Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

86

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22988

jedan Aruncător de Grenade Incendiare AGI 3-40 u vojnom muzeju Koblenz

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Projekat lakog tenka ST 2 iz Kine. Radi se o kombinaciji šasije vozila za izvlačenje ZJX 93 (produžena verzija BVP Type 89) i kupole WMA 301 sa toškaškog 8x8 vozila za vatrenu podršku.Klasifikuje se kao gusjenično vozilo za vatrenu podršku ili lovac tenkova no u suštini je to laki tenk. Vozilo je vjerovatno projekat namijenjen izvozu. Radi se o relativno lakom i low – cost rešenju kombinovanja postojećih kupola sa šasijama vozila u cilju dobijanja nečeg novog.

ST 2 je namijenjen izviđanju, vatrenu podršku pešadije, teritorijalnu odbranu te druge namijene. Uspješno se može koristiti u borbi protiv BVP, OT, samohodne artiljerije no nije preporučljivo upotrebljavati ga protiv glavnih borbenih tenkova.

Kupola je tročlana opremljena topom 105mm olučene cijevi i mogućnošću upotrebe sve NATO municije (APFSDS-T, HEAT, HE + bunker bastere). Domet je 3.000 metara, elevacija od – 4,5 do +18 stepeni, a valja napomenuti da je oruđe efikasno u dejstvu na starije, a rasprostranjene tenkove poput T55/62 pogotovo u zonama sa brojnim kineskim klijentima. Oruđe može i da ispaljuje vođenu protivoklopnu raketu GP 2 iz cijevi. Tvrdi se da GP 2 sa svojom HEAT bojevom glavom probija 650mm valjanog homogenog oklopa iz ERA. Maksimalni domet projektila iznosi 5.000 metara. Borbeni komplet topa iznosi 32 granate, a top hrani manuelno punilac.ST 2 je opremljen termalnom kamerom i osposobljen za precizno dejstvo noću i u teškim vremenskim uslovima.
Zbog male mase oklop štiti samo od malokalibarskog oruđa i parčadi artiljerijske municije (vjerovatno 12,7mm spreda i 7,62mm po bokovima). Vozilo je opremljeno ABH zaštitom te protivpožarnim sistemom.
Posadu čine vozač pozicioniran naprijed pored motora te komandir, nišandžija i punilac smješteni u kupoli. ST 2 pogoni dizel motor snage procijenjene na 400 – 500 konja. Vozilo nema amfibijska svojstva Sad.
ST 2 je težak 20 tona, visok 2,8m, sekundarno naoružanje spregnuti mitraljez 7,62 + 12,7mm na kupoli, drumska brzina 70km/h, radijus 500km. Forsira vodenu prepreku od 1,5m i rov od 2 metra.
Source http://www.military-today.com/tanks/st2.htm

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496

Neka cost effective rešenja iz jordanskog King Abdullah II Design and Development Bureau (KADDB)


Nadrgradnja/integracija za mobilnu haubicu M102 105mm na šasiji lakog kamiona Tatra - Al-Wahsh 4x4. Topovski sistem opremljen je elektro - hidrauličnim sistemom za omogućavanje precizne paljbe, pogodan za scoot and shot sa minimalnim naporima za postizanje bojeve gotovosti. Nivo zaštite STANAG 4569 KE L1 uz pouzdani sistem nezavisnog oslanjanja radi omogućavanja stabilnosti prilikom gađanja. Može se koristiti i brzo - pokretnim operacijama, prilikom kratkih okršaja, za dejstvo po fortafikacijama i protivoklopnu borbu. Borbeni komplet 24 granate 105mm.


Al - Wahsh 105mm sa Norinkovom lakom haubicom 105mm (kopija Oto Melare).
Prilagođavanje Lend Kruzera


Licencni RPG 32 na lansirno - nišanskom bloku


Pozicija za Iglu

Source - © Bob Morrison
https://www.joint-forces.com/features/14772-kasotc.....operations
KASOTC 2018 ~ GENDARMERIE SPECIAL OPERATIONS
4x4 Al Jawad Mk IV internal security vehicle - po jednim podacima rađen na šasiji serijskog Forda F 550 po drugim na šasiji Tojote Lend Kruzer. Nivo zaštite CEN B6 standard - malokalibarsko oružje 7,62mm. Posada komandir, vozač + 8 strijelaca. Pogoni ga dizel motor od 300 konja uparen sa šestostepenom automatskom transmisijom. Radijus 650km. Maksimalna brzina 130km. Puna težina 8,5 tona. Vozilo se oprema mitraljezima, uglavnom 7,62mm na krovu uz puškarnice na bočnim stranama vozila. Opciono je moguća instalacija oklopljene kupole. Omogućen je transport jurišnog tima na spoljnjem dijelu vozila.


Portabl GSM, 3G, 4G sistem za ometanje
Cost effective solucija visokih performansi GSM / 3G / 4G ometač za bezbjednosne operacije.
It can generate a band barrage jamming signal to effectively shut down any mobile device within its radiated power zone.
Frequency range 925-965MHz, 1800-1890 MHz and 2100-2185MHz.
Generate barrage jamming signal bandwidth.
Jamming modes include spot, sweep and barrage jamming.
DDS Jamming Signal.
Output Power Monitoring and control.
Built-in spectrum monitoring capabilities.
Equipped with high gain directive and Omni Antennas.
WaveStorm is a cost effective high performance V/UHF smart jammer. Beside its capabilities to search, monitor the spectrum and listen to the intercepted signals, it can generate a spot or band barrage jamming signal to effectively shutdown any communication system within its radiated power zone. Although the conventional communications systems can be knocked down using an interfering signal, the new systems that uses spread spectrum techniques are more immune to these kinds of Jamming. WaveStorm uses a an implementation of digital radio frequency memory (DRFM) technique to defeat these systems.

Frequency range 50MHz to 2850MHz.
Can generate instantaneous spot barrage jamming signal bandwidth
from 10KHz up to 8MHz (optional up to 32MHz).
Jamming modes include spot, sweep and barrage jamming.
DRFM Jamming for complex transmission.
Jamming interfering signal can be selected from digitally generated noise interfering signal, digitally off-line mathematically prepared interfering signal or digitally recorded one.
Capability to select forbidden jamming spectrum regions (friendly frequencies) when using sweep or bands jamming.
Less than 1msec jamming response time from the moment of receiving control command.
Sufficient jammer RF output power enough to drive any external high power RF amplifier.
Built-in spectrum searching and monitoring capabilities.
TCP/IP based application programming Interface.
Easy to use Windows based graphical user interface (GUI).

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496MPT 76 nova automatska puska turskog MKEK. Puška je izradjena u kalibru 7,62x51mm jer je prvenstveno namijenjena opremanju "ljute" pesadije kojoj na brdsko - planinskom prostoru često i gusto pošumljenom neophodan metak velikog dometa i snažne probojnosti. Osim toga borački sastav turske vojske negativno se izrazio u slucaju metka 5.56×45mm NATO koristenog kod razvoja jurisne puske Mehmetcik 1. Puška prevazilazi H&K G3 u pouzdanosti i preciznosti. Puska se isporucuje sa cijevi duzine 406mm, karabinskoj verziji od 305mm te snajperskoj verziji sa cijevi duzinom od 508mm. Rezim vatre je jedinacna i automatska.

Selektor paljbe je iznad obaraca. Puska se hrani iz okvira kapaciteta 20 metaka. Okviri su transparentni i omogucuju vizuelnu kontrolu kolicine municije. Kundak je podesiv po duzini. Puska je opremljena Pikantini stajl sinom u punoj duzini. Tu su i mehanicki nisani.

Opciono su nudi mogucnost ugradnje optike i nocnih nisana. Efikasan domet iznosi 600 metara. Pikantini stajl šina nalazi se i na prednjem donjem dijelu pusku za mogucnost montaža različitog asesoara.
Tu je i mogucnost montaže vertikalnog rukohvata koji se moze koristiti i kao bipod. Rukohvat je standardni dio opreme. Osim toga moguca je i montaža bajonet - noza te potcijevnog bacača M203 40mm.
Dizajn puske je baziran na AR 15 uz gasni klip inspirisan od H&K 417. Puška je teška 4,1kg, duzine 920mm, kadence 700 metaka u minuti. Upotrebljava se u kurdsko - turskom sukobu.

Puška ima visoku otpornost na vremenske nepogode, vreli vazduh, hladnoću, pijesak, kisu, blato. Zivotni vijek cijevi iznosi 12.000 opaljenja.

Puška je u serijskoj proizvodnji i za potrebe oružanih snaga Turske isporucivana je po cijeni od 1200 dolara po komadu sto je cini cjenovno pristupacnom. Ako se proizvod "primi" i serijska proizvodnja pojača vjerovatno će i cijena ići na dolje.


Keskin Nişancı Tüfeği 308

Ingeniozna snajperska puška u kalibru .308 caliber (7.62mm) razvijena od strane turskog Kalekalipa. Efektivan domet iznosi 800 metara. Tvrdi se da je 20% efektnija od pušaka u istom bolt action rangu i 30% lakša - teška je 5,35kg. Reklamira se i kao 30% jeftinija od ostalih (2.000 dolara) no uz snajperski asesoar cijena raste kao 15 - 20.000 dolara. Hrani se iz okvira kapaciteta 5 metaka. Puška je "angažovana" u konfliktu sa Kurdima na jugoistočnim granicama.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496Porodica jurišnih pušaka QBZ 95 u bullpup konfiguraciji. Oružje je kalibrisano za ingenioznu municiju
DBP - 87 5.8x42 kineskog porijekla i proizvodnje. Smatra se da ova unicija uspješno zamijenjuje municiju 7,62x39 te da je superiorna u odnosu na novu sovjetsko/rusku municiju 5,45 te američku/NATO 5,56.
Porodica uključuje jurišnu pušku QBZ 95, QJB 95 odeljensko automatsko oružje, QJY 88 mitraljez te QBU 88 puška povećane preciznosti. Za odeljensko automatsko oružje te pušku povećane preciznosti izrađena je varijanta metka DBP88 sa "teškim zrnom" povećanog dometa i preciznosti. Kinezi nastavljaju sa razvojem ove municije.
Kinezi tvrde da je puška precizna poput M 16A3, a pouzdana poput AK 74. Hrani se iz kutijastog polimerskog okvira kapaciteta 30 metaka. Okviri mogu biti spojeni radi bržeg prepunjavanja. Selektor paljbe nudi pojedinačno, rafalno te rafal od tri metka okidanje uz safe mod.
Na gornjem dijelu nalazi se integralni nosač sa ugrađenom nišanskom bazom na zadnjem dijelu. Nišanski domet iznosi 500 metara, efikasni oko 400 za tačkaste ciljeve, a moguća je laka i brza instalacija optike i noćnih nišana.
Na oružje je moguće postavljanje noža - bajoneta, ispaljivanje tromblona te postavljanje kineskih potcijevnih bacača 35mm. Puška je teška 3,4kg, dugačka 760mm, kadenca 650 metaka u minuti, praktična brzina gađanja 40 - 100 metaka u minuti.
Puška doživljava dalji razvoj uz novije varijante metka sa "teškim zrnom" (DBP 10). Tu su i varijante u kalibru 5,56mm. Puška se izvozi u veći broj država svijeta, a ne - licencirano se proizvodi u Mijanmaru. Sklapa se u Sudanu od isporučenih dijelova.
Po Vikipedijskim informacijama proizvedena je u 3.000.000 primjeraka sa cijenom od oko 550 eura.offline
 • Pridružio: 13 Avg 2011
 • Poruke: 966
 • Gde živiš: Zajecar

Da li postoje neki izveštaji i analize njene upotrebe na terenu?

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12770

kljift ::...
Porodica jurišnih pušaka QBZ 95 u bullpup konfiguraciji...

Dali sa L85 cinjenicu da je jedina bullpup puska u upotrebi koja se nikako ne moze koristiti sa levog ramena.
Celokupan utisak za pusku je "totalno onako". Nije nepouzdana, nije neprecizna ali je... nerafinisana do bola. Plus losa zavrsna obrada. U Kanadi je civilna varijanta popularna jer je najjeftinija dozvoljena nova (ne vojni visak) PA puska i to je to.
"Totalno neimpresivna, niti smrdi niti mirise".

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496Qīngwuqi Bùqiāng-Zìdòng Tajp 03 moderna je jurišna puška kineske proizvodnje. Razvijena je kao jeftina alternativa za QBZ 95 za upotrebu u jedinicama druge linije. Karakteriše je konvencionalan dizajn uz unutrašnji mehanizam koji vuče porijeklo od dokazane Tajp 81 puške (gasni klip kratkog hoda i rotacioni zatvarač).
Puška se hrani iz polimerskih okvira kapaciteta 30 metaka, te doboša kapaciteta 75 metaka. Puška je kalibrisana za kineski 5,8×42 мм metak + 5,56 NATO uz STANAG okvire. Gasni cilindar opremljen je gasnim regulatorom koji dozvoljava upotrebu tromblonskih mina. Selektor vatre omogućava pojedinačno okidanje te neprekidne rafale. Moguća je instalacija bajonet - noža. Sanduk je od presovanog čelika. Skeletonizovani preklapajući polimerski kundak preklapa se na desnu stranu. Nišanska daljnost iznosi 500 metara, a praktični domet iznosi 500 metara za kineski metak (400 metara po nekim podacima) i 300 metara za 5,56 NATO. Kadenca iznosi 650 metaka u minuti.
Masa puške iznosi 3,5 (5,8 мм) 3,8 (5,56 мм)kg, dužina 950/725 (5,8 мм) / 960/710 (5,56 мм)mm, nišan (diopter) i mušica uz mogućnost montaže optičkog nišana.
Puška je robustna i pouzdana uz veći domet od Tajp 81. Konvencionanog je dizajna za vojnički sastav na to naviknut. Prema nekim podacima koriste je policijske službe i graničari ali ne i armija, po drugim podacima koristi je i armija.offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496Norinkova jurišna puška Type CQ ili CQ 5.56 napravljena je isključivo za izvoz. Puška je ostvarila uspjeh na komercijalnom tržištu, Iranci su proizveli ne - licenciranu kopiju, a pojavila se među gerilskim pokretima u Jugoistočnoj Aziji.
Puška nije totalna kopija američke M16, a Kinezi su prilikom proizvodnje koristile i sopstvene metode obrade i livenja kao i sopstvene legure aluminijuma lakše i jeftinije za obradu (doduše slabije i manje otporne na koroziju od onih na američkim M16).
Na pušku je moguće instalirati potcjevne bacače raketa, Norinko kopira i američki M203 i ruski GP 25/30. Puška je teška 2,9kg - prazna, a dugačka 987mm. Kadenca 900 metaka u minuti, domet 460 metara, a hrani se iz okvira od 20 - 30 metaka.
Puška je zanimljiva jer je tokom nastanka original bio prepoznatljiv kao simbol pro - zapadnih snaga. Puška nikada nije uvedena u inventar kineskih oružanih snaga, a opet proizvedena je i pružena je šansa mnogima da se opreme vizuelno i kalibarski zapadnim sredstvom i po "NATO standardima" ali po low cost cjenovniku kod ideološkog i ekonomskog protivnika puškom koja u upotrebi i nije gora od svog uzora.CQ 5.56mm Type A jurišni karabin

Varijanta iz 2006, kopija američkog jurišnog karabina M4A1.
"It features a telescoping stock, a removable carrying handle mounted on a Picatinny rail, and a 368.3mm (14.5 inch) barrel. The CQ Type A carbine variant is claimed to be able to stabilize both M193 "Ball" and SS109/M885 variants of the 5.56mm cartridge, as would be expected from a rifle with a 1:9 barrel rifling twist. It will quickly accept the installation of grenade launchers due to the quick attachment/detachment handguard design and to the step-cut barrel. The CQ 5.56mm Type A assault carbine is the only Type CQ variant known to be in official use with a regular Armed force, having been purchased in significant quantities by the DECEI (Destacamento Conjunto de Empleo Inmediato "Joint Quick Deployment Detachment") of the Paraguayan Army. A semi-automatic version of this carbine is available on the civilian market for sports shooters in Canada, Italy, Ukraine, and South Africa."
source
https://en.wikipedia.org/wiki/Norinco_CQ

"The CQ-A carbine is a copy of the M4 carbine, with a 14.5-inch barrel and collapsible stock. Versions are also available with shorter 10-inch barrels and in the AK-47-compatible 7.62x39 caliber."
source
https://news.yahoo.com/china-cloned-m16-meet-norinco-080000936.html


Iranska S-5.56 Sayyad u specijalnim jedinicama Republikanske garde

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6496


Advanced Precision Kill Weapon System - kit za konverziju nevođene rakete Hidra 70mm u laserski vođeno odnosno precizno vođenu municiju. APKWS iznosi oko trećine cijene i oko trećine težine trenutno laserskog oružja uz četvrtinu vremena potrebnog oružarima za opremanje borbenog kompleta. Raketa je podesna jer nanosi minimum kolateralne štete. Raketa popunjavam rupu između Hidre 70 i AGM 114.
APKWS II koristi Distributed Aperture Semi-Active Laser Seeker (DASALS) tehnologiju.
"This system allows a laser seeker to be located in the leading edge of each of the forward control canards, working in unison as if they were a single seeker. This configuration allows existing warheads from the Hydra 70 system to be used without the need for a laser seeker in the missile nose."

Raketa je duga 1,87m, teška 15kg, dometa 1.100 - 5.000 metara sa helikoptera i 2 - 11km sa aviona. CEP 0,5 metara. Vijena, zavisno od izvora i proizvodnih serija od 18.000 do 30.000 dolara (AGM 114 - 115.000 dolara).

APKWS is a “plug and play,” “point and shoot” weapon, and is fired like the unguided 2.75-inch rocket. The weapon is easily assembled and can be shot with minimal instruction, as if it were an unguided rocket.

Sredstvo se koristi sa gomile platformi, bespilotki, lakih helikoptera, školskih elisnih aviona, mlaznjaka, transportnih aviona.

Source
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Precision_Kill_Weapon_System

https://seawaves.com/2018/05/08/u-s-navy-orders-th.....d-rockets/

https://trendingnewscyberwarfare.blogspot.com/2016.....stems.htmlSredstvo se razvija za upotrebu i u zemaljskoj konfiguraciji


Talesova FZ275 LGR, domet 8km - Saab 2 Système lanceur et roquettes FZ275@ Thales

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 360 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 4 sakrivenih i 339 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., ArmyBoss, cenejac111, CheefCoach, CrazySerb_MLD, dozorni, Duško, elenemste, indja, kasalovic1996, KUZMAR, Marko Marković, Milos ZA, vasa.93, vathra, vlvl