Koji su Nemački tenkovi upotrebljavani na našim prostorima....

3

Koji su Nemački tenkovi upotrebljavani na našim prostorima....

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

Чини ми се да у Војном музеју на Калемегдану има један Тигар.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Sredinom sedamdesetih godina, oko 1976.g. na poligonu Pazaric kod Sarajeva, bila su dva, cini mi se, Pantera koji su bili cak i ispravni, jer su ih koristili za obuku pitomaca srednje vojne skole.

Sad mi nesto pade na pamet. U filmu "Bitka na Sutjesci", ne znam tacno kada je sniman, u jednoj od scena, Ljubisa Samardzic u ulozi artiljerca 2. proleterske brigade unistava 3 tenka (!), sa 3 (! Neverovatna preciznost i efikasnost, zar ne?), "glumi" jedan, cini mi se "Panter", i to u voznom stanju ...offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14354

Napisano: 23 Feb 2012 20:15

lav ::Чини ми се да у Војном музеју на Калемегдану има један Тигар.
Нема.
Pz IF који си помињао су понегде звали "Kleine Tiger" због јаког оклопа.
Има и Pz IV, за који смо рекли да донекле личи на Тигра.

Dopuna: 23 Feb 2012 20:22

dobri covek ::Sredinom sedamdesetih godina, oko 1976.g. na poligonu Pazaric kod Sarajeva, bila su dva, cini mi se, Pantera koji su bili cak i ispravni, jer su ih koristili za obuku pitomaca srednje vojne skole.
Највероватније није било Пантера. Можда си их заменио са америчким самохоткама М18 или М36 које доста личе на Пантера (чак их је код Ардена Пантер "глумио")

dobri covek ::Sad mi nesto pade na pamet. U filmu "Bitka na Sutjesci", ne znam tacno kada je sniman, u jednoj od scena, Ljubisa Samardzic u ulozi artiljerca 2. proleterske brigade unistava 3 tenka (!), sa 3 (! Neverovatna preciznost i efikasnost, zar ne?), "glumi" jedan, cini mi se "Panter", i to u voznom stanju ...
Мислим да су у Сутјесци користили Т34 "нашминкан" као Тигар, пристојно урађено.
Иначе су немци и остали тамо користили лакше тенкове - са добрим топом, лаки тенк се могао избацити из акције једним хицем.

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

Панцер један Ф је био замишљен за непосредну подршку пјешадије и зато је имао тако јак оклоп. Наоружање од само два митраљеза је било преслабо за замичљену намјену. Зато су малобројни произведени примјерци углавном кориштени у противпобуњеничкој борби. Иначе је био потпуно нова конструкција, различита у односу на остале јединице.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Za T-34 i sminkanje nisam siguran koliko se moze nasminkati. Ali za M-18 i M-36 pouzdano sam siguran da nisu to bile, jer ih veoma dobro znam. A tenkove u Pazaricu licno sam video, i prelazili su mi preko glave (ja sam bio u rovu...). Nase tenkove veoma dobro raspoznajem.
A u nomenklaturi tehnike koja se koristila pocetkom do sredine osamdesetih godina postoji i tenk "panter". Znam da ih nije bilo po jedinicama... ali...

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14354

Napisano: 24 Feb 2012 0:00

Да цитирам Небојшу Ђокића са другог форума:

Citat:Primetili ste da premda je u Jugoslaviji bio priličan broj Somua S-35 da su njihove fotografije prilično retke. E pa masa tog tenka je bila 20 tona: S druge strane masa Hočkisa je bila samo 12 tona. Italijanski M 15/42 je imao masu 15 tona. E sad u čemu je caka. Premda su postojale i razlike da li je neka teritorija nekada bila u Austro ugarskoj ili Kraljevini Srbiji u načelu nosivost mostova na sreskim putevima je bila 12 tona a ovih puteva je bilo sigurno preko 70 ili 80%. Okružni putevi su imali mostove od 16 tona a njih je bilo oko 15%. Državni putevi su imali nosivost od 20 tona a njih je bilo samo 5 %. Doduše putevi međunarodnog značaja (npr Ljubljana - Zagreb - Beograd - Niš - Sofija i slično) imali su mostove i veće nosivosti. Naravno bilo je i okružnih i sreskih puteva sa mostovi veće nosivosti ali to su bili izuzeci a ne pravilo. Dobar deo sreskih puteva je u stvari otpadao na opštinske puteve a tamo gotovo i da nije bilo propisa za nosivost mostova ali sam ih ja ovde ubrojao u sreske što je bilo vrlo optimistički. Nosivost jugoslovenskih mostova je glavni razlog na naknadnu nemačku narudžbinu tenkova M-15/42.

Један од тенкова који су се краће задржали на овом поднебљу је француски Б1
http://en.wikipedia.org/wiki/Char_B1
Који су немци користили за своје потребе, и преправили га инсталацијом пламенобацача уместо топа на шасији.


Овакво возило је добило немачку ознаку Flammwagen auf Panzerkampfwagen B-2 (f)
Током 1942. у Југославији га је користила дивизија Prinz Eugen.
Ово возило је имало тежину од 34 тоне, и до доласка совјета је било најтеже возило на овим просторима.

Кад погледамо носивост мостова која је дата горе, видимо да су партизани преферирали шуме и горе (за разлику од равница где је тенковима лакше да маневришу), јасно је да су за борбу против партизана били подеснији лакши и покретнији тенкови. Зато су се користили застарели трофејни француски и италијански тенкови, све до краја рата.

Dopuna: 24 Feb 2012 0:12

dobri covek ::Za T-34 i sminkanje nisam siguran koliko se moze nasminkati.
Испало је врло пристојно, погледај

Осим ходног дела, врло је верно урађен.

dobri covek ::Ali za M-18 i M-36 pouzdano sam siguran da nisu to bile, jer ih veoma dobro znam. A tenkove u Pazaricu licno sam video, i prelazili su mi preko glave (ja sam bio u rovu...). Nase tenkove veoma dobro raspoznajem.
Моја задња понуда, амерички М47. И он доста личи на Пантера...

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Za T-34 si u pravu. Stvarno je dobro nasminkan, ali hodni deo ... i inace je vrlo prepoznatljiv, a posebno kada se trazi.
Za Patona, neznam... njega sam sreo samo jednom, u skolskom centru u BL, i bio je jedan u SA.

Deo Srbije, mislim konkretno Banat, bio je okupiran od strane Rumunije, Jesu li oni koristili sta od nemacke tehnike u drugom sv.ratu? Mislim, bli su im vrlo verni i odani saveznici, sve negde do Staljingrada...

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14354

dobri covek :: Deo Srbije, mislim konkretno Banat, bio je okupiran od strane Rumunije, Jesu li oni koristili sta od nemacke tehnike u drugom sv.ratu? Mislim, bli su im vrlo verni i odani saveznici, sve negde do Staljingrada...
Румунија није окупирала део Југославије, нити су њихове јединице биле у Југославији.
На вест да Мађарска хоће да окупира и Банат током Априлског рата, Румуни су рекли Немцима да ће се сукобити са Мађарима. Зато су Немци држали Банат под својом управом.

За Румунска оклопна возила можеш да видиш овде:
http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/romania/romania-tanks.html

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

jutros sam napamet pisao. Izjednachio sam interesnu sferu sa angazhovanjem. Nije namerno, nadam sa da nikoga nisam uvredio.

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Napisano: 25 Feb 2012 1:47

dobri covek ::Sad mi nesto pade na pamet. U filmu "Bitka na Sutjesci", ne znam tacno kada je sniman, u jednoj od scena, Ljubisa Samardzic u ulozi artiljerca 2. proleterske brigade unistava 3 tenka (!), sa 3 (! Neverovatna preciznost i efikasnost, zar ne?), "glumi" jedan, cini mi se "Panter", i to u voznom stanju ..."Štab i njegov Prateći bataljon okupili su se u ranu zoru u šipražju koje se pružalo duž jednog dela puta od Foče do Kalinovika, koji je već očišćen, tako da su njime patrolirale određene grupe i u jednom i drugom pravcu da bi obezbedile naš prolazak.

Na raskrsnici su ležala preko našeg puta tri laka nemačka tenka, nepokretna, okrenuta u suprotnom smeru i smrvljena. Nekoliko minuta ranije oni su uništeni u jednoj epizodi koja je izazvala smeh olakšanja za našu već malo ublaženu napregnutost. Jedan mladi partizan, ne držeći se opšteg naređenja Vrhovnog štaba da se zakopaju ili unište sva oruđa i teška oprema posle prelaska Pive, čuvao je za vreme bitke zaplenjenu italijansku protivtenkovsku pušku, o čemu je znala samo prateća četa njegovog bataljona, koja mu je išla naruku. Bio je u jarku pored puta u trenutku kad je prolazila nemačka tenkovska patrola. Ovaj partizanski nišandžija i njegovi drugovi imali su samo tri zrna. Svako je pogodilo tačno u cilj, i kad smo se mi pojavili na putu, bili smo svedoci posledica jedne retke nediscipline."

W. Deakin: BOJOVNA PLANINA
http://www.znaci.net/00001/5_1.htm

Dopuna: 25 Feb 2012 2:18

Neke slike iz Muzeja istorije Jugoslavije. Ne stojim najbolje sa vremenom, pa ću ih samo nabacati, bez selekcije i komentara - na čemu se izvinjavam.
Legende su navedene u originalu, kako stoje u Muzeju. Nisu ih radili vojnici, ni ljudi koji se razumeju u oružje, pa ima grešaka i nepouzdanosti - molim komentar.


Tenkovske jedinice 4.armije nastupaju prema Trstu, 1945.god.


tenkovske jedinice II udarnog korpusa na ulazu u Nikšić 1944.


Pokret II tenkovske brigade na Sremskom frontu 1945.


Partizani vrše pripreme i opravku okloprih kola i američkih "Stuart" tenkova ispred štaba, Trebinje 2. XII.1944.


Nastupanje pešadije u sadejstvu s tenkovskim jedinicama kroz Slavoniju.


Uništeni neprijateljski tenkovi za vreme sremskog fronta kod sela Nijemci, 10 januara 1945.


Danilo Jauković, komandant 2 bataljona 3 proleterske sandžačke brigade, Nikola Golubović i Mirko Vraneš kod tenkova II udarnog korpusa u Nikšiću, 7 novembra 1944.


Grupa boraca sa maskiranim tenkom u Hercegovini, 1943.


Tenkovski bataljon 1. proleterske divizije u pokretu prema Kupresu, 1943.


Protivtenkovski mitraljez NOVJ kreće iz Vrepca prema Udbini, Lika 1942.


Iskrcavanje partizanskog tenka, Vis, leto 1944.


Pripreme za ukrcavanje tenka na brod, Vis jula 1944.


Iskrcavanje savezničkog tenka na Visu, 1944.


Tenkovske jedinice NOVJ u borbi za oslobođenje Nevesinja, 1944-1945.


Borci 2. tenkovske brigade.


Protivtenkovska jedinica 29. hercegovačke divizije u sastavu 2. udarnog korpusa za vreme borbe za oslobođenje Nevesinja, januara 1945.


Borci protivitenkovske jedinice 29. hercegovačke divizije u toku borbe za oslobođjenje Nevesinja, januara 1945.


Tenkovske jedinice 4. armije u Otočcu početkom 1945. godine.


Tenkovske jedinice 4. armije u Otočcu početkom 1945.


Četa protivtenkovskih pušaka Četvrte proleterske brigade u Srbiji, s jeseni 1944. Na slici se prepoznaju: komandir čete Veličko Šoškić, komesar Vuk Boričić i zamenik pol. komesara Branko Paunović.


Tenkovi 6. kropusa pred početak akcije za oslobođenje Podravske Slatine 1944. godine.


Tenkovi 1. proleterske brigade u pokretu pred proboj Sremskog fronta 1945.


Uništen nemački tenk na mestu proboja I i XXI divizije NOVJ,kod Tovarnika u Sremu,1945.


Tenkovske jedinice na prilazu Beogradu, oktobra 1944.


Tenk iz sastava 1. armije u dejstvu prilikom proboja Sremskog fronta 12.IV.1945.


Tenkovska kolona Jugoslovenske armije pred Trogirom 1945.


Tenkovi 2. tenkovske brigade kreću prema Trstu, juna 1945. posle završetka rata u Jugoslaviji.


Opravka protivtenkovskih topova u puškarskoj radionici Prve proleterske brigade u Kukujevcima 24. februara 1945.godine.


Maskirana oklopna kola I tenkovske brigade pred napad na Široki Brijeg,1945.


Prva tenkovska brigada na polaznom položaju za napad na Široki Brijeg,1945.


Borci I tenkovske brigade u toku borbi za Široki Brijeg,1945.


Posle borbi za oslobođenje Širokog Brijega, 1945. S leva: Marko Vuletić - pol.komesar 1 tenkovske brigade, major Peterson - engleski vojni predstavnik pri štabu 1. tenkovske brigade, i Vlado Sekulić,naČelnik štaba I tenkovske brigade,


Jedinice 1. tenkovske brigade u Širokom Brijegu, 1945.


Prva tenkovska brigada vrši pripreme za napad na Mostar, februar 1945.


Prva tenkovska brigada kreće prema Drnišu,1944.


Na odmoru - borci na tenku u okolini Šibenika,1944./na tenku se vidi i Mira Mitrović,bolničarka saniteta I tenkovske brigade./


Radionica I tenkovske brigade u Šibeniku, 1944.


Pripreme I tenkovske brigade za Kninsku operaciju, 1944.


Uništen nemački tenk u borbama za Zdenske Vasi (Slovenija) 1944.godine.


Tenkovske jedinice nemačke 7. SS "Princ Eugen" divizije u toku bitke na Neretvi, aprila 1943.


Zarobljeni nemački tenk od boraca Takovskog bataljona Čačanskog NOP odreda "Dr.Dragiša Mišović" kod Rapaj brda 5. oktobra 1941. Ovaj tenk, pošto je osposobljen, učestvovao je u napadu na opsedauto Kraljevo krajem oktobra 1941.


Borci I tenkovske brigade NOVJ u Gravini, Italija, 1944.


Smotra oklopnih vozila u sastavu I tenkovske brigade pred povratak iz Katabe za Jugoslaviju, 1944.


Vod protivtenkovskih pušaka Prvog bataljona Prve proleterske brigade, januara 1945. na Sremskom frontu.


Smotra Sedmog bataljona Prve proleterske brigade na Sremskom frontu krajem 1944.


Deo protivtenkovske baterije Artiljerijske brigade Prve proleterske divizije, januara 1945.


Partizani razgledaju uništeni nemački tenk za vreme operacija u istočnoj Bosni, decembra 1943.godine.


Uništen nemački tenk u reonu Busovače od boraca VI krajiške NOU brigade, februara 1945.


Tenkovske jedinice NOVJ, ulaze u oslobođeni Trst, maja 1945.


Zarobljeni talijanski tenk (asaldo M-7) u Splitu, septembar 1943. god.


Tenkovi u partizanskoj radionici, Šibenik, novembar 1944. godine.


Tenkovi u partizanskoj radionici, Šibenik, novembar 1944. godine.


Oklopni transporteri u partizanskoj radionici, Šibenik, novembar 1944. godine.


Prvi tenkovski bataljon NOVJ u Otočcu, Lika, formiran posle kapitulacije Italije, septembra 1943. godine.


Prvi tenkovski bataljon jedinica NOVJ u Otočcu - Lika, septembra 1943. godine.


Prvi tenkovski bataljon jedinica NOVJ u Otočcu - Lika, septembar 1943. godine.


Borci Prvog tenkovskog bataljona jedinica NOVJ u Otočcu - Lika, septembar 1943.god.


Tenkovske jedinice 4. armije u borbma za oslobođenje Gospića 1945. godine.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 931 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 4 sakrivenih i 894 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, Bobrock1, Boskovic, Bubimir, dane007, darios, Denaya, DPera, dragoljub11987, dushan, gonzagbs, Ivica1102, kljift, Krusarac, mackenzie, MB120mm, milan_kraljevo, milos97, Miskohd, moldway, Nenad Beric, royst33, sasa87, Simon simonović, Smd, sovanova95, Srle993, vaso1, Vatrogasaccc, Vojvoda86, Webb, zlaya011, Žrnov