Kraljevina Jugoslavija vs SFRJ

36

Kraljevina Jugoslavija vs SFRJ

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2084
 • Gde živiš: Beograd

cacundraki ::... СФРЈ се распала сама од себе, ...
Ako mislite da je ovo tačno, u veeeelikoj ste zabludi.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 09 Feb 2012
 • Poruke: 297

padobranac75 ::cacundraki ::... СФРЈ се распала сама од себе, ...
Ako mislite da je ovo tačno, u veeeelikoj ste zabludi.


Нисте ме разумели. Несумњиво је у распаду СФРЈ утицао и страни фактор. Али не, као у случају Краљевине Југославије директним нападом и окупацијом. Он јесте умешан у збивања из 90их, то је истина. Међутим, никако није могао да допринесе рецимо апсолутној победи ХДЗ-а на изборима у Хрватској. Стварање републичких граница по ,,националном" је један од главних узрока распада СФРЈ.offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

cacundraki ::Napisano: 12 Jun 2012 14:05

Gorski car ::
/quote]
U cemu je problem Vojvodine?
Zato sto ima autonomiju?


Идеја на којој је та аутономија Војводине почивала је проблем. Она је директно потирала државност и интегритет Србије.

Ne ideja autonomije kao demokratskog prava nacionanalno izmesanog stanovinstva na odredjenoj teritoriji je civilizacijsko resenje za miran suzivot nacionalnih manjina.
Autonomija ne znaci razbijanje drzave.
cacundraki ::
Висока аутономија Војводине дата Уставом из 1974 године, довела је статус ове покрајине у ранг државе у држави. Те је тако АП Војводина имала (као уосталом и АП Космет) имала свој Врховни суд и свој Уставни суд, као и права вета претставника покрајина на сваки закон који би ,,повређивао права покрајине".

Autonomije iz 1974 je bio neodrzivi politicko-voluntaristicki hibrid koji ne treba mesati sa idejom autonomije.

cacundraki ::
Према том уставу (како је својевремено објаснио бивши председник Уставног суда Србије Слободан Вучетић,) покрајински посланици у републичкој Скупштини могли су да учествују не само у доношењу закона за целу Србију, већ и закона који су примењивани на такозвану ужу Србију. Истовремено, републички парламент није имао никакав утицај на законодавну делатност покрајине. Такав модел функционисања покрајине никада раније није забележен ни у светској пракси, ни у историји.


Ne nisi dobro razumeo.Skupstina Pokrajine je davala saglasnost na zakone u republickom interesu.Ako se ne bi dala saglasnost zakon se nije primenjivao na njenoj teritoriji.

Problem nije bila uza Srbija vec teritorija pokrajine.To je bilo kriminalno zato je bio legitiman zahtev srpskih komunista da se to izmeni.

cacundraki ::
Иначе, Војводину републику је помињао и народни херој Жарко Зрењанин-Уча, коме припадају и заслуге за омиљени слоган савремених аутономаша: “Војводина наша дика, биће једном република“. Пре него што га је Гестапо ухапсио и убио у околини Вршца 1942. године, Зрењанин је поручивао да “ако Србија у новој Југославији не буде демократска држава, онда ће комунисти тражити Војводину републику“.


Vojvodina nikad ne bi imala autonomiju iz 74 da nisu Albanci dobili za Kosovo.

NIjedan srpski policijac ,vojnik nije ubijen za "Republiku Vojvodinu" niti su Vojvodjani bojkotovali srpske institucije popise izbore i sl.Sta vise ta ideja nije imala podrsku cak ni u vidu neke ozbiljne manjina.NI medju srpskim komunistima.

Kamo srece da na Kosovu imamo autonomase kao u Vojovodini:)Pevali bi.cacundraki ::

Gorski car ::
I sta je tu lose?

Jel su nestali Srbi u Hrvatskoj i BiH?Мени је само занимљиво да се Војводина насељавала управо Србима из тих да их тако назовем ,,проблематичних средина". Зашто? Па управо да би оне постале мање проблематичне, а на рачун Срба, јер се број Срба у тим крајевима и на овај начин смањивао. За вашу информацију, готово цела села су испражњена колонизацијом. О томе има доста литературе.


Za koliko se smanjio broj Srba u Hrvatskoj i Bosni?

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 190

mean_machine ::cacundraki ::
Мени је само занимљиво да се Војводина насељавала управо Србима из тих да их тако назовем ,,проблематичних средина". Зашто? Па управо да би оне постале мање проблематичне, а на рачун Срба, јер се број Срба у тим крајевима и на овај начин смањивао. За вашу информацију, готово цела села су испражњена колонизацијом. О томе има доста литературе.


Jest' vala naseljavali su i Crnogorce ne bi li islelili Crnu Goru !?


Nije mislio na Crnu Goru vec na prostore danasnje BiH i Hrvatske. Mada je i dosta crnogoraca dolazilo ali u manjoj meri koliko ljudi iz ovih drugih krajeva.

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2012
 • Poruke: 297

Gorski car ::

Autonomije iz 1974 je bio neodrzivi politicko-voluntaristicki hibrid koji ne treba mesati sa idejom autonomije.Тај ,,неодрживи политичко-волунтаристички хибрид" је управо и настао Уставом из 1974. године. На овом примеру, као и на примеру Космета, као и на основу односа на релацији Републике-Централна власт, и Република-Покрајине можемо закључити да је одрживост целог система доношењем овог и оваквог Устава доведена у питање.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2006

Ne znam da li su postojali politički motivi za kolonizaciju Vojvodine ali je sama kolonizacija doprinela etničkoj kompaktnosti srpskog naroda.Bez kolonizacije bi nas bilo svugde pomalo a nigde dovoljno.Ja kolonizaciju beležim kao veliki plus a pokrajine u Srbiji kao džinovski minus komunističke vlasti.
-Svaka masovna migracija stanovništva donosi muke doseljenicima i starosedeocima,svako se oseća na neki način ugroženim jer mu se brzo i drastično menja način života i navike,socijalni okoliš itd.
To stvara pogodno tle za razne bitange koje se predstavljaju kao "borci za slobodu i autonomiju" i nastoje i uspevaju da vrbuju gore pomenute zbunjene i ogorčene.
-Muke sa takvim tipovima i njihovim dezorijentisanim sledbenicima bismo imali bez obzira da li kolonizaciju sprovodila komunistička ili monarhistička vlast.To nije ideološko već socijalno pitanje koje onda preraste u politički problem.

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

cacundraki ::Napisano: 12 Jun 2012 14:16

Gorski car ::
Nisu imali ni Hrvati ni Muslimani.


Да, али су они рабили друге одредбе тог Устава. На њихову тежњу ка самоопредељењу и отцепљењу Срби су могли одговорити том једном једином тачком. Да су они конститутивни народ у Хрватској и БиХ. Међутим, и на жалост, то тада нико није узео у обзир.

Svako se pozivao na ono sto mu je odgovaralo.
To sto medjunarodna zajednica nije uzela u obzir principe konstitutivnosti to je stvar politike.cacundraki ::

victoria ::Citat:gorski car
. . .Sta je trebalo da uvaze komunisti srednjevekovnu ili modernu istoriju??

Je l su oni krivi sto su svi katolici u Hercegovini Dalmaciji i Slavoniji nacionalno "onesvesceni" vekovima u 20 veku izjasnili kao Hrvati? . . .

Komunisti nisu uvažavali bilo kakvu istoriju ! Oni su kao vernici "kritike svega postojećeg" pravili "novog čoveka".Čak nisu dozvoljavali da se u prevodima stranih filmova pojavi ono "pre Hrista",nego su nakaradno prevodili kao "pre nove ere".Nerviralo ih pominjanje Hrista.Zato su ga ukinuli dekretom.
-Za ljude koji dekretom ukinu Hrista je prava sitnica da,takođe dekretom,stvore nove nacije i osakate stare.Потписујем све горе речено.

Nije bas tako

cacundraki ::
Gorski car ::

Koju su to teritoriju dobili Hrvati i Albanci od Srbije?


Опет на делу ваше непознавање догађаја и површност у анализама. Што се Хрвата тиче, прочитајте мало како је Барања ушла у састав Хрватске. Почните од тога. а онда ће вас сам пут навести на Дубровник, Превлаку, Далмацију, Ријеку, Истру.


Ne moras da mi persiras.

Ajde ovako da li je Dalmacija srpska zemlja?Istra?
Rijeka?

Dubrovnik je bio u Hrvatskoj banovini 1939 i vec odavno hrvatski orijentisan grad.

Sto se tice Baranje mislim da je Djilas objasnio:


Citat:Na pitanje Đorgovića kako je napravljeno razgraničenje, Đilas
je odgovorio:
„Ovo koje imate danas. Dosta je solidno rađeno, išli smo od
sela do sela, ispitivali gde je većina.
Pre toga, Politbiro nam je
odredio stav da se držimo etničkog principa. Naišli smo na problem
Bunjevaca, pa smo uzeli granicu Dunava, onda na problem
Baranje, po našim tadašnjim saznanjima, mada to sada neki
osporavaju, tamo je većina Hrvata... Ali, ne garantujem, zaboravio
sam, možda smo uzeli granicu Dunava kao prirodniju... Koliko se
sećam u Baranji je bila većina Hrvata...
Bio je problem Iloka, koji
se uvlači kao slepo crevo u vojvođansku teritoriju, a većina su
Hrvati. Nismo imali razloga da im to ne damo. Međutim, sada
čujem da je ta većina nastala tako što su ustaše bežale iz Hercegovine,
iz Bosne i naseljavale se tamo... To je za naša tadašnja gledanja
bio naš narod, zlikovce smo obično streljali, oni su bežali pred
nama".

cacundraki ::
Gorski car ::
Pa je l su komunsti krivi za medjunacionalne odnose ili su ih nasledili?Опет грешка. Међунационални односи Срба и Хрвата датирају пре комумизма. Ти односи и нису били толико затегнути до рецимо скупштинског атентата.

Ne bih ja rekao.Ako su ih odnosi koji "nisu bili toliko zategnuti" doveli da pucaju i u skupstini jedni na druge...
Sta cemo sa kriminalno donesenim Ustavom 1921.Koliko je Hrvata glasalo za ustav?
cacundraki ::
Из говора и разних агитација челних људи ХСС-а, може се лако утврдити да
се о некој независности Хрватске и посебности Хрвата у односу на Србе или Словенце, говорило веома стидљиво.


Pa nije se smelo govoriti
cacundraki ::
Убеђен сам да се ситуација могла решити у корист живота у заједничкој држави. Околности уочи и у току рата су искомпликовале решавање..

To su i drugi mislili pa su se presli

cacundraki ::
Међутим, комунистички приступ проблему је, уместо да га реши и макар утиша, само распламсао сукоб. Поред готово нерешивог питања односа између три тада постојећа народа (Срба, Хрвата, Словенаца) и њихових граница, комунисти стварају нове народе (Муслимане, Македонце, Црногорце) и нове територијалне проблеме (Косова, Војводине.)

Da resenje je bilo da nateramo muslimane i makedonce da se osecaju Srbima a Albance da oteramo Tursku.

Vojvodina nije bila nikakav teritorijalan problem.Ona se prirodno vratila u okrilje Srbije .Problem jedini je bio Kosovo i Metohija.


cacundraki ::
Њихова кривица је утолико већа зато што су у односу на претходну државу, а поучени претходним искуством, имали далеко више времена да проблем реше. Денекле је и постојао покушај решаванја тог проблема, али на штету српског народа.


Krivica je jedino ustavni polozaj Srbije iz 1974.
Nacionalni odnosi izmedju Srba Hrvata i Muslimana posle drugog svetskog rata ne bi Bog Otac resio kad se stvari gledaju iz danasnje perspektive.

Mada bi mozda cetnici DM resili pitanje Mulimana na svoj poznati nacin i onda bi pojednostavili problem.Ostali bi Srbi i Hrvati.Pa ko koga.

cacundraki ::
Gorski car ::

Jos pored zlocina koji su pocinili u II Svetskom ratu i kazne koje su izbegli hrati su profitirali u svemu tome.


A sta je trebalo kazniti hrvatsku naciju sto je fasiticka Italija instalirala ustase na vlast?
I sto su dozvolili da kolju Srbe dok se Srbi nisu sami pobunili pa su se "setili" da treba neke logore zatvoriti.


Фашистичка Италија инсталирала усташе и тако их наметнула хрватском народу. Ма ајте молим вас. Ко још има такав однос према појави усташтва у Хрватској. Ово ми личи на цитате из школских уджбеника из 60их. [/quote]

A odakle je dosao Pavelic u NDH?Da nije bio u turistickoj poseti Musoliniju pa se eto vratio u NDH kad je pogledao znamenitosti Rima


cacundraki ::

Gorski car ::
Pa i Biserku su odvele okolnosti "na drugu stranu"Пре бих рекао да је њу и њено друштво на ,,другу страну" одвео анимозитет према српском национализму. Односно њен доживљај српског национализма, који јој је дубоко усађен негде на курсу у Кумровцу.


Za mene su srpski nacionalizam (kao i bilo ciji drugi ) i eurofantizam sa antisrpstvom dve djavolje krajnosti koje treba zaobici u sirokom luku.

cacundraki ::


Gorski car ::
Sta je trebalo da uvaze komunisti srednjevekovnu ili modernu istoriju??

Je l su oni krivi sto su svi katolici u Hercegovini Dalmaciji i Slavoniji nacionalno "onesvesceni" vekovima u 20 veku izjasnili kao Hrvati?

Приликом прављења граница у обзир се узимају сви фактори. Од историје, преко религије, тренутног стања на терену. Границе се никако не праве по принципу кафанског договора, што је и био случај са авнојевском ујдурмом.Avnojske granice su jedine normalne na ovim prostorima.Zato je velika greska bio Ustavni polozaj Srbije iz 1974.Jer su jedino jaka avnojska Srbija Hrvatska BiH bile paravan od ludila balkanskog nacionalizma.
Kad je Srbiji natovarena preteska autonomija iz 1974 i vodjena politka popustanja albanskom sovinzimu oslabljena avnojska Srbija povukla je srpski nacionalizam koji je dao vetar u ledja poprilicno jakim nacionalistickim strujama ukod Slovenaca i Hrvata.I onda se desilo sto se desilo. Kad nacionalisticka euforija ovlada otupi razum srlja se u ratove, zlocine , gluposti vuku se pogresni potezi, seje se mrznja, nepoverenje.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5759

Napisano: 13 Jun 2012 11:08

victoria ::Ne znam da li su postojali politički motivi za kolonizaciju Vojvodine ali je sama kolonizacija doprinela etničkoj kompaktnosti srpskog naroda.Bez kolonizacije bi nas bilo svugde pomalo a nigde dovoljno.Ja kolonizaciju beležim kao veliki plus a pokrajine u Srbiji kao džinovski minus komunističke vlasti.
-Svaka masovna migracija stanovništva donosi muke doseljenicima i starosedeocima,svako se oseća na neki način ugroženim jer mu se brzo i drastično menja način života i navike,socijalni okoliš itd.
To stvara pogodno tle za razne bitange koje se predstavljaju kao "borci za slobodu i autonomiju" i nastoje i uspevaju da vrbuju gore pomenute zbunjene i ogorčene.
-Muke sa takvim tipovima i njihovim dezorijentisanim sledbenicima bismo imali bez obzira da li kolonizaciju sprovodila komunistička ili monarhistička vlast.To nije ideološko već socijalno pitanje koje onda preraste u politički problem.


Sasvim se slažem.

Dopuna: 13 Jun 2012 11:10

Još ako se uzme u vid činjenica da je Srbiaj ponovo stvorena tek 1946 godine - bila je ukinuta i niej psotojala. Zatim da su AVNOJ eviskim granicama od Hrvatske koja je postojala , a Arbija nije - oduzete prilično velike teritorije.

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2012
 • Poruke: 297

Citat:Gorski car ::
Идеја на којој је та аутономија Војводине почивала је проблем. Она је директно потирала државност и интегритет Србије.

Ne ideja autonomije kao demokratskog prava nacionanalno izmesanog stanovinstva na odredjenoj teritoriji je civilizacijsko resenje za miran suzivot nacionalnih manjina.
Autonomija ne znaci razbijanje drzave.Ne nisi dobro razumeo.Skupstina Pokrajine je davala saglasnost na zakone u republickom interesu.Ako se ne bi dala saglasnost zakon se nije primenjivao na njenoj teritoriji.

Vojvodina nikad ne bi imala autonomiju iz 74 da nisu Albanci dobili za Kosovo.
[/quote]


Сам појам аутономије је јасан и ту није ништа спорно. Начин на који је аутономија Војводине и Космета формулисана (и заживела на терену) Уставом из 1974. године, је директно подривао суверенитет Србије над овим областима. Србија де факто, готово да није имала никакву власт у својим покрајинама.
Што се тиче сагласности покрајинских скупштина, није шија него врат. Обазирете се на форму, не видите суштину. Дакле суштина је да републички закон није примењиван на територији покрајине без сагласности покрајинске скупштине. Што значи да поједини донесени закони СР Србије нису важили на територији АП Космета или Војводине. Колико се онда у овом погледу однос између СР Србије и АП Космета или Војводине, разликовао од односа СР Србије и других република, када видимо да републички закони Србије подједнако нису важили како у другим републикама (што је логично) тако ни на територијама покрајина (што се коси са логиком.)
То само помаже у закључивању да су АП имале статус држава у држави. И то у толико хваљеном СФРЈоту.

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

Napisano: 13 Jun 2012 11:23

victoria ::Ne znam da li su postojali politički motivi za kolonizaciju Vojvodine ali je sama kolonizacija doprinela etničkoj kompaktnosti srpskog naroda.Bez kolonizacije bi nas bilo svugde pomalo a nigde dovoljno.Ja kolonizaciju beležim kao veliki plus a pokrajine u Srbiji kao džinovski minus komunističke vlasti.

Ja bih se nadovezao da je najveci minus pokrajina iz 1974.Od 1945 do 74 nije bilo problema u ustavnom polozaju.Medjutim Albanci i njihovo izfolirano jugoslovenstvo klevetanje UDBe i Beograda da trpe nasilje kao i poverenje Tita koje im je davao dovelo je do frankestajn-autonomije .
E sad na istoriji je da otkrije ako je uopste moguce da li je licni sukob Rankovica i Tita bio uzrok da Tito okrene ledja srpskom rukovodstvu i da forsira Albance.Poznato je da su svi protivnici reformi posle 1966 kasnije pezurativno nazivani "rankovicevci"
Rankovic je bio drugi covek drzave.Zanimljiva je ocena Tempa i Koca Popovica da se Tito bojao domincije Srba a ne da ih je mrzeo.Imao je nepoverenje da ne ugroze njegovu vlast.Pa uloga Kardelja koji je politicki profitirao posle pada Rankovica.Pitanje je da li ce ikad neko napraviti ozbiljno istrazivanje zbog raznih "istoricara" i "publicista" na tu temu.

Dopuna: 13 Jun 2012 11:37

cacundraki ::cacundraki ::Citat:Gorski car ::
Идеја на којој је та аутономија Војводине почивала је проблем. Она је директно потирала државност и интегритет Србије.

Ne ideja autonomije kao demokratskog prava nacionanalno izmesanog stanovinstva na odredjenoj teritoriji je civilizacijsko resenje za miran suzivot nacionalnih manjina.
Autonomija ne znaci razbijanje drzave.Ne nisi dobro razumeo.Skupstina Pokrajine je davala saglasnost na zakone u republickom interesu.Ako se ne bi dala saglasnost zakon se nije primenjivao na njenoj teritoriji.

Vojvodina nikad ne bi imala autonomiju iz 74 da nisu Albanci dobili za Kosovo.Сам појам аутономије је јасан и ту није ништа спорно. Начин на који је аутономија Војводине и Космета формулисана (и заживела на терену) Уставом из 1974. године, је директно подривао суверенитет Србије над овим областима. Србија де факто, готово да није имала никакву власт у својим покрајинама.
Што се тиче сагласности покрајинских скупштина, није шија него врат. Обазирете се на форму, не видите суштину. Дакле суштина је да републички закон није примењиван на територији покрајине без сагласности покрајинске скупштине. Што значи да поједини донесени закони СР Србије нису важили на територији АП Космета или Војводине. Колико се онда у овом погледу однос између СР Србије и АП Космета или Војводине, разликовао од односа СР Србије и других република, када видимо да републички закони Србије подједнако нису важили како у другим републикама (што је логично) тако ни на територијама покрајина (што се коси са логиком.)
То само помаже у закључивању да су АП имале статус држава у држави. И то у толико хваљеном СФРЈоту.


Sa autonomijama iz 1974 delimo isto misljenje. Citao sam da je Kardelj rekao na sastanku sa kosovskometohijskom delegacijom iz 1967 da razume zahteve Albanaca da se pokrajina mora ispuniti "novim sadrzajem" i da mora razvija samoupravne odnose ali da se pitanje Kosova i Metohije ne moze resavati bez Srba i Srbije i da bi drukcije resenje izazvalo velikosrpski nacionalizam sto bi otezalo polozaj srpskih komunista.
Na kraju nekoliko godina kasnije fakticki je usvojeno da se Srbija najmanje pita za desavanja na Kosovu i zaista je Kosovo zapalilo srpski nacionalizam.
Mozda je znacajan uticaj da Albanci dobiju sve sto zele osim de jure republiku ucinile demonstracije 1968.
Meni je pozadina svega toga veoma zamrsena.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 382 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 375 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, babaroga, GreenMan, Krusarac, Leonov, obraobostan, TG-OTES