Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

79

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494


Hongjian
Kineski GL 5 sistem aktivne zaštite tenkova i oklopnih vozila. Sistem sadrži četiri lansera municije, četiri višenamjenska milimetarska radara i kontrolni računar.

https://www.youtube.com/watch?v=Zjp6oEdC3oQ
GL5 active protection system intercepting 120mm rocket | Chinese tank GL5型主动防御系统拦截120mm火箭弹

China North Industries Corporation - Norinco predstavio je flotu oklopnih vozila - tenkova VT 4, lakog tenka VT 5, borbenog vozila VN 12 kao i nekoliko novih sistema. Glavna atrakcija je bio sistem GL 5 za aktivnu zaštitu koji je uništio vođenu protiv - oklopnu raketu lansiranu na tenk tokom bojevog gađanja.
GL 5 čine četiri radara sa fiksnim lanserima projektila prikačenih na kupolu tenka sa zonom pokrivanja od 360 stepeni.
GL 5 namijenjen je samo za izvoz. Smatra se da je verzija namijenjena kineskim vozilima naprednija i u rangu američkog Quick Kill i izraelskih Iron Fist - a i Trophy sistema.

"The radars pick up incoming enemy rockets, missiles, and shells, causing the computer to select a munition and fire it. Each munition is capable of destroying incoming munitions at a range of 33-39 feet. The use of fixed-launcher, radar-guided munitions in an APS mirrors the hard-kill portion of the Afghanit APS on the Russian T-14 Armata tank. "
https://www.popsci.com/china-has-fleet-new-armor-vehicles
For sale: China's lineup of brand new, souped-up tanks
By Jeffrey Lin and P.W. Singer

https://defence-blog.com/army/china-unveils-gl5-ac.....tanks.html
China unveils GL5 active protection system for main battle tanks

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494

VT 5 - novi kineski tenk za izvozVT 5 je izvozna varijanta kineskog lakog tenka ZTQ-105. Masa tenka iznosi od 33 - 36 tona u zavisnosti od paketa zaštite uz širinu od 3,3 metra, dužinu 9,2 metra i visinu 2,5 metra. Glavno oružje tenka je top olučene cijevi kalibra 105mm sa autopunjačem u vidu konvejerske trake smještenim u niši. Posada se sastoji od tri borca, komandira, nišandžije i vozača. Pozicije komandira i nišandžije opremljene su stabilizanim nišanima sa termovizorima. Kod komandira je nišan panoramni.
Tenk pogoni od strane NORINCOa dizajnirani turbo - punjivi motor od 1000 konjskih snaga što tenku težine od 33 tone daje odnos snage prema masi od 30 konja po toni omogućujući mobilnost veću nego kod glavnih borbenih tenkova.
Dizel motor FX0012 najvjerovatnije vodi porijeklo od kamionskih motora konfigurisanih za vojni powerpack i sa variable power output.
Na većim nadmorskim visinama smješa gorivo - vazduh se mijenja preko elektronske kontrole ali motor radi sa redukovanom snagom. Zahvaljujući manjoj masi tenk ima prohodnost na većim nadmorskim visinama gdje bi razređeni vazduh ugušio motore težih tenkova. Ovo omogućuje upotrebu tenka u planinama na velikoj nadmorskoj visini pružajući svojim snagama snažnu vatrenu podršku direktnom paljbom.Za zaštitu od raznih prijetnji, naročito od protivničke pešadije tenk je opremljenim različitim ERA i NERA panelima zavisno od zahtijeva naručioca. Tenk je opremljen i pasivnim sistemom zaštite koji lansira dimnu zavijesu po utvrđivanju laserovanja.
Top se smatra licencno kopiranim britanskim L7 od 105mm sa mogućnošću upotrebe kompletne NATO municije. Osim toga iz topa je moguće lansiranje PORVa. Sekundarno naorušanje uključuje i daljinski upravljivi mitraljez 12,7mm na krovu kupole, a opciono i ABG kalibra 35mm!
Komandir tenka ima svoj panoramski nišan omogućujući hunter - killer karakteristiku za razliku od starijih sovjetskih i kineskih tenkova koji to nemaju.
Kinezi tvrde da je VT 5 najnapredniji laki tenk današnjice. VT 5 je opremljen za djelovanje u network-centric sistemu sa razmjenom informacija sa bojnog polja sa ostatkom divizije. KIS tenka omogućuje posadi znatno veći situational awareness.

Da stvar bude bolja, šasija tenka VT 5 iskorištena je za izradu borbenog vozila pešadije VN 17 težine 30 tona. Kod BVP motor je pomjeren naprijed a vrata za desant su smještena pozadi. Istovetnost dijelova kod VT 5 i VN 17 čini ih atraktivnim za kupovinu u paru. VN 17 koristi isti motor FX0012 kao i VT 5. Upareni, VN 17 i VT 5 mogu biti glavna snaga mehanizovanih bataljona za ofanzivna dejstva u planinskim regionima.


BVP VN 17. Source: Military Today

Smatra se da VT 5 može biti poželjnim za mnoge zemlje Afrike i Azije u kojima su Kinezi i do sada ostvarivali izvozne uspjehe.
VT 5 je veoma upotrebljiv u uskim džungalama, planinskim lancima te mekom tlu. Osim toga tu je i kreditni te politički kapacitet Kine da uspješno plasira svoju robu.
Tenk se nameće i kao pristupačna zamijena za flotu starih sovjetskih tenkova T 54/55 te njihove kineske kopije Tajp 59. VT 5 je po gabaritima veoma sličan T 55, a odlično popunjava trenutnu ulogu tog tenka. Iako u svijetu i dalje postoji na gomile T 55 većina njih je iznošena uz probleme sa obezbjeđenjem rezervnih djelova koje više niko ne proizvodi. Osim toga VT 5 u odnosu na T 55 ima daleko bolje karakteristike svih komponenti.
Osim toga VT 5 plaši i Ruse sa svojim polovnim T 72 i novim T 90 i njegovim varijantama. VT 5 ugrožava i tenkove sa Zapada poput Leoparda ili Abramsa.
Stvar je u tome da ako se određena zemlja u susjedstvu suočava sa tenkovima starijih generacija poput T 54/55, Tajp 59, AMX 30, M60, tenk poput VT 5 se nudi kao razumni i prihvatljivi izbor. Naročito ako se politika bazira na ekonomiji. Savremeni tenkovi veoma su skupi. Tenk sam po sebi ništa ne rešava uz mogućnost da veoma brzo bude uništen. Povećanje cijene smanjuje broj tenkova u jedinicama. VT 5 otvara varijantu većeg broja jeftinijih tenkova. Gubitak jednog, dva ili tri jeftinija tenka nabavljena po cijeni od 2 - 3 miliona dolara nije tako katastrofalno kao gubitak jednog tenka sa cijenom od 10 miliona dolara i vše.

http://www.military-today.com/tanks/vt5.htm
VT 5

http://www.military-today.com/apc/vn17.htm
VN 17

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494

Osnovni tenk VikersaVickers MBT razvijen je kao glavni borbeni tenk od strane britanske kompanije Vikers - Armstrong. Radi se o privatnom projektu pomenute kompanije namijenjenom za izvoz. Projekat tenka obuhvata upotrebu dokazanih komponenti poput topa L7 sa tenka Centurion, multi - gorivog motora Lejland L60 te transmisije i sistema za upravljanje vatrom sa tenka Čiftejn.
Vickers MBT Mk 1 dizajniran je kao jednostavan, low - cost no ipak efikasan tenk. Prvi prototip kompletiran je 1963. Napravljen je varenjem valjanih homogenih oklopnih ploča. Teži 38,6 tona, maksimalne brzine 48km/h (Off road 30 km/h), sa borbenim kompletom od 44 granate za top L7. Čeoni oklop iznosi 80mm, a bočni 40mm. Sekundardno naoružanje čine mitraljez 12,7mm (700 metaka) i dva mitraljeza 7,62mm sa po 1300 metaka od kojih je jedan spregnut sa topom. Radijus 530km. Posada 4 člana. Visina tenka 3,1 metar.
Tenk je doživio određeni izvozni uspjeh. Prodat je Keniji u 76 komada modela Mk3, Nigeriji 136 komada modela Mk3 i Kuvajtu 70 komada modela Mk1 uz prateći broj tenkova za izvlačenje i nosača mosta.

Osim toga licenca za model Mk1 prodata je Indiji gdje je tenk proizvoden u količini od 1600 do 2200 komada.
Vijayanta
http://www.tanks-encyclopedia.com/coldwar/India/Vijayanta.php
Kod Indusa tenk je prošao kroz brojne modifikacije i modernizacije uz upotrebu šasije tenka kao osnove za razna samohodna oruđa.


Vikers Mk2 sa Viker Viđilant raketama od koga se odustalo


Model Mk3 iz 1975 sa istim zahtijevima ali boljim performansama
Poboljšanja u odnosu na model Mk1 obuhvataju bolji oklop, novi dizel motor Detroit Diesel 12V-71T i moderniji markonijev SUV EFCS 600 uz PE Condor commander's day/night sight, NANOQUEST L23 gunner's sight and Simrad LV352 laserski daljinomjer.
Tenk nosi 50 APFSDS, APDS, HEAT, HESH, HE, Smoke and Canister granata. Podvarijanta Mk3 obuhvata novu hodni dio i oslanjanje. Kasnije su dodavane i ERA komponente i prošireni SUV i britanski Condor CV 12 TCE motor.
Mk3 model/šasija poslužio je i za prateća inžinjerijska i pomoćna vozila, za samohodno oruđe sa GBT 155 kupolom i kao samohodni PAA sa marksman kupolom.offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494

http://www.military-today.com/tanks/vickers_mk4.htm

Zanimljiv nastavak projekta glavnih borbenih tenkova Vikers, varijante 4 i 7 iz kasnih sedamdesetih. Tenkovi manjeg cjenovnog ranga ali sa uvođenjem tada novih tehnologija poput Čobam oklopa, aluminijuma na tijelu tenka, britanskih, njemačkih i francuskih topova 120mm, Marconi Centaur digitalnog SUVa i kontrole topa.
No problemi oko nejake aluminijumske šasije te terenske pokretljivosti zaustavii su ovaj projekat.


https://www.youtube.com/watch?v=CRPfM3H_G6g

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1917

Gdje i kojim povodom ih okupise pa slikase? Fale mi samo leo1 i m60 (od zemalja ucesnica) kao i vrancuzi amx30 pa nadalje

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494

Carlo (izveden iz naziva Carl Gustav) je automat sa proizvodnjom u malim radionicama na Zapadnoj Obali (Palestina). Dizajn je inspirisan švedskim automatom Carl Gustav m/45 i njegovom egipatskom Port Said varijantom, no sličnost je često samo slučajna. Sa proizvodnjom na nekoliko lokacija i često od komercijalno dostupnih second hand dijelova od pištolja/automata, specifikacije za ovaj automat nisu jednobrazne.
Tipično, oružje je automatsko, kalibrisano za pištoljsku municiju 9x19mm uz 22 LR, .32 ACP, 9x18mm, i 5.56 x45mm varijante. Oružje je jeftino za proizvodnju no neprecizno, sklono zaglavljivanju i slučajnom opaljenju.


Source Israel Police

Automat je postao simbolom palestinskog terorističkog talasa. Kućne ili zanatske verzije ovog rudimentarnog automatskog oružja postale su glavnim sredstvom za pucačke napade na izraelske snage bezbjednosti i izraelske civile. Automat nije precizan i ima ograničen domet ali je jeftin i više nego dovoljno snažan da uzrokuje smrt. Osim toga, skoro pa je nemoguće spriječiti njegovu proizvodnju.
Karlo je stekao popularnost zbog činjenice koliko malo znanja i mašinerije je potrebno za njegovu izradu.


Oružarska mašinerija zaplijenjena od strane Izraelaca u Nablusu (source Shin Bet)

Stona bušilica, nešto varilačke opreme i nacrti sa interneta su sve što je potrebno za izradu ovog potencijalno devastirajućeg oružja.

"The weapon’s mechanics are relatively simple: When a bullet is fired, the explosion blows back the bolt, which ejects the spent cartridge case and automatically feeds the next round into the chamber.

That process repeats automatically for as long as the shooter holds down the trigger, or until the ammunition runs out."

Oružje koristi glatku cijev koja omogućuje bržu i jeftiniju izradu. Za cijev jednog od automata korištenog prilikom atentata upotrijebljena je komercijalno dostupna cijev za vodu.
Bolje verzije automata Carlo sa ožlijebljenom cijevi koštaju od 2,500 do 3800 dolara sa donjom granicom od 770 dolara za oružje. Na ulici, obračunska vrijednost dva automata jednaka je jednom ukradenom automobilu. Sa druge strane AP M16 košta od 15.000 do 20.000 dolara.
Slava automata Carlo počela je da se širi i širom svijeta, kao jeftinog, dostupnog te lako skrivajućeg oružja kome je teško otkriti izvor proizvodnje.


Author Israel Defense Forces. Source Palestinian Weapons Exposed During Operation Brother’s Keeper

https://www.timesofisrael.com/say-hello-to-carlo-t.....errorists/
Say hello to ‘Carlo,’ the cheap, lethal go-to gun for terrorists

https://www.newsweek.com/homemade-carlo-gun-becomi.....ers-468813
HOMEMADE ‘CARLO’ GUN BECOMING WEAPON OF CHOICE FOR PALESTINIAN ATTACKERS


Carlo i cijev od nargile (CREDIT: ISRAELI DEFENCE FORCES)

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22969

Đoksov post sa teme o minobacačima na lakim vozilima

Citat:Photos of 2B14-1 Podnos 82mm mortars in the back of UAZ pickup trucks as part of Yekaterinburg's Victory Day Parade rehearsals.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494

Samohodno oruđe Samum


Source @Vitalij Kuzmin/RUSSIA BEYOND

Iako je posle okončanja Hladnog rata ostalo na hiljade tenkova, artiljerijskih oruđa, aviona vrijeme je pokazalo da od velikih frontalnih sukoba nema ništa. Razračunavanje je prešlo na polje asimetričnih sukoba bez jasne linije fronta i bez jasnog lica neprijatelja.
Ratovi u Afganistanu, Čečeniji, Somaliji, Angoli, Čadu u skorašnje vrijeme Libiji i Siriji promovisali su hit and run taktiku upotrebom lakih terenskih vozila opremljenih različitim vidovima naoružanja. Rat u Siriji u igru je ubacio i ljudski upravljane auto - bombe.
Za sve ove izazove bilo je potrebno jednako versatilno vozilo sa jednako ubojitim oruđem momentalnog dejstva bez gubljenja vremena u prelasku iz marševskog u borbeni položaj. Na tim postulatima nastalo je vozilo Samum. Za razliku od zanatski osposobljenih i naoružanih Tehnikal vozila sklepanih u raznoraznim radionicama i od strane samoukih znalaca, Samum je nastao projektovanjem i izradom u zavodskim uslovima.
Podoljska elektromehanička fabrika za specijalnu mašinogradnju predstavila je javnosti kamionet Samum. Sredstvo čine oklopni automobil Tigar, 4x4 konfiguracije na čijoj je teretnoj platformi postavljen protivavionski dvocjevni brzometni top Sergej 23mm. Oklopna zaštita se pruža do nivoa pancirne municije 5,56 i 7,62mm te parčadi eksplozivnih sredstava (nivo 3 - 5 po GOST). Duboko modernizovani topovi ZU-23/30M1-4 sa digitalnim SUVom i elektrooptičkom osmatračkom komponentom montirani su na jedinstvenoj platformi sa azimutom od 360 stepeni i elevacijom od -10° do +90°. Topovima upravlja nišandžija, a osim njega u posadi su i vozač te komandir. Oružni sistem se koristi protiv zemaljskih ciljeva na dometima do 2,500 metara i vazdušnih na dometima do 1,500 metara po visini i 2,500 metara po daljini. U ponudi je i varijanta opremljena dvostrukim lanserima Igla LRPS raketa. Borbeni komplet iznosi 1.000 komada municije stokiranih na zadnjem dijelu šasije. Oružni sistem ima nekoliko režima paljbe, automatski, poluautomatski i ručni. Oružnim sistemom moguće je upravljati iz blindirane kabine. Vozilo ima vješanje koje može da se fiksira i da se tako niveliše ljuljanje za vreme paljbe. Osmatrački sistem na vozilu detektuje vazdušne ciljeve na daljinama ne manjim od 8 kilometara.
Vozilo pogoni "jamazovski" dizel motor snage 200Ks koji goni Samuma na brzine do 160km/h na asfaltnoj podlozi. Radijus dejstva pri punim rezervoarima iznosi 1,000km. Vozilo je dugačko 5 metara, a široko i visoko 2,75m. Pod punom opremom teško je 6,5 tona, a uz to može da preveze još pola tone tereta (cirkuliše i cifra od 1,5t).
Jedan od kvaliteta Samuma je njegova niska cijena. Zavodski projektovani sistem nastao je upotrebom širokorasprostranjenih komponenti, od vozila do oružanog sistema. Sama vozilo Tigar, njegov motor smtraju se jednim od jeftinijih dok PAT Sergej od 23mm na ovakvim vozilima doživljava novu mladost i upotrebnu vrijednost. Hidraulični, osmatrački i upravljački sistemi takođe su predupređeni za održavanje niske cijene sistema.
Sam sistem karakteriše visoki cost-effectiveness nivo, a modernizovano oruđe može da dejstvuje po novom spektru meta poput UAVa korištenjem jeftinije municije 23mm.

https://www.armyrecognition.com/january_2019_globa.....hicle.html
PEMZ from Russia first export contract for Samum 23mm anti-aircraft vehicle

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6494T-85 MLRS 122mm

Projekat tajlandskog Vojnotehničkog instituta u vidu samohodnog višecjevnog lansera raketa nastalog spajanjem kineskog oklopnog transportera Type 85 i upotrebom lokalno proizvedenih raketa 122mm.
Modifikovana šasija OT Tajp 85 pod oznakom T 85 nudi niz modifikacija u unutrašnjosti vozila radi integracije nove platforme sa cijevima za lansiranje raketa 122mm.
T 85 opremljen je dvadesetocijevnim elevirajućim lanserom smještenim na zadnjem dijelu krova šasije. Vozilo je opremljeno modernim SUVom koji uključuje navigacioni i sistem pozicioniranja koji omogućuje veliku preciznost. Elevacija lansera iznosi 0 do +35º, azimut po 30 stepeni lijevo i desno. Maksimalni domet iznosi 40km.
Ovaj projekat nudi iskorištavanje velikog broja oklopnih transportera Tajp 85 na službi u Tajlandskoj armiji te specijalizovanih vozila na šasiji ovog tipa, posebno modernizaciju, odnosno prepakivanje samohodnih višecijevnih lansera raketa Tajp 85 sa lansirnim cijevima za rakete kalibra 130mm.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5287
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

https://www.candp.marines.mil/Programs/Focus-Area-.....placement/Marinci naravno , prakticni. Oklopljeni postojeci kamioni ( iz vijetnamske Ere ) , za razna pomocna vozila ili prevoz materijala ali i trupa.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 635 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 4 sakrivenih i 592 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Arhiv, awathorn, comi_pfc, daki1978, darios, DENIRO, djboj, DM1994, Drug pukovnik, dule10savic, ivicasimo, jaeger, kaptain, Koca Popovic, kovinacc, Kruger, Libertas, Lieutenant, LUDI, majorgaspar, mercedesamg, MIg, Milos ZA, miodrag, Nebo_M, nuke92, ognjencakic, panonski mornar, pein, RJ, rodoljub, sakota79, Srki94, stalker, virked, vlvl, voja64, 1107