Tebi toga sasvim jasno nedostaje.

Raketi radio korekcija treba, ako ništa drugo ne shvaćaš, barem zbog toga što ima dosta veći maksimalni domet od minimalne daljine na kojoj RGS može samostalno primati signal odbijen od cilja.
To bi i dijete trebalo shvatiti.

offline
  • nobody 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 31 Okt 2018
  • Poruke: 1

Napisano: 31 Okt 2018 22:25

pozz svima
mislim da ovo moze da pomogne dosta oko nacina rada radara na mig-u 29....
youtube.com/watch?v=bbLu9SboHjA

Dopuna: 31 Okt 2018 22:36

youtube.com/watch?v=Kb1izx70U0Q

Dopuna: 31 Okt 2018 22:39

ima tu puno stvari sta kubovac i drug pukovnik pokusavaju da objasne

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Da li su tebi poznati termini `matematicki modelirana putanja`, monopulsni tragac RGS ,faza INS sa ili bez radio-korekcije, metoda proporcionalne navigacije itd itd ,sve sto imaju rakete sa sistemom PARS( INS+PARS ) a nemaju rakete koje se vode `po radarskom snopu-zahvat` .Ne znas ocigledno je to ,jer da znas ne bi pisao tako kako pises i to sto pises .

Radio -korekcija ti treba jel ? A sta ces ako ti protivnik ima stanicu aktivnih smetnji ?

PS

Mozda uskoro docekamo trenutak kad cemo nase L-18 gledati sa R-27R1 u letu kao ovog Bugarina ,mozda ...

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5125

Evo na temi v-v sam ukratko opisao razvoj sistema vođenja raketa v-v...
Počeo sam sa "beam guidance" ili vođenje po radarskom snopu i onda redom.
Cilj je bio da se vidi da ovo o čemu više nas govori nikako ne može biti "vođenje po radarskom snopu".
Dakle, prilika da se raščlane neki osnovni pojmovi.....

Crtice o razvoju sistema vođenja raketa v-v

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Citat:При пуске ракеты радар переходит в квазинепрерывный режим излучения...

Nakon sto se raketa lansira radar prelazi u rezim kvazi-neprekidnog zracenja .Vidis kolega ,N019 je impulsno-doplerovski radar koji korisiti rezim kvazi-neprekidnog zracenja.Za one koji ne poznaju materiju a ima ih dosta ,taj rezim koristi dve metode: impulsnu i Doplerovsku .

Citat:Радиолокационный прицельный комплекс РЛПК-29 включает импульсно-доплеровскую РЛС, состоящую из параболической антенны с механическим сканированием по азимуту и углу места, передатчика, высокочастотного и низкочастотного приемников, задающего генератора и блока управления антенной и синхронизацией, цифровой вычислитель серии Ц100, устройство ввода-вывода и блоки преобразования информации.

Impulsi ( oni sondirajuci,heterodini itd ) sluze da odredi daljinu npr, `Doplerov efekat` svi to znamo za brzine ( ugaone brzine ) itd ...Ovo je tako prosto za shvatiti/ukapirati da nema nikakvih problema u daljem razmatranju .Pa jedan N007 `Zaslon` je impulsno-Doplerovski koji radi na rezimu kvazi-neprekidnog zracenja iako on ima PFAR sa el .skeniranjem ,ovo je koliko mi je poznato bilo nejasno mnogim kolegama .

Iz VTUP L-18 imamo zatim podatke da BRLS/RLS N019 radi upravo u rezimu kvazi-neprekidnog zracenja i da se upravo to koristi tokom bojeve primene R-27R1 ,sve doslovce tako pise u VTUP a VTUP je znamo Istina ,VTUP je Znanje kako je i nas `dakota` potvrdio .

Nadalje imate potvrdu u onom ukrajinskom dokumentu odlicnog kvaliteta ( mada vam je sve to pomalo i povrsno ,vidite `dosapnuo` mi neko u vezi toga ) ,imate potvrdu da se signali /takti Osvetljavanja cilja i RK-e ( traju 30.72ms) , desavaju upravo u rezimu kvazi-neprekidnog zracenja .Sve stoji tako doslovce u sastavu dokumenta kako videsmo u vezi N019 tj funkcija i principa njegovog rada .

Sta je to automatsko pracenje cilja /ciljeva ? Za one kojima je to isto sto i zahvat ,hehe .

Citat:автоматическo сопровождение в обзорном режиме до 10 целей и автоматический выбор наиболее опасной цели;

Ovo se sve veze za podrezim SNP (bilo za rezim V ,bilo za D ) .Nakon odabira jednog cilja ( auto ili rucno ) ,radar prelazi u rezim RNP/zahvat-nisanjenje ( neprekidna pelengacija ) bez mogucnosti osmatranja sektora VaP .Nakon lansiranja sledi ono sto vam je upravo pilot ,da pilot MiG-29 izjavio a sto imamo u VTUP .

`Zahvatciki` se ovde nijednog momenta nisu zapitali ,sta je to rezim DNP ako se cilj svo vreme drzi u zahvatu sto je apsolutna netacnost svo vreme ,bila i bice uvek .Nisu se pitali jer VTUP nisu ni citali ,koliko je ovde kolega ( mislim na one koje ova tematika zanima ) uopste procitalo VTUP i pregledalo temu recimo` MiG-29- tehn. dokumentacija` ???

Ako se cilj svo vreme gadjanja drzi u zahvatu ,ko je onda uopste izmislio taj volsebni rezim DNP ???Sta ce mu to ,pa njemu onda nije mesto ni u VTUP ,ni u datoj vojnoj dokumentaciji o 29ci .Nijednog momenta nijedan od `zahvatchika` se nije zapitao cemu monopulsni tragac tj prijemna antena kod RGS/PARGSN tipa 9B1101K ,cemu faze INS sa ili bez RK-e ,cemu metod proporcionalne navigacije ,racunar ,itd itd


O ovoj tematici necu vise i nema potrebe ,sve je ovde davno receno ,pre 4 godine kad smo i dobili VTUP na uvid i kad smo na temi o raketama V-V ( nas nekoliko kolega ) ,dobili uput o tome sta se desava na relaciji radar-raketa tj sta se tacno desava nakon lansiranja R-27R1 .

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Kubovac:

"Upravo tako pukovniče.
A nama kada lansiramo R-27R, više ne treba daljina, nego sam azimut i pravac kretanja....
Takođe, kod diskrentno-neprekidnog osvetljavanja, a ne neprekidnog osvetljavanja, bila je zamisao da pilotu SPO "žmirka" pa on "kao" neće znati da li je stvarno ispaljena raketa na njega jer je osvetljen ili ne...... Wink "

Ne vredi, izacice mi na dupe ako ne kazem:



Pogledaj sliku 3 i 4, sta se tu promenilo?

Na slici 4 nam je nestala oznaka podvesenosti za raketu R-27R, i posto ih vise nemamo na levoj skali daljine su nam nestali i balisticki proracuni dometa koje imamo na slici 3, kao i "PR". Sve ostalo je isto. Moje pitanje za tebe glasi: Ako ti stvarno verujes da je radar na slici 3 bio u rezimu "RNP" a na slici "4" presao u "rezim" DNP kako to da je sve ostalo isto? Prva greska koju si napravio u pisanju a da je ocigledna je ovo: "A nama kada lansiramo R-27R, više ne treba daljina". Ako pogledas sliku 4 videces da providna strelica na skali daljine i dalje postoji kao i na slici 3 sto znaci da se radar itekako bavi daljinom.

I zato moram da te vratim na ono sto sam ranije rekao. DNP nije rezim, vec samo "pozadinska radnja" koju sistem vrsi kad za time postoji potreba. Radar je i na slici 3 i na slici 4 u rezimu RNP (zahvat), s tim sto se na slici 4 u pozadini RNP-a vrsi radnja opisana kao "DNP". Posto DNP nije rezim vec pozadinska radnja, RNP ne mora da prestane da bi se DNP izvrsavao Zaljubljen

Pogledaj sad opet rad koji je preveo Pukovnik:

Interesuje nas sta je napisano pod tackom 4 (etapa 4: napad):

"Pre lansiranja rakete RLPK prati cilj, koji se napada po koordinatama i brzini".

Slozices se da je to nasa slika 3.

"U slucaju da se odabere raketa sa radarskom glavom za samonavodjenje posle njenog lansiranja sprovodi se pracenje cilja koji se napada (ISTO KAO NA SLICI 3!!!) sa istovremenim ("RNP" se ne "gasi" da bi se sprovodio "DNP") diskretno kontinuiranim osvetljavanjem istoga". (Da ne citiram sve do kraja).

Slozices se da je to nasa slika 4.

E sad posto ti imas dosta solidnu predstavu kako sta treba da bude ova greska je proizvela samo zakljucak da je okidanje R-27R "steltno" za neciji RWR sto se lako pegla. Ali cik mi da opeglamo sta ova greska napravi u glavi osobe koja ne zna ni najosnovnije GUZ - Glavom U Zid ?

Sad ce Ray Ban11 da dodje da te brani od mene, ali zreo si covek, ne nasedaj.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 504 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 500 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Penzula, sasa76, Shilok, zlaya011