Vojni kamioni FAP (sve verzije)

596

Vojni kamioni FAP (sve verzije)

offline
 • Pridružio: 14 Dec 2010
 • Poruke: 1011

Postoji državni ćup, ali za strane firme i trange frange varijante druže. Kao što postoje i sposobni i pošteni ljudi naravno, ali si izgubio institucije. Daleko od toga da je komunistička industrijalizacija bila primer kako treba raditi sa konglomeratima baziranim na netržišnim parametrima, ali previše je primera firmi koji su se moglie ukopiti u tržišne uslove. Ako je pratiti tvoju priču mi ne znamo pšenicu da gajimo, most i vijadukt da napravimo, penicilin da smućkamo, nego nam trebaju Bechtel, Enka, Azeri, Arapi i Štada.

Da bi uopšte diskutovali na ovu temu odošli bi daleko od FAPa. Nek rade, makar i ti majstori što ostadoše.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

awathorn ::...
Али овај део где се сипа новац, врте политичка руководства, нека група радника животари, хале труну, производа нема и/или не може никоме осим по политичком декрету војсци да се "прода", а ви овде фантазирате о машинској "индустрији"... 
...
To ne sporim i protiv toga se borim, mislio sam da je očito. Međutim, to što ti pominješ nije nekakvo oživljavanje niti modus proizvodnje niti mašinska industrija.

Sada je situacija takva da rukovodstvo tera radnike da drže sveću dok se 10% »Fapa« pljačka a 90% uništava, radnici se trude koliko mogu ali ih je sada vrlo malo a i inače jedan potpis odozgo učini mnogo više štete nego što rad tristotinak majstora napravi koristi (naročito u savremenim okolnostima).

Dakle, reč je o zločinu, kriminalu, kvislinštvu.

Upravo je uništavanje potencijala za proizvodnju jedan od ciljeva takvih rabota.

awathorn ::...
Гигант крене да избацује авионе, камионе и аутобусе. Који труну у року од две године. 
...
Savremenost na stranu — zar ti nije neobično što su stari »Fapovi« u težim uslovima redovno služili po 30 godina a sada tako brzo gube dah? Nađi primer jednog iz perioda od pre 1990. pa i 2000. koji je tako brzo propao. Da stvar bude superjasna, konkretno, »Fap« tada čak nije imao slanu komoru. Zar ti to nije sumnivo, nelogično, besmisleno?

awathorn ::...
На крају и поред свих тих силних мука, и ове крајње фантастичне хари потеровске конструкције, имамо пропалу фирму на апаратима која не производи носач авиона, ВНБА 5. генерације или спејс шатл, већ камион/аутобус чији су комплексни и скупи делови из увоза. Значи и даље склапаоница и мотачница којима се ругате у сваком другом посту. 
...
Zar želiš da naljutiš nekog? Da se uozbiljimo: ovo se čita "nisam ni pošteno prošetao nekom mašinskom industrijom".

Prođi nekad kroz »Fap«, imaju valjda još otvorene dane. Za svaki slučaj požuri. Nemoj da ti bude neprijatno posle, nasmeješ se, skapiraš da su mnogima i »Leoni« i »Fap« fabrike i voziš dalje.

awathorn ::...
Како се није нашао неки приватник/мафијаш/тајкун/странац/билоко ко ће за сићу узети неко од тих предузећа или кренути од нуле у бранши, па да се намлати пара?
...
Upravo se desilo to iz prvog dela rečenice. Deo o kretanju od nule – do prvog rezultata bi bilo potrebno barem 20 godina i to uz napor celog društva (ne mislim na novac) i u slobodnoj zemlji.online
 • Nebo_M 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 522

Da li znate kada ce FAP opet da bude ono sto je bio?

Bice onda kada NASE TRZISTE pocne da kupuje prvo taj kamion a ne polovnjake iz uvoza. Ako hoces da prozivodis nesto u zemlji, pocni prvo da kupujes to sto ti zemlja proizvodi. Sve dok ne pocnes da vidjas FAP na drumovima, na gradilistima, sa poluprikolicama, hladnjacama i slicno - neces videti ni fabriku, prosto. A tako je FAP i uspeo svojevremno, trziste Jugoslavije je bilo veliko. A ne da ih gledas polu-raspale po sumama kako tegle debla po 10 godina da ih i ne operu...

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2016
 • Poruke: 1253

Fap nikada neće biti ono što jeste, na vreme je trebalo krenuti u reorganizaciju, racionalizaciju, to bi bilo bolno, ali još bolnije je ovo, poslednji voz je otišao tamo neke 2007/8 pre ekonomske krize. I tako je da bi Fap koliko toliko postojao nije dovoljna vojska, subvencioniši nabavku, a onda bi i cena njegova mogla da bude manja, da se razumemo čak i tada Fap ne bi bio ono što je bio.

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

Jedan detalj u vezi cene: »Fap« uopšte ne prodaje kamione za iznos koji krajnji korisnik plaća, već za znatno povoljniji, po nekim elementima čak niži nego u doba normalne proizvodnje. Gde se stvori razlika – ne znam.

Ima i drugde nerezonskih primera, recimo srednji predstavnik linije jedne komponente koju proizvodi »14. oktobar« i kojom ima monopolski položaj na širem tržištu je do 2015. (kada ju je maltene od rude do gotovog proizvoda pravio samostalno) koštao oko 10.000 evra u isporukama od po minimalno 50 komada, a sada se prodaje po 5.500 u isporukama od po 20 (iako od kraja 2019. učestvuju spoljni saradnici, pošto je jedna od uključenih fabrika »14. oktobra« tada prodata po ceni osrednje kuće u Kruševcu, što za posledicu ima i dodatne dorade i dovođenje u red ulaznih poluproizvoda i posledični rast proizvodnih troškova).

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 5880

awathorn ::...
Како се није нашао неки приватник/мафијаш/тајкун/странац/билоко ко ће за сићу узети неко од тих предузећа или кренути од нуле у бранши, па да се намлати пара?
...


Интересовао се један наш велики индустријалац машинац из Јужне Африке пореклом из тих крајева за ФАПову ливницу у Пријепољу. Није тражио субвенције, хтео је да настави производњу постојећег програма (надградње за возила, прикључна механизација) и да усаврши технологију као и да запосли додатне раднике, али није у добрим односима са данашњом владајућом гарнитуром. Ливница је продата локалном бизнисмену који се бави производњом дрвеног пелета.

offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1680

Ista ra Livnica je prodata sa punim magacinima odlivaka, doboša, nadogradnji i svakakvih drugih proizvoda koje je novi vlasnik prodao na kilo, a FAP ih sada poručuje od privatnih Livnica. Ni slučajno to nije moglo da se prebaci u sam FAP koji je bio vlasnik livnice. Livnica je sada samo hala za skladište balvana za pelet.


Takođe za FAP se dva puta interesovala firma LAZ bus iz Ukrajine za koju je lobirao jedan Pribojac iz Ukrajine. Jednom su mu oborili tender jer je licitirao i FAP i 14. oktobar, pa je onda od 14. oktobra odustao a po nekom pravilu ako odustaneš od jednog tendera obore ti drugi ?!?!?!

Drugi put se na tender javio "ukrajinsko britanski konzorcijum", zaboravio sam ime. Oni su čak registrovali novo preduzeće pod imenom FAP TRUCK BELGRADE i štampali kataloge na ruskom i ukrajinskom i plasirali ih tamo.
Za to preduzeće sam LIČNO ja saznao i javio radnicima koji nisu imali pojma da postoji strana firma pod imenom FAP. To se krilo.
Nekim istraživanjem zaključio sam da se iza tog konzorcijuma ponovo krije LAZ BUS samo pod drugim imenom, da bi mogao opet da licitira.
Ponuda je bila "smešna", koliko se sećam nešto ispod 500 000 evra, ali obzirom da je kupac licitirao i 75 000 000 evra duga FAPa, i da nije bilo brutalnih subvencija kao sada.......
Ponuda je odbijena kao nerealna jer je bila na nivou statističke greške u odnosu na vrednost Fabrike i zemljišta koje ona poseduje, ali opet tu je bio i taj dug.

Danas je dug FAPa resetovan i potencijalni kupac bi ga dobio čistog + subvencija +bescarinska zona....Kada bi se svi sa foruma skupili mogli bi da ga otkupimo i uz te uslove samo pokrenemo Smile Imamo vise znanja nego oni koji ga sada vode Very Happy


LAZ BUS je navodno zatvoren 2014. a 2018. ponovo pokrenuta https://en.wikipedia.org/wiki/Lviv_Bus_Factory

offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 653
 • Gde živiš: Pomoravlje

Cinjenica je da sve vlasti idu ka tome da se nesto unisti. Nismo ni svesni u kolikom smo ekonomskom bunaru bez velikih domacih sistema. A mi imamo sisteme motanja kablova ,prodaje strane robe i srafciger industriju !

offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1680

FAP 3035 RBK/M na Ukrajinskom prospektu, koji su plasirani na sajmu u Kievu. Ritchar Stanier je najveći kolekcionar brošura kamiona na svetu verovatno. Ima sve od FAPa, od prvog dana Very Happy

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

(Of, čisto da vidite sigurno desetu paralelu koju pominjem i koliko nema mrdanja van šablona.)
Shtex ::Ista ra Livnica je prodata sa punim magacinima odlivaka, doboša, nadogradnji i svakakvih drugih proizvoda koje je novi vlasnik prodao na kilo, a FAP ih sada poručuje od privatnih Livnica. Ni slučajno to nije moglo da se prebaci u sam FAP koji je bio vlasnik livnice. Livnica je sada samo hala za skladište balvana za pelet.
...
»14. oktobar« je prodao Fabriku odlivaka od obojenih metala u Ražnju u septembru 2019. po ceni boljeg auta a krajem januara 2020. i drugu Fabriku odlivaka koja se nalazi u glavnom krugu fabrike. Naravno, sada se odlivci kupuju od privatnika (i pošto su amaterskog kvaliteta zahtevaju ozbilju doradu kako bi zadovoljili standarde a 20% odmah ide u škart), a livnice - zvanično - idu u staro gvožđe. Ražanjska je relativno nova i savremena iako spada u manje, a kruševačka je koju godinu starija, dovoljno savremena, veća, i sa pogonima obnovljenim oko 2014. Odlivci su vrhunskog kvaliteta, dan danas u fabriku najnormalnije stižu na remont livene komponente iz šezdesetih koje se rasklope, pregledaju, zamene im se - tipa - ležajevi i zaptivke i vidimo se za 30 godina — a to su delovi objektivno nižeg kvaliteta iz nekadašnje, primitivnije livnice.

Shtex ::...
Drugi put se na tender javio "ukrajinsko britanski konzorcijum", zaboravio sam ime. Oni su čak registrovali novo preduzeće pod imenom FAP TRUCK BELGRADE i štampali kataloge na ruskom i ukrajinskom i plasirali ih tamo.
Ha, »14. oktobar« je kupljen od strane »14. oktobra ČSG Beograd« koji je koji mesec pre kupoprodaje osnovan od »MSM-a« a koji je, pak, u vlasništvu »Čehoslovak grupe«.

Nego, jesu li vam kada dolazili Belorusi? Šatro, »MTZ«, »BelAZ« i »MoAZ« preko nekih predstavnika.

/Of

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 645 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 2 sakrivenih i 600 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, babaroga, Botovac, Cirkon, cvrle312, darkangel, Djokkinen, Djordje Tankosic, Dukelander, dule10savic, Grana, GreenMan, havoc995, ivicasimo, Konda, krkalon, Krusarac, Marko Marković, mercedesamg, MIg, milimoj, nebkv, Nebo_M, Ognjen D., olujnik, ostoja, Pavac, pein, pjaka2001, shaja1, skvara, Snorks, tanja.petrovic75, tmanda323, vasa.93, VJ, Vlad000, vobo, zajcev1, Zerajic, zixmix, zuxbg