Uskoro manje od 250 tenkova (Tema o T-55)

5

Uskoro manje od 250 tenkova (Tema o T-55)

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23483
 • Gde živiš: I ja se pitam...

quote="kNikS"

Citat:Bez uvrede, ja mislim da ti apsolutno nisi svestan koliko su Abrams i Challenger nadmocniji od M-84.

Potraži, molim te, ili pitaj Rona, on je postavio link s jednog foruma gde je jedan naš vrhunski ekspert stavku po stavku dokazao suprotno. Mislim da je reč o temi ''Modernizacija T-84'' ili nešto slično, da ne izlazim sad iz posta.


Citat:Sada malo subjektivnosti: kada bi već moralo, opredelio bih se za ''Leklerk'' i francusku školu.

Mnogo skupo, ne verujem da se to tako i isplati.


Slažem se, samo sam malo dao mašti na volju - i pustoj želji Wink

Citat:Kao sto sam rekao, ovo ne pije vodu. Ako ne mozes da se prilagodis, onda imas tezak problem sa profesionalizmom. Prilagodjavali su se mnogo gori od nas, zasto ne bi i mi sami. I nama niko ne brani da u svemu tome primenjujemo nasa iskustva koja sa postojecom opremom imamo. Naravno, ako se odustane od poltronisanja.

Nije samo profesionalizam taj koji je mera prilagodjavanja. Već smo konstatovali šta to sve treba da se promeni da bismo se prilagodili. Eno silnih profesionalaca u Iranu kako primenjuju taktiku ''dala baba dinar da udje u kolo, a dva da izadje''. Slažem se s tobom u potpunosti da je ova tema inače apsolutno neizvesna, a da će prilagodjavanje i bliske promene biti za sve bolne. Em smo dobili batine, em sad treba da igramo kako drugi svira. Neprijatno, ali tako je.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 87
 • Gde živiš: Beograd

@ Ron Jeremy

Ne verujem da bilo kakva modifikacija T-55 imala smisla - to bi bilo nepotrebno bacanje para. Što se tiče nabavke nove opreme, ne verujem da će naša vojska nabavljati nove tenkove do 2020. Najverovatnije će pre nabaviti oklopne transportere točkaše, kao što to sada čine Slovenci i druge nove članice NATO pakta.

Što se tiče Hrvata, njima je lakše da nabavljaju novu opremu jer su praktično počeli da opremaju vojsku od nule, dok je gro opreme bivše JNA ostalo u Srbiji, samo što kod nas niko ne razmišlja koliko dugo može da traje resurs te opreme, jer civilna lica u državnoj upravi vide u inventaru samo da vojska poseduje određen broj vozila, te zaključuju da im nisu potrebna dodatna tj. nova vozila.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

Sve je ovde lepo rečeno ali ste malko propustili šta je glavna stvar a ona je:

Citat:po ugledu na britanski model

ili da lepo kažemo da pravimo armiju kopirajući Britansku armiju jer nam je načelnik generalštaba tamo završio par kurseva i misli da je najpametniji. Ako pogledate šta se radi videćete da je to to. Samo je neko zaboravio da pošalje našeg "genija" na kurs iz geografije Balkana pa da vidi da ovo nije ostrvo i da se nemože braniti ova zemlja sa tolikim brojem tenkova.

Ono što je napisao Kniks je i osnova celog problema, po zapadnoj doktrini osnovno sredstvo za uništenje tenka je drugi tenk. Kod nas je osnovno sredstvo za uništenje tenka POVR. Tenk je većim delom sredstvo koje se koristi za podršku pešadiji a to se vidi i iz bojevog kompleta koji je na njima. Najvećim delom su to razorni projektili, pa čak i na najmodernijim M84 tenkovima. U takvom sistemu tenk T55 je izuzetno korisna stvar, i netreba ga odbaciti tako lako.
Ima jedan link koji je dat gde je lepo opisao jedan stručnjak za tenkove šta i kako se radi kod nas ali je tamo među postovima napisao i jednu veliku istinu: Ako imaš najmoderniji tenk on je beskoristan ako ga treba stalno popravljati i ako zbog kvara stane pa nemože da vodi rat a ti treba da dovedeš gomilu stručnjaka da bi ga pokrenuo. Tada je mnogo bolji izbor tenk T55, pouzdana mrcina koja obavi posao. Koga nemrzi da pročita celu priču naćiče mnogo interesantnih stvari, među kojima i to da je najveći broj tenkova M84 kod nas tehnički neispravan jer oni okji održavaju elektroniku menjaju otpornike koji imaju strašno male tolerancije sa otpornicima sa buvljaka i slično. Šta to znači za celu elektroniku, pa znate i sami šta zna da uradi jedno glupo napajanje na kompu a to je znatno jednostavnija tehnika sa znatno manjim tolerancijama od one na tenku.
Ako već hoće da otpišu T55, e tada se radi ono što je radio izrael, naprave se lepo teški borbeni transporteri koji su mnogo bolja zaštita za pešadiju nego običan BVP. Radili su to i rusi, samo da se zna, čak i sa modelima tipa T72 i T80. Može lepo da se dignu na njih i lanseri POVR i oprema za njih, mogu da se prtvore u samohodne haubice kalibra 152mm, bolje je nego vučna artiljerija zar ne?. Mpgli bi mi ovako do sutra da nalazimo rešenje problema sa tim tenkovima ali izgleda da će oni u željezaru Smederevo jer je tako se ćefnulo "geniju". E tada dolazimo do one priče koja je rečena, ima da se oni prave od blata kad zatrebaju i svi će vikati gde su oni. I tada se startuje sa starom vojničkom istinom, ako nema tehnike tada se efekat mora postići ljudskom silom. Pa tada treba samo da se lepo proračuna koliki će biti gubici, a to je za neki drugi post. Samo da se zna da su po standardnim proračunima ogromni, a to su proračuni koji i danas važe u svim armijama sveta. Naravno ako ste u vojnoj akademiji i generalštabnoj akademiji učili tako nešte, čisto sumnjam da na kursevima ima takvih stvari.

Inače, lepa je priča da ćemo mi u NATO i Evropsku uniju. Imam samo jedno pitanje: Ko nas je tamo OZBILJNO pozvao? Ne one priče tipa: vama je tu mesto, mi bi smo voleli da vas tamo vidimo, pa ako vam je stalo da uđete.. i tako to. Dakle, ko je ozbiljno izašao i rekao: Dođite ovamo sada, to je to. Ja toga neznam, niko to nemože da napiše, sve se vrti u sferi " pa ako bude to onda to ...". Mislim da za nekog ozbiljnog to mnogo govori. Ja lično kada mi neko priča takvu priču imam samo jednu rečenicu: Nemoj da me jeb.. u zdrav mozak, od toga nema ništa. Nažalost, i sa ovim imam isti utisak.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4598

@ Ron Jeremy

Evo da ja odgovorim.

Ron Jeremy ::
Aviator, slažem se da treba izbaciti 55-ice ali i ne ih tako olako odbaciti (ovde mislim na one stavke koje sam pominjao-pretvaranje istih u neka druga oruđa).

Tako olako. Ako su vec trebali nesto da pretvaraju onda su to trebali da budu T-72, a ne T-55. Umesto toga 60 T-72 je ponudjeno na prodaju. TO je ono sto je strasno.

Ron Jeremy ::
Tačno je da taj tenk prema novim zapadnim apsolutno nema nikakve šanse, ali pogledaj teoriju koju si ti postavio- VS će nove mašine nabaviti tek 2020 !!! - jesi svestan da je to gotovo 18 godina ?

Pa Ron, kako mislis da ce 13 godina da izguraju 55ice koje su starije od M-84, i to ne malo?

Ron Jeremy ::
Mi se olako odričemo svega, a ništa ne ulažemo da zanovimo ono što će nam nedostajati. Jel ti zaista misliš da će i ovih 250 tenkova izdržati 18 godina ?

Pogledaj gore.

Ron Jeremy ::
Da li uopšte neko u ovoj zemlji razmišlja šta će biti sa nama sutra ?
Nećemo mi ratovati sa NATO-om, ali ko nam garantuje da će mo se uspeti odbraniti kada sutra mehanizovana brigada tzv.KZK (UČK) dospe do Niša (oni ga krste Nishi) ?

A kako ce to mehanizovana brigada KZK (u stvari ja nisam siguran kako ce ona da bude mehanizovana al ajde) da makne nasu brigadu (btw sta ce to da imaju?) i dodje do Nisha gde ce ih zaustaviti olinjali T-55. Mislim, ajde malo vise samopostovanja i malo manje defetizma.

Ron Jeremy ::
Za takve protivnike nama je dobra i 55-ica - i previše dobra !

Kako je to 55ica previse dobra a nije dovoljno dobra 84ka?

Ron Jeremy ::
Malo offtopic-
Od 1992-ge nije se ništa baš ništa kupilo za ovu jebenu armiju - pogledajte samo u čemu se vozi naša vojska. Da nije bilo onih unproforskih posmatrača na kosovu pred bombardovanje 99-te, nikad ne bi ni imali onih njihovih Toyota...negde 97-98 nabavljen je jedan deo Puch-ova prefarbanih u belo, ali to je samo kap u moru potreba.
Ovde ne mislim na luksuzna generalska vozila koja su se s vremena na vreme uvek obnavljala u njihovom voznom parku. Prvenstveno govorim o vozilima trupne vojske.

To sve stoji.

Ron Jeremy ::
Pogledajte samo naše susede hrvate - nemaju mnogo, ali ipak polako ali sigurno obnavljaju vozne parkove.
Najnovija porudžbina za njihov kontingent u afganistanu su terenci Iveco MLV( http://www.vjesnik.hr/Html/2007/03/06/Clanak.asp?r=tem&c=3 ) a pre toga 2006-te kupljeni su novi kamioni, terenska i putnička vozila.[/url]

Sminka.

Ron Jeremy ::
Trebali bi se zapitati već jednom šta mi u stvari zaista hoćemo i želimo ?
Hoćemo li i dalje da se slikamo i svetu na sva zvona objavljujemo i hvalimo se kako smo se odrekli miliona protivpešadijskih mina, stotinu hiljada pušaka i stotine i stotine topova, transportera i tenkova a za uzvrat ništa od istih ništa nismo dobili. U stvari jesmo - dobili smo nekoliko neispravnih kamiona, kombija i probušenih šatora kao i 1000 pari neupotrebljivih gumenih čizama koje je možda još 44-te nosio redov Rayan u Normandiji, a onda mi se neizmerno zahvaljujemo pa skoro da ih ljubimo u d... kako su nam eto nesebičnim gestom olakšali muke vojničke a sve u svrhu produbljivanja prijateljskih savezničkih odnosa još od vremena druga tite...hvala vam braćo ameri, hvala za gumenjake, niste trebali toliko da se trošite na nas golje i neznalice

Da ponovim, osim T-55, nisam za secenje, odricanje isl., a opgotovo nisam alav na americku WWII sekndhend robu.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 32378
 • Gde živiš: ovalni kabinet

kNikS ::

Tako olako. Ako su vec trebali nesto da pretvaraju onda su to trebali da budu T-72, a ne T-55. Umesto toga 60 T-72 je ponudjeno na prodaju. TO je ono sto je strasno.


Jeste strašno - pored 55-ica još je veća žalost za 72-kama.
Isto što sam rekao za 55 važi i za 72.

Citat:
Pa Ron, kako mislis da ce 13 godina da izguraju 55ice koje su starije od M-84, i to ne malo?


Prvo izvinjavam se na dvostrukom lapsusu - nije 18 već 13 godina - omanula mi matematika Smile
Pa izdržale bi kad bi im se promenila transmisija a pored toga one ne bi imale ofanzivnu namenu kao pre - rekao sam već da bi se iskoristio samo hodni deo a na njega bi se postavljali modularni elementi u zavisnosti od namene.
Ali to je već fantastika zar ne ?


Citat:A kako ce to mehanizovana brigada KZK (u stvari ja nisam siguran kako ce ona da bude mehanizovana al ajde) da makne nasu brigadu (btw sta ce to da imaju?) i dodje do Nisha gde ce ih zaustaviti olinjali T-55. Mislim, ajde malo vise samopostovanja i malo manje defetizma.

Hah čoveče gde ti živiš - ti verovatno nisi upućen u zbivanja i očigledno se nalaziš negde daleko od stvarnosti...a što misliš da je neće imati ?
Pa samo da se maknu stranci koji ih u velikoj meri sprečavaju da se dočepaju teške tehnike videćeš (videćete) za koliko vremena će isti da se noružaju istom. Oni imaju novac, imaju moral i što je najvažnije cilj kojeg su godinama sanjali - nemoj biti siguran da ga sutra neće ostvariti.
Ja sam prijatelju u ovoj državi doživeo sve i svašta tako da vesti poput "marsovci sleteli na trg republike" me ni malo ne bi iznenadile a po najmanje začudile.


Citat:
Kako je to 55ica previse dobra a nije dovoljno dobra 84ka?


Ne znam šta si ovde hteo da kažeš - pa naravno da je 84-ka mila majka za takve ali 55-cu su dobro zapamtili - posebno brigadu iz Peći Wink


Citat:Sminka.

pa šminka ili ne, mi nemamo ni biciklu pa da se pohvalimo nečim novim


Citat:Da ponovim, osim T-55, nisam za secenje, odricanje isl., a opgotovo nisam alav na americku WWII sekndhend robu.

E jbg onda care pa o čemu onda ovde trubimo na tri strane ?

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4598

Sirius ::Potraži, molim te, ili pitaj Rona, on je postavio link s jednog foruma gde je jedan naš vrhunski ekspert stavku po stavku dokazao suprotno. Mislim da je reč o temi ''Modernizacija T-84'' ili nešto slično, da ne izlazim sad iz posta.

To sto je g. Vladimir Ivanovic govorio na Srpskom Oklopu procitao sam jos kada je postavljeno i imam ga na hardu. I nista on stavku po stavku nije dokazivao suprotno, on je covek lepo stavio neke fakte na sto, ali to ne menja stvari da je M-84 u osnovi T-72M sa nasim tj. svedskim SUVom, izvozna varijanta skoro osnovnog modela, sa prastarom municijom, koji po karakteristikama nije ni blizu Abramsu.

Sirius ::
Nije samo profesionalizam taj koji je mera prilagodjavanja. Već smo konstatovali šta to sve treba da se promeni da bismo se prilagodili. Eno silnih profesionalaca u Iranu kako primenjuju taktiku ''dala baba dinar da udje u kolo, a dva da izadje''.

Nisam siguran na sta tacno mislis.

Sirius ::
Slažem se s tobom u potpunosti da je ova tema inače apsolutno neizvesna, a da će prilagodjavanje i bliske promene biti za sve bolne. Em smo dobili batine, em sad treba da igramo kako drugi svira. Neprijatno, ali tako je.

U dobroj meri se salzem, ali da samo mi malo pametniji mi bi mogli to da odigramo i da ispadne solidno po nas.. ali da ne offtopicujem...

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3146
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Aviator je u pravu sto se tice sta ce se, kad i kako modernizovati.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 32378
 • Gde živiš: ovalni kabinet

cinoeye ::Aviator je u pravu sto se tice sta ce se, kad i kako modernizovati.

Onda ajmo svi kući i upalimo meksičku seriju na TV - bolje da to gledamo a ne našu katastrofu i kataklizmu.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 87
 • Gde živiš: Beograd

cinoeye ::Aviator je u pravu sto se tice sta ce se, kad i kako modernizovati.

Samo da naglasim da ja nisam vojno lice niti sam direktno upoznat sa nekim planovima vojske po pitanju opremanja. Samo sam pretpostavio kako će najverovatnije teći opremanje VS. Mislim da je nama sada najveći prioritet da unapredimo pešadijsko naoružanje i komunikacijsku opremu, a potom da razmislimo o kupovini oklopnih transportnih vozila 8x8 kao podrške pešadiji. Okosnica VS po mom mišljenju treba da bude efikasno obučena pešadija i svi oružani sistemi trebaju da budu građeni oko nje.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23483
 • Gde živiš: I ja se pitam...

[quote="vasiljevic"]Sve je ovde lepo rečeno ali ste malko propustili šta je glavna stvar a ona je:

Citat:po ugledu na britanski model

Citat:ili da lepo kažemo da pravimo armiju kopirajući Britansku armiju jer nam je načelnik generalštaba tamo završio par kurseva i misli da je najpametniji. Ako pogledate šta se radi videćete da je to to. Samo je neko zaboravio da pošalje našeg "genija" na kurs iz geografije Balkana pa da vidi da ovo nije ostrvo i da se nemože braniti ova zemlja sa tolikim brojem tenkova.

Potpisujem i dodajem sledeće, što sam propustio u prethodnim postovima, zbog čega je došlo do nesporazuma izmedju Kniksa i mene (što naravno nije ništa ni loše ni tragično): situacija se zove ''paket aranžman''. Istina je da niko nije spominjao tenkove, ali nećemo morati ni na to dugo da čekamo. Uz june uvek ide i uže Wink

Citat:Ono što je napisao Kniks je i osnova celog problema, po zapadnoj doktrini osnovno sredstvo za uništenje tenka je drugi tenk.

Pa mi smo kao pešadici tome učeni, šta tek treba tenkisti da znaju...

Citat:Inače, lepa je priča da ćemo mi u NATO i Evropsku uniju. Imam samo jedno pitanje: Ko nas je tamo OZBILJNO pozvao? Ne one priče tipa: vama je tu mesto, mi bi smo voleli da vas tamo vidimo, pa ako vam je stalo da uđete.. i tako to. Dakle, ko je ozbiljno izašao i rekao: Dođite ovamo sada, to je to. Ja toga neznam, niko to nemože da napiše, sve se vrti u sferi " pa ako bude to onda to ...". Mislim da za nekog ozbiljnog to mnogo govori. Ja lično kada mi neko priča takvu priču imam samo jednu rečenicu: Nemoj da me jeb.. u zdrav mozak, od toga nema ništa. Nažalost, i sa ovim imam isti utisak.

I ovde sledi paraf Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 448 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 444 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: goxin, havoc995, Tas011