Osvajanje svemira

222

Osvajanje svemira

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1767

@raketaš: ja podržavam 3d print samo u proizvodnji na zemlji (Marsu). Tu on ima smisla i svoje mjesto. Što se infrastrukture na Marsu tiče (WC etc pp): to se može poslati u naprijed Cargo letovima. Bar za neki početni stadij i ograničeni broj kolonista. Prvi marsovci će sletjeti na Mars sa svojim međuplanetarnim brodom (zvezdoleti nisu baš jer ne lete između dva ili više zvjezdanih sustava). Bar ako je u režiji SpaceXa. Ako odlikaši prije nešto pošalju moglo bi to izgledati drugačije.

"Magični" odnos 2:1. To je bio i prirodni raspored priraštaja prije prevelikog izlijevanja estrogena u vode, ponajprije jezera. Valda viša sila (Bog, priroda...) zna šta radiRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3897

Možemo li razgovarati samo o prvom letu sa povratkom 2033-35 godine , bez tih budalaština o kolonistima i Muskovim fantazijama .

Pogledajmo što čovječanstvo ima danas od pogona i tehnologija i što se u ovom području "revolucionarno" događalo zadnjih 50 godina, i koje su mogučnosti za razvoj u narednih 15 godina.

Događalo se ništa.. rusi lete sa RD 107 RD 108 ameri lete sa nešto novijim RD 170 , a Musc se ni sa Raptorom ni Merlinom nije mako od tih starih kanti iz sovetskog doba .

U rezervoarima i strukturi se nešto malo napredovalo uvođenjem litijevih legura , ali i to je ostavština iz sovjetskog perioda , pa više ima karbonskih struktura na onoj kanti Proton nego na bilo kojoj američkoj raketi , čak i ovim Muscovim Zenitima.

Pogon sa tetraoksidom je stara stvar iz doba Hitlerovih vodopada , a još je gore sa pogonom turbina na vodikov peroksid.

U području servosustava stvar se nije makla od uvođenja elektromotornih pogona za kupolu na Leopardu 1.

Navigacija nije makla od vremena Mulerovih integratora za Aplolo program

Balistika i proračun putanja se nije mako od vremena uvođenja šest stupnjeva slobode prije 50 godina.

Imamo napredak u mobitelima, što je nebitno za ovu temu , osim nešto malo koristi od litijevih baterija, ali to je sve klimavo jer za misiju od 1000 dana treba neka nuklearka.

U tom se području nešto događalo od prve sovjetske Romaške malog izotopskog izvora energije na putanji u svemiru , prije više od 70 godina , do ovih Putinovih nuklearnih energetičeskih ustanovki na krstarečim raketama sudnjeg dana.

Valjda netko ne očekuje da se sa tim pogonom koristimo na zemlji i ostanemo živi i zdravi, to je pogon sudnjeg dana , jer nakon toga nema ničega na zemlji i onda je tako svejedno da li smo ozračeni od pogona ili nuklearke koja je grunula.

U svemiru bi taj pogon bio ok , ali se u deset godina ne može izdogovarati i potpisati sve protokole o upotrebi nuklearne energije u svemiru.

Znači ostaje nam ništa , odnosno imamo samo ono što je bilo osvojeno i napravljeno za misiju Apolo, i ako počnemo sada razmišljati i projektirati možda stignemo na sljedeći vremenski koridor koji se otvara 2033.offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1767

Napisano: 13 Avg 2020 14:34

U zadnje vrijeme nisam vidio ništa što bi značajno unaprijedilo putovanje u svemiru. Zadnji napredni pokušaj je bio ALENIAin pokušaj 90ih da iskoriste elektromagnetne uvjete u solarnom sistemu za pogon. Još iz vremena šatla, preko motalice / vinče kuglu sa šatla polako puštali u svemir. Cilj je bio tu skalameriju koristiti kao linearni elektro motor. Omerikens kažu motalica blokirala, tale kažu omerikens namjerno sabotirali... Ovo ostalo i nije vrijedno spomena. Što dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji... Nego čiku Ciolkovskog u ruke (iako neki tvrde da je djelom prevaziđen, ali djelom, ne potpuno) i polako sa standardnim raketnim pogonima. Za sad

Dopuna: 13 Avg 2020 14:45

Ajde da se osvrnemo na "prave" letove na Mars. Po meni bi i oni (nalogodavci "pravih" letova na Mars) dobro uradili da pošalju Cargo misiju prije broda sa posadom i obezbijede habitat, hranu, vodu, odjeću, vozila, elektrane...i WC (ili bar dovoljno pelena) za posadu na Marsu. Sve trpati na isti brod neće da može. 500 dana nije malo ni u našem izobilju na zemlji. Isto vrijedi i za sam taxi. I tu posada mora da živi. Hmm u orbiti Marsa "parkirati skladište" sa potrebštinama, i landerom za misiju na Mars. Da se ne vucara sa posadom i svim i svačim pa manevar spajanja iznad Marsa.

@raketaš: koje bi ti gorivo predložio za misiju od koliko? 7+ godina? Za onaj međuplanetarni dio. Od zemlje do Marsa i natrag.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3897

Nije baš 7 godina , ali ako bi se to skladište u orbitu oko marsa poslalo 2030 i putovalo do 2033 kad bi krenuli ljudi do povratka na zemlju bi neki dijelovi bili stari recimo 5 godina.

Rusi su u nekim analizama pokazali da je opravdano poslati u Marsovu orbitu rakete sa krutim gorivom tu nema isparavanja kisika ili metana ili opasnosti koju daje tetraoksid. Ti bi raketni motori služili za davanje osnovnog impulsa za kočenje i ulazak u marsovu orbitu , služili bi za osnovni impuls i kočenje kod spuštanja na površinu marsa , te za podizanje u orbitu marsa i povratak na zemlju.

U svim analizama je planiran direktni ulazak sa drugom kosmičkom u atmosferu zemlje jer tako treba najmanje goriva .

U svim tim slučajevima treba i neki pogon koji ima regulaciju , a to je opet tetraoksid , ili proizvodnja komprimiranog vodika i kisika iz vode u toku leta.

Da podsjetim da je u servisnom modulu Apola i isto tako u svim onim kantama koje su se spuštale i dizale sa Mjeseca bio tetraoksid.

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 1051

Vezano za hlađenje ISS baš sam nedavno gledao emisiju na nekom od onih Viasat ili Discovery u kojem su spominjali incident sa hlađenjem na ISS. Pa morali u šetnju da zamijene pokvarenu pumpu. Unutrašnji sistem je sa vodom, ali vanjski naravno ne može voda. Ovdje je amonijak.
https://www.space.com/8900-faq-international-space.....ilure.html
Pa detaljno bilo objašnjeno kako funkcioniše i kako su se mogli skuhati. I još problemi što na sunčanoj strani ISS temperatura skoči na preko 120 stepeni C. Pa treba i hladiti, ali i izolovati... Kako bi ih morali poslati nazad da nisu popravili... Samo su preskočili ovaj dio iz prethodnog linka Smile

Citat:The space station's Russian segment also has its own cooling system independent of the U.S. system.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 585

Evo jednog pregleda dosadašnjih ideja o marsovskoj avanturi sa posadom:
http://www.astronautix.com/m/marsexpeditions.html

Definitivno se na Mars ne može trotinetom. Vozilo mora biti mrcina.
Zanimljivo bi bilo sa finansijske strane razmotriti kombinacije letova sa posadom i bez posade. "Slow boat" bespilotne kargo letove, koji bi u više tura dostavljali potrepštine unapred, i misiju sa posadom koja bi imala drugačiji pogon i koncepciju uopšte.
Koliko bi imalo smisla postaviti nekakvu stanicu u orbitu Marsa a koja bi služila kao nekakva stanica za praćenje, prihvat i odašiljanje robe i ljudi?

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3897

danijell ::Vezano za hlađenje ISS baš sam nedavno gledao emisiju na nekom od onih Viasat ili Discovery u kojem su spominjali incident sa hlađenjem na ISS. Pa morali u šetnju da zamijene pokvarenu pumpu. Unutrašnji sistem je sa vodom, ali vanjski naravno ne može voda. Ovdje je amonijak.
https://www.space.com/8900-faq-international-space.....ilure.html
Pa detaljno bilo objašnjeno kako funkcioniše i kako su se mogli skuhati. I još problemi što na sunčanoj strani ISS temperatura skoči na preko 120 stepeni C. Pa treba i hladiti, ali i izolovati... Kako bi ih morali poslati nazad da nisu popravili... Samo su preskočili ovaj dio iz prethodnog linka Smile

Citat:The space station's Russian segment also has its own cooling system independent of the U.S. system.


Danijell dobro si ubo ovu temu Ziveli

Svemir doživljavamo kao hladno i tamno mjesto , a ono odjednom ISS treba hladiti , dobro si primjetio da postoje dva odvojena sustva hlađenja plus rezervni agregati koji su več u svemiru tako da se ne mora čekati izrada rakete i povoljan trenutak za lansiranje novih agregata u svemir.

Kod projektiranja svemirskih brodova se vodi računa o tome da je površina okrenuta ka suncu zagrijana na 120 C , a površina u sjenci se ohladi na minus 160 C , lagana rotacija pomaže da se ta temperaturna razlika izjednači , ali bez obzira na rotciju srednja temperatura u unutrašnjosti svemirskog broda je ispod nule C .

To lijepo vidimo na filmu Saljut 7 kad Džanibekov i Savinih iz Sojuza prelaze na Saljut , a tamo lebde komadi leda . Oni nisu imali telemetriju sa Saljuta , ali su znali na osnovu ranijih ispitaivanja i proračuna da mrtva stanica koja se lagano rotira može biti ohlađena do minus 30 C .

To isto možemo vidjeti , osjetiti na mjesecu , gdi je strana na suncu 120 C , a u hladovini minus 160 C , na dubini od metra je temperatura stijena oko -35 C. Postoje krateri koji su vječno u sjenci i u njima je izmjereno minus 250 C .

Ovo veliko zagrijavanje ISS nastaje zbog rada hrpe opreme , računala i sličnog. Naime oni solarni paneli saberu od 75 do 90 KW energije , to se pohrani u baterije , a onda iz njih sve to napaja kad je ISS u sjenci zemlje. Defakto se nekih srednjih 50 kW stalno troši na stanici , i zapavo sve to pređe u toplinu , koju se onda mora klima uređajima odvoditi u radijatore.

Ti klima uređaji isto troše energiju i zagrijavaju se , tako da je to jedan kružni tok energije i kad sve štima bude u stanici ugodnih 22 -25 C , i dosta bučno , sve to ronda , sve je spojeno na metalnu strukturu , tako da je to jedan od velikuh problema za neku budučnost eksploatacije stanice.

Ima jedan detalj o kom dosada nismo diskutirali, a spominje se u tekstu , njih su prvo zaustavili , dva od četiri.. "žiroskopi" za stabilizaciju stanice , nisu to oni mali rotorići kao na Maljutki več mrcine promjera metar , uvijek rade u paru dva rotora koji su sinhronizirani ali kontrarotirajući . Fora je u tome da se kočenjem jednog , a ubrzavanjem drugog može cijela stanica lgano zarotirati oko uzdužne ili poprečne ose , a da se pri tome ne troši dragocjeno raketno gorivo.

Na ovom filmiču je to lijepo prikazano kako se može sa tri zamašnjaka i naravno sa dosta pameti podiči kocku i držati je stabilno na jednom bridu ili vrhu.

https://www.youtube.com/watch?v=n_6p-1J551Y

Ti zamašnjaci osim što svojim momentom , odnosno kontramomentom kod usporavanja ili ubrzavanja stabiloziraju stanicu tako da neke kamere i instrumenti uvijek gledaju prema dolje prema zemlji, mogu poslužiti i kao kratkotrajni izvor energije i to velike snage .

Kod zaustavljanja rotora njihova kinetička energije je predana potrošačima na stanici , nešto o kinetičkim akumulatorima energije ima u slijedećem filmiću

https://www.youtube.com/watch?v=_QLEERYS5C8&feature=youtu.be

Buduči u smo u svemirskom vakuumu i k tome još u bestežinskom stanju ti kinetički akumulatori energije se mogu vrtiti do granice kidanja materijala , može im obodna brzina biti desetak ovozemaljskoh Mah brojeva , a rade se od radijano usmjerenih karbonskih vlakana .

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 66782


Citat:China Space operation control station

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3897

space x control station Very Happy

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 1051

Evo jedne zanimljive slike o hlađenju ISS-a.Ovdje malo više tehničkih detalja

Citat:Later, Dmitri spent several hours in the SM troubleshooting the N1 micropump of the SOTR/Thermal Control System’s 4SPN2 replaceable pump panel in cooling loop 2 (KOB2) which fails to activate on command. The KOB2 pump panel had been replaced by Kaleri on 2/7, and Dima today replaced jumpers, changed connections and measured voltages & circuit continuity with the Elektronika MultiMeter MMTs-01. [The two SOTR KOB thermal loops control the removal of metabolic heat and heat emitted by working equipment; they also establish specific temperature conditions for the cabin atmosphere. The excess heat is passed from the coolant through liquid-liquid heat exchangers (ZhZhT) into the active external thermal control system (KOKh) for subsequent radiation into open space. Each loop contains 118 liters of "Triol" coolant fluid, i.e., water with a 30 percent solution of glycerin (to lower the freezing point to 7 degC) plus biocide and UV-light-sensitive additives to aid in leak detection. One liter of Triol, which is nontoxic and poses no hazard to the crew, can absorb about 14 cubic cm of air. Each of the two KOB loops is served by two nominally redundant pump panels (SPN), each equipped with two redundant replaceable electric pumps (ENA), N1 & N2. While in the early years of Mir and ISS the pumps were integral to the SPN panels, the more advanced current design allows them to be replaced without requiring a swap-out of an entire SPN block.
https://www.nasa.gov/directorates/somd/reports/iss_reports/2011/03092011.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 882 korisnika na forumu :: 60 registrovanih, 12 sakrivenih i 810 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., AleksaRadojicic, alkatraz080, amaterSRB, ArmyBoss, ATLED, babaroga, baza, bbelic, bigfoot, bufanje, Dimitrise93, DM1994, dragon986, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, flash12, goxin, jimmy1, JOntra, kovinacc, krkalon, kvarc, kybonacci, ladro, ljs, Logic005, Lošmi, madza, Marko Marković, Markogrozni, markomirtic, MB120mm, MiG-29M2, Mihajlo, Milan.1976, miodrag2, Miskohd, mnn2, nemkea71, nenad81, r77adder, royst33, ruseskij, sabros, sakota79, saputnik plavetnila, SerbFlippy, sergio88nis, Singidunumac, Skijavoneska, theNedjeljko, Toni, vasa.93, Vlad000, Vlada78, vlahale, voja64, zajcev1