MiG-29 Fulcrum

1623

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2013
  • Poruke: 399

Znači bio sam na dobrom tragu? Beloruski Mig-29 čiju sam sliku okačio ima tu antenicu?



Da li je IFF antena obavezan deo opreme ili je to opcionalno? Pitam jer sam video dosta dvadeset devetki(na slikama naravno) bez toga.

Na šemi koju sam ja gledao, na žalost nema te antene...




Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Dicus ::Ray sve što si napisao stoji, i uz pregršt informacija koje si naveo a koje su već opšte poznate, ipak nisi naveo nijednu koja potvrđuje da je daljina detekcije iz PPS veća neko iz ZPS, a ja sve vreme o tome pričam. Dakle možeš imati zahvat preko TP-a ili radar na 30 KM sa čela, ali da li ćeš imati na fi0?


U tom rezimu imamo tzv `odokativno` odredjivanje daljine do cilja drugar ( za sve detalje koji nas zanimaju imamo VTUP L-18 ,1606 str teme )



Dakle koristi se samo u slucaju otkaza ostalih osnovnih rezima rada SUV ( RLS tj radar,KOLS,NSC )

Tom prilikom kad je u pitanju R-73E daljina uglovnog pracenja /zahvata svakako da je manja a navodjenje ce opet biti onako kako je podeseno predhodno na ispitno-mernoj stanici ( dakle na srednju talasnu duzinu zracenja oplate sto se i radi ) .

Smile

Klecaviks ::Znači bio sam na dobrom tragu? Beloruski Mig-29 čiju sam sliku okačio ima tu antenicu?



Da li je IFF antena obavezan deo opreme ili je to opcionalno? Pitam jer sam video dosta dvadeset devetki(na slikama naravno) bez toga.


Bugarski je na slici sa poljskim ,da, to je obavezno ,trebalo bi da je tako .Mada evo vidjamo 29tke i bez tih antena .Valjda u nekim odredjenim okolnostima ( letovima po datom programu ) u kojima te antene nisu potrebne .



offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

Mi se ili ne razumemo ili izbegavaš direktan odgovor. Sve što si rekao stoji, ali ja sve vreme pokušavam da kažem da će sa "čela" GSN detektovati cilj na manjoj distanci nego u gonjenju, ma kako da je podešena. Ne isključujem da grešim, ali bih voleo da vidim neki jasan podatak koji to dokazuje...

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2013
  • Poruke: 399

Da, bugarski je. Moja greška.


ray ban11,
Jedno pitanje. Na ovoj šemi se pod brojem 13 i 14 spominje IFF. Jel to to? Ako jeste, znači li to da antena može biti postavljena i sa donje strane?


offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

Tako je ,samo sto imas jednu antenu za `upit` ( interogator ) i to je ona na donjaci i antenu prijemnik signala ( otveta-odgovora ili ti transponder ) i to je ona ispred vetrobrana . Smile

Dicus ::Mi se ili ne razumemo ili izbegavaš direktan odgovor. Sve što si rekao stoji, ali ja sve vreme pokušavam da kažem da će sa "čela" GSN detektovati cilj na manjoj distanci nego u gonjenju, ma kako da je podešena. Ne isključujem da grešim, ali bih voleo da vidim neki jasan podatak koji to dokazuje...

Ne ,drugar nema potrebe za izbegavanjem odgovora .

Evo ga , ako znamo da toplopelengator tj ICGSN R-73/E vrsi zahvat ( ugaono pracenje ) cilja dok je raketa jos na lanseru onda je ovde sve jasno .

Citat:Система управления

Пассивная инфракрасная отклоняемая головка самонаведения (ГСН) с охлаждением. Перед пуском ракета получает первоначальное целеуказание с борта носителя.

Р-73 оснащена малогабаритной пассивной инфракрасной головкой самонаведения повышенной чувствительности и помехозащищенности с глубоким охлаждением фотоприемника, которая захватывает цель в подвеске под носителем



Pogledaj daljine moguceg zahvata/gadjanja u PPS i u ZPS Wink



Ziveli

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

Citat:Pogledaj daljine moguceg zahvata/gadjanja u PPS i u ZPS Wink

Ovo nema veza sa zahvatom/detakcijom cilja. Max. distanca lansiranja jeste već u PPS zbog bribližavanja cilja. Nego sad se već vrtimo u krug, pa je bolje da neko treći, ko razume na šta ciljam, uleti i pojasni... Ziveli

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

@Dicus

Nije problem drugar , nego pogledaj sledecu stavku na toj stranici VTUP a to su uslovi gadjanja tokom skolskih letova .Pa daljina gadjanja po vizuelnoj oceni je dvostruko veca u PPS nego li u ZPS ,kako to ?

Sve to izgleda kao konfuzno da jedna ICGSN moze da zahvati cilj sa vece daljine u PPS nego li u ZPS ( dakle toplotni odraz mlazova/gasova ) ali je cinjenica da R-73 nece biti lansirana sve dok ICGSN ne pocne ugaono da prati cilj ( zahvat ) a da su daljine u PPS za sve te uslove za lansiranje dosta vece nego kad se gadja u ZPS .

Eto kad kazemo tih 30 km u PPS ,sa te daljine njena ICGSN mora imati u zahvatu neki cilj pa tek onda da poleti ka njemu .Druga je stvar sto ce u susretnom kursu taj isti cilj se dosta pribliziti lovcu sa kojeg je R-73 lansirana no to je nesto sasvim drugo sad .

Inace da je drugacije od toga bilo bi jel obrnuto .

Citat:Još postoji velik broj raketa vazduh-vazduh i zemlja-vazduh koje idu na srednju talasnu dužinu zračenja gasova pogonske grupe i mahom dejstvuju iz zadnje polusfere.

Sverakusne IC -rakete i danas danji su u upotrebi u manjem broju vazduhoplovstava i u manjim količinama. Razlog ? Cena i ne daje se svakom . Pa ni nastavnici u Rusiji nisu verovali kada su nam držali preobuku, da je Jugoslavija dobila (kupila) R- 73.


Evo drugar nesto u vezi svega ovog ,pogledaj u prvoj knjzi na ruskom recimo VTUP za pilote Su-27SK na str 85 , daljine gadjanja ciljeva sa R-27T1 /ET1 pa i R-73E


Citat:Диапазон дальностей пуска при их расчете СУВ в зависимости от условий атаки, км
Нн=Нц=0-10 км

Р-27Т1
В ППС от 2 до 33
В ЗПС от 0,7 до 5,5

Р-27ЭТ1
В ППС от 2 до 52,5
В ЗПС от 0,7 до 12,5

Р-73Э
В ППС от 1,5 до 30
В ЗПС от 0,6 до 13


Arrow https://www.mycity-military.com/Avijacija-i-PVO-2/SU-27-Manual.html


Sad se postavlja pitanje na osnovu info iz ovog zvanicnog dokumenta kako to da je tolika razlika u daljini gadjanja sa recimo R-27T1 ( moze se lansirati po komandi sa NSC ) u PPS sa 33 km a u ZPS sa svega 5.5 km ili u slucaju ET1 u PPS eto 52.5km a u ZPS svega 12.5km ??? Kako je to moguce kod raketa ima TGS ( ICGSN ) i to po navodima vrsi zahvat cilja dok je na lanseru ? Smile

Citat:Р-27Т/ЭТ - всеракурсная ИК ГСН 9-Б-1023 (?). Разработка ИК ГСН "36Т" велась НПО «Геофизика» Министерства общего приборостроения СССР. Захват цели ИК ГСН должен был осуществляться при подвеске ракеты под самолетом-носителем, а для повышения дальности захвата на ней предусматривалась установка двух фотоприемников, один из которых был охлаждаемым. В инфракрасной головке самонаведения предусмотрена работа системы (при снижении параметра по дальности захвата) при отсутствии на борту носителя хладагента перед взлетом.

Izgleda kao nelogicno ali ...


Ziveli

offline
  • Pridružio: 23 Sep 2009
  • Poruke: 889

Ray,

kako onda objasnjavas veci domet u dejstvu u PPS sa raketom sa radarskim poluaktivnim ili aktivnim samonavodjenjem?

Da i ta raketa nije isprogramirana na odredjenu talasnu duzinu odraza cilja?

Hajde da ne lupamo vise, veci domet u PPS je zbog pribliizavanja napadaca i cilja, i nema nikakve veze sa talasnom duzinom zracenja oplate, na koju je raketa podesena. Raketa ce pre izvrsiti zahvat u ZPS, ali ce verovatnoca pogotka biti manja jer ce cilj odlaziti od napadaca, a nece se priblizavati njemu.

Pri tome ce IC senzor uhvatiti kompletan spektar zracenja aviona u IC opsegu (u opsegu talasnih duzina na koje je detektor osetljiv). Razlika zasto ce moci da izvrsi dejstvo u prednju polusferu, a neka druga nece, je sto je detektor ove rakete hladjen tecnim azotom. On ce ohladiti detektor rakete na -70 stepeni celzijusa, sto ce iskljuciti svaku mogucnost stvaranja termickog suma u poluprovodniku detektora rakete, pa ce samim tim detektor postati osetljiv i na manju snagu IC zracenja, kao i na komponente IC zracenja koje se javljaju pri manjoj temperaturi cilja.

Da li se pojacavac primljenog signala moze podesiti da pojacava vise primljeni signal u odredjenom spektru primljenog zracenja, verovatno da moze, ali bi to u ovom slucaju bilo kontraproduktivno, zbog promena uslova u borbi.

Prema tome, kljucna stavka ovde je hladjenje IC detektora, cime se iskljucuje termicki sum detektora rakete kao faktor koji smanjuje osetljivost detektora bojeve glave. Tako ce detektor biti u stanju da detektuje manju snagu IC zracenja koju inace ne bi mogao da detektuje zbog termickog suma materijala od koga je detektor rakete izradjen.

offline
  • Pridružio: 28 Dec 2016
  • Poruke: 905

Valjda ce se neko u VS i Ministarstvu odbrane setiti da za modernizovane dvosede MiG-29 dokupi i koju raketu Р-27ЭТ1 (T1)? Steta je ne iskoristiti mogucnost da mu se poveca "batina".

Proizvodjac jasno navodi na najnovija modernizacija dvoseda moze da koristi taj tip raketa, iako nema radar: http://migavia.ru/index.php/ru/produktsiya/semejst.....g-29ub-mod

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2120
  • Gde živiš: Beograd

Људи бојим се да ви бркате домет ракете и даљину на којој се може извршити захват.
Макс. даљина за лансирање је за сваку ракету/пројектил већи у ППС једноставно што вам се мета приближава па ракета треба да пређе реално мањи пут него кад јури мету која бежи и то нема везе са ГСН и типом навођења.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 966 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 2 sakrivenih i 947 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, bbogdan, comi_pfc, Dannyboy, djboj, esx66, kolle.the.kid, Lazarus, Marko Marković, Milos82, Mixelotti, mrav pesadinac, nuke92, operniki, procesor, RecA, 125