Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

83

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495VBMR Griffon francusko je višenamjensko oklopno vozilo namijenjeno zamijeni oklopnog transportera VAB. Samo vozilo proizvodi konzorcijum francuskih kompanija pri čemu Griffon dijeli 70% komponenti sa izviđačko borbenim vozilom EBRC Jaguar.
Vozilo je bazirano na šasiji terenskog (off road) kamiona 6x6 koncepcije i može da prevozi 8 pešadinaca. Konzorcijum je projektovanje i proizvodnju vozila Griffon i Jaguar predvidio za cijenu ispod 1 miliona eura. Predviđeno je 6 verzija Griffona od čega su 4 u proizvodnji (oklopni transporter, komandni položaj, sanitet i artiljerijski osmatrač). Nudi se i izviđačko vozilo u varijanti 4x4.

Vozilo je dizajnirano da pojednostavi održavanje i logistiku. I Griffon i Jaguar koriste kamionske motore prilagođene za upotrebu različitih tipova goriva. Vozilo je opremljeno ABH zaštitom, a za tropske uslove i klima uređajem.
Vozilo se oprema daljinski upravljanom oružnom stanicom sa mogućnošću ugradnje mitraljeza 7,62mm i 12,7mm te BGA 40mm. Na oružnoj stanici postavljeno je 8 bacača dimnih kutija uz acoustic sniper localisation system. U ponudi su i drugi zaštitni sistemi. Opciono se nudi i instalacija protivoklopnih vođenih raketa MMP.
Maksimalni nivo balističke zaštite je od pancirnih zrna kalibra 14,5mm. U odnosu na VAB vozilo nudi znatno bolju proitvminsku zaštitu i može da izdrži eksploziju 10kg TNT bilo gdje ispod vozila. Paket oklopne zaštite moguće je prilagođavati zahtjevima bojišta. Na vozilu nema puškarnica za desantni korpus zbog ojačavanja balističke zaštite. Desantni korpus opremljen je sa nekoliko osmatračkih sistema.
Vozilo je opremljeno battlefield management system koji omogućuje razmijenu podataka između strijelaca i vozila na bojnom polju.
Vozilo je opremljeno sistemom za centralno regulisanje pritiska u gumama. Za razliku od VABa vozilo nije amfibija.
Vozilo teži 24,5 – 25 tona, dužina 7 metara, visina 3 metra, pogonski blok 400 konja, max. brzina na putu 110km/h, radijus 800km, forsira rov do 0,9m i vodenu prepreku do 1,5m.
Smatra se da Griffon popunjava rupu između oklopnih transportera i MRAP vozila. Bolje je prilagođen nekonvencionalnim sukobima i ratovima niskog inteziteta.
Vozilo je naručeno u velikom broju komada, gotovo 2.200 od strane oružanih snaga Francuske i Belgije gdje će u budućnosti zamijeniti oklopna vozila reda OT VAB, točkaške BVP MOWAG Pirana IIIC, te oklopna vozila motorizovane pešadije Dingo 1/2.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495


Source DefenceVebTV

Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat - EBRC Jaguar

Francusko oklopno izviđačko i borbeno vozilo namijenjeno između ostalog i zamijeni čitavog seta oklopnih vozila od samohodnog lovca tenkova VCAC (VAB opremljen HOT POVR) do izviđačkih i vozila vatrene podrške AMX 10RC i ERC 90 Sagaie.
Za potrebe razvoja i proizvodnje Jaguara formiran je konzorcijum francuskih kompanija - Nexter, Thales, i Renault Trucks Defense. Isti konzorcijum izrađuje i višenamjensko oklopno vozilo VBMR Griffon sa kojim Jaguar dijeli 70% komponenti.
Konzorcijum se obavezao da cijenu vozila drži ispod jednog miliona eura. Zbog toga je vozilo bazirano na komercijalnoj all - terrain kaminskoj šasiji i koristi standardni komercijalni kamionski motor. Motor je adaptiran da koristi širo spektar goriva. Vozilo raspolaže sistemom za konstano držanje nadpritiska u odeljsku za posadu u cilju ABHO zaštite. Za tropske sredine vozilo je opremljeno klima uređajem.
Oklopna zaštita je STANAG 4569 Level 4 i štiti od 14.5×114mm pancirne municije i parčadi 155mm municije te eksplozije mine kalibra 10kg ispod bilo kojeg od točkova.
Talesov paket elektronske zaštite bori se protiv IEDa, upozorava na rakete i uz blokirajući sistem na korvu je postavljen Metravib Pilar V lokator puščane paljbe.
Glavno oružje montirano je u dvočlanoj kupoli, a radi se o CTC 40 topu 40mm + Ammunition Handling System koji ispaljuje "teleskopsku municiju" sa kadencom od 200 granata u minuti i dometom od 1.500 metara. Top ispaljuje APFSDS-T, TP-T, TPRR-T, GPR-PD-T, GPR-AB-T i A3B municiju. Gun Control Equipment stabilizuje kupolu u obije ravni i omogućuje gađanje u pokretu. MMP POVR (Missile Moyenne Portée - Medium Range Missile) sa dvije konstantno spremne rakete postavljen je iza oklopa na boku kupole uz dvije dodatne rakete u kupoli. Radi se o fire-and-forget missile with lock-on before launch and automatic self-guidance sa dometom od 4000 metara.
Na krovu kupole postavljen je daljinski upravljani mitraljez kalibra 7,62mm i osam bacača dimnih kutija. Topom je moguće dejstvovati i po vazdušnim ciljevima sa elevacijom od 45 stepeni.
Vozilo ima masu od 25 tona, tročlanu posadu (nišandžija, vozač, komandir), radijus 800km, brzina 90km/h uz visinu od 2,6 metra, širinu 3 metra i dužinu 7,3m. U opremu spadaju i ballistic correction software, coincidence control of the weapon and programming of the AirBurst rounds (GPR-AB-T and A3B) + new command/control networking system, a central inflation system and run-flat system.

Zanimljivost kod EBRC Jaguara je što su u jednom točkaškom vozilu 6x6 koncepcije ukrštaju zahtijevi koji su do sada zahtijevali više različitih vozila. Vozilo koristi CTC top 40mm sa teleskopskom municijom što je poseban kvalitet i novina uz uvođenje u upotrebu izuzetno potentne PORV MMP. I sve to uz akcenat na prihvatljivu cijenu te unifikaciju sa oklopnim točkaškim vozilom koje treba da prevozi pešadiju.
Jaguar je naručen od strane Francuske i Belgije u priličnim količinama i vjeruje se da će biti akter sukoba sa protivničkim tenkovima, oklopnim vozilima, na zadacima vatrene podrške, te izviđanju. Vozilo se može prilagodti i uslovima urbane sredine.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 6170

Koliko su to jeftina rešenja...

No imaju dobre smernice.

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5288
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Losa mu je elevacija ...
45 stepeni ako sam razumio.
Ipak treba veca elevacija za svestranost vozila ...
Bofors ima od -20 do 80 stepeni .

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495

A.R.Chafee.Jr. ::Koliko su to jeftina rešenja...

No imaju dobre smernice.


Čini mi se da ipak nisu pravili Skadar na Bojani već ipak prihvatljiva rešenja. Ne treba zaboraviti da se radi o Francuskoj i da sebi vjerovatno mogu da dozvole veće rashode ali ipak su se maksimalno potrudili da komercijalna rešenja upakuju u specijalizovana vojna vozila. Pravo je pitanje koliko koštaju komponente komandovanja i komunikacije, protivelektronski i protivminski blok, novi top, MMP, SUV, pa i daljinski upravljani mitralljez. Vjerujem da to vuče cijenu naviše. No opet, plašim se da to i vrijedi toliko jer zaista pruža mnogo.
U Jaguara imaš upakovano borbeno vozilo za gomilu namijena koje zaista može da izvrši kako treba. Čak i taj famozni top od 40mm koga manje više svi obožavamo. A prati ga grenadirski Girfon sa 70% komponenti od Jaguara. To je to.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495

goxin ::Losa mu je elevacija ...
45 stepeni ako sam razumio.
Ipak treba veca elevacija za svestranost vozila ...
Bofors ima od -20 do 80 stepeni .


Nije ti to samohodni PAA, već više sredstvo koje može da gađa i ciljeve u vazduhu, računaj niskoleteće, lebdeće ili u fazi lebdenja i tome slično kao što se često navodi za protivoklopne rakete.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495Petit Véhicule Protégé - lako, lako - oklopljeno vozilo opšte namjene koncepcije 4x4. Namijenjen je uglavnom prevozu ljudstva, "nošenju" oruđa, te izviđačke i komunikacione namijene. Ima ga i u livreji policijskih snaga.
Pri narudžbi od 1073 komada cijena vozila je izašla na 167.000 eura.
PVP je modularne koncepcije uz mogućnost kombinacije sjedišta ili upotrebe vozila kao kamioneta. Oklop je napravljen od čelika i aluminijuma nudeći drugi stepen zaštite za posadu i motor. Pod je zaštićen od dejstva protiv - pešadijskih mina reda DM 31.

Varijante

PVP HD (Heavy Duty) – larger version, based on the same architecture but with level 3 armour. With 5 doors and more cargo area (2T payload, total internal volume of 7.9 m³). Gross vehicle weight is 7.6 tonnes.

PVP XL (Extra Large) – with a total internal volume of 9.4 m³ and a gross vehicle weight of 12 tonnes (max. payload: 3 tonnes). The maximum number of seats is 10. The basic armour of the XL model also offers a level 3 protection.

PVP APC – Based on the French Army's PVP but with a 150mm higher roofline to provide room for 6 troops. Developed in 2010.

Gavial – Unbuilt 5-door version with pneumatic suspension, to be licence-built by Rheinmetall. Offered to the Bundeswehr but they chose the LAPV Enok instead.

Colt – License-built by Ashok Leyland, first revealed in 2012.[3] Variants of the original PVP as the Colt Light Tactical Vehicle, the PVP HD as the Colt Light Armoured Vehicle and the Colt Airmobile.
source https://en.wikipedia.org/wiki/Petit_V%C3%A9hicule_Prot%C3%A9g%C3%A9

Vozilo je mase 4,390kg, visine 2,17m, posada 2 - 4. Oklop 6 - 10mm, motor turbo dizel 160Ks, radijus 800km, brzina 120km/h.
Vozilo pripada novoj generaciji oklopnih vozila. Osim visoke korisne nosivosti, akcenat je dat i na efektivnoj oklopnoj zaštiti te versatilnosti upotrebe vozila. Veliko blindirano staklo omogućava veliku preglednost vozaču i komandiru. Sa strane se nalaze prozorčići sa puškarnicama. Na zadnjem dijelu šasije nalaze se velika vrata takođe sa prozorčićem i puškarnicama. Vozilo raspolaže izvanrednim off-road sposobnostima.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 6170

Citat:Pravo je pitanje koliko koštaju komponente komandovanja i komunikacije, protivelektronski i protivminski blok, novi top, MMP, SUV, pa i daljinski upravljani mitralljez. Vjerujem da to vuče cijenu naviše.

To je ono što kod Jaguara nije jeftino, ta municija za top pogotovu. No francuska vojska uglvnom vozi neku starudiju (40 i vieše godina), pa im je zamena super.

Nije jeftino, ali je dobro rešenje.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495

PUMA M26-15Puma M26-15 4x4 točkaški oklopni transporter V oblika sa akcentom na protivminsku i protiv IED zaštitu. Namijenjen je jedinicama policije, vojske te sigurnosnim kompanija angažovanim naročito na mirovnim misijama. Dizajniran je od strane Južnoafrikanaca, a proizvodi se u JARu i Mozambiku.
Razvijen je kao cost effective srednje zaštićeni MRAP. M26 - 15 je nastavak Pume 4x2 MRAPa uspješno plasiranog u Iraku.
Glavni parametar dizajna bio je u razvoju jeftinijeg i robustnijeg MRAPa bez kompromisa oko sigurnosti i kvaliteta te mogućnošću upotrebe na teškim terenima Afrike. Posadu čine vozač, komandir te osam strijelaca, a kao osnova poslužilo je podvozje indijske Tate 715TC 4x4 čineći vozilo robusnim i lakim za održavanjem sa malim troškovima upotrebe.
Osmatranje iz vozila vrši se preko velikih prozora uz 12 puškarnica + dva krovna kapka i jednim postoljem za mitraljez. Vozilo je u punom borbenom kompletu sa kompletnom posadom teško 8 tona (prazno 6,5 tona), a na putu dostiže brzinu od 80km/h, maksimum 120km/h. Radijus 1000km. Pogoni ga dizel motor od 150 konja.


Images: OTT Technologies

Vozilo se nudi u raznim varijantama, nosača oružja (vozilo vatrene podrške sa minobacačem 60mm + BGA 40mm), trupnog transportera, taktičkog patrolnog vozila, saniteta, teretnog vozila, komandnog vozila, itd. Vozilo je veoma versatilno, jeftino, robustno i veoma pogodno za zamijenu starijih oklopnih točkaša, uključujući Mambi i Kaspir. Osim protivminske zaštite u odnosu na starije tipove oklopnjaka M26 15 je superioran i u balističkoj zaštiti. Veoma je pogodno za vožnju sa velikom preglednošću i voznim karakteristikama.
U Iraku Puma 4x2 MPV dokazala je veliku žilavost u incidentima sa IED municijom. Unutrašnjost vozila se lako rekonfiguriše. Vozilo je u serijskoj proizvodnji, a većem broju afričkih država isporučeno je u preko 200 komada.


Kenijci tokom borbi u Somaliji

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495Haubica Tajp 66 152mm L29. Stalni gost vojnih poligona Kine u situaciji kada njena vojna undustrija izbacuje veliki broj novih rešenja iz domena artiljerijskih oruđa 152/155mm sa kojima ostvaruje i lijep izvozni uspjeh. Haubica je nastala na osnovu sovjetske D 20, a poboljšana je kroz 66 – 1 verziju te 6x6 mobilni top.

Iako vremešna, po ocijeni Kineza 66tica je savršeno adekvatna za današnje stvarne zahtijeve. Eventualna nadogradnja se vidi uglavnom u upotrebi novije, vođene municije odnosno to je najlakši pristup no i tu se vagaju stvarne potrebe. Utvrđeno je da nove ultra – lake haubice imaju tek mali broj prednosti prilikom dejstva običnom municijom dok su novija oruđa 155mm preteška van šasije gusjeničara.
Tu je još i razrada novog SUVa sa digitalizacijom čitavog sistema i instalacijom terminala za nišandžiju gdje se sve radi prema uputsvima. Time su riješeni veliki problemi u organizaciji paljbe uz mali trošak.
Naravno glavna prednost 66tica je u njenoj cijeni, uhodanoj proizvodnji, ekonomičnoj cijevi, jednostavnosti dizajna, lakoći održavanja, velikom iskustvu, izobilju municije i rezervnih dijelova. Pa zašto je ne koristiti?
Ne treba zaboraviti i da je Kina još tokom devedesetih došla do ruske tehnologije proizvodnje laserskih vođenih granata Krasnopolj 152mm dizajniranih za gađanje oklopnih meta na daljinama do 20km.


Regeneracija haubica Tajp 66 postavljanjem na za to prilagođeni kamion sa sposobnostima terenske vožnje. Uz efikasnu kontrolu troškova dobijaju se odlične performanse i na dugi rok rešava problem mobilnosti haubice Tajp 66.
Stalni gost vojnih poligona u Kini 66tica je i dan danas najzastupljenije sredstvo u kineskoj floti vučenih haubica.


Neidentifikovana verzija 66tice sa pomoćnom pogonskom jedinicom. Nije proizvedena u većem broju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 460 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 0 sakrivenih i 449 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Boba09, ekser222, galijot, goxin, Mercury, miodrag, Panonsky, shaja1, Toni, yrraf