Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

77

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495Milkor MGL (Multiple Grenade Launcher) je laki ručni bacač granata 40mm revolverskog tipa kapaciteta 6 granata, razvijen od strane južnoafričke kompanije Milkor LTD. Radi se o ručnom bacaču sa osloncem kundaka na rame, male brzine na ustima cijevi pri ispaljivanju većine poznate muncije 40×46mm iz oprugom vođenog revolverskog burenceta kapaciteta 6 patrona. Oprugom vođeni cilindar rotira se automatski tokom paljbe uz zatezanje posle svakog prepunjvanja. Punjenje se vrši jednom patronom za drugom. Nastao je osamdesetih godina i proizveden je u 50.000 komada, a izrađuje se i u bugarskom Arsenalu, te hrvatskom RH Alanu. Uveden je u upotrebu vojski i policija nekih 50 zemalja. Radi se o jednostavnom, jeftinom, lako rasporedivom višemetnom bacaču granata namijenjenom značajnom uvećanu vatrene moći na nivou malih pešadijskih formacija reda tima, odeljenja. Dizajniran je kao jednostavno, robustno, pouzdano oružje koje koristi dokazani revolverski princip za dostizanje velike kadence precizne paljbe koja može biti brzo zadejstvovana po cilju. Oružje koristi široku lepezu municije – HE, HEAT, anti – riot punjenja, iritanata, pirotehnike koji mogu biti punjeni i ispaljivani brzinom povlačenja obarača. Municioni cilindar može biti punjen ili pražnjen velikom brzinom radi održanja brzine paljbe.
Iako je primarno namijenjeno kao ofanzivno i defanzivno oružje za ispaljivanje visoko – eksplozivne municije sa prigodnom municijom oružje je veoma podesno za policijske zadatke i upotrebu ne – smrtonosne municije.
Oružje je teško samo 5,7 – 6,5kg, dugačko 778mm sa izvučenim kundakom, kadenca 3 patrone u sekundi odnosno 18 – 21 patrona u minuti neprekidne paljbe, efikasan domet 375 metara uz ERLP municiju 800 metara uz kolimatorske i refleksne nišane. Na modelima sa Pikantinijevim šinama moguće je instalirati dodatne nišane i računačko - laserski asesoar za precizno dalekometno gađanje.

http://milkorusa.com/product/m32a1-usmc-40mm-v-02/
Milkor USA sa varijantama M32 MGL/ M32 MSGL, MGL-105, MGL-140 + varijanta M32A1 sa skraćenom (8 inča) cijevi. Skraćena verzija jednake je težine kao i osnovna zbog ojačanja oružja radi ispaljivanja municije većeg pritiska srednje brzine.


Hrvatski RGB 6 na implementaciji "jugoslovenskog scenarija" u Siriji
https://www.aalan.hr/multiple-grenade-launcher-type-rbg-6-cal-40x46mm

sources
http://modernfirearms.net/en/grenade-launchers/sou.....r-mgl-eng/

http://weaponland.ru/load/granatomet_milkor_mgl/71-1-0-314

https://en.wikipedia.org/wiki/Milkor_MGL

https://rogueadventurer.com/2013/12/18/milkor-mgl-.....-republic/

http://www.defensereview.com/new-milkor-mgl-140mei.....-infantry/

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495LOCATS (Low Cost Aerial Target Systems) – jeftini, robustni i izdržljivi dron namijenjen za višekratne letne misije u vidu mamca za obuku protivavionske artiljerije sa minimumom oštećena tokom procesa ponovnog korištenja. Uveden je u upotrebu od 1991 godine. Od tada je urađen niz poboljšana obezbjeđujući mobilnost, modularnost te mogućnosti brzog sklapanja. Kao leteći mamac uspješno je korišten za široku lepezu obuke cijevne PAA, prilikom razvoja i testiranja raketa, te tokom bojevih gađanja raketaša.
Dron se može koristiti kao vazduhoplovni mamac visokih performansi obezbjeđujući efikasnu obuku PAA i PAR simulirajući brzinu i karakteristike modernih borbenih aviona i drugih letjelica.
Pogon čini dvo –taktni motor snage 38kW, raspon krila 3,2m, težina MTOW 70kg, maksimalni korisni teret 18kg.
Performanse: pogonski resurs do 1 sata, domet 120 – 300km, max. korisni teret IC i/ili dimni mamci, radarski ili akustični mjerni sistemi, laserska refleksna traka, dimni trag.
Lansiranje – pneumatsko. Završetak misije – padobranom. Sredstvo je u proizvodnji.

source
http://www.denelvehiclesystems.co.za/album/Denel-Mechatronics/67

http://www.defenceweb.co.za/index.php?option=com_c.....Itemid=105

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495RN 50 - teška snajperska puška kalibra 12,7mm za municiju .50 BMG ili .50 DTC (upotreba druge municije je moguća uz zamijenu cijevi). Radi se o za ovaj kalibar i ove namijene neobično dizajniranoj modifikovanoj break - action pušci. Puška je izrađena od kvalitetnih materijala i kvalitetnom obradom, velike je preciznosti, a ubjedljivo niske cijene. Nudi se uglavnom na američkom komercijalnom tržištu ali je sasvim moguće koristiti i u vojnim namijenama.

Puška je dužine 1295mm, težine 7,71kg bez optike i metka, no puška se nudi u varijantama sa kratkom, karabinskom, standardnom i teškom cijevi koje i određuju težinu i dužinu. Puška je jednometna modifikovana položara. Cijev puške izrađena je od legiranog čelika, a gasne kočnica na ustima cijevi sa 4 cilindra Shark Brake uz odvođenje barutnih gasova nazad.
Cijev je utvrđena u oblogu kružnog oblika sa ventilacionim otvorima. Na vrhu obložene cijevi postavljena je baza za Pikantini šinu za optičke ili druge nišane, a na donjem prednjem dijelu moguće je postaviti bipod.

http://zonwar.ru/vintovki/Serbu_RN-50.html
Крупнокалиберная снайперская винтовка Serbu RN-50

https://serbu.com/products/rn-50
Serbu firearms.inc

https://www.thefirearmblog.com/blog/2016/11/25/bmg-masses-serbu-rn-50/
A BMG For The Masses: The Serbu RN-50

offline
 • Pridružio: 13 Avg 2011
 • Poruke: 961
 • Gde živiš: Zajecar

Ne znam koliko je pogodna za vojnu/policijsku upotrebu, ali je sistem najjednostavniji mogući. A ni cena baš nije mala. O tehnološkom benefitu da i ne govorimo Laughing
P.S. Puška na drugoj slici nije RN-50 nego BFG-50 sa bolt action sistemom, koji bi više odgovarao za službenu upotrebu. Ali je i cena duplo veća.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495

^
^
Jedan nekadašnji, a uvaženi član foruma, u poslu sa snajperima, bio je veliki protivnik snajperki/anti - matrijalnih pušaka velikog/12,7mm kalibra. Teške za nošenje i manipulaciju, zvučni i vuzuelni odraz, sumnja u preciznost na velikim daljinama, mogućnost upotrebe praktičnijih, raširenijih i versatilnijih sredstava od teških snajperki za ciljeve pogodne za teške snajperke.
RN 50 vjerovatno ima svoju ne malu cijenu na komercijalnom tržištu i kod komercijalnog američkog proizvođača, no kad bi se ubacila u neki Arsenal, Crvenu zastavu ili Norinco uz jednostavnost proizvodnje, veliku seriju i naručioca oslobođenog akciza i poreza vjerovatno bi i cijena otišla žestoko nadolje.
Što se tiče RN 50 položare, rekao bih da je jedan hitac plafon kod upotrebe takvih pušaka koliki god da je okvir i kakav god da je mehanizam. Dobro odabrano zrno, dobro plasiran hitac i magla. Još RN 50 uštedi na težini. Ko što kaže reklama.

A evo i BFG 50. " Low overhead, and a design that's optimized for manufacturability as well as performance and quality."
source
https://serbu.com/products/bfg-51

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495


source http://www.reutechradar.com/news-events/latest-news/108-put-spider-to-the-test

RSR 940 Spider, prikriveni osmatrački radar za nadzor vazdušnog prostora i mora, instaliran u Sajmonstaunu (Južna Afrika) prolazi kroz proces evaluacije. Dizajniran za mirovne misije na afričkom kontinetu, namijenjen je za raspoređivanje u priobalju u cilju zaštite od asimetričnih prijetnji što je određeno kao prioritet.

"The Spider is capable to detect and track much smaller sea and air targets than current coastal and air surveillance radars in its class. The system is a fully coherent, low cost, light-weight, LPI frequency modulated continuous wave radar. Low transmitted power levels make it ideal for covert operations. The system is not easily detected by the conventional ESM systems.
The Spider RSR 940 can be transported on a 1 ton pickup truck; with the antenna stowed away to fit in the vehicle envelope. Various system configurations are available. These range from a highly mobile (1 ton truck) setup to permanent installations (RSR 970). The semi-permanent version is container based and can be supplied with mast heights of 5 to 15m above ground level."
http://www.reutechradar.com/news-events/latest-news/108-put-spider-to-the-test


https://www.defence-industries.com/products/reutec.....940-spider

RSR 900 StealthRadT - jedan iz familije low - cost, lakih, Low Probability of Intercept (LPI) Frequency Modulated Continuous Wave (FMCW) radara.
Član StealthRadT porodice može biti korišten u različitim ulogama, uz obezbjeđenje široke lepeze karakteristika koje mogu biti skrojene po specifičnim zahtijevima naručioca.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495


source © 2012 Kelvin Hughes

BOXER - familija lakih koherentnih zemaljskih osmatračkih radarskih sistema britanskog Kelvin Hughes Surveillance Ldt. primarni je senzor za detekciju prijetnji nad zemljom. Dizajniran je za ispunjavanje specifičnih zahtijeva odbrambenih, paravojnih i sigurnosnih službi.
BOXER SharpEye™ X-Band osmatrčki radari su low cost, low power consumption, laki/portabilni, ultra pouzdani, superiorni u performansama i lako integrišući sa elektro - optičkim sistemima.
Frekvencija 9.0 … 9.5 GHz, vrhunac snage 50 W, dometi 3, 6, 12, 24, 48 km, rotacija antena 3 s.


source https://www.slideshare.net/prashantgupta132/study-of-radar

http://www.radartutorial.eu/19.kartei/05.perimeter/karte003.en.html
BOXER ground surveillance radar

Publisher: Christian Wolff
Text is available under the GNU Free Documentation License, and the
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license, additional terms may apply

Barry Wade, managing director Kelvin Hughes Surveillance Systems, said:
"We are setting new benchmarks in situational intelligence whilst meeting an industry desire for high performance, cost effective surveillance solutions."
https://www.kelvinhughes.com/news/97-kelvin-hughes.....ming-radar

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495


http://www.defenceweb.co.za/index.php?option=com_c.....Itemid=105

Razvoj automatskog bacača granata 20mm u režiji južnoafričke Denel Pretoria Metal Pressings (PMP) i inženjera Tonija N.
Bacač ima nešto jači trzaj od mitraljeza 7,62mm, no manji od mitraljeza 12,7mm. Osim kao pešadijsko oružje zbog male težine od samo 13kg, kompaktnih dimenzija i značajne vatrene moći sredstvo je pogodno za postavljanje na kupole, kupolice, helikoptere, avione, vozila i slične platforme.
Osim izuzetno dobro tehnički osmišljene koncepcije, glavni atribut oružja je velika vatrena moć u malom pakovanju, tri Inkunzi granate raspolažu volumenom kao i jedna granata 40mm.
Oružje ima veliku preciznost, veću od bacača 40mm, te veći domet od oružja 40mm. Efikasni domet Inkunzi bacača iznosi za manje ciljeve 400 metara, za veće 600 - 1000 metara, a za zaprečnu vatru 1500 metara. Maksimalni domet 3.000 metara.
Po inženjeru Neophytou jedno zrno 20x42mm ekvivalentno je dejstvu 30 metaka 5,56mm. Sredstvo je ocijenjeno kao kapacitet od 20mm po cijeni mitraljeza.
Sredstvo i projektil 20x42mm poslužili su za izradu nekoliko drugih pješadiskih oružja, lakog ručnog bacača te antimaterijalne puške. Navodi se da su južnoafrički proizvodi unikatne konstrukcije koji po težini i jednostavnosti nemaju ravnoga u svijetu sa efektom "gejm čejndžera" na bojnom polju.

http://weaponews.com/weapons/1097-20-mm-automatic-gun-inkunzi-strike.html
20-mm automatic gun iNkunzi Strike

http://www.army-guide.com/eng/product5643.html
INKUNZI STRIKE

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15534
 • Gde živiš: Lublana

^ Nešto slično.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6495Neopup PAW-20 (Personal Assault Weapon, 20 mm) južnoafrički je poluautomatski bacač granata kalibra 20mm x 42mm point-detonating rounds razvijenih od strane PMP Denel.
Oružje je portabilno, ručno, težine 5,9kg, dužine 845mm. Radi na principu pozajmice barutnih gasova i rotacionog zatvarača. Hrani se iz odvojivog rotacionog magazina kapaciteta 6 granata sa efikasnim dometom od 300 - 400 metara pa i 600 metara za tačkaste ciljeve, 800 metara za zaprečnu paljbu i 1.000 metara za pokrivanje prostora. Koristi se uglavnom u protiv - pešadijskoj ulozi protiv grupisane pešadije na otvorenom ili iza lakog zaklona nudeći očiglednu taktičku prednost korisniku za ulogu Infantry Fire Support Weapon.
Bacač je uporediv sa znatno skuplim i komplikovanjim američko - njemačkim projektom XM25 CDTE. Granata 20x42 mm specifično je razvijena za ovaj bacač smanjujući ukupnu težinu i veličinu oružja omogućujući veći kapacitet municije u okviru. U ponudi je široka lepeza municije - PRAC/PRACT T, HEI, HEI T, SAPHEI, SAPHEI T, APC. Brzina na ustima cijevi iznosi 310 m/s, uz znatno položeniju trajektoriju u odnosu na uobičajenu municiju 40mm. U ponudi je i municija smanjena letalnosti.
Smtra se i da je municija 20x42mm jeftinija od municije 40mm, sam bacač PAW 20 u svojoj konstrukciji nema elektronike i kvarljivih komponenti i daleko je lakši i kompaktniji od sličnih rešenja 35/40mm.http://www.sadefensejournal.com/wp/?p=406
THE NEOPUP 20×42 P.A.W.

https://www.youtube.com/watch?v=eu87AxzBf3Y
NEOPUP PAW20

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 482 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 476 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Konda, miodrag2, shaja1, srecko81, vlvl