J-22 Orao

559

J-22 Orao

offline
 • Pridružio: 30 Okt 2007
 • Poruke: 1234

To je već teoretisanje koje nije za ovu temu.Postoje teme o teoretisanju pa da ne gušimo ovde.
Dr.NN
Odeljenje orlova,gubljenje vremena i para.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Jester  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 6346
 • Gde živiš: Srbija

BALKAN WOLF ::
Slažem se sa tobom da nije borbeno-jurišni , ali sa obzirom da ima mogućnost ispaljivanja vazduh-vazduh raketa i karakteristika koje ostvaruje pri letu, može mu i jedna od funkcija biti laki borbeni zadaci. Naravno primarni cilj jeste pomoć pešadiji, ali u slučaju da neprijatlj poseduje neko PVO sredstvo , dosta bi bilo teško gađati određene ciljeve na zemlji. Surprised


Termin "borbeno-jurišni" ne postoji i zbog toga sam ti skrenuo pažnju. Takođe, termin "laki borbeni zadaci" je primeren COIN i školsko-borbenim, a ne jurišnim avionima, pa sam ti i zbog toga skrenuo pažnju.

Druga stvar je da Orao nema mogućnost ispaljivanja raketa V-V, a njegove tehničke i borbene karakteristike nisu povoljne za obavljanje zadataka čuvanja vazdušnog prostora i presretanja.offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 11815
 • Gde živiš: Srbija

Sve sam mislio da se ne ukljucujem u pricu o ovoj novoj smisljenoj gluposti u vezi Orla, ali ipak moram samo pitati, dokle ce se ovakve gluposti kod nas pojavljivati ??? Ovo mlacenje prazne slame i zamazivanje vec odavno slepih ociju nasih vazduhoplovaca ?! Stvarno nemam reci...

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Sta li ce ovaj da pomisli kad ugleda onog `nakindjurenog` 25507 ??? Bebee Dol


offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

^
bice tuzan Crying or Very sad

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Samo jedan mali problem ....Orao je pravljen pod okriljem JUROM - dakle kooperacija sa Rumunijom. Pokrenuti proizvodnju novih Orlova je nemoguca - zato sto skoro pola Orla je pravljeni u Rumuniji. Zato bolje pogledajte koncept za naslednika - recimo Orao 3 .... i kakve ideje neki od nas imaju za buducnost avio-industrije u Srbiji i RV Srbije ...ali mi "sljakamo" van svetla celog foruma ...u Kantini. Wink

http://www.mycity-military.com/Kantina/Konstrukcij.....lo_91.html

offline
 • Dicus  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Okt 2008
 • Poruke: 2680
 • Gde živiš: Beogard

Citat:-Modernizovani kokpit tj avioniku i elektroniku generalno(svojevremeno su kanadjani msilim za Galeb nudili kokpit koji je kostao oko 2.5 mil eura i on cini oko 50% sume predvidjene za modernizaciju Galeba od 5 miliona eura sto je usput receno velika i naduvana cifra za danasnje vreme) Cene elektronike od 2009 kada je ta varijanta nudjena do danas su okvirno za iste performanse pale 4 puta(otuda verovatno i saopstenje premijera da je moderniizacije jeftinija 5 puta od ponude).

Premijer ne razlikuje MiG-29 od Utve-75 (od njega se to i ne očekuje), te je njegova izjava samo prenošenje informacija kojim ga Miloradović truje. A pomenutom gospodinu to nije prvi put...Sećam se tako sam ga slušao 2009. u Nikincima kako nam priča o tome kako je Lazar (u to vreme još uvek oklopni kamion sa onim iskrivljenim menjačem) jednako dobar koliko i Patria, a biće 4 puta jeftiniji... E sad bi da tu politiku primeni na G-4MD. Uradiće to SDPR, 4 puta jeftinije i trilion puta bolje.

Nego meni nije jasno odakle cifra od 5M EUR kada tender još uvek nije raspisan i niko nije dao zvanične ponude. Ako je neko izneo predpostavku ili plan da će to koštati oko 5M onda smo sami sebi dali auto gol, jer će svi ponuđači da okvirno daju ponudu oko te cifre...

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1327

Dok2015 ::Samo jedan mali problem ....Orao je pravljen pod okriljem JUROM - dakle kooperacija sa Rumunijom. Pokrenuti proizvodnju novih Orlova je nemoguca - zato sto skoro pola Orla je pravljeni u Rumuniji. Zato bolje pogledajte koncept za naslednika - recimo Orao 3 .... i kakve ideje neki od nas imaju za buducnost avio-industrije u Srbiji i RV Srbije ...ali mi "sljakamo" van svetla celog foruma ...u Kantini. Wink

http://www.mycity-military.com/Kantina/Konstrukcij.....lo_91.html


I sta je tu problem ako je potrebno mogli bi opet skoro pola Orla da prave jer su proizvodnju tih delova usvojili odavno. Wink

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 3201

Kožedub ::Ono što se danas desilo na Batajnici je najblaže rečeno "Sodoma i Gomora".
Gospodin bez kose i sa štucovanim brčićima i bradom je diletant epskih razmera. Ako taj zna o čemu priča, ja sam Dejo Savićević. Na klipu koji je proka (čini mi se okačio) se vidi da on ne poznaje ni osnove upotrebe aviona te klase, a kamoli o nečem vezanom za modernizaciju. On "prepoznaje" drevne potrebe Vazduhoplovstva!? Pa, ko mu je tražio da se upušta u ovu avanturu? RV sigurno nije. A on prepoznaje šta treba RV-u!? Čovek je sa jako visoke pozicije u ZDRP-u prešao na jako visoku poziciju u MO i izgleda "gura" svoje fiks ideje. Ako je neko u Srbiji slučajno čuo za sukob interesa, ne treba mu crtati... bolje. AV kaže (pošto ga je ovaj verovatno ubedio) da je "gotova" modernizacija Orla i da će biti 4 puta jeftinija od modernizacije G-4 tako što će "domaći kapaciteti" to odraditi jeftinije od "mrskih stranaca". Bože, pošalji neki meteor i budi precizan, molim te!
Orao, kao ostarela, prevaziđena mašina, sa sumanuto malo naleta po proizvedenom primerku, sa malo preostalog veka upotrebe, jako problematičnim održavanjem, što tehnički, što po pitanju ispravnosti u redovnoj eksploataciji je sa tehničke strane jedan argument. Sa strane struke, ne može da se zaobiđe činjenica da je veoma mali broj pilota završio obuku na ovom avionu i da ih uopšte ima jako malo u RV-u. Pitanje kvaliteta obuke i generalno trenaže tih pilota je... pa, šta čovek tu da kaže? Uvijeno u celofan: loše!
Ne sećam se da se provlačila bilo kakva informacija od RV-a da je ovaj avion perspektivan i da u njega treba ulagati neke pare za nekakve modernizacije, što opet navodi na zaključak da je gospodin bez kose i sa štucovanim brčićima krenuo u samo sebi znanu avanturu, a za naše novce. Na primeru Kopca smo već videli začetke ove smejurije, a evo i epiloga. Ko u svetu za potrebe predizborne trke radi ovakve stvari? Ko u svetu uspeva da "nakiti" avion imaginarnim sredstvima na avionu koji je van upotrebe skoro dve decenije? Ko u svetu uspeva da "nakiti" avion bilo kakvim sredstvom a da nije izvršio bilo kakav opitni let na predmetnom avionu, a kamoli opitni let sa prezentovanim sredstvima. ZDRP je "zagrizao" VS i ne pušta. Rasprodaće sve što se može na "otpadu" naći uz malo šminke.
Pominjati Orla za zadatke Air-policing-a i odbacivanje vođenih sredstava iz "brišućeg leta" je za dijagnozu. Inače laserski vođena avio-bomba je napušten projekat VTI. R-60!? Pa, ko će mu ih prodati za opremanje tog aviona? Koliko ih još ima na stanju u VS? Koliko ih je tehnički pregledano? Da li je čovek razmišljao o otporu koji će lansirne grede na krajevima krila napraviti?
Još jedna "sitnica", avion ofarban Bože sačuvaj! O unutrašnjosti kabine i toj "jeftinoj" avionici bi tek moglo da se priča (za 4 puta manje para nego kod zmajeva iz inostranstva). Samo mi nije jasno na koje tačno domaće kapacitete računa gospodin?
Pa na domaćoj avijaciji nije napravljena u poslednje dve decenije ozbiljnija modifikacija, a priča se o modernizaciji putem iskorišćenja domaćih kapaciteta. Koje su reference domaćih kapaciteta i na kraju, koje su bre reference ovog lika da se trpa u "tamni vilajet" modernizacije aviona?
Jedna reč - Užas!


Citat:
Vlada78
Sve sam mislio da se ne ukljucujem u pricu o ovoj novoj smisljenoj gluposti u vezi Orla, ali ipak moram samo pitati, dokle ce se ovakve gluposti kod nas pojavljivati ??? Ovo mlacenje prazne slame i zamazivanje vec odavno slepih ociju nasih vazduhoplovaca ?! Stvarno nemam reci...


Ova dva citata su alfa i omega onog što je "prikazano". Ni ja se ne bih uključivao da pre ovog "eventa" nisam na temi o G4 citirao Generala Savu Pustinju o besmislenosti modernitazacije G4 u ovom vremenu. Šta je čovek napisao za G4 važi i ovde uz opasku da kada je datiran tekst nije bilo naznaka o pojavi ovakve modernizacione nakarade te potrebe da se piše bilo šta o na tu temu. Orao je trebao polako u zasluženu penziju.
Međutim ima nešto napisano o fundamentalnim neusklađenostima aviona i to ću drage volje citirati ovde.
Citat:
Неусаглашеност пројекта Орла је у неколико сегмената:

Концепцијски авион није прецизно позициониран у оквиру 1. и 2. генерације борбених авиона. Не испуњава услове 2. генерације, а по маневарским карактеристикама чак ни прве (нпр. у односу на Сејбр).
-Изабран је стари мотор, велике специфичне потрошње и малог потиска. Тај мотор Випер није примењен ни на једном серијском борбеном авиону (види списак авиона погоњени сњим, у напоменама). Изабран је раније, пре почетка сарадње са Румунијом (V3- 767 и V3- 768, из 1968. године.), те румуни нису разлог за препреку примене Адура или Спеја на Орлу. Уосталом, Адур није био никада мотор од неког стратегијског значаја за западни свет, то се види и по његовој укупној оперативној примени, приказаној у напоменама. Са друге стране, Румуни су већ у току сарадње на Орлу располагали са мотором Спеј, кроз програм лиценцне производње цивилног авиона Rombac 1-11-560 (степен двопроточности од 0,64 Rolls-Royce Spey 163 55.8 kN), у оквиру програма лиценце за путнички авион Ромбак 1-11-560.
-Изабрано је крило за надзвучне брзине, а погон Орла је остао са веома малим расположивим потиском. Крило мале релативне дебљине, са великим углом стреле је предодређено за надзвучне брзине, својом таквом надзвучном геометријом, деградирало је фундаменталне перформансе авиона за подршку, који ји остао ограниченог потиска мотора. Такво крило, које није могло бити искоришћено у оквиру оперативне анвелопе лета, компликовало и поскупило је цео пројекат.
-Аеродинамичка шема авиона, распоред маса и момената инерције последично су нестандардни, а ушло се у пројекат без одговарајуће концепције команди лета, с којима би се ефикасно извршило подешавање (оптимизација) карактеристика стабилности и управљивости, у оквиру анвелопе лета. Примењен је ненаучан прилаз копирања и премештања команди лета са авиона МиГ-21 и то само делимично, уз изостављање пригушивача осцилација и аутопилота.
-Пројекат је почео са металном структуром са спајањем елемената закивањем, тада већ старе технологије авиона Г-2 галеба и Ј-21 јастреба, што је имало за последицу повећање масе и још неповољнији однос потисак / маса.

Bilo moguće ispraviti i napraviti:
Citat:

Пројектовање и производња коришћењем рачунарских технологија CAD / CAM.
Стреласто, танко крило.
Кабина под контролисаним диференцијалним притиском.
Избациво седиште Mk-8 (Мартин Бекер), за екстремне услове нулте брзине и висине (0-0).
Интегрална структура авиона, произвођена са с хемијским и механичким фрезовањем.
Интегрални резервоари за гориво.
Жиро платформа, као подсистем нападно навигацијског система.
Хоризантални стабилизатор и крмило висине су јединствена целообртна површина.
Све командне површине су без аеродинамичке и статичке компезације, чиме су значајно смањени отпор и маса авиона.
За погон командних површина, интегрисани су двокоморни хидраулички серво покретачи, неповратног дејства. Уведен је комплетан савремен систем команди лета.
Вештачка стабилизација авиона (пригушивачи осцилација) око све три осе, са аутопилотом око уздужне осе.
Потпуно је освојен и примењен метод идентификације параметара опште аеродинамике и стабилности у лету, који је искоришћен за оптимизацију управљивости авиона.
Методи мерења дериватива стабилности у аеротунелима.
Метод мерења статичких и динамичких карактеристика структуре авиона на земљи и у лету.
Аутоматско кочење при слетању.
Кочни падобран.
Вођено наоружање, ракета ваздух-земља АГМ-65 маверик, Гром и МуњаNikada ispravljeno:
Citat:
Штета за овај авион, што је остала неусаглашеност аеродинамике крила и потенцијала изабраног погона. Да му је то усаглашено био би Орао на завидном месту, у својој категорији. За дефинисано крило, требао му је погон два Адура с допунским сагоревањем или, у једномоторној варијанти, Спеј са допунским сагоревањем. Тада би се добио авион са надзвучним брзинама, по мери изабраног крила. Тај авион би имао носивост борбених терета преко 4.000 kg. Никада није била потпуно убедљива тврдња да су ти мотори били недоступни

Svako ko pomene V od Vajpera u bilo kom kontkestu osim tekućeg održavanja preostalih letilica jednostavno, kako omladina kaže je trol, bot ili već šta, jednostavno ne zna šta priča. Taj motor je morao biti penzionisan sa G2/Jastreb familijom. Kako su Kožedub i Vlada napisali suštinu sa tim mogu samo da se složim i da se ne javljam više po pitanju tzv. modernizacije.
P.S. boldovano je moje delo, nije deo integralnog teksta.

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2013
 • Poruke: 880

peruni ::
Sada ce piloti da se pitaju o organizaciji proizvodnje i svi oni kojima je jedini posao u zivotu bio da neko sredstvo samo koriste a nikada nista nisu napravili ili izmsilisli neki proizvod ili neku proizvodnju organizovali i sproveli i tome slicno. Zao mi je ali takvi se ne pitaju, pilotu das avion i leti.


Kolega, ne znam na kojim osnovama zasnivate mišljenje da piloti treba da budu isključeni iz priče? Malo je pretenciozno (uvijam u celofan) misliti o pilotima da je to posao tipa "sedi i teraj". Evo malo ovlaš podsećanja u prilog toj priči:
fighter mafia

Cela priča je otišla prema nekim imaginarnim 3D štampanim motorima, a pogonska grupa nije ni nagoveštena za zamenu u prezentaciji Orla, nego unapređenje avionike i naoružanja. Možda grešim?

peruni ::
-Modernizovani kokpit tj avioniku i elektroniku generalno(svojevremeno su kanadjani msilim za Galeb nudili kokpit koji je kostao oko 2.5 mil eura i on cini oko 50% sume predvidjene za modernizaciju Galeba od 5 miliona eura sto je usput receno velika i naduvana cifra za danasnje vreme) Cene elektronike od 2009 kada je ta varijanta nudjena do danas su okvirno za iste performanse pale 4 puta(otuda verovatno i saopstenje premijera da je moderniizacije jeftinija 5 puta od ponude).


Verovatno mislite na
Cockpit 4000
što se tiče Kanađana, ali ne znam kako ste došli do cifre od 2,5 miliona (što ne znači da tvrdim da nije tačno) i kako ste došli do zaključka da je cena pala za 4 puta? Može li neki link?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 564 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 1 sakriven i 534 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, amaterSRB, Apok, aramis s, boki199777, Cranium, dozorni, Drug pukovnik, goxin, kasalovic1996, kayvan6079, KlinkaPalacinka, kNikS, Konda, Marko Marković, MB120mm, nenad81, nobutado, pirke2, plavii, RegrutGruja, repac, stalker, theNedjeljko, virked, VJ, W123, Wiesel092, zajcev1