Vojni kamioni FAP (sve verzije)

601

Vojni kamioni FAP (sve verzije)

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5189

@Kos93
Zastave odavno nema više, od Kamiona je izdvojen Tervo samo za specijalna vozila za sad.

@goxin
Tervo trenutno traži dosta radnika/majstora metalske struke (automehaničare, zavarivače, bravare, elektromehaničare, mehatroničare, metalostrugare, glodače, presere i druga zanimanja metalske struke) za proizvodnju ali kako čuh nije ih ni lako naći... Ako znate nekog, kadrovska Terva: (0)69 8037232 e-mail: kadrovi@zastavatervo.rs (čuo na radio oglasu). Što će reći - nešto se spremaju da prave na serijskoj bazi.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1705

Napisano: 19 Jul 2020 10:03

Poslednji proizvedeni njuškaš iz 2003.godine. FAP1414 sa Steyr EU3 motorom sa mehaničkim ubrizgavanjem. Cisterna je FAP Livnica. U originali je bio žut ali su ga skoro farbali. Kabina nije rđala kao današnje.


Dopuna: 19 Jul 2020 10:07

Nezvanični,razmatra se uvoz kompletne kabine za novi kamion. Navodno je u igri turski Axor ali i kineski Beiben koji je zapravo NG, samo je kompletan enterijer moderan. E sad da li je u pitanju da se "kopira" kineski enterijer pa da ide na našu kabinu ili da se sve prebaci to ćemo videti u budućnosti.offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 1975

^Kompletna kabina bi i bila najbolje resenje. Em ustedis vreme em ustedis novac prilikom proizvodnje. Kupe kabinu, vec sklopljenu sa instalacijama. Mnogo veca fleksibilnost u proizvodnji.

Kineske kabine su reda velicine 3000-10000usd, zavisno od modela.
BEIBEN za FAP kosta oko 7000usd, plus prevoz, carina, porez...izadje na 10.000usd:
https://www.alibaba.com/product-detail/The-Truck-B.....2de6ecndZ2

offline
 • blake  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 976
 • Gde živiš: HR

Napisano: 19 Jul 2020 11:53

Vratili smo se, izgleda, opet na kabinu...
Ovih dana samo sam čitao postove, da ne stajem ljudima na muku.
Najprije u vezi ovog što je Shtex napisao o cijeni novog kamiona: naravno da se ne može očekivati novi FAP troosovinac za 30.000 Eura. Ali svi smo mi na ovim prostorima olako prešli na marke, pa na eure.
Ne možeš, jednostavno ne možeš, za kamion tipa 1118 tražiti više od 45.000 eura. Ljudi, pa to je 90.000 nekadašnjh maraka! To je devedeset (samo) plaća od po 1000 maraka bruto, da bi radnik dobio 500 maraka na ruke, bez ikakvih drugih troškova! Ne postoji proizvodnja koja to može podnijeti.
Shtex, ti si najbliže izvoru, kolika je bila cijena novog 2026 sredinom osamdesetih?
A ako za njega tražiš 80.000 eura, kome ćeš ga prodati?
Sve ove opcije (želje) koje se spominju, komunalna poduzeća, elektroprivreda i slično, ne mogu proći, ako se traži bilo kakav javni natječaj. A o privatnim poduzećima da i ne govorimo.
Što Srbija bude bliža EU, za takve aranžmane ostajat će sve manje prostora.
Jedina alternativa je nabava za vojsku, u kojoj država pokriva razliku između troškova proizvodnje i troškova nabave. I naravno, proizvodnja u koliko-toliko velikim serijama.
Često se u tekstovima na forumu FAP naziva srpskim Mercedesom.
U nekom trenutku, isto tako nekom se učinilo zgodno da imamo hrvatski Audi.
Slučajno sam u tom trenutku radio kao šef pripreme proizvodnje u jednom ... gigantu.
Ispalo je, nakon svih analiza, da Audija možemo proizvesti za nekih 80 DM po kilogramu žive vage.
(Nemci nacisti okupatori su ga u tom trenutku prodavali između 32-40.000 DM, sjedi, pali, vozi).
Zašto - kad god je u pogonu trebalo proizvesti novi pilger valjak, pilger trn ili vratilo za valjački stan, išlo se ispočetka (iako su to bili standardni dijelovi koji su se godinama izrađivali). Dakle, crtaju se novi crteži, rade se nove specifikacije materijala, novo normiranje i izračuni vremena rada, kalkulacije, i sve to od livnice do finalne kontrole, itd. itd. da se opravdaju i naplate sva radna mjesta u lancu. Iako su zapravo bitna dvojica - majstor tokar koji će precizno otokariti pilger trn, i majstor koji će precizno zakaliti pilger valjak. I kad zbrojiš radne sate, trošak strjeva, struju, vodu, zavisne i nezavisne troškove...

FAP, ako želi opstati, treba raditi ono što najbolje zna, jednostavne i robusne vojne kamione, za što ima znanje, mašine, ljudstvo... Vojsci su itekako potrebni kamioni u svim ponuđenim veličinama (1118 2os. - 1628 2os - 2228 3os i 3232 4os), samo treba dogovoriti dovoljno velike serije da proizvodnja bude isplativa. Za razliku, može, treba i mora uskočiti država, ako želi sačuvati domaću proizvodnju.

S druge strane, i tvornica mora pokazati malo dobre volje (osim sistema kakva plata-takva vrata). Osim antikorozivne zaštite, koja bi sigurno postala bolja u serijskoj proizvodnji, i preciznije montaže (na koju se stalno upozorava i na ovom forumu) brisača, blatobrana, ogledala.... Nije moguće da se ispušni lonci i cijevi ne mogu ofarbati u mat-crnu termo otpornu boju, umjesto one srebrne za peći, ili da se plastična obloga kabine ne može proizvesti u drugoj boji osim bijele...

Dopuna: 19 Jul 2020 13:21

Dopuna.
Već sam star, i puno pijem, ali možda mlađi izvuku kakvu pouku.
Da ne miješam sad temu s onom iz Kantine, auto-industrija bivše juge, ali tko želi može se sjetiti, pa i provjeriti. U vrijeme kad se glorificirao posao stoljeća domaće auto-industrije, izvoz Juga u Ameriku, gdje se reklamirao po cijeno od 3900 $ ili nešto više kasnije, u Jugoslaviji je koštao oko 10.000 DM (45) ili 12.000 DM (55). Postojala je nešto povoljnija varijanta, aklo se vozilo uplatilo iz inozemstva. U praksi, prosječni građanin je svoje inflacijske dinare, ako je htio sve legalno, zamijenio u banci u stranu valutu, malo po malo štedio, da bi zatim uplatio vozilo, na koje bi čekao otprilike šest mjeseci. S druge strane, stranci ili naši gastarbajteri (tko je baš htio voziti jugića pokraj nekog kadeta ili ascone) kupili bi u inozemnoj banci za svoje devize gomilu dinara (po kursu 1 DM = gomila staklenih perlica, đinđuva i bezvrijednih dinara) i uplatili i dobili auto odjednom, i još ako su imali sreće prodali ga odmah skuplje, jer vozila nikad nije bilo dovoljno.
To su vremena u kojima je još vrijedilo da je najbolji auto novi auto (tako je navodno i deda Ford govorio).
Međutim, kad se otvorilo zapadno tržište, i u državama bivše SFRJ od zapada prema istoku, redom, odjednom je postalo pravilo da je i najgore zapadno vozilo bolje od novog Juga. I ako nemate vlastitu proizvodnju vozila, i ako vam novo zajedničko tržište (EU) nametne svoja pravila, u čas ste preplavljeni isluženim zapadnim kršem (zvao se Golf II ili Iveco Eurocargo, svejedno), po akcijskim cijenama, kraj kojih domaća industrija nužno mora propasti. (kao, država ne smije pomagati domaću industriju; a oni svoju, eto, samo malo pogurnu).
I onda, postaneš "belosvetski magarac" umjesto onih kojima si do jučer prodavao svoje poluproizvode.
Kasnije, se pokaže da je najbolji auto ipak službeni auto... Smile

Sve to, vrijedi i za FAP. U tržišnoj ekonomiji, ne možeš prodati nešto za 80.000, ako ti nitko ne nudi više od 30.000. Možeš, ako država na sebe preuzme da neko vrijeme pokriva razliku, tj. gubitak, da sačuva radna mjesta, socijalni mir itd....
Neko vrijeme = vrijeme dok se sama država ne otjera u minus, ili dok stričeki/tete iz EU ne kažu da je dosta.

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 250

@ LUDI
"Jedna od stvari, koja mozda utice na hrdanje posle nekog vremena je i sama kvaliteta lima koji se upotrebljava. Sasvim je moguce, da se kupuje slaba kvaliteta."
Sto se tice korodiranja lima nema tu nikakve veze kvalitet kupljenog lima, osim ako se nije kupio i ugradio lim koji je vec nacet od korozije. Ovde igra ulogu priprema lima pre farbanja. A to je vec druga prica i ima vise nacina pripreme.

offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 676
 • Gde živiš: Pomoravlje

Gledajuci malo,mnogi proizvodjaci koriste doradjene starije modele kabina evropskih proizvodjaca. Ako je Beiben sa doradjenom NG/SG kabinom moguc kao proizvodjac,sta je sa recimo HOWO i slicnim Kineskim? Ili recimo Belorusi i Maz kabina?

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1696
 • Gde živiš: Loznica Srbija

^Nemojte ljudi Maz-a i Kamaza ko boga Vas molim, naspram njihovih kabina klot NG izgleda kao spejs šatl. Kineski Baiben se meni ne sviđa, mnogo mi je to sve kalemljeno, mislim da se sa par redizajniranih detalja od fapovog NG-a napravi pristojnija kabina od Bajbena. Šteta što je raspad Jugoslavije zaustavio dolazak alata za SK seriji. Moglo se i posle 2000.-e videti novih SK Mečki, sasvim pristojna kabina.

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

Mislio sam da prokomentarišem natenane prethodne postove, no kada tema već dotiče nečeg što mogu i na brzinu...

Najkraće i generalizovano, kvalitet materijala - domaćeg i uvoznog - koji je dostupan na srpskom tržištu je pao. Tu se izuzev dodatne doze opreza malo šta može. Kada je reč o pripremi, zaštiti i bojenju konkretno lima – radi se ono što uprava preduzeća određuje, odobrava i želi.

Što se tiče kineskih kabina vojska ih zbog specifičnih pravila registracije može dobiti ukoliko ih takve želi i spremna je da ih plati. Za civilno tržište, pak, pored cene prilagođavanja treba računati i sa troškovima nabavki atesta (i nebitnih i besmislenih, koje kupci iz opravdanog straha, neznanja i ko zna kojih razloga povremeno a sve češće traže) kao i homologiranja određenih delova (Kina nije potpisnica većine konvencija o saobraćaju); alternativa ovome su neki svojevrsni leks specijalisi ili kakve crvene tablice. ŠBBKBB, nagađam da bi sa pominjanim beloruskim ili kabinama »Mercedesa Aksora« to moralo biti lakše (a i smislenije, izuzev ukoliko bi se kopirala kineska modernizacija »NG-a« striktno u delu poboljšanja udobnosti).

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 5990

Кинези су само на НГ кабину ставили маску са СК и побољшали ентеријер. Није то нека мудрост.

offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1705

Što se tiče cene kamiona. Motor i menjac uvozni su oko 15000 evra i 3 osovine po najmanje 5000 evra ( a moze biti i 10000, zavisi od nosivosti) već prelaze famoznu izmisljenu cenu od 30000.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 726 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 3 sakrivenih i 694 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aljosa7, ArmyBoss, Bane san, bojank, branko7, BSD, darkangel, Dimitrise93, Faki-Valjevo, FOX, francis begbie, helen1, mercedesamg, Mercury, Misirac, Mixelotti, panonski mornar, renoje2, repac, sakota79, Sale.S, Sirius, Snorks, sovanova95, suton, vathra, vlvl, zodiac94