Tendencije razvoja savremenih tenkova

57

Tendencije razvoja savremenih tenkova

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

@Mare

opet ulazimo u debatu...

koji mokri pod na t-90? imas li referencu za to? ako je to istine, bas me zanima kako su to resili, jer je municija polusagorljiva.

kako bilo, mokri pod se ne moze porediti sa magacinom u nisi kao sto je na abramsu, jer je kod abramsa municija potpuno odvojena od posade vratima debelim 51 mm.

i jos nesto, abrams nema 70 t, to su anglosaxonske tone, a ne metricke. u metrickim tonama, abrams m1a2 ima oko 63 t.

niko se ne dovikuje u tneku, postoji radio veza. inace, u abramsu uopste nije nesnosna buka, jer koristi turbinu, a nisu daleko ni drugi tenkovi. sta mislis kako bi posada saradjivala ako ne komunicira? inace, brzina gadjanja tenkova sa rucnim punejnjem je veca nego sa automatskim punjacem "na kratke staze".

to "ukucavanje" da li zeli da explodira pri udaru ili ne, stoji samo ako se koristi ainet sistem. ne znam da li je u upotrebi i na indijskim tenkovima. inace, moze da dejstvuje pri udaru ili u odredjenom trenutku u letu, kako bi se ostvarilo dejstvo pociljevima iza zaklona, nikako "nesto ranije". s druge strane, municija m830a1 sa abramsa moze da gadja strije tenkove, i oklopna vozila, pesadiju, binkere pa i helikoptere jer ima blizinski upaljac, a to omogucava i velika pocetna brzina od oko 1400 m/s.

ic odraz abramsa je velik, ali se tenkovi prvo ne uocavaju samom svojom siluetom, vec izduvnim gasovima koji idu gore. kod turbine su cvrste cestice daleko manje od onih kod dizel mtoora, pa se abram zapravo kasnije uocava preko izduvnih gasova. da ne spominjem da je daleko tisi od tenkova sa dizel motorom.

nije tacno ni ono sto se tice prodaje; australija je kupila 59, egipat 1005, kuvajt 218, s arabija 388, a sad ce izgleda i irak kupiti 140, a palnira mozda da kupi i do 700.

t-90? indija 310 i posle jos 300, dakle 610 i alzir 180. od toga pod "prve godine" mozda moze da se podvede samo onih 310.pa ti sad sabiraj.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13796
 • Gde živiš: Apsurdistan

mean_machine ::leonard ::Komadant u abramsu moze da trazi sledecu metu.

Rusi bas stancaju tenkove Laughing . Vidim da su ovde poredili brojnost svojih tenkova. Pa ih stalno porede sa 403 M1A2? Da li su ih oni tako rasporedili ili imaju samo 403 u aktivnoj sluzbi?
http://www.warfare.ru/?lang=&catid=244&linkid=1778


Da imaju vrlo mali broj T-90 u sluzbi. Verovatno ne stancuju vise jer uskoro treba da stigne T-95 kojim ce (nadam se) da povrate titulu najboljeg tenka danasnjice.

Ne, oni bas stancaju tenkove.
Nego me cudi ona cifra M1A2.

-----------

sebab ::nije tacno ni ono sto se tice prodaje; australija je kupila 59, egipat 1005, kuvajt 218, s arabija 388, a sad ce izgleda i irak kupiti 140, a palnira mozda da kupi i do 700.
Zar Egipat i ove novije nabavke nisu vec postojecih.
Fabrika za proizvodnju motora je ugasen. Sem ako su ih unapred nastancali u nekom nenormalnom broju.
Da li se jos proizvode Abramsi?

Dopuna: 10 Feb 2009 11:00

Meni ta prodaja tenkova na bliskom istoku deluje kao rasprodaja starijih Leoparda 2 ostalim NATO clanicama.

Posto su se odlucili da prodaju Abramse zemljama koje su u bliskoj proslosti ratovale protiv Izraela. Onda su ovima prodali najnovije oruzije za helikoptere i avione kojima mogu efikasno da se bore protiv tog oklopa. Znaci odrzavanje balansa. Odnosno Izraelske superiornosti.offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12676

sebab ::to "ukucavanje" da li zeli da explodira pri udaru ili ne, stoji samo ako se koristi ainet sistem. ne znam da li je u upotrebi i na indijskim tenkovima. inace, moze da dejstvuje pri udaru ili u odredjenom trenutku u letu, kako bi se ostvarilo dejstvo pociljevima iza zaklona, nikako "nesto ranije". s druge strane, municija m830a1 sa abramsa moze da gadja strije tenkove, i oklopna vozila, pesadiju, binkere pa i helikoptere jer ima blizinski upaljac, a to omogucava i velika pocetna brzina od oko 1400 m/s.
Sebab,
Blizinski upaljač na topovima sa položenom putanjom je vrlo nezgodna stvar. Pri položenoj putanji zrno može da prođe pored drveta, zgrade, vrha brda... što bi ga detoniralo ranije. Za gađanje helikoptera je dobra stvar, pogotovo sa tom početnom brzinom. (mada bi radije koristio nešto vođeno), ali i tu ostaje problem ako je helikopter nisko, pa može da detonira ranije zbog drveća, brda i sl.

Tempirni sistem koji su Rusi razvili je jako zgodan za gađanje zaklonjene žive sile (rov, zid i sl). Tu je standardna brzina granate olakšavajuća za elektroniku, jer ne mora da trpi veće ubrzanje i može da bude manje precizna, jer je više vremena nad ciljem.

A za kupovine Abramsa, osim Egipta koji ih delom i sklapa, izgleda da su svi ostali kupci već imali američku vojsku na svom tlu, što i nije neki izvozni adut. A i pored toga Iračani nastavljaju da kupuju ruske tenkove.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

@vathra

ocigledno su resili problem pocetne brzine na m830a1, municija je u upotrebi odavno i odlicno se pokazala. mozda se nismo razumeli, upaljac na m8301 moze da dejstvuje blizinski, trenutno i tempirno, za helikoptere, oklopna vozila/bunkere i ljudstvo.

ameri su imali trupe samo u iraku i kuvajtu, nisu u australiji i egiptu. ne znam za s.arabiju. kakve to ima veze gde su imali trupe? i kakve veze ima to sto ameri vise najverovatnije ne proizvode abramse? nastancovali su ih dovoljno, sada ih modernizuju i prodaju viskove. jeste, to je otprilike kao leopardi 2 iz nemacke. bitno je da su to sve namodernije verzije.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8200

Ako je verovati onim TV emisijama na kablovskoj u vezi Abramsa motori se više ne proizvode. Sada se radi samo reparacija istih. Mislim da se ni abramsi više ne proizvode nego se samo repariraju. Tu je program nadogradnje SEP i TUSK.

http://www.deagel.com/Main-Battle-Tanks/M1A2-Abrams-SEP_a000516004.aspx

http://www4.army.mil/ocpa/read.php?story_id_key=6985

Linkove sam na brzinu našao ( ima i boljih), ali se i sa njih vidi da se stalno radi na njihovom usavršavanju. USA ima dosta starijih M1 Abrams i M1A1 Abrams koji se sada nadograđuju na ove pomenute verzije M1A2 SEP i/ili TUSK. Na prvom linku se vidi da je ukupno proizvedeno oko 9,625 tenkova M1 Abrams.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12676

sebab ::mozda se nismo razumeli, upaljac na m8301 moze da dejstvuje blizinski, trenutno i tempirno, za helikoptere, oklopna vozila/bunkere i ljudstvo.
Sad sam bacio pogled na ovo zrno.
http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/m830a1.htm
Imaš li još neki link?

Očigledno je mešavina, za blizinsko gađanje bi bila bolja čista HE granata.
Jesi li siguran da ima tempirni upaljač, a ne fugasni? Ovde navode da se ručno namešta blizinski upaljač, tempirni upaljači su i malo veći, a i ne znam kako bi uneli vreme?

Opet da kažem da je problem kod gađanja blizinskim upaljačima na oruđima koja gađaju položeno. Između topa i cilja koji se gađa ne sme ništa da se nalazi ni blizu.
Primer 1: granata prođe pored kuće i eksplodira znatno ranije.
Primer 2: ako se gađa helikopter koji viri iza drveća, granata će eksplodirati blizu drveća. Za uslove na našim prostorima ova granata je neupotrebljiva protiv helikoptera. (u pustinji bi dobro došla, ali i tamo helikopteri mogu da gađaju sa veće daljine)


Za kupovinu Abramsa, naravno da je bitno da su amerikanci bili tamo pre. Jasna stvar, mi ćemo da vas oslobodimo, a vi ima da kupujete sve od nas.
Egipat ima licencu i dobre odnose sa SAD.
Cela Evropa ima veću mogućnost izbora i kupuje Leoparde 2.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25574
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Bila je emisija na Exploreru kako se sada "pravi" Abrams. Nemojte zameriti što sam zaboravio imena pogona, ali ima ih dva. U prvom se vrši rasklapanje i procena istrošenosti delova, neki se prave, a telo i kupola se oslobađaju prljavštine i teške korozije "bombardovanjem" čeličnom sačmom. Ako ima potrebe vrši se repariranje oštećenja osnovnog oklopnog tela.
Nakon toga se vozom svi delovi šalju u pogon za sklapanje.
Zbog izloženosti meteorološkim promenama, već se stvorio fini sloj rđe po površini, pa se prvo vrši peskiranje, a zatim farbanje oklopnog tela i kupole, ugrađuje se nova oprema, po standardu modernizacije, novi top 120mm, vrši se generalka motora, sve to sklapa u celinu, a zatim šalje na poligonsko ispitivanje i "upucavanje".
Znači novi Abramsi nisu novi, izvučeni su iz nekog skladišta u pustinji i pretvoreni u nove, ali kod vozila sa takvom "limarijom" ništa čudno Smile

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12676

Aramis,
To je bilo na National Geographic-u (razlika je, NG dobro proverava podatke).

Tu su izneli interesantan podatak:
"Ova fabrika u mirnodopsko vreme obnavlja 14 tenkova nedeljno, a od kad je počeo rat, duplo toliko"

E sad se na osnovu toga malo bavite matematikom pa ćete videti da tim tempom amerikanci na 10-ak godina totalno remontuju Abramse, a one u ratnim zonama na 1-2 godine.
Prilično skupo! (ubi ih gasna turbina)

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

vathra ::sebab ::mozda se nismo razumeli, upaljac na m8301 moze da dejstvuje blizinski, trenutno i tempirno, za helikoptere, oklopna vozila/bunkere i ljudstvo.
Sad sam bacio pogled na ovo zrno.
http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/m830a1.htm
Imaš li još neki link?

Očigledno je mešavina, za blizinsko gađanje bi bila bolja čista HE granata.
Jesi li siguran da ima tempirni upaljač, a ne fugasni? Ovde navode da se ručno namešta blizinski upaljač, tempirni upaljači su i malo veći, a i ne znam kako bi uneli vreme?

Opet da kažem da je problem kod gađanja blizinskim upaljačima na oruđima koja gađaju položeno. Između topa i cilja koji se gađa ne sme ništa da se nalazi ni blizu.
Primer 1: granata prođe pored kuće i eksplodira znatno ranije.
Primer 2: ako se gađa helikopter koji viri iza drveća, granata će eksplodirati blizu drveća. Za uslove na našim prostorima ova granata je neupotrebljiva protiv helikoptera. (u pustinji bi dobro došla, ali i tamo helikopteri mogu da gađaju sa veće daljine)


Za kupovinu Abramsa, naravno da je bitno da su amerikanci bili tamo pre. Jasna stvar, mi ćemo da vas oslobodimo, a vi ima da kupujete sve od nas.
Egipat ima licencu i dobre odnose sa SAD.
Cela Evropa ima veću mogućnost izbora i kupuje Leoparde 2.


cekaj, blizinski upaljac dejstvuje protiv ciljeva u vazduhu, recimo helikoptera. radarski ili laserski se meri udaljenost do cilja i izaziva explozija. upaljac je programabilni, elektronski se bira mod rada. fugasna moze biti granata, a ne upaljac.

ne mozes da gadjas helikoptere sa municijom koja ima manju pocetnu brzinu. helikopter leti i pomera se - adut m830a1 je upravo u velikoj pocetnoj brzini, jer je vreme leta jako kratko, skoro kao kod apfsds municije. tu se krije jos nesto - m830a1 je brza od povr sa helikoptera, pa ce pre tenk unistiti helikopter nego obrnuto. tim pre sto ne mora da se konstantno navodi. ako ti helikopter zadje za sumicu, svakako ne mozes da ga gadjas. blizinsko dejstvo je u smislu protivavionske artiljerije.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25574
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@vathra
Hvala na ispravci.
Što se blizinskog upaljača tiče, on je neosetljiv na sve vanjske uticaje dok ne uđe u tzv prostor očekivanog susreta sa ciljem. Neko ga zove prozor, neko tunel, a određuje ga računar na osnovu početnih podataka dobijenih "laserovanjem" cilja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 495 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 491 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Marko Marković, Miskohd, voja64