General Mihailović-Heroj i Kazna(dokumentarac)

13

General Mihailović-Heroj i Kazna(dokumentarac)

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 1995

Nisam primetio da je neko postavio obrazloženje presude o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića Draže.
Evo je,možda neki nisu bili u prilici da je vide i čuju.
Citat:Судско веће Вишег суда у Београду јуче је саопштило одлуку о рехабилитацији команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба – Драже Михаиловића. Одлуком суда, он се сматра неосуђиваним и враћена су му сва грађанска права која су му одузета у политичко-идеолошком поступку који је против њега и других оптужених, вођен 1946. године. Образлажући одлуку, која је пропраћена снажним аплаузом у судници број један београдске Палате правде, председник већа Александар Трешњев је навео чињенице на основу којих је донета одлука о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића.
– У овом поступку несумњиво смо утврдили да је Михаиловић ухапшен 13. марта 1946. године и да му је право да изабере браниоца допуштено 21. маја исте године. Оптужница је подигнута 25. маја за укупно 24 особе. Достављена је браниоцима 13. јула 1946. године, главни претрес био је заказан за 10. јун, а закључен је 11. јула исте године. Пресуда Драгољубу Михаиловићу, којом га је Војно веће Врховног суда ондашње Југославије осудило на смрт, објављена је 15. јула 1946. године. Оглашен је кривим за издају и ратни злочин и организовање банди у циљу обарања постојећег државног режима. Уз смртну пресуду, Михаиловићу је изречен и губитак политичких и појединих грађанских права, као и конфискација целокупне имовине. Молба за његово помиловање одбијена је 16. јула 1946. године, а стрељан је 17. јула – рекао је судија Трешњев. 

Председник већа је навео и да Закон о рехабилитацији који је донет 17. априла 2006. године, по којем се судило у овом поступку, у члану један, између осталог предвиђа да се овим захтевом организује рехабилитација особа које су судском одлуком из политичких и идеолошких разлога лишене живота или неких других права.
– Желим да нагласим да предмет овог поступка није била рехабилитација Равногорског покрета, нити покрета Југословенске војске у отаџбини. То је већ делимично учињено доношењем Закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица и Уредбом о начину остваривања права Југословенске војске у отаџбини и Равногорског покрета, у области инвалидских и борачких заштита. Предмет је била законитост спроведеног процеса против Драгољуба Михаиловића. Ми смо у току овог ванпарничног поступка извели многобројне доказе који су били важни за утврђивање чињеница битних за доношење наше одлуке – рекао је председник већа, а потом набројао чињенице које су утврђене током поступка.
Процес који је вођен против Драгољуба Михаиловића, према речима судије, није био спроведен уз поштовање свих права окривљеног, како по стандардима данашњег права, тако и ондашњег. Браниоци су током целог судског поступка, само пет пута успели да разговарају са оптуженим и то сваки пут уз присуство органа власти. То, нагласио је судија Трешњев, јасно говори до које је мере суд ометао одбрану Драгољуба Михаиловића.
 
И поред тога што нема записника из истраге, може се закључити да је она вођена. Михаиловићу није дата могућност да пре подизања оптужнице узме браниоца. То му је допуштено тек 21. маја 1946. године, четири дана пре подизања оптужнице, што показује да је био онемогућен да се делотворно брани у фази истраге, уз стручну помоћ одбране.
Ускраћено му је и право да пре главног претреса оствари увид у већину доказа, укључујући и његову заплењену архиву због чега му је, такође, онемогућено припремање одбране. Тадашња власт није дозволила браниоцима да прикупе одређене доказе, укључујући и чињенице које се односе на саслушање сведока који су били у иностранству и који су желели да дођу и сведоче у корист одбране Драгољуба Михаиловића. Осим тога у току поступка су коришћени и фалсификовани докази – образложио је председник већа.
Он је рекао да су као докази коришћена и три писма које је наводно сачинио Драгољуб Михаиловић од којих су два послата загребачком надбискупу Алојзу Степинцу и хрватском поглавнику Павелићу. Треће је, наредба коју је Михаиловић наводно издао својим командантима у Црној Гори датирана 20. децембра 1941. године.
– Историчари у овом поступку изјаснили су се да је током накнадне историографске обраде јасно утврђено да је реч о фалсификатима.
Управо у погледу ових доказа, одбрана је ставила примедбу да јој они нису били доступни, на шта су суд и тужилац одговорили да то и није могуће, да би након тога тужилац изјавио да је то небитно јер је циљ поступка утврђивање материјалне истине – рекао је образлажући одлуку судија Трешњев.
Треба имати у виду, навео је судија, и да је адвокат Ђоновић скренуо пажњу већ 15. јуна да су заплењени бланко папири са потписом генерала Михаиловића и печатом Југословенске војске у отаџбини. Два папира се данас налазе у Војном музеју. Један од њих имао је и Владимир Бакарић и дао га је Владимиру Дедијеру за објављивање његовог дневника.
– Одбрани није допуштено чак ни да предложи доказе да је глава Драгољуба Михаиловића била уцењена од Немаца, први пут 1941., а потом 1943. године на 100.000 рајх марака у злату. Сама атмосфера суђења, како то произилази из стенографских записника, није била уобичајена. Публика је често гласно говорила што је за последицу имало да председник већа опомиње на мир у судници. Оптужени су током излагања често били прекидани од тужилаштва или публике, што је све имало за последицу да се није могло говорити о регуларним условима за суђење. Драгољубу Михаиловићу није судио независан и непристрастан суд, већ су чланови већа били високи официри Народноослободилачке војске – један пуковник и два потпуковника. Они су били не само његови политички противници, него и учесници четворогодишњих оружаних борби против Југословенске војске у отаџбини на чијем је челу био управо Михаиловић – казао је судија Трешњев.
Самом Михаиловићу је током читавог поступка, како је речено током образлагања одлуке о рехабилитацији, даван алкохол од четврт литре ракије дневно да би се то завршило са литар и четврт јер се навикао, сведочио је онда Слободан Борисављевић.
– И поред тога што не постоје комплетни списи предмета Драгољуба Михаиловића, из онога што је сачувано може да се закључи да су оптужница и докази из истраге имали 2.155 страна. Само читање оптужнице у судници трајало је читав дан. Приложен је и списак од 702 доказа и изјаве 42 сведока. Тужилаштво је током поступка предложило још 25 сведока. Све ово говори да је припремање одбране Драгољуба Михаиловића захтевало много дужи временски период од осам дана, колико је дато на располагање браниоцима. Не треба губити из вида да је реч о изузетно сложеном предмету где су оптужене 24 особе за више тешких кривичних дела, при чему је изречено 11 смртних казни, а остали су осуђени на дуготрајне затворске казне – речено је јуче у судници.
Зато, нагласио је судија, не можемо да кажемо да се суђење које је трајало месец дана, односно 29 судећих дана, одвијало у разумном периоду. Најпре би се могло говорити о поступку који је само формално спроведен, уз изузетну журбу да се што пре оконча.
Према судијиним речима, поред тога што Драгољуб Михаиловић није имао фер поступак, процес против њега био је и политички и идеолошки обојен што јасно произилази из чињенице да су се представници извршне власти мешали у сам ток поступка, а неретко и учествовали у доношењу кључних одлука.

Споменик Драгољубу Михаиловићу у Ивањици (Фото Добривоје Урошевић)
– Политбиро Комунистичке партије Југославије је, као највише партијско тело, расправљало о томе да ли суђење треба да буде јавно или тајно. У списима предмета је и извод из књиге Јосипа Хрнчевића, који је у време суђења Драгољубу Михаиловићу био савезни јавни тужилац. У тој књизи, он наводи да је истрага о свим важним делима била у рукама Удбе, а да им је стварни шеф био Александар Ранковић, организациони секретар ЦК КПЈ и министар унутрашњих послова. И поред тога што су тужилаштву, по Уставу и закону дата велика овлашћења, оно се није у политичком и јавном животу могло понашати као неки суверен. Оно је било под капом партије и владе. Он даље пише и да је на позив Ђиласа дошао у његов стан ради разматрања концепта оптужнице против Михаиловића што илуструје одсуство сваке самосталности савезног јавног тужиоца – навео је судија.
Како је даље рекао, у архиву ЦК КПЈ пронађено је 14 писама размењених између Александра Ранковића и Јосипа Броза Тита, који су у овој фази припремања поступка били у Москви, и Кардеља и Ђиласа, који су остали у Београду. У осам писама, ова кореспонденција бави се организацијом суђења Михаиловићу. Та преписка показује да су највиши представници КП одлучивали како о претресним питањима из судске надлежности, тако и о томе шта ће се радити током суђења.
– Тако на пример, Ђилас обавештава Ранковића да су у оптужницу унети најважније политичке коректуре, те да је Ранковић наредио да се оптужница мора предати до 2. јуна, а да се поступак удеси за 10. јун. Управо у складу са овим наређењем, оптужница је предата 3. јуна браниоцима, а суђење је заказано за 10. јун – завршио је судија.
Писани отправак решења о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића биће урађен у законом предвиђеном року и достављен странкама у поступку.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • ndejan 
 • Zaslužni građanin
 • drustveno politicki radnik
 • Pridružio: 06 Apr 2012
 • Poruke: 643
 • Gde živiš: Volgograd/Stalingrad

Ja sam naveo deo obrazlozenja Tekst za link do koga sam mogao docioffline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14329

Овде је чланак који даје аргументе против рехабилитације, занимљиво је упоредити аргументе за и против у односу на пресуду.

Dr Aleksandar Sekulović, advokat i politikolog
O pravnoj valjanosti suđenja Draži Mihailoviću 1946. godine i o pravnoj valjanosti postupka za
njegovu rehabilitaciju

https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • ndejan 
 • Zaslužni građanin
 • drustveno politicki radnik
 • Pridružio: 06 Apr 2012
 • Poruke: 643
 • Gde živiš: Volgograd/Stalingrad

Bilo bi dobro kada bi neko ovde postavio tu famoznu direktivu Josipa Broza br. 785, od 23. juna 1943. ili od 25. jula 1943, neko kaze jun neko jul. Na koju se Oliver Antic pozvao. Ja tu direktivu nikada nisam video, kao ni jedan dokument ili literaturu gde se ona pominje.

offline
 • ndejan 
 • Zaslužni građanin
 • drustveno politicki radnik
 • Pridružio: 06 Apr 2012
 • Poruke: 643
 • Gde živiš: Volgograd/Stalingrad

U okviru slova zakona dodao bih i ovo od 13.05.2015, a presuda je doneta dan kasnije

U četvrtak 14. maja u 11 sati u Višem sudu će sudijska komisija u sastavu od tri člana jednoglasno poništiti presudu o streljanju komadanta Kraljevske vojske

Tekst za link

Viši sud u Beogradu u četvrtak će poništiti presudu iz 1946. godine, kojom je komandant Kraljevske vojske u otadžbini osuđen na smrt streljanjem, a za to će glasati sva tri člana sudskog veća

Tekst za link

Сутра, 14. маја [2015.], Дража ће бити рехабилитован.

Не кажем ово зато што имам неку поверљиву информацију, већ као аналитичар видим да је вероватноћа сада први пут изнад 50%.


Tekst za link

Zakonski propisi vezani za rad pravosudnih organa

Zakon o uredjenju sudova

Zabrana uticaja na sud

Član 6

Radi cuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda zabranjeno je koriscenje javnog polozaja i javno istupanje kojim se utice na tok i ishod sudskog postupka.

Zabranjen je svaki drugi uticaj na sud i pritisak na ucesnike u postupku.


Da li samo ja vidim nesto cudno u svemu ovome?

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5684

ndejan ::U okviru slova zakona dodao bih i ovo od 13.05.2015, a presuda je doneta dan kasnije

U četvrtak 14. maja u 11 sati u Višem sudu će sudijska komisija u sastavu od tri člana jednoglasno poništiti presudu o streljanju komadanta Kraljevske vojske

Tekst za link

Viši sud u Beogradu u četvrtak će poništiti presudu iz 1946. godine, kojom je komandant Kraljevske vojske u otadžbini osuđen na smrt streljanjem, a za to će glasati sva tri člana sudskog veća

Tekst za link

Сутра, 14. маја [2015.], Дража ће бити рехабилитован.

Не кажем ово зато што имам неку поверљиву информацију, већ као аналитичар видим да је вероватноћа сада први пут изнад 50%.


Tekst za link

Zakonski propisi vezani za rad pravosudnih organa

Zakon o uredjenju sudova

Zabrana uticaja na sud

Član 6

Radi cuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda zabranjeno je koriscenje javnog polozaja i javno istupanje kojim se utice na tok i ishod sudskog postupka.

Zabranjen je svaki drugi uticaj na sud i pritisak na ucesnike u postupku.


Da li samo ja vidim nesto cudno u svemu ovome?


Ovo ce bilo koji sposobniji pravnik da obori, jer prvo u trenutku sidjenja nije postojala kraljva vojska u otadzbini (koja se ujedinila JA), niti je Cica bio komandant te vojske, jer je smenjen (i to od strane kralja) tri-cetiri godine ranije.

offline
 • ndejan 
 • Zaslužni građanin
 • drustveno politicki radnik
 • Pridružio: 06 Apr 2012
 • Poruke: 643
 • Gde živiš: Volgograd/Stalingrad

Mislio sam na nesto drugo.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3191
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Citat:[quote="Eutropije"]apostata ::
cinoeye ::По мени бити анти комуниста не значи аутоматски бити фашиста. Мислим да то једноствно нема смисла. Naravno, kao što nema smisla da se Mihaiovićev/četnički antikomunizam proglašava antifašizmom.

Тако је. ДМ и његов покрет је свакако био пре свега војни покрет са тежњом да се очува Монархија али са демократским процесом. Политички свакако није био једиснтвен у смислу о ком је партизански покрет пре свега био Политички покрет који је поред борбе против окупатора свакако имао и револуционарни и политички циљ заузимања власти путем револуције.
У сваком случају преговори са окупатором не чине неког профашистом, јер би по тој логици Стаљин био такође сарадник нацизма.

cinoeye ::Шта више, и ако на супротном спектру, елементи и начин комунистичке и фашистичке владавине су мање више исти. Verujem da ovo nije mesto da raspravimo o ovome. Reci mi na kojoj temi možemo razmeniti po koju reč o olako prihvaćenoj paroli komunizam=fašizam. Naravno, nećemo se zardžati samo na uporednoj analizi komunizma i fažizma nego ćemo se dotaći još nekih ideologija i državnih uređenja.


[quote]Communism- a system of social organization in which all economic and social activity is controlled by a totalitarian state dominated by a single and self-perpetuating political party.

Fascism- a governmental system led by a dictator having complete power, forcibly suppressing opposition and criticism, regimenting all industry, commerce, etc., and emphasizing an aggressive nationalism and often racism.[/quotе]
Eво само укратко, један вођа, једна партија, иконографија, државни непријатељи, апсолутна контрола у групи малог броја људи....

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13940

Da je komunizam valjao on bi opstao. Samo ne shvatam kako se ne vide ogromne razlike. Ova definicija predstavlja 'benigni' deo fašizma. Tako bi se u isti koš mogla staviti celokupna istorija svih naših srednjovekovnih i modernih vladara. Pogledajmo vezu između kralja, velmoža i crkve, te pored toga kontrolu nad informacijama i znanjemk, pored materijalnog i pravnog položaja običnih ljudi. Prevod Biblije na Engleski i Nemački je doveo do revoluciju u Evropi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tyndale_Bible
http://en.wikipedia.org/wiki/Luther_Bible

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 400

[quote="cinoeye"]Citat:[quote="Eutropije"]apostata ::
cinoeye ::По мени бити анти комуниста не значи аутоматски бити фашиста. Мислим да то једноствно нема смисла. Naravno, kao što nema smisla da se Mihaiovićev/četnički antikomunizam proglašava antifašizmom.

Тако је. ДМ и његов покрет је свакако био пре свега војни покрет са тежњом да се очува Монархија али са демократским процесом. Политички свакако није био једиснтвен у смислу о ком је партизански покрет пре свега био Политички покрет који је поред борбе против окупатора свакако имао и револуционарни и политички циљ заузимања власти путем револуције.
У сваком случају преговори са окупатором не чине неког профашистом, јер би по тој логици Стаљин био такође сарадник нацизма.

cinoeye ::Шта више, и ако на супротном спектру, елементи и начин комунистичке и фашистичке владавине су мање више исти. Verujem da ovo nije mesto da raspravimo o ovome. Reci mi na kojoj temi možemo razmeniti po koju reč o olako prihvaćenoj paroli komunizam=fašizam. Naravno, nećemo se zardžati samo na uporednoj analizi komunizma i fažizma nego ćemo se dotaći još nekih ideologija i državnih uređenja.

Onaj citat nije apostatin citat.
Citat:Communism- a system of social organization in which all economic and social activity is controlled by a totalitarian state dominated by a single and self-perpetuating political party.

Fascism- a governmental system led by a dictator having complete power, forcibly suppressing opposition and criticism, regimenting all industry, commerce, etc., and emphasizing an aggressive nationalism and often racism.[/quotе]
Eво само укратко, један вођа, једна партија, иконографија, државни непријатељи, апсолутна контрола у групи малог броја људи....

A ovo što si ti na kraju "zaključio" to je tipično za "totalitaritologiju".

Metod "totalitaritologa" u najkračim crtama izgleda ovako:

- krokodil je zelene boje
- bor je zelene boje
-----------------------------
- krokodil i borsu isti, jer su zelene boje

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 856 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 2 sakrivenih i 839 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Boris90, Brok, Buda Baba, DPera, FileFinder, ILGromovnik, kinez88, kolateralnasteta, kybonacci, Mixelotti, sap, tubular, Viktoriya, vukovi