Nemački napad na Kraljevinu Jugoslaviju

7

Nemački napad na Kraljevinu Jugoslaviju

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2066

Koliko ja znam, nisu, već su preusmerili deo snaga namenjenih za napad na SSSR prema Jugoslaviji. Valjda odatle ona čuvena tvrdnja, da je rat u Jugoslaviji "spasao" Ruse, jer su Nemci kasnili sa početkom operacija.

Opet, i oko ove tvrdnje se spore istoričari.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23752
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Sinoć je kod Olje u ''Upitniku'' bio dr Mile Bjelajac koji je naspram onog izvikanog i medijski eksploatisanog kolege bio za laike pravo otkriće. Svi ovi dežurni eksperti koje ovih dana povlače po televizijama učili su od njega ili od Bogdanovića , za koga nam je izuzetna čast da je kod nas povremeno na forumu. Još kad bi nam Mile došao...offline
 • Pridružio: 28 Jan 2009
 • Poruke: 764
 • Gde živiš: U drustvu Fallschrimjegera-a....

@ sirius
vidim da si jako dobro upucen u temu ,pa me interesuje ,da li postoje neki dokumenti ,knjige ili nesto sl. gde je opisana borba Jugoslovenske vojkse i Nemaca prilikom napada na Kraljevinu ?? hvala u napred

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2009
 • Poruke: 453
 • Gde živiš: Beograd/Vozdovac

Ukratko, sem par izuzetaka, malte ne kompletna armija se raspala pred naletom Nemaca.
Piloti, pripadnici "jurisnih" jedinica, par divizija na jugozapadu i u Sloveniji su jedini koji su kolko tolko pruzili dostojanstven otpor.
I mene zanimaju detalji, tako da ako ko ima neku gradju neka slobodno okaci, imace publiku Cool

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23752
 • Gde živiš: I ja se pitam...

ho shi min ::@ sirius
vidim da si jako dobro upucen u temu ,pa me interesuje ,da li postoje neki dokumenti ,knjige ili nesto sl. gde je opisana borba Jugoslovenske vojkse i Nemaca prilikom napada na Kraljevinu ?? hvala u napred


Reč je o knjigama čiji je red veličina - stotine. Pogotovo ako govorimo o stručnoj građi, tako da morate da zađete po bibliotekama koje najčešće imaju i odeljenje stručne knjige (to su matične biblioteke). Postoji i mnogo beletrističke literature. Preporučujem da pročitate romane Stevana Jakovljevića ''Velika zabuna'' i ''Likovi u senci'', ali i mnoge druge.

PS
Za one manje upućene, reč je o piscu legendarne ''Srpske trilogije'', bratu Mirjane Jakovljević - Mirjam.

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2009
 • Poruke: 764
 • Gde živiš: U drustvu Fallschrimjegera-a....

na strucnu gradju sam i mislio ,hvala .

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2066

Uzmi Velimir Terzić - Slom Kraljevine Jugoslavije (1-2)

Imaš prilično detaljno o dešavanjima pred i u toku rata. Sve zajedno možda oko 1500 str. U dosta biblioteka, čak i manjih, imaju knjigu.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5743

jedna je velika nepoznanica. u stvari još uvek- veoma čuvana tajna.
Naime, Jedan jedini front koji je bio organizovan i gde se uspešno delovaala bio je ka Italiji- tj Albaniji i Grčkoj.
Tamo je i moj deda učestvovao.

Ono što se govori. poluzvanično, ali izgleda sve više- da je bila istina- a to je da se Kraljevina Jugoslavija ipak pripremala za rat protiv Italije. Front ka Italiji je bio pažljivo pripreman i jedinice su bile sa skoro 100% ljudstva i materijala. Koliko se pretpostavlja, plan je bio da nakod Grčke pobede nad Italijanima, Kraljevina Jugoslavija napadne Italiju i izbaci je u potpunosti iz rata.

čak šta više, našao sam prilično verodostojan izvor o tome na internetu, nažalost izgubio sam link.

ima dosta stvari koje upućuju na taj zaključak. Koncentracija snaga KJ na Vardarskoj dolini ali i na severu u Sloveniji. Formiranje ratnih jedinica na tom području i ofanzivni karakter Aprilskog rata na tim prostorima. Vojske KJ je delovala na "Albanskom" frontu - ofanzivno, ali po unapred pripremljenom planu.

Glavni plan vojske KJ je bio da u saradnji sa Britanijom i Grčkom blokira dolinu strumica u slučaju Nemačkog napada i obezbedi bok grko-Britanskih snaga.

Sama ideja da je 17 mart u stvari bacanje Jugoslavije pod gusenice nemačkih tenkova i da je Čerčil namerno žrtvovao Jugoslaviju ne može da s euzme u ozbiljno razmatranje.

naime Čerčil je shodno svom avanturizmu iskazanom kod Dardanela, imao nameru da zaista ostvari Balkanski front i da pošalje veće britanske trupe u jugoslaviju i Grčku- medjutim neverovatno brzi slom KJ je doveo to do besmislice.

Da je u nekom slučaju KJ izdržala bar dva meseca rata, verovatno bi dovoljno britanaca stiglo u grčku da se stvori kakav takav front.
Ovo je nešto o čemu vredi razmišljati.

Čerčil je još januara 1941 godine počeo pregovore sa Jugoslavijom, Grčkom i Turskom o zajedničnom anti-Nemačkom frontu. Stoga sve ovo baca novo svetlo na dogadjaje koji su usledili.
Ponovo, ponavljam da je jedini front u Jugoslaviji koji je bio vrlo efikasan bio baš na tom području, na jugu.

Ako je ovo tačno, onda je knez pavle učinio Jugoslaviji magareću uslugu sa pristupanjem Trojnom paktu jer je nepotrebno oduzeo vreme Jugoslaviji u formiranju vojnih jedinica za planirani novi front protiv Nemačke. Da li bi cela Jugoslavija mogla da se spase? Ne verujem, ali bi bar deo Srbije sa CG i deo Bosne i Makedoniaj u svakom slučaju bili makar neko vrmee pod kontrolom Balkanskog saveza i britanaca, možda bi taj front i izdržao.

Ponovo, pod uslovom da je ovo tačno. Medjutim, Knez Pavle je politikom neizazaivanja, smanjenja vosjke, smanjenja brobene gotovosti u tom skučaju- odigrao vrlo lošu ulogu u celoj situaciji.
U tom slučaju- Knez pavle je bio baš ta sila koja je odigrala vrlo negativnu ulogu i sprečila jasno ratno razvijanje jedinica na terenu i pripremu za rat.
To možda objašnjava veliku mržnju prema njemu koju su britanci iskazali kasnije- gotovo ga držeći kao ratnog zarobljenika.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2066

Kod fronta prema Albaniji je još jedna stvar bitna. Tamo su se nalazile ogromne količine ratnog materijala koje su Italijani dovukli zbog borbe sa Grcima. Plan je bio da se Italijani potisnu iz Albanije, a materijal iskoristi u opremanju VKJ. Istovremeno došlo bi do povezivanja jugoslovenskih i grčkih snaga i formiranja novog Solunskog fronta.

Nažalost, slom na drugim frontovima, a posebno gubitak Skoplja, osujetili su ove ambicije, a i napredak jugoslovenskih trupa prema Skadru nije bio baš preterano uspešan... premda stoji tvrdnja da je ovo bio najefikasniji sektor fronta.Možda bi bilo lepo da neko postavi primere junaštva i uspešne akcije Vojske u odbrani Jugoslavije. Uglavnom se pominju vazduhoplovci iznad Beograda, ali bilo je i drugih primera (odbrana Užica, potapanje razarača, akcije bombarderske avijacije). Pa ako posedujete neke tekstove o tome...

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2011
 • Poruke: 230
 • Gde živiš: Agram-Singidunum

I najstručniju građu napisao je ipak samo čovek.Pisac, istoričar ili vojnik.Svi oni ipak pišu svoja dela iz svog ličnog ugla, onako kako su ih oni videli ili istražili.U svim sukobima ,prva je uvek stradala istina i veoma teško je istu pronaći.Potrebno je mnoga dela pročitati i tako pripremljen sačekati otvaranje brojnih tajnih arhiva ,a za našu istoriju ima ih mnogo i mislim da nisu svi otvoreni.
Kao vojnik dodao bih na ovu temu svoje lično mišljenje u nekoliko tačaka:
1.Položaj države -Na previše važnom strategijskom pravcu se nalazimo da bi nas rat zaobišao.Pozicija Srbije je centalna na Balkanu i prosto rat ne može da dođe na Balkan ,a da ne prođe preko Srbije.Da li bi on došao godinu ,dve ili pet ranije ili kasnije.Sa zapada ili istoka nevažno je.Prošli bi isto.Možda sa manje žrtava.
2.Industrija koja podržava ratne planove-Zemlja koja je bila na dnu tehnološkog razvoja ,sa zanatskim radionicama umesto fabrikama ,sa stranim kapitalom koji je držao preko 50% privrede ,a u pojedinim granama industrije je čak taj odnos bio i 77% -99,9%.Strani kapital je KJ eksplatisao kao kolonijalni posed koji samo ima svoju legalnu vlast.Nije strancima odgovaralo da KJ postane tehnološki razvijena zemlja i bude im konkurentna i jaka.Koliki je samo procenat nepismenosti bio u zemlji ,naročito seoskog stanovništva,a KJ je bila većinom seoska država sa malom industrijom.Nepismen čovek ne može da unapredi niti svoj posed,a kamoli državu.Nerazvijena putna mreža kojom si danima putovao umesto satima.Korupija ,afere ,nestabilan politički život zemlje...Treba li šta još dodati.I naš čovek je trebao da se za to bori.Većina nije volila Nemce i pretila je u pričama i psovkama,ali pretnjama i mržnjom se rat ne dobija.Nemci su nam pokazali kako se dobija.Mislim na aprilski rat.
3.Vojska-Oružana sila koja je trebala da odbrani državu ,a godinama je bila zanemarivana od strane politike i vrha državne vlasti.Novca je dobijala na kašikicu.Veterani iz oslobodilačkih ratova su zaboravljeni i odgurnuti u stranu,a trebali su da služe za primer svima kako se treba boriti i žrtvovati.U vrhovima vojske pripremani su nerealni planovi npr. "R-41" i usvojena je "Ofanzivna doktrina manevra".Sve je to planirano sa vojskom sastavljenom od pešadije i artiljerije i svim ostalim rodovima u nastanku.Dovoljno je reći samo da su Nemačke jedinice prelazile za jedan sat prostor koji je za Kraljevsku vojsku bio dnevno planiran i još se nazivao "doktrina manevra".Obuka jedinica je bila na niskom nivou.Neobučenost borca i jedinice ne može se kompenzovati hrabrošću i patriotizmom.Te dve stavke samo pomažu obučenom vojniku.Neobučen vojnik glupo strada.Sastav vojske osim nacionalnog šarenila bio je i pritajena revolucinarna bomba koju je samo mirnodopska stroga disciplina održavala.Nije se vodilo računa o trenutnoj realnosti što se tiče potreba naoružanja.Navodim primer nabavke PT topova 20-47 mm koji su se već u ratu u Francuskoj pokazali bespomoćni za Nemački oklop ,a mi smo ih uporno nabavljali..Još 1918 godine naša vojska je iskazala izuzetnu potrebu za nabavkom tenkova i do 1941 nabavljeno ih je "čak" stotinjak.Tenkova tehnički prevaziđenih i taktički sasvim pogrešno planiranih za upotrebu. Zaprečavanje je vršeno na sve strane po malo, umesto da su najvažniji pravac potpuno zaprečili i uredili za dugotrajan otpor u više linija ,tačnije Makedoniju,Kosovo i jug Srbije i time obezbedili mogućnost za produžetak rata ,manevar vojske i povlačenje,Zaprečavanjem bi bar usporili napad na tom pravcu ,da država i vojska dobiju koliko-toliko vremena za donošenje pravih odluka.Ovako smo dočekali vojsku koja se godinama pripremala za rat i osvetu bivšim pobednicima,namenski se naoružala da izvrši sve zadatke koje dobije od svog državnog vrha i pobedi.U protekle dve godine je stekla iskustvo i ispravila sve uočene greške.Takvoj vojsci nije bio problem da se u jednom danu okrene prema nama , napadne nas i u roku nekoliko dana i pregazi.
4.Knez Pavle -Čovek je bio nekoliko godina na čelu države.Tih godina državu su potresali politički nemiri,pobune su bile na pomolu ,kako nacionalne tako i ekonomske.Državni aparat korumpiran i u rasulu.Iz Beograda se šalju nerealni planovi u provinciju.Krediti,dugovi,siromaštvo države.Državom preko industrije iz senke upravljaju stranci i koče je i u tom slabom razvoju.I na sve to dolazi Hitler na čelu osvetnički raspoložene Nemačke.U dve godine zgazi čitavu Evropu,svi ostali mali su prišli i ponudili saradnju ,a Pavla Hitler pozove u Berlin i prikaže mu paradu gde 50000 vojnika promaršira u svoj sili,a ovaj naš zna šta ga čeka kući.I čime može da brani neodbranjivo.
Bio je od priteran do ivice i lepo zamoljen da sve potpiše.Ovi naši neodgovorni sve avanturističi i bez plana pokvariše.I dobismo 6.april.
5.Hitler -Nikad nije ispoštovao reč i ono što je potpisao i obećao ,već je samo tražio pravi momenat ,a mi smo svojim 27.martom samo iznudili da sve to ubrza.Rumunija je prišla trojnom paktu pa joj je ipak veliki deo zemlje oduzeo i poklonio Mađarskoj bez opaljenog metka.Naterao bi on KJ da pokloni u ime mira i saradnje delove zemlje Bugarskoj,Italiji ,marionetskoj Albaniji, Mađarskoj i na kraju bi naredio da dozvolimo formiranje Hrvatske ,ali tako da uzme šta ona želi.Uz Srbe ne bi ni Slovenci ništa dobili.Možda deportaciju u Srbiju ,što im se i desilo.
I za kraj da ne zaboravimo ,kad bi pobedio u svim ratovima ,Hitler je imao konačni plan za sve Slovenske narode, Jevreje i sve male bespomoćne narode.
Na svu sreću zlo nije pobedilo! Exclamation

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 861 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 5 sakrivenih i 804 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., AK - 230, Areal84, bankulen, bigbear, blazer2, bobido, cavatina, crnitrn, darcaud, DARKMEN22, DENIRO, Dorcolac, draganca, dukikan, gasha, Georgius, gorantrojka, goxin, hyla, ikan, ivica976, Jovan Nenad, kolateralnasteta, krlebgd77, ljuba, Markoni29, MB120mm, Mercury, mikrimaus, Miskohd, mushroom, Outis, panonski mornar, raskoljnikov, Recce, RJ, Srki94, StepskiVuk, t.mile, t84dar, Toni, vasa.93, VJ, vobo, voja64, vranjanac29, willie, wolf431, yrraf, 223223