Osvajanje svemira

211

Osvajanje svemira

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 9826
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ја сам давно читао да је цена негде око 13-15 милиона по седишту за руске космонауте...то је било пре пар година....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22136

Neko je ovo kandar video i tumačio..
https://en.topwar.ru/171732-crew-dragon-doletel-do-mks-pyhtja-i-fyrkaja.htmloffline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3777

Još nismo došli do spuštanja , a nisu ni oni Mr. Green , volio bih znati sa kojom masom misle iči dolje, iz toga bi se puno saznalo .

Rusi traže da ameri počiste svo smeče iza sebe i da na orbiti ne ostaje ništa , jer svo to smeče ostaje kružiti na putanji ISS a, postupno se udaljava za kilometar dva , ali se opet vrača i ukršta sa putanjom ISS a i može izazvati oštečenje ili je totalno onesposobiti.

Zadnjih godina su Sojuzi svo smeče trpali u prostor orbitalnog modula , njega bi povlaćili sa orbite i odbacili da izgori , a kapsua se vračala u Kazahstan .

Po ovoj shemi spuštanja idu na sporu i jeftinu varijantu , s time da sa sobom potegnu i servisni modul pun smeča koji bi onda izgorio u atmosferi.


Rusi to zovu troimpulsna varijanta povratka sa orbite , gdi se u točkama 02 i 03 vrši korekcija putanje i usporavanje .

Kosmonaut Feoktistov je radio kao inženjer na razvoju Sojuza , kasnije je postao sveučilišni profesor, napisao je i neku knjižicu , nije baš nešto , ali za prvu ruku može poslužiti za razumjevanje događaja.Dao je faze sletanja Sojuza , a budući Dracon vuče porjeklo od Zarje to se može primjeniti ista shema brzina i visina , naime za razliku od Apola Oriona i SCT a Dracon ima ruski štih , ruski aerodinamički oblik.

Znači u prethodnom periodu padajući poput meteora sa 200 km visine i brzine od 7800m/s Sojuz dolazi u točku 1. na visini od 10km i ima brzinu od 200 m/s tu počinje procedura otvaranja padobrana .

Prvo se otvaraju dva mala padobrana za stabilizaciju i smrivanje kapsule u točki 3 koji su jedan iza drugog , onaj gornji je malo veći i ako je brzina ulaska u atmosferu prevelika puca saja i ostaje samo manji padobran . Time su silu kočenja smanjili i samim tim smanjili decelaraciju koju trpe kosmonauti.

Na visini od 9500 m ( točka 4 ) se otvara padobran veličine 14 m2, i to ne ide naglo več se nejgova kupola puni 4 sekunde i tako postepeno skida brzinu na 90m/s.

Zatim se na visini od 6000m ( točka 5) otvara glavni padobran površine 1000m2 njegova se kupola puni sa zadrškom od 4 sekunde , tako da usporava kapsulu na 35 m/s , da bi se nakon potpunog punjenja kalote brzina smanjila na 13-17 m/s, nakon toga u točki 7 se prespoje sajle i Sojuz visi na dvije sajle okomito na zemlju, da bi u gušćim slojevima atmosfere brzina padanja bila konstantna i iznosi 6-7 m/s

u točki 8 se na o,7 m od tla pale retro rakete koje stvaraju zračni jastuk ispod broda i on meko aterira, sa brzinom manjom od 1 m/s
http://12apr.su/books/item/f00/s00/z0000023/st058.shtml

offline
 • Pridružio: 04 Jan 2020
 • Poruke: 25

Isti raketni buster Falcon 9 rakete lansiran je i prizemljen 5-ti put. Lansirana je nova serija od 60 satelita Starlink. Do sada ih je 480. Očekuje se da će još ove godine mreža biti dostupna za kupce iz Severne Amerike.
twitter.com/thesheetztweetz/status/1268357678318968834

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1670

Jedna zanimljivost vezana za Falcon9: nemaju sve rakete noge za slijetanje, već se iste demontiranju i montiraju na sljedeću raketu prije starta. To ne znači da spaceX ima samo jedan set, iako točan broj koliko ih imaju nisam našao javno.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3777

Kad bi znali koliko je težak Drakon dok visi na padobranima , mogli bi vidjeti kako bi to bilo sa jahanjem na vatrenom mlazu , ispada da bi on trebao odbaciti 500 kila tetraoksida i hidrazina iz tankova ako se spušta padobranima ???

Ja baratam sa podatkom od 4800 kg , ali mi je taj podatak nepotvrđen i tanak

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 526

Možda bi ovo moglo biti od pomoći:
Citat:Propulsion SystemThe Dragonpropulsion system assembly consists of both a reaction control system (RCS) and an integrated launchabort system (LAS).There are 18Draco RCS engines and 8 SuperDraco LAS engines (two in each for the four modules) on the Dragon-1.There are 16Draco RCS engines and 8 SuperDraco LAS engines (two in each of the four modules)on Dragon-2. The propulsion system includes four self-contained modules (quads) with independent sets of propellant tanks for system redundancy. The propulsion system uses nitrogen tetroxide (NTO) and monomethylhydrazine (MMH) propellant combination because of its hypergolic ignition and long term in-orbit storage benefits. The Dragon-2 could contain up to 4,885 poundsof propellant which includes 3,004 poundsofNTO and 1,881 poundsofMMH.1The pressurization subsystem, which uses gaseous helium, is separated between the oxidizer andfuel to prevent propellant migration reactions.The Dragon propellant storage is designed to retain residual propellant preventing release into seawater upon splashdown.
i odmah zatim:Citat:
Up to six Dragonlanding operationsin the Gulf of Mexicowould be conducted annually under a reentry license. All Dragon spacecraftwould contain multiple types of cargo, including NASA science experiments and NASA hardware. Dragon would typically weigh between 19,840 and 33,070 poundsbased on the mission specific profile. Dragon-2would also have the capability of returning astronauts to Earth. The weight differential between a cargo and crew mission would be negligible.


https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_.....anding.pdf

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3777

svaka ti dala .. samo je tu hrpa starih podataka , to je stanje iz 2018 godine , a njima je grunuo tetraoksifd 2019 i razorio kapsulu , a nakon toga je NASA tražila spuštanje sa padobranom , a ne jahanje na vatrenom repu.

Ovih dana je u nekoliko navrata spominjana cifra od 12050 kg kao maksimalni teret kojeg Falkon može izbaciti na orbitu , sklon sam mišljenju da se tu radi o orbiti ISS a. Vidjeli smo da se prvi stupanj spustio na splav , znači to je bio let sa maksimalnim utroškom goriva u prvom stupnju i jedino je mogao produžiti po balističkoj putanji na otvoreni atlantik i tamo malo zakočiti sa motorima i aterirati na splav. Drugi stupanj nije ušao u orbitu več je po balističkoj putanji bučnuo u more. Nisam iskopao podatak gdi su padale krhotine , ali su morale padati negdje iza Indije , a prije Amerike.

Tih 12050 KG što ulazi u orbitu se dijeli na Dragona i servisni modul, reversno mogu skontati koliko je bilo potrebno goriva u Dragonu da se to sve digne na ISS , sav koristan teret ostaje na ISS u a otpad i servisni modul Dracon svojim motorima povlači sa orbite , pretpostavimo da usporava opet tih 12050 kilograma , i da to odbacuje da izgori u atmosferi.

Od hrpe podataka zapeo mi je tekst da je Dragon 2018 godine bio težak 16976 funti odnosno 7716 kg, ako od toga odbijemo 2220 kg goriva ispada da je prazan težak 5496 kg , što je malo više od mojih 4800 kg.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 526

To je bilo prvo na šta sam naleteo, nemam sad baš mnogo vremena za pretraživanje. Sad
Evo svežije, iz februara ove godine, ali to još nisam pregledao:
https://www.faa.gov/space/environmental/nepa_docs/.....EA_508.pdf

ima svašta na FAA sajtu:
https://www.faa.gov/search/?omni=MainSearch&q=dragon

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3777

Napisano: 07 Jun 2020 18:34

u novoj varijanti je 2568 kg goriva , znači da je prazan 5148 kg, mogli bi nešto početi sa time.

Dopuna: 08 Jun 2020 6:01

Dok nađemo nešto za što se možemo sigurno uhvatiti pogledajmo što kaže jedna gruba analiza , napravljena na bazi nebeske mehanike i zakona Ciolkovskog.

Rekoh ranije da Dragon na orbitu ISS a dolazi jednom sporom i jeftinom putanjom , to se vidi prije svega u potrebi da se čeka nekoliko dana dok se poklope putanja ISS sa Floridom , zatim se vrše tri korekcije putanje na pozicijama Perigeje i Apogeja i na kraju postupno približavanje ,prikazano na onom simulatoru.

Po svemu sudeči drugi stupanj Falkona dovodi u podorbitalnu putanju masu od 13100 kg , nazovimo to trečim stupnjem rakete , drugi se obrušava natrag na zemlju i pri tome izgori.

Nakon tri impulsa u apogejima i perigejima za što im treba nekoliko krugova oko zemlje i potrošenih cca 1050 kilograma goriva, brzina se poveča za 180 m / s i Dragon se spaja sa ISS , pri tome je ukupna masa trečeg stupnja spojenog sa ISS 12050 kg. Ima tu svega od posade , goriva hrane , vode , kisika itd. Donekle je jasno kako se te sve zalihe mogu prebaciti iz hermetiziranog dijela u ISS , nije jasno da li se gorivo i voda prebacuju u tankovima ili pretakanjem , pogotovo nije jasno kako se oprema iz nehermetiziranog dijela trečeg stupnja prebacuje na ISS i obratno.

Na kraju misije treči stupanj je napunjen sa opremom koja se vrača na zemlju u hermetiziranom dijelu Dragona a smeče koje se povlaći sa orbite se nalazi u nehermetiziranom dijelu trečeg stupnja, u analizi sam uzeo da se radi o istoj masi koja je dovežena na ISS , 12050 kg. . Manevar povratka sa orbite ide opet u tri impulsa u perigejima i apogejima i s tim da se nakon drugog impulsa usmjerava treći stupanj u balističku putanju ka zemlji i odbacuje da izgori , a Dragon nakon još jednog impulsa prelazi u putanju spuštanja , pri tome se potroši još 965 kg goriva .

U trenutku odvajanja od ostatka skalamerije Dragon je težek cca 5200 kg i u sebi ima još preostalih 400 kg goriva za jahanje na vatrenom mlazu , koje mu NASA nije dozvolila , kad bi to gorivo potrošio ili odbacio onda bi na zemlji bio težak cca 4784 kg, što se slaže sa podacima ranije skinutim sa neta.

Vodile su se rasprave oko toga .... u slučaju da se padobrani zapetljaju da li bi računalo dozvolilo da posada pogine, ili bi mimo odluke, i cerifikata, NASA e , računalo upalilo motore i potrošilo tih 400 Kg goriva i meko spustilo Dragona na površinu mora, ili kopna.

https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=47570.240

Analiza pokazuje da bi se Dragon težak 5,2 tone mogao usporiti i meko spustiti paljenjem motora Super Draco na visini od 800 m , ako bi radila samo 4 motora sa snagom od 78 posto, zaustavljanje do brzine nula bi trajalo 8-10 sekundi , a onda bi bilo još goriva za lebdenje od par sekundi i traženje parkinga.

Pretpostavljam da su motori tako organizirani , u dvije nezavisne grupe po 4 motora , i da je jedna grupa motora rezervna , odnosno da se u slučaju spašavanja posade kod aborta pale obje grupe motora.


ovdje između ovih rešetkastih nosača motora vidim dva mjesta za dvije boce , odnosno 8 boca sa gorivom po opsegu .

tu se dade naslutiti položaj boca


boce su od inoxa , a unutar boca su mjehovi od neke gume otporne na dušični tetraoksid


Tlak od nekih 80 bara se stvara putem helija koji dolazi iz karbonske boce . Helij potiskuje komponete direktno preko tih gumenih membrana i regulacijskih ventila u komore Super Draco motora.

Nije da mi se to sve sviđa , i kao dokazani protivnik Muscca i njegovog životnog djela pokušavam nači opravdanje i dobre strane navedenih rješenja , ali ih uz najbolju volju ne vidim.

https://www.natural-sciences.ru/ru/article/view?id=27268

da još dodam da tražimo prostor za 4 kugle promjera oko 0,8 m za tetraoksid i 4 nešto manje za NDMH , to bi nekako ušlo u ovaj prostor označen crvenim krugom

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 525 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 5 sakrivenih i 496 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, banebeograd, darkangel, Dimitrise93, Dorcolac, Drug pukovnik, eaglemechanick, goxin, HDMI, indja, lacko, lazaritos, Markoni29, mean_machine, Mercury, moldway, pein, powSrb, prekodrinski, Rote Baron, vathra, vespa nikola, VJ, vladetije