Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

80

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494

^
^
Ovo su MTVR koji su zamijenili kamione od 5 tona iz vijetnamske ere. Vrlo je ekonomična i korisna stvar proizvode komercijalne automobilske industrije prilagoditi okruženju asimetričnog ratovanja - što god to bilo. Od kada se "kamion" pojavio u ratovima, iako kao prevozno - transportno sredstvo, sudbina je htjela da se nađe u epicentru sukoba. Ignorisati taj problem, rešavati ga na zanatskoj osnovi ili nekim novim pratećim oklopnjacima nije bilo dugoročno rešenje. Na industrijskoj bazi projektovani i proizvedeni kitovi daju velike i praktično - ekonomične rezultate.https://amefo.fr/en/company/
Ne znam je li to uvijek bilo tako ali meni se čini da je aktuelna poplava firmi za blindiranje i protivbalističku zaštitu. Ko god da je nekada sasvim civilno zavarivao, spajao, oblikovao kao da je gledao i da se ubaci u ratno oklopljavanje.


Član posade sovjetskog Mi 8 u Kabulu 1981

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5287
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

^
Ma da , bio je projekat ouklopljavanja postojecih kamiona i proizvodnja novih sa predviđenom balistickom zastitom .
Odlucili su se za drugu varijantu.
Sto je opet jeftinija varijanta nego namjenski OT i moze se koristiti i u miru .

Po meni je greska sto se TAM 110 oklopljavao u RIS kao pun oklop. Slicno tom humvee -ju je trbalo. 2.5 tone za sfalt i makadam dobar oklop....

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494

Panhard CRAB


Source https://foxtrotalpha.jalopnik.com/panhards-crab-ma.....1581746120

CRAB teži od 8 do 10 tona sa brzinama do 110 km / h. Vozilo je veoma upravljivo sa upravljajućim prednjim i zadnjim točkovima, malih gabarita sa 4.50m dužine, 2.50m širine i 1,8 metara visine. Očekuje se da ima posadu od 3 borca, s tim da osnovne funkcije vozila pokrivaju dva člana posade. CRAB predstavlja mobilnu, stelt i diskretnu platformu. Zaštita je nivoa STANAG level 3. Planira se opremanje naoružanjem sa raketama, 12.7mm teškim mitraljezima, topovima od 30 i 40mm. Ovim sistemima treba se upravljati daljinski iz kabine vozila, elektronikom obezbijeđenom od kompanije Tales. CRAB ne bi trebao da košta više od million eura po komadu. CRAB je idealan kandidat za lakog izviđača i nameće se kao zamijena za VBL.

CRAB se smatra budućnošću oklopnih izviđačkih automobila. Sama skraćenica glasi Combat Recce Armored Buggy. Koncept cilja na kreiranje vozila koje bi bilo dostupno i osposobljeno da uzme učešće u svim fazama borbene operacije. Vozilo se može koristiti u ofanzivnoj, defanzivnoj i sigurnosnoj ulozi. Kupac za svoje pare dobija borbeno vozilo upotrebljivo u svim ciklusima rata. U osnovi CRAB je izviđačko vozilo projektovano za munjevite – brze napade i održavanje kontakta sa protivnikom, neprimjetno izviđanje bojišta za teže snage i organizaciju jake vatrene podrške sa zadnjeg kraja.

Vozilo se nudi uz pogonske grupe i akumulatorske baterije koji nude visoke performance i neprimjetan pristup kritičnim tačkama bojnog polja. Dodatno, par naprednih solarnih panela montirani su na zadnjoj platformi vozila i omogućuju punjenje akumulatora tokom dnevnih sati omogućavajući napajanje elektronike tokom dugog vremena mirovanja.

Dizajn niskog ležišta osim što nudi dobar klirens uz “izlomljenu” strukturu pomaže smanjenju radarskog potpisa vozila, karakteristika bitna na današnjem bojnom polju.
Zaštita od mina i ukopanih eksplozivnih naprava riješena je na zanimljiv način. Umjesto glomaznog i nepodesnog V oblika trupa koji redukuje klirens ili čini vozilo nenormalno visokim, CRAB je opremljen serijom lažnih podova koji djeluje kao apsorber udara gužvajući se tokom eksplozije. Spoljašnjost trupa je uglovana tako da pomogne direkciju ostatka udarnog talasa napolje i van vozila. Osim toga, sjedišta su dizajnirana za apsorbciju udara poput onih na helikoptereima obezbjeđujući i udobnost u brzoj terenskoj vožnji tokom dužeg perioda.

Osnovna verzija CRABa obezbjeđuje zaštitu od malokalibarske municije 7,62mm i parčadi artiljerijske municije. Maksimalni nivo nudi zaštitu od pancirne municije kalibra 14,5mm. SLAT oklop povećava zaštitu od RBR municije. Vozilo izdržava udara PT mina kapaciteta 6 – 8kg ispod vozila. Tu je i ABH zaštita.
Kada se govori o vatrenoj moći, CRAB nije samo izviđačko vozilo već i transformers. Bagastično vozilo može biti konfigurisano sa različitim naoružanjem i senzorima za razne misije od streljačkog do topovskog naoružanja smještenog u kompaktnu kupolu, te kao platforma za druge oružane sisteme.
Na slikama, CRAB se pojavljuje sa dokazanim M242 brzometnim topom kalibra 25mm koji u zavisnosti od municije može da izbaci iz stroja i tenkove T72 na relevantnim daljinama. BK iznosi 150 granata.
Senzori i KIS na vozilu omogućuju da se sa vozila vrši navođenje artiljerijskih i raketnih sistema udaljenih miljama daleko te integraciju vozila u sistem PVO.
Vozilo je opremljeno battlefield management sistemom, a opciono može biti opremljeno jarbolom sa osmatračkim radarom ili dalekometnim osmatračkim sistemima.
CRAB pogoni Štajerov turbo – dizel motoro od 320Ks. Motor je pozicioniran pozadi i uparen sa automatskom transmisijom. Hidro – pneumatsko oslanjanje sa podešivim klirensom, centralnom regulacijom vazduha u gumama i run – flat gumama obezbjeđuje veliku pokretljivost na teškim terenima. Dva ovakva vozila moguće je transportovati u transporteru C 130J I tri komada u A 400M bez rasklapanja.
Vozilo se osim kao zamijena za VBL nudi i Arapima te Amerikancima kao cjenovno pristupačna, okretna i smrtonosna mašina koju je moguće koristiti od mirnodopskih zadataka poput obezbjeđenja granice do ratnih zadataka poput nasilne penetracije u neprijateljske linije.
Vozilo je modularnog dizajna, veliki broj opcija je u ponudi uz mogućnost širokog integrisanja te opremanja različitim platformama i senzorima. Koncept je osmišljen i da teži atraktivnoj cijeni jer je Panhard svjestan da se vojni budžeti smanjuju kako kod kuće tako i u inostranstvu.

https://www.youtube.com/watch?v=s4LyKkZj_Ro
Christian Mons on Panhard CRAB & SPHINX Eurosatory 2012

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494Lučnik E, raketni kompleks PVO malog dometa na bazi kompleta "Strelec" za LRPS sistem "Igla". Baza kompleta aparature upravljanja i lansirnih modula "Strelec" nameće se kao veoma pogodna za postupak modernizacije širokorasprostranjenih samohodnih raketnih PVO sistema malog dometa "Strela 1" i naročito "Strela 10". Sistemu se u Rusiji predviđa velika eksportna budućnost.
Sistem omogućuje gađanje po savremenim avionima taktičke avijacije, helikopterima, krilatim raketama i bespilotkama.
Namijenjen je za neposrednu zaštitu objekata, jedinica u pokretnom boju, te vojski na maršu od napada savremenih vazduhoplovnih sistema danju i noću u uslovima konstantne upotrebe optičkih i toplotnih smetnji.
Glavna preimućstva se ogledaju u snažnom prikrivanju upotrebom pasivnih sredstava osmatranja i gađanja, mogućnost rada posredstvom spoljnjeg navođenja i autonomno, dnevno - noćni rad, visoka otpornost na ometanje, mogućnost plotunske paljbe, veliki borbeni komplet. visoka automatizacija rada te velika mobilnost uz savladavanje vodnih pregrada.
Sistem može da funkcioniše kao dio PVO jednice (baterije) pod automatskim borbenim upravljanjem sa baterijskih komandnih mjesta poput 9S737MK Ranzhir-MK, PPRU-M1, PU-12 itd. Elektro - optički sistem prati do 4 cilja uz manuelnu/automatsku akviziciju te autonomnu potragu za ciljem skeniranjem određenog sektora odgovornosti. Gađanje se obavlja uz selekciju vatrenog moda zavisno od cilja, situacije u VaPu i proporcijom uništenja. Opciono je moguće izvršiti lansiranje sa ramena od strane dva operatera putem mehanizma sa organske opreme vozila.
Sistem je opremljen i aparaturom dijagnostike ispravnosti komponenti (autonomni + prenosni), prenosni komplet za obuku posade imitacijom borbenih dejstava, makete borbenog kompleta "Igla" za obuku punjenja/pražnjenja.
Broj lansirnih modula sa raketama 4/8, borbeni komplet, 8 na lanserima i ne manje od 8 na čuvanju, način dejstva pojedinačno ili plotunski, čeono i po repu, po daljnosti od 500 - 6000 metara, po visini od 10 do 3,500 metara, vrijeme reakcije od 5 do 11,5 sekundi.
Vizuelna detekcija aviona na 10km, helikoptera 6km, bespilotke 4,5km.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5287
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Zgodna bi bila kombinacija Lucnik e sa BMP -om 2 .....
Eto cisto da opet napisem 😆.
U nasem sirotinskom slucaju , saBOV 3 , 20/3 , t.j. BVP 80 .( 20/1 ) ...
😉

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 64949M337 Sosna R je ruska radarska i laserski vođena supersonična (4 maha) dvostepena raketa. Koristi Sosna R sistem PVO malog dometa dizajniran da zaštiti vojne jedinice od vazdušnih napada u borbenim prilikama uključujući i marš. Radi se o nasljedniku 9K35 Strela 10. Radi se o jeftinijoj alternativi samohodnim raketnim sistemima Tor i Pancir S1.Dizajniran je da radi u pasivnom modu uz pomoć različitih refleksnih sistema (termalna kamera, TV kamera) i laserskog daljinomjera u namjeri pronalaženja i dejstva po cilju. Sosna R je projektovana da efikasno djeluje pod kontrolom različitih starijih, modernih i narednih baterijskih komandnih mjesta preferirajući komandno mjesto Assembley M 1 – 2. Sistem je otporan na ometanje. Lanser sa 12 raketa postavljen je na gusjeničnom vozilu na bazi MT LB. Dvanaest raketa može biti prepunjeno u roku od 12 minuta. Sistem može da gađa u pokretu, zatvoreni opto – elektronski senzori all-weather and day/night prate do 50 ciljeva, a posadu čine vozač i nišandžija.

Sistem je naoružan sa 12 raketa 9M340 zapakovane u transportno – lansirnim kontejnerima u dva bloka od po 6 raketa. Super brza, laserski vođena raketa od 38kg osposobljena je za dejstvo po avionima, helikopterima, krstarećim raketama, avio – bombama, malogabaritnim sredstvima za napad iz vazduha uključujući visoko precizna sredstva te lako – oklopnim vozilima. Projektil može da mijenja putanju tokom leta. Koristi kombinaciju udarno – blizinskog laserskog upaljača. Kapacitet rakete je planiran za dva tipa bojevih glava težine 7kg. Fragmentaciona sa šipkama dizajnirana je za blizinsko aktiviranje dok je pancirno fragmentaciona predviđena za udar. Sistem je veoma otporan na ometanje i osim pasivnog osmatranja može biti opremljen sa dodatnim akvizicijskim malogabaritnim radarskim sistemom.
Raketa ima domet po visini od 5.000 metara, po daljini od 10.000 metara, maksimalni domet 10.000 metara. Za navođenje koriste se kombinovano sistemi radio i laserskog vođenja. Visokomanervabilna raketa može da izdrži silu do 52g i da vrši zahvat vazduhoplovne mete koja leti na visini većoj od dva metra.Sistem se nudi u varijantama Sosna A kao oružni modul za opremanje tenkova i oklopnih borbenih vozila, Sosna RA za tenkove i oklopna vozila, Palash CIWS i Palma CIWS.

https://thaimilitaryandasianregion.blogspot.com/20.....ystem.html
Sosna tracked air defense system

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22969

Kineski FLV-1/FLG-1/FL-2000
The FLV-1 close in lightweight air-defence weapon system is based on the WZ 551 four wheeled armoured vehicle.[13] This vehicle appears to be half way between the United States Army’s AN/TWQ-1 Avenger system which uses the Stinger short range surface-to-air missile on an octuple launcher on a HMMWV chassis, and the Russian 9K31 Strela-1 system (SA-9 ‘Gaskin’) based on the BRDM 4 x 4 chassis.

The FLV-1 uses the rear engine version of the WZ 550 4 x 4 chassis but has only two-wheeled drive. The FLV-1 weighs 8.5 tonnes, is 5.5 metres long and the rest of the chassis is the same as the WZ 550. The engine produces 132kw of power with a maximum road speed of 90 km/hr.

There are six smoke dischargers in two rows of three at the rear of the vehicle. The FLV-1 carries a pintle mounted 7.62 mm machine gun at the front of the vehicle for local defence. The octuple launcher turret houses two quad launchers for the QW-1A lightweight surface-to-air missiles. There is a FLIR, laser rangefinder, and most probably a laser designator, contained in a ball mount between the missiles with a search radar mounted on the top of the system. The search radar appears to be a variant of the NRIET AS-901 series, an L-band MTI with ~20 km range. The FLV-1 can be used for used for independent close in protection of high value assets.offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1678
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Sad je najvaznije od svega gorenavedenog izbrati nesto i uvesti u naoruzanje

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494

Sosna mi se čini nekako najpotentnijim PVO sistemom malog dometa. Ipak se tu radi o posebno razvijenim raketama, a ne pozajmljenim sa LRPS. Ovaj "kinez" FLV-1/FLG-1/FL-2000 makar i sa manjim brojem raketa od Sosne bio bi bombonica.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494

https://naviny.by/article/20181208/1544254406-belo.....-deshevo-i

Muke Bjelorusa po modernizaciji tenkovskog parka - дешево и сердито. Modernizacija je jeftiinija, no takođe košta. Još kad se uzme Lukašenkova izjava "Для нашей Беларуси не танки главное, не самолеты, а специальные войска...". U principu nije Lukašenko protiv tenkova nego bi da obnovi tenkovski park "подешевле". Tu se nameće Uralvagonova modernizacija postojećih tenkova T 72 na nivo B3, provjerena i dokazana u borbenim dejstvima koja uspješno odmjenjuje skupe tenkove poput T 90 i T 80.
I zaista, modernizovani T 72 je znatno jeftiniji od novih T 90 iako je cijena takve modernizacije u visini cifre sa šest nula.

Treba napomenuti i da "budžetska" verzija programa serijske modernizacije tenkova sovjetske proizvodnje T 72B spojena sa kapitalnim remontom oklopne tehnike izvedena je u Rusiji 2010 godine.
Osnovna karakteristika modernizacije jeste u instalaciji novog SUVa koji uključuje višekanalni termalni nišan nišandžije Sosna U. Novi top 2А46М-5 raspolaže poboljšanim stabilizatorom oruđa.
Promjene na automatu punjenja dozvoljavaju upotrebu protivoklopnih podkalibarnih granata "Svinjec 1/2" sa kojima je moguća uništavajuća vatra po poslednjim verzijama tenkova Abrams i Leopard.
Modernizovani tenk dorađen je novim sistemom veze, ABHO, poboljšan je hodni dio. Pri tome, motor je ostao isti kao i na T 72 - V84.

No projekat nije ostao bez kritika. Na dorađenim "Uralvagonovim" tenkovima nema prijemnika globalnog pozicioniranja, nema automatskog praćenja cilja, uz stare meteo senzore, senzore cijevi i druge mehanizme i agregate. Tu je i otkriveni PAM sa manuelnim upravljanjem.
No glavne zamjerke su na zastarelom sistemu dinamičke zaštite Kontakt 5 koji ne spasava od savremenih protivoklopnih sredstava uz brojne nezaštićene balističke prozore.
Ferbruara 2013 moskovska "Izvestija" je izvjestila da je komandovanje Zapadnog vojnog okruga uputilo zahtjev Šojguu i Ministarstvu Odbrane za odustajanjem od kupovine modernizovanih tenkova verzija T 72B3.
Od svih novina u toj verziji, riječi hvale vrijedni su samo bjeloruski nišan Sosna U i digitalni sistem veze.

Druga verzija programa odobrena je 2016 godine sa namjerom da se otklone ovi nedostaci, naročito instalacijom dinamičke zaštite Relikt, te rešetkasti protivkumulativni ekrani. Sistem nije povećao osnovnu zaštitu od protivoklopnih podkalibarnih granata, pa ni od tandemnih bojevih glava sa principom hidro - udara za prevazilaženje dinamičke zaštite bez aktiviranja eksplozivne mase.
Verzija iz 2016 - T 72B3M preobražava rashodovani tenk u sredstvo koje u suštini ispunjava zahtjeve savremenog bojišta.
Po Bjelorusima, program remonta i modernizacije njihovih T 72 u Rusiji je vršen po "unutar - ruskim" cijenama. No i po tim uslovima, program za svaki tenk prevazilazio je cijenu od 2 miliona dolara.
Zbog toga, s obzirom na oskudicu u budžetu odbrane ne predviđa se modernizacija više od dva tuceta tenkova godišnje. I oslanjanje na svoje sile i zavode zahtijeva novac, naročito u svijetlu činjenice da se dobar dio važnih komponenti tenka ne proizvode u Bjelorusiji.


Tenkovski bataljon 120. samostalne gardijske mehanizovane brigade prima na upotrebi 10 tenkova T 72B3 (22.11.2018)
https://www.belnovosti.by/politika/belorusskaya-ar.....kov-t-72b3

https://www.youtube.com/watch?v=lKdBb9XL9mY
Новые танки в белорусской армии

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 549 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 3 sakrivenih i 515 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bojank, celeron, comi_pfc, darkstar101, Dorcolac, GreenMan, ivan979, Libertas, louderick, Marko Lazarevic 2, Mercury, Ognjen D., ognjencakic, pedja63, perica5, Petar J, rovac, sakota79, Sass Drake, shone34, Snorks, Srki94, stegonosa, theNedjeljko, USSVoyager, vathra, voja64, VP6919, zixmix