Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

85

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

Zanimljiva rešenja jordanske kompanije Jadara u vezi maksimalne eksplotacije licencne proizvodnje ruskog RBR RPG 32. Radi se o jednom od najmodernijih i najefikasnijih oružja svoje klase, modularnog dizajna, višenamjenskih karakteristika sa višekratnom okidačkom - nišanskom jedinicom i potrošnim kontejnerom - lanserom za raketu kalibra 72,5/105mm. Ispaljivanje je moguće iz poluzatvorenih prostorija. Prilikom dejstva moguć je izbor PG-32V tandem HEAT (6kg sa kompletnom jedinicom) ili TBG-32V thermobaric (10kg sa kompletnom jedinicom) projektila + vježbovno "zrno". Efikasan domet 350 - 500 metara, maksimalni 700 metara.Quad 1 - četiri RBR RPG 32 montirana oko kontrolno - nišanske kutije sa montažom na tripodu. Sistemom je moguće distanciono upravljanje sa daljine od 300 metara preko kabla ili pulta daljinskog upravljanja. Knjiški, sistem je moguće koristiti za zaštitu vitalno važnih objekata, stacionarnih položaja, prilikom postavljanja zasjeda i slično.
Sistem je osnažen dnevno - noćnim sistemom osmatranja i nišanjenja, automatskom korekcijom bočnog vjetra i pokretnih ciljeva, automatskom korekcijom visine, azimut +85 stepeni, elevacija od - 5 do + 30. Napajanje iz akumulatorske baterije. Težina 110kg.
Quad 2 - platforma za montažu na vozila, naročito točkaška. Dizajniran na osnovu iskustava iz Sirije. Koristi se za dejstvo po pešadiji, vozilima, bunkerima u urbanim uslovima, naročito po snajperskim gnijezdima sa lanserima u 4x1 koncepciji i upravljanjem iz unutrašnjosti vozila. Stanica raspolaže dnevno - noćnim nišanima sa laserskim daljinomjerom i automatskom akvizicijom cilja. Težina 90kg, napaja se iz vozila.

Oba sistema su gotovo unikatni u svijetu. Za eliminaciju širokog spektra meta koristi relativno jeftinu municiju. Sam sistem vuče iskustva iz rata u Siriji. Od svih sličnih ponuđenih rešenja znatno je jeftiniji.
Sistem je odličan za opremanje formacija stvorenih po ad - hoc principu, lake pešadije, padobranaca. Izvanredan je za gađanje ciljeva karakterističnih za urbane uslove, vatrenu podršku, dejstvu po vozilima, zasjede i slično.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491Soltam Spear je velika novina u svijetu minobacača. Glavna caka sistema je Recoil Mortar System koji omogućava opaljenje sa „mekim“ trzajem odnosno zadržava energiju prilikom ispaljivanja mine (sa 120 tona na manje od 10 tona). Ovo je konačno omogućilo instalaciju minobacača 120mm na vozila i to točkaško odnosno ispunjavanje davnašnjeg sna o rasnom samohodnom minobacaču.Minobacač je jeftino oruđe, ogromne letalne snage i kapaciteta zasipanja prostora minama različite namjene i tempiranog dejstva. Više nego dobrodošao je u neposrednoj vatrenoj podršci, borbama na brdsko – planinskom terenu pa i u urbanim uslovima.
Eventualna manjkavost se ogledala u brzini prelaska iz marševskog u borbeni položaj te mogućnošću gađanja tačkastih ciljeva. Samohodizacijom te sistemom „mekog“ trzaja riješen je problem interventnosti sredstva, vođenom municijom riješen je problem pogotka prvom minom.
Sistem je potpuno autonoman i prilagođen montaži na terenska vozila 4x4 koncepcije. Vozila mogu biti oklopljena ili neoklopljena, a minobacač djeluje sa obrtne platforme.
Kompjuterizovano nišanjenje i navigacija oslobađa sredstvo od spoljnih referentnih tačaka i čini ga potpuno autonomnim. Sistem može biti integrisan i širi spektar komandovanja što omogućuje lakše tehničko upravljanje vatrom, planiranje vatre, prioterizaciju ciljeva i pregled dejstva.
Sistem može da dejstvuje nezavisno od isturenog artiljerijskog osmatrača i ostalih raspoređenih snaga. Raspoređuje se samostalno ili kao dio baterije/borbene grupe.
Cost efektivnost sistema ogleda su činjenici da Spear sistem uspješno odmjenjuje veća i skuplja artiljeriska oruđa i čini ga pogodnim za upotrebu u manjim armijama i konfliktima ograničenog kapaciteta. Sistem ne zahtijeva ni gusjenična ni specijalizovana vozila, nema auto – punjač i koristi svu standardnu municiju sa pratećim punjenjima.Razvijen je i modernizovani Spear Mk2 sistem sa glavnim poboljšanjima u vidu duže cijevi i veće redukcije trzaja. I MK 2 je moguće montirati na vozilima reda Hamvi, Džip i sličnim točkašima.
Tu je i digitalizacija komandovanja, nišanjenja te upravljanja vatrom uz samozaštitni sistem za laserske i radarske prijetnje.
Kadenca kod Mk 2 iznosi 15 mina u minuti, maksimalni domet standardnim minama iznosi 10km, a CEP 30 metara.


Na azerbejdžanskom Beteru 70


Coyote Tactical Support Vehicles

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491GRADLAR je ekonomični upgrade paket za korisnike raketa 122mm ili BM-21 GRAD sistema. Integriše postojeći kamion i glavne mehaničke/hidraulične komponente korisnika sa glavnim komponentama i sistemima LAR. Sistem može da lansira bilo LAR ili GRAD rakete dometa do 45km, ispaljujući klaster punjenja sa unapređenom disperzijom i prostorom pokrivanja IMIjevih bombleta dvostruke namijene.

Rumunska armija ugovorila je kod Aerostara iz Bakau unapređenje 18 od 40 svojih APRA 122mm višecijevnih lansera raketa u novu konfiguraciju pod imenom LAROM sa namjerom za unapređenje svih 16o sistema u svom inventaru.
Modernizacija omogućava upotrebu LAR 160mm raketa kao i trenutnih raketa 122mm sovjetskog dizajna. Nove rakete 160mm imaju domet od 41km uz superiornu vatrenu moć proitv ljudstva, tehnike i zaklona. Tu je i automatizovani SUV, unapređeni elektro i hidraulični sistem, napredni C4I sistem te mogućnost upotrebe vođenih raketa.

http://tanknutdave.com/the-israeli-lar-160-mlrs-system/

http://www.army-guide.com/eng/product3307.html

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491MPR - 500 u borbi dokazana 500lb višenamjenska probojna i površinska ofanzivna bomba sa MK-84 efektivnošću u MK-82 dimenzijama. Bomba obezbjeđuje poboljšane probojne kapacitete od 4 dupla ojačana betonska zida/poda 200 mm debela ili 1m duplog armiranog betona, eliminišući “J” efekat osiguravajući pravi penetracioni trag u meti i u skladu je sa svim setovima za navođenje.


Koristi oko 26.000 fragmenata za koncentrovanu eksploziju uz kontrolisani efekat fragmenata protiv ciljeva na otvorenom prostoru. Uz pouzdanost od 95%, fleksibilnost održavanja i korišćenja, kompatibilnost sa avionima i bliskom vazdušnom podrškom tu su i niski troškovi dejstva po cilju.
WHIP SHOT - malogabaritna (15kg), dostupna precizna municija za lake jurišne avione i lake naoružane avione za izviđanje. Sredstvo je idealno za blisku vatrenu podršku i protiv - pobunjeničku borbu kao i za stacionarne i pokretne mete, brze patrolne čamce, vozila, trupe na zemlji, te slobodno ukazane i osjetljive mete. Koristi visoko smrtonosnu bojevu glavu za unapređenje udarnog efekta uz garanciju minimalne kolateralne štete.

Precizna, vođena lebdeća, cjenovno dostupna bomba za blisku vatrenu podršku. Bomba je male mase i veličine (50kg) dizajnirana za upotrebu sa malih platformi koja može napasti i stacionarne i pokretne ciljeve. Karakteriše je GPS/INS/Laser vođenje i CEP od 10m. Optimizovana je za nanošenje minimalne kolateralne štete.
Bomba ima mogućnost izbora bojevih glava, preprogramiranja upaljača, koordinata cilja i ugla napada. Tempira se na air - burst, trenutno dejstvo i sa zakašnjenjem. Prečnik ubojnog dejstva 25 metara (air burst mode).

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491


(Credit: IMI Systems)

Novi inovativni raketni sistem kompanije IMI namijenjen Specijalnim snagama i baziran na ACCULAR preciznim raketama. Dizajniran je da asistira u uslovima borbe u urbanim sredinama, lokacijama visokog rizika van dometa tradicionalne artiljerijske podrške, te mogućnošću prevoza transportnim avionima iz klase C 130. Sistem je dizajniran da pruži preciznu i efikasnu vatrenu podršku svim snagama uključenim u operacije na dometima do 35km.
Opremljen je naprednim navigacionim i komandno - kontrolim sistemima što mu omogućuje u potpunosti autonomno dejstvo i momentalno djelovanje na zahtjev jedinica prednjeg kraja. Sistem je opremljen sa osam ACCULAR 12 raketa.

"ACCULAR 122mm – The most Cost-Effective Accurate Rocket for Neutralizing Targets in the Tactical Battlefield & for ground forces Support. The ACCULAR was designed to support ground forces and neutralize targets in areas where traditional artillery is limited by the accuracy and long range missiles are not cost-effective (too expensive)."

Ove precizne rakete opremljene su naprednim bojevim glavama bilo sa kontrolisanom fragmentacijom ili penetracijom i nude preciznost nižu od 10m CEP.

"Developed at the IMI Systems Givon plant, the new system joins other innovative and precision rockets systems developed and manufactured by the company for ranges from 40 km to 300 km, including the Extra rocket for the range of 150 km and the Predator Hawk rocket for the range of 300km."

ACCULAR 12 je raketa kalibra 122mm opremljena sa bojevom glavom težine 20kg fragmentacionom ili probojnom pogodnom za većinu meta na današnjem bojištu.


(Credit: IMI Systems)

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491SIMON - izraelska tromblonska mina sa hvatačem metka dizajnirana za razvaljivanje vrata. Koristi se uglavnom sa pušaka kalibra 5,56mm. Konstruisana je da udarni talas po površini vrata bude dovoljan bez potrebe da se gađaju brave ili šarke. Razvijena je i manuelna verzija za kačenje na vrata nazvana statički Simon.
Tromblon je težak 640 grama sa punjenjima eksploziva od 120 i 150 grama. Domet od 15 do 30 metara. Sredstvo je na upotrebi kod Izraelaca i Amerikanaca. Kod Amerikanaca proglašeno je za jedan od 10 najboljih izuma u 2005 godini.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

Affordable Main Battle TankProjekat turske kompanije StandardBio iz 2011 u cilju modernizacije zastarelih tenkova M60. Projekat je nazvan Affordable Main Battle Tank iliti cjenovno pristupačan glavni borbeni tenk. Cilj projekta je unapređivanje karakteristika tenka do maksimalnih mogućnosti po prihvatljivoj cijeni za korisnika. Kao potencijalni korisnici ciljaju se zemlje sa velikim brojem ovakvih vozila poput Turske koja ih ima 800 – 850 komada.

Mobilnost je unapređena ugradnjom novog dizel motora od 1200konja, pomoćne energetske jedinice za napajanje u stanju mirovanja te ojačavanjem oslanjanja.

Vatrena moć je unapređena ugradnjom glatkocijevnog topa M256 kalibra 120mm sa borbenim kompletom od 40 granata.Sekundarno, mitraljez 12,7mm je na platformi kupole iznad komandira. Na zadnjem dijelu kupole instalirana je daljinski upravljana stanica sa automatskim topom 25mm ATK LW25. Borbeni komplet za ATK iznosi 300 granata. Osim toga osavremenjeni su sistemi osmatranja, nišanjenja i gađanja sa novim digitalnim komponentama SUVa, mogućnošću upotrebe u bilo koje doba dana i svim vremenskim uslovima. Osim poboljšanih karakteristika nova oprema pojednostavljuje rad posadi.

Unapređenje zaštite urađeno je sa akcentom na što manju cijenu. Manje promijene izvršene su na šasiji. Čelo i bokovi pokriveni su dodatnim modulima. Bokovi i zadnja strana kupole pokriveni su protivkumulativnim rešetkama.


Redizajn i modernizacija veoma su ukusno odrađeni. Po relativno niskoj cijeni dobija se veoma upotrebljiv tenk, naročito za brojnije armije suočene sa bezbjedonosnim izazovima. Ovakvi tenkovi omogućuju angažovanje velike vatrene moći sa veoma potentnih platformi oslobađajući novije i modernije tenkove trošenja na za njih relativno nerentabilnim ciljevima, odnosno čuvanja novih i skupih tenkova za borbu protiv drugih tenkova. Na projektu su uočena iskustva iz Sirije, oklopna zaštita je ojačana, a tu je i brzometni top kalibra 25mm koji nudi funkciju "Prage".

Tu su i drugi modernizacioni paketi za M60 u Turskoj, Izraelu, Tajlandu i Tajvanu. Amerikanci takođe imaju svoj modernizacioni paket u vidu ojačavanja oklopa naročito ERA komponentama, ugradnjom novog jačeg dizel motora, poboljšanog oslanjanja, SUVa, te topa kalibra 120mm, po svemu sudeći L44. Kod Amerikanaca računica govori da se za polovinu cijene M1A1 Abramsa dobija tenk pribilžno bliskih karakteristika. Tu je i projekat 120S, odnosno M60 - 2000 nastao uparivanjem kupole M1A1 Abramsa sa tijelom M60 + pobolšanje oslanjanja, voznog dijela i zaštite. U standardnu opremu ulazio bi i BITE (Built In Test Equipment).


http://15mmworld.blogspot.com/2013/07/m60-2000-lets-convert-m60-into-abrams.html

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31598
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Aruncător de Grenade Incendiare AGI 3-40

Rumunski trocevni RB AGI 3-40 proizvodio se od 1970. do 1990, a koristile su ga Istočna Nemačka, Rumunija i Mađarska sve do devedesetih godina.
AGI 3-40 je zamenio LPO-50 bacač plamena jer su se do 1970 te vrste bacača već smatrale vrlo opasnim i potpuno zastarelim. Danas čak ni AGI 3-40 nema direktnog naslednika.
AGI 3-40 je trocevni raketni bacač koji podseća na RPG-7 u trostrukoj varijanti cevi spojenih na trokutastom nosaču. Tri projektila mogu se ispaliti za dve sekunde.
b/k čine projektili od 40 mm. koji izgledom i oblikom podsećaju na projektile koje koristi RPG-7 i istog su kalibra a smim tim ovo tehnički omogućava da se iste koriste sa RPG-7 i obrnuto, Svaki projektil teži ukupno 2,25 kg a težina bojeve glave 1,63 kg.sa zapaljivom smešom koja pri udaru razvija temperaturu od 1500 do 2000 stepeni celzija.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491Ofek – novi teški oklopni transporter iz kuhinje izraelskih majstora. Prototip je testiran 2015 godine. Bazira se na povlačenju tenkova Merkava Mk.2 iz aktivne upotrebe i njihovo konvertovanje u teške oklopne transportere. Ovakvo low cost rešenje omogućava veću zaštitu trupama te maksimalnu iskoristivost postojećih šasija i agregata. Ofek će biti korišten u specifičnoj ulozi vozila za podršku, poput sanitetskih, logističkih i spasilačkih zadataka dok pešadija koristi Namere i Ačarite. Tu je još i potreba za zamijenom komandnih vozila baziranih na oklopnim transporterima M 113 od kojih Ofek ima znatno veći unutrašnji prostor. To omogućava nošenje većeg broja radio setova i druge komunikacione opreme te rashladnog sistema za opremu i ljudstvo. Komandna vozila za Izraelce su veoma bitna jer sigurna i fizički zaštićena veza u vidu satelitskog ap – linka i lokalne mreže relaja osiguravaju izraelskim jedinicama značajnu prednost u odnosu na protivnike bilo u ograničenim bilo u konfliktima većih razmjera. Ovo je posebno značajno zbog iskustava koja su pokazala da line of sight komunikacija počinje veoma brzo da „pati“ u gustim urbanim sredinama te brdsko – planinskim prostorima gdje se IDF rutinski bori.Tokom konverzije uklonjena je tenkovska kupola, a dodana je nova nadgradnja radi povećanja unutrašnjeg prostora. Ostatak koncepcije tenka Mk.2 poput motora postavljenog naprijed je zadržan.
Vozilo posjedaju dva člana posade i 10 putnika. Ljudstvo ulazi/izlazi iz vozila kroz originalna vrata na zadnjem dijelu vozila. Ofek raspolaže i krovnim kapcima.

Vjeruje se da Ofek ima sličan nivo zaštite kao Merkava Mk.2 tenk. Nadgradnja je opremljena rešetkastim oklopom za suzbijanje RPG municije. Vjeruje se i da je vozilo opremljeno ometačem radio signala za aktiviranje minskih sredstava. Računa se i na kacige posade oklopnih vozila gdje će na viziru biti vidljiva situacija iz svih pravaca bez potrebe za napuštanjem vozila. Ovo će posebno biti značajno tokom djelovanja u urbanim sredinama gdje su napadi na mrtve uglove vozila specijalnost.
Od naoružanja za sada se primjećuje postolje za mitraljez 7,62mm na krovu. Vozilo pogoni Kontinentalov vazduhom hlađeni dizelaš od 908 konja (Teledyne Continental AVDS-1790-6A diesel). Uparen je sa četvorostepenom Ašot Aškelon automatskom transmisijom.
Naglašava se kako naprijed montiran motor osigurava povećanu zaštitu. Prema nekim izvještajima sumnja se da Izrael razvija čitavu porodicu teških oklopnih transportera na bazi šasije Merkava Mk.2. To vjetovatno uključuje specijalizovana vozila poput probijača minskih polja, osmatračko – izviđačkog vozila i tome slično.Vozilo teži 60 tona, visoko je 2,7m, maksimalna brzina na drumu 50km/h. Radijus 500km. Forsira vodenu prepreku do 1,4 metra i rov od 3 metra.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6491

K 21 – 105 novi laki tenk. Nastao je u saradnji belgijske CMI Defence i južnokorejskog Doosana. Kao baza iskorišteno je vozilo od BVP K21 na kojem je postavljena belgijska kupola CT – CV 105HP. Kupola je dvočlana. Ovakva kombinacija omogućava veliku direktnu vatrenu moć na relativnoj lakoj i mobilnoj šasiji. K21 – 105 je jeftiniji te strateško – taktički mobilniji u odnosu na glavne borbene tenkove. Takođe je jeftiniji za proizvodnju i održavanje.Glavna uloga mu je podrška pešadije ali može da spuca i oklopna vozila, zgrade i fortafikacije. Sekundardno može se koristiti i kao protivtenkovsko oružje. Za savremenije tenkove može se koristiti iz zasjede, no za najčešće sjevernokorejske tenkove ni to nije potrebno.

Kompozitni materijali su korišteni intenzivno radi uštede na masi. Čeoni oklop štiti od pancirne municije 30mm, all around od pancirne 14,5mm te parčadi artiljerijske municije. Tu su i ABH zaštita te automatski protivpožarni sistem.
Glavno naoružanje čini potpuno stabilisani top od 105mm olučene cijevi niskog trzaja. Ispaljuje svu NATO municiju + novu pametnu municiju. Maksimalni domet iznosi 4km. Oružni sistem je kompatibilan sa Falarick kroz cijev topa ispaljivim vođenim projektilom. Maksimalni domet rakete iznosi 5km sa probjnom moći od 550mm iza ERA.

Tenk ima u niši montirani municioni autopunjač. Maksimalna brzina paljbe je 8 granata u minuti, a municija je smještena u niši iza kupole koja je odijeljena od odeljka za posadu.
Top ima elevacija do 42 stepena. Ovo omogućava upotrebu vozila u urbanim i brdsko - planinskim uslovima. Osim toga može se upotrebljavati i kao haubica sa dometom indirektne vatre od 10km.
Od sekundarnog naoružanja tu su spregnuti mitraljez 7,62mm te opciono na krovu kupole stanica daljinskog upravljanja sa PAMom 12,7mm.
Savremeni SUV omogućuje je gađanje danju i noću. Posadu čine komandir, nišandžija i vozač. Vozilo pogoni motor od 750 konja, snažniji od onog na BVP uz hidropneumatsko oslanjanje i moderan hodni dio. Maksimalna brzina na drumu iznodi 70km/h, radijus 450km. Ono što je zanimljivo je da tenk ima i zadržava amfibijska svojstva na punoj borbenoj masi. Za forsiranje vodene prepreke neophodne su male pripreme. Plivajuće jese automatski se aktiviraju prije ulaska u vodu. Na vodi se pogoni gusjenicama (6km/h). Forsira rov od 2,5m. Tenk teži 25 tona i visok je 3 metra.Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 516 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 474 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., AleksandarJ96, Atomski čoban, babaroga, bojank, brufen, Cirkon, Djokkinen, dragoljub11987, gagidjuric, hatman, havoc995, ivan979, JOntra, kovinacc, Marko Marković, Markoni958, ozzy, pein, plavii, RecA, Recce, royst33, Sale.S, sevenino, stemark, Toni, USSVoyager, vathra, vladas87, vlvl, vobo, VP3987, yrraf, YU-UKI, zajcev1