Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

25

Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22299

Ima jedna solidna knjiga kao osvrt na sve pobrojano ali je ja nemam kod sebe dobio sam je iz biblioteke koja je nabavila par primeraka u nekakvoj razmeni svojih za izdanja drugog izdavača pa sam malo protrčao kroz tekst ali se malo i zaboravilo...Valjalo bi je ponovo pretabiriti.
Pogotovo mi je simpatičan njen naslov.
Kosmetska GOLGOTA
prevara nato pakta i amerikeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 583

Kubovac ::
Šta bi mogli na navedemo kao "dobre" strane Rezolucije 1244?
...
- mirovne snage su pod okriljem UN, a ne NATO (iako okosnicu snaga čine NATO trupe)
...
- boravak trupa i misije UN na KiM predviđen je kao privremen
...

Ako se dobro sećam dokument iz Rambujea predviđao je slobodu kretanja za NATO trupe mnogo veću nego što je daje sadašnji SOFA sporazum. Tako da smo i tu u plusu.

Citat:
Šta bi mogle biti "loše" strane Rezolucije 1244?
...
- odbrambenim snagama SRJ onemogućen je ostanak na KiM, uz predviđen povratak jednog broja "osoblja SRJ" koje će brojati "u stotinama, ne u hiljadama" za sledeće zadatke: obeležavanje i uklanjanje minskih polja, veza sa misijom KFOR, prisustvo na najznačajnijim graničnim prelazima SRJ i Albanije i Makedonije i prisustvo na najznačajnijim mestima srpske kulturne baštine
...

U javnosti se često prenebregava činjenica da su KFOR i UNMIK ovo delimično i ispunili! Koliko je tamo bilo osoblja MUP Srbije (doduše uglavnom na administrativnim poslovima) do prihvatanja EUlexa i briselskih sporazuma?

Najnezgodnije je što je konačna instanca tumačenja kumanovskog sporazuma upravo komandant KFOR. Tako da ako tamo piše "crno" a on kaže "belo" - mi tu ništa ne možemo.,offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@kunktator

Pa ne možemo reći da su ispunile, jer su ti ljudi, pripadnici MUP-a bili u civilu, ilegalno dole (u smislu funkcije), nisu bili naoružani (legalno) i nisu vršili zadatke i funkcije propisane Kumanovskim vojno-tehničkim sporazumom.
Tačno je da je komandant KFOR-a vrhovni tumač sporazuma i da on daje odobrenje za povratak "osoblja SRJ" ali postoji u vojno-tehničkom sporazumu i okvirni "time-line".
Taj neki vremenski okvir je kako se kaže: nakon povlačenja svih "snaga SRJ" sa Kosova, raspoređivanja jedinica KFOR i nakon demilitarizacije OVK, jednom broju "osoblja SRJ" koji će brojati "stotine, a ne hiljade", biće dozvoljen povratak na Kosovo za zadatke.......(da se ne ponavljam)...

Demilitarizacija OVK, kao poslednji "uslov" počela je krajem avgusta 99-te i trajala, u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, 3 meseca.
Dakle, na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma, već krajem 1999-te godine (eventualno početkom 2000-te) su se stekli uslovi za povratak naših snaga na Kosovo......Ali, svi znamo da se to nije dogodilo.
Vlasti SRJ su tokom 2000. godine i formirali tzv. Kosovski odred i čak navodno i imali komunikaciju sa KFOR-om oko povratka. Neki izvori tvrde da je prvi termin bio jun/jul 2000. godine, ali da je komanda KFOR-a navodno obavestila VJ, da zbog "tehničkih priprema" za prijem tih snaga traži odlaganje do pred kraj 2000. godine...
Nakon izbora i 05/10/2000. godine i pada Miloševića, niko od novih vlasti nije to (ozbiljno) ni tražio.....

Setili smo se tek proglašenjem nezavisnosti Kosova, 2008. godine, da podsetimo UN i svet da taj deo Rezolucije 1244 nije ispunjen.....tada je već bilo prekasno!

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 583

^
Da, tako nekako.
Zato sam i spomenuo nadležnost komandanta. Svi ovi sporazumi namerno su napisani neprecizno i nedorečeno, baš da bi bili podložni tumačenju. Mi spremimo odred (iako ja lično verujem da je to bio samo propagandni potez za našu unutrašnju upotrebu) a onaj kaže: "ne može, eno već imate policiju u Mitrovici".

Ne tvrdim da je tako bilo ali ...

Nego, kad je već reč o kontroverzama, uvek sam se pitao zašto je za nas dejstvo preko granice bilo toliki "no-no"? Hajde, razumem zašto nismo dirali ništa preko Drine ali ne razumem zašto nismo bar nešto poslali ka NATO u Albaniji? Čak smo i ono malo dejstava (preko crte) krili kao zmija noge. Ni dan danas niko to ne bi zvanično potvrdio. Postoji li neki pravni razlog ili prosto nismo imali čime da ih polijemo?

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Kunktator mi ovde ne smemo da pričamo o ratovima 1992- 95. godine ali svi koji su učestvovali u tim ratovima reći će ti sledeće. Mnogo veći problem za srpske jedinice i u Bosni i u Hrvatskoj je bio Slobodan Milošević od hrvatskih i bošnjačkih jedinica. Koliko puta su se i jedni i drugi razbežali a stigne naređenje iz Beograda vraćaj se nazad. Srebrnica je na samom početku rata pala u srpske ruke pa je stiglo naređenja iz Beograda da se napusti. Pa ti čim imaš demonstracije u Beogradu protiv Miloševića ti imaš muslimansku ofanzivu oko Srebrnice. Ko ne veruje nek proveri datume. Nemoj da mi staješ na muku.
Nego o tome ne raspravljamo ovde na forumu ali mislim da sam ti sve odgovorio.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 583

ltcolonel ::Kunktator mi ovde ne smemo da pričamo o ratovima 1992- 95. godine ali svi koji su učestvovali u tim ratovima reći će ti sledeće. Mnogo veći problem za srpske jedinice i u Bosni i u Hrvatskoj je bio Slobodan Milošević od hrvatskih i bošnjačkih jedinica.

Vidi, imao sam i ja nekog učešća, iako skromnog. Znam, svestan sam bio dotičnog problema i tada a čak i ranije. Pokušavam da se striktno držim pravila foruma pa tu stajem. Dalje možemo na pp.

Ovde je ipak reč o 1999. godini i kontroverzama. Dakle tema je sama po sebi pomalo spekulativna.

Moje pitanje je ograničeno, baš kako je i napisano. Dakle, imamo li kakvu-takvu potvrdu teze? Jer, ako smo imali mogućnosti, ako to nije nosilo preveliki rizik i ako nije bilo pravnih prepreka onda je uglavnom jasno u kom grmu leži zec.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@kunktator

Po pisanju general-pukovnika Spasoja Smiljanića u njegovoj knjizi "Agresija NATO", RV i PVO je dobio u zadatak od načelnika GŠ VJ general-pukovnika Dragoljuba Ojdanića razradu ofanzivnog dejstva avijacije. Zadatak je glasio:

Citati:
"Sa početkom udara vazduhoplovnih snaga NATO, snagama avijacije RV i PVO izvršiti jednovremeni udar po snagama i objektima NATO u Republici Makedoniji i po centrima za obuku šiptarskih diverzantsko-terorističkih snaga (DTS) u Republici Albaniji u cilju nanošenja što većih gubitaka u živoj sili i ratnoj tehnici"

Plan je razrađen u Komandi RV i PVO i glasio je:

"U naređenju komandantu Vazduhoplovnog korpusa, definisano je:
- sa 6 aviona N-62 (G-4) izvršiti vatreno dejstvo po kasarni i ostalim objektima za smeštaj DTS u selu Paci na komunikaciji Vljadi-Čoraj u cilju uništenja što većeg broja šiptarskih terorista
- sa 6 aviona N-62 izvršiti vatreno dejstvo po objektima za smeštaj u logoru za obuku DTS u selu Kočanoj 2,5 km severno od Bajram Curi u cilju uništenja što većeg broja šiptarskih terorista
- sa 6 aviona J-22 (Orao) izvršiti vatreno dejstvo po kasarni u Tetovu u cilju uništenja žive sile i borbenih sredstava
- sa 8 aviona J-22 izvršiti vatreno dejstvo po objektima za smeštaj snaga NATO i helikoptera na aerodromu Petrovac (kod Skoplja) u cilju uništenja žive sile i helikoptera na razmeštajnoj prostoriji
- sa 8 aviona N-62 izvršiti vatreno dejstvo po objektima za smeštaj snaga NATO i helikoptera na aerodromu Režanovce (Kumanovo) u cilju uništenja žive sile i helikoptera na razmeštajnoj prostoriji

Naređenje komandantu Korpusa PVO, definisano je:
- sa 8 aviona MiG-21 izvršiti vatreno dejstvo po mestima razmeštaja snaga NATO u selu Krivolak (Makedonija) u cilju uništenja žive sile i borbenih sredstava
- u vreme izvršenja zadatka obezbediti lovačku zaštitu udarnih grupa sa 4 aviona MiG-29, po 2 u zoni Vranje-Bujanovac i u zoni Berane-Rožaj.

U naređenju je precizirano da će signal za izvršenje zadatka i vreme udara dati komandant RV i PVO ili načelnik štaba Komande RV i PVO, linijom operativnih centara.

Naređenjima je precizirana maršruta i visina leta za svaku udarnu grupu.

Izvršenje ovog zadatka stavljeno je pod strogu kontrolu Štaba Vrhovne komande, a meni je lično naređeno (generalu Smiljaniću, prim. Kubovac) da predsednik države - vrhovni komandant Vojske Slobodan Milošević, može doneti odluku i izdati naređenje da se ovaj zadatak izvrši." Kraj citata

Ipak, do aktiviranja ovih planova u praksi, nije došlo do kraja NATO agresije....

Nakon toga, upotreba avijacije je, nakon izbacivanja većeg broja aerodroma i nakon naredbe o rasklapanju većine ispravnih i lakše oštećenih aviona (G-4 i Orao) i sklanjanja radi njihovog očuvanja od uništenja bila manje realna.
Ipak, postojala jeste neka ideja pri kraju agresije, da se razmotri uključivanje lovaca MiG-21bis sa aerodroma Slatina ali i drugih koji su ispravni, u PVO zadacima radi pokušaja napada na jurišne avione A-10. Ni ta ideja nije realizovana, pa je ostalo da se preostali ispravni lovci MiG-21bis, pretežno iz podzemnog skloništa "Rudnik" aerodroma Slatina, eventualno upotrebe protiv NATO trupa u slučaju početka kopnene invazije.

Takođe, u to smislu su postojali planovi o kojima je nešto pisao i general Pavković u svojoj knjizi "Treća Armija 78 dana u zagrljaju Milosrdnog anđela"
Citat:
"Pre polaska na teren čujem se sa načelnikom Štaba Armije, generalom Stojimirovićem, koji izveštava da je ŠVK prepotčinio Komandi Treće armije Vod samohodnih lansera raketa „Orkan“ iz sastava 38. raketno-artiljerijske brigade Prve armije sa dva borbena kompleta raketa. Naređujem mu da pukovnik Vranić, načelnik artiljerije Treće armije, napiše naređenje da sistem „Orkan“ uđe u sastav Armijske artiljerijske grupe višecevnih bacača raketa „3“.
Znam da su vatreni položaji Armijske artiljerijske grupe višecevnih bacača raketa u rejonu selo Levosoje–selo Žuželjica, južno od Bujanovca, a raketni sistem R-65 „Luna“ u rejonu selo Ranutovac–selo Bresnica, severno od Vranja. Očekujući rejon raketnog sistema „Luna“ je u rejonu Predejana." Kraj citata

Dakle, postojao je plan da u slučaju početka kopnene invazije, otpočne dejstvo raketnih sistema zemlja-zemlja "Orkan" i "Luna" na nadolazeće NATO trupe, uz mogućnost, koja je u ovoj knjizi takođe navedena, dejstva raketama Luna i po aerodromu Petrovac.
Za dejstvo po NATO bazama u pograničnim reonima Albanije i Makedonije, određeni su VBR "Oganj" i dalekometna artiljerije i haubice, dok bi u "susretu" sa NATO trupama dejstvovali VBR "Plamen" i lanser avio-bombi "Košava" uz artiljeriju.....

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 583

^
To je odgovor koji sam tražio. Sve je tu.
Hvala! Ziveli

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 16 Okt 2019 11:22

Pa to sam ti i ja rekao. Problem je bio u tzv vrhovnom komandantu koji je od 1991. godine vojsci vezao i ruke i noge i još dodao bukagije i onda tražio od te vojske da ratuje. Od napada na Sloveniju kada su vojnici poslati u borbena dejstva bez municije pa do 1999. godine. Potpuno ista priča.

Dopuna: 16 Okt 2019 11:28

PS Ono što je napisao Kubovac to je samo vrh ledenog brega ali pošto ovde Kubovac sumnja u moju priču o nabavkama sistema PVO i kriminalnim radnjama spomenutog vrhovnog komandanta u vezi sa tim neću da trošim reči. Pa taj tzv vrhovni komandanta još 21. marta saziva sasatanak sa generalima i histerično vrišti na njih što evakuišu ljudstvo i MTS. Kako se usuđuju da bez njegovog ličnog odobrenja to rade i time samo provociraju NATO. To isto neopevano đubre naređuje 23. marta da se svi oni koji su krenuli sa evakuacijim po hitnom postupku smene sa dužnosti jer šire neosnovanu paniku.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5039

Citat:- rezolucija čak i ne naznačava da će Kosovo i Metohija u političkom rešenju biti sastavni deo Srbije, već se poziva na "principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije

To su pravne fore, SRJ je bila međunardno priznata država, Srbija njen deo. Zbog toga nije moglo na Srbiju. Što nije pokušano da se napiše deo SRJ i njene federalne jedinice Srbije, otvara svašta kao razlog.

Citat:mirovne snage su pod okriljem UN, a ne NATO (iako okosnicu snaga čine NATO trupe)

Opet jedna ujdurma, kada je komandantu KFOR ostavljena da tumači sporazume kao vrhovni arbiter, čak i de jure uprava UN nad KFOR je bila mrtvo slovo. I sama UN misija je skrajnuta, a i KFOR nikada nije nosio oznake UN (plavi šlem). Mada opet UN misije su od Mogadiša postale sredstvo da male države zarade koji dinar, videlo se u Ruandi kada nisu pucali Belgijanci sebe da odbrane.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 360 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 352 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: brundo65, havoc995, nenad81, repac, sabros, Srki94, teodorica