PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

153

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

lukacbeli ::A da li se "default" moze menjati - npr. da sacekas 10 sekundi?
Ovo pitam zbog pogadjanja vucenog mamca i aviona-nosaca.


Ne znam za Nevu, moram priznati.
Što se tiče Kuba, može interval biti i duži. To zavisi i od daljine cilja i nekih drugih parametara o kojima odlučuje komandir baterije ličnom procenom.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24538

#
Citat:
U redu...evo ovako:
General Veličković je bio u redovnoj kontroli u 2.srb PVO 310. srp PVO u rejonu sela Jabuka, opština Pančevo. Pola sata pre njegovog dolaska na položaj, NATO avijacija je gađala jednu od baterija novosadskog puka u selju Nadalj blizu mađarske granice. Tom prilikom su poginula dvojica pripadnika puka i jedan teže ranjen.
Ista grupacija je zatim preletala zonu odgovornosti 310. puka iznad sela Jabuka. General Veličković je naredio komadiru baterije da uključi sredstva i gađa. Pritom je sa pukovnikom Pejčićem čak stajao izvan kabine RStona, a prstima su držali mikroprekidače na poklopcima kabine koji zatvaraju strujno kolo i omogućavaju borbeni rad. Protivradarska raketa je doletela ispred RStoNA i na licu mesta pokosila generala i pukovnika, kao i kapetana Trifunovića i vojnog obveznika. Da su poklopci bili zatvoreni.......
Dvojica članova posluge koji su bili iza njih su preživeli uz teže povrede jer su geleri izbušili ovu četvoricu.
Ovo je bio jako tužan momenat za sve nas ali ovo je istina. Žao mi je ako se nekom ova istina ne sviđa, on neka traži neku drugu istinu.

Što se tiče obaranja aviona, ja se nikad nisam upuštao u raspravu Neva/Kub, to su sve moje kolege i svaki uspeh bilo kog sistema smatram uspehom svih nas.

Što se tiče Grofa, on nikada nije tvrdio da je oboren Kubom i to jednostavno nije istina. Možemo sada razglabati gde je koja baterija bila razmeštena, ali to je istina.
Takođe, zna se tačno koji su sve američki i jedan holandski pilot oborili naše Vitezove, pa i Grofa i tu je takođe prilično sve jasno.
I ja bi voleo da su naši Vitezovi nešto uradili prve noći, ali naprosto tako je kako je.

Što se tiče oborenih aviona sistemom KUB 1999. godine, odgovor sam i ranije ovde davao: ne znam!Samo malo da i ja dodam jer sam u te sulude dane bio u senci 310 puka i za njihove potrebe su mi po dva utovarivača bila u reonu Nadalja i Pančeva.
Po dejstvu Nadaljaca koje uzgred nije na Mađarskoj granici i mnogo je bliže N.Sadu-tj Žablju nego Bečeju.-Senti jedna od njihovih raketa je ostala bez zahvata i pala je tik preko Tise nedaleko od našeg baziranja a tu sam raketu Kub slikao i po objavi kolega iz RV i PVO sam isčupao iz zemlje (zabila se skoro do pola)te sam je po očitavanju oznaka i javljanju k-di aktivirao a jedan od četiri usisnika je završio kao moj suvenir.Nedaleko od nje za kratko vreme je palo i nekoliko protiv radarskih a jedna od njih je na ovoj mojoj seriji slika..
Na žalost sve što je Kubovac napisao sam i ja čuo i u Nadalju a i u Jabuci samo par sati nakon tih događanja gde sam išao da dopunim gorivo mojim utovarivačlijama što su im radili zaklone...
https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/.....l_129.htmloffline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

Kubovac ::@Jester

... Ipak, ono što je uradio je bilo protivno pravilima gađanja i da je kapetan ima više hrabrosti trebao je odbiti to naređenje. Mi koji smo bili tada aktivni, znamo ko je bio general Veličković i da je uživao veliki ugled i niko nije smeo da mu odbije naređenje, bar ne neki kapetan.


Iz ne znam koje ruke, ja sam cuo glasinu, da ga je jedan kapetan I klase odbio (odbio mu naredjenje da gadja) na KiM-u.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

@CheefCoach
Iz ne znam koje ruke, ja sam cuo glasinu, da ga je jedan kapetan I klase odbio (odbio mu naredjenje da gadja) na KiM-u.[/quote]

To sam i ja čuo tokom rata. Mislim da znam o kom se, tada KiK-u radi ali ga ne bih sada imenovao.
Ipak, taj KiK je do tada imao sa svojom baterijom izvedenih 5 gađanja, imao je i ranjenih pripadnika.
Jednom prilikom je izveo gađanje da bi spasio jednu drugu bateriju koja je gađala, a onda se našla na udaru NATO avijacije. U prvom talasu sa PRR, a malo kasnije i vođenim i nevođenim avio bombama. Tada je preveo bateriju u prvi stepen i izveo gađanje grupe iako je bio po naređenju komande puka u trećem stepenu. Grupa se ubrzo okrenula ka njemu i gađala bateriju sa PRR. Tom prilikom je KiK lakše ranjen, kao i još jedan pripadnik baterije, a RsToN je lakše oštećen.
Ipak, obe baterije su uz lakša oštećenja, preživela napade, a niko nije poginuo (bilo je lakše ranjenih)...
Takav KiK je mogao odbiti naređenje, jer je dokazao da ima "coyones"......

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 296

Voja 64. General LJV je dan pre toga primio duznost Nacelnika Ratne Uprave RV i PVO a gen.BG smenjen. Nije on bio u nikakvim redovnim kontrolama baterija, vec je nakon sastanka sa nama, odrzao i sastanke i upoznavanja situacije sa ostalim institucijama, a onda vec, u toku noci, otisao na vatrene polozaje RJ, najpre planiran N, a onda, promenio plan i posle ponoci otisao na K gde je i poginuo. Cinjenica jeste da poklopci na RStON-u moraju da budu zatvoreni pri borbenom radu (kasnije smo napravili sendvic oklope i bolje se ukopavali i maskirali), to omogucavaju mikroprekidaci, ali.....sudbina je htela svoje. Preziveli zastavnik i vojnik bi bili pravi svedoci. General MK, nacelnik U ARJ PVO, mi je rekao dan pre toga (bio sam dezurni) da Ceca ide obrnuto, najpre na N a onda na K, i da ja idem sa njim. Ovo znaci, da smo mi imali veliku srecu, neko nas je spasio, jer smo preziveli, o cemu smo tek kasnije razmisljali i bili svesni.
O lukac beli, o gadjanju vucenog mamca, postoji posebna strategija za RS, pa i za KUB-M, ja sam pisao rad na OTEH-u i moze se pogledati. Kubovac ti je objasnio intervale zastoja pri lansiranju K i za to postoje tehnicki i takticki razlozi, koje tretira Pravilo. Gadjanje 1 modernog cilja, sa 2 rakete, koje jure prema njemu, a medjusobno komuniciraju, radi sigurnog i bezuslovnog susreta, je i moja postavljena doktorska teza i ne bih sada o tome.
Jaster, Konsatatacija da nije uradjena istraga, bas ne stoji, i to je teska rec. Istragu za pogibije su radili VP i VIO, ali mi ovde raspravljamo drukciji pogled. Zato se rade savetovanja (radjena su i na Solunskom frontu), analize, promene pravila, reorganizacije itd. Nama je posle NATO agresije obrisano sve sa PC-a i unistene su sve diskete, da ne kazem dokazi, ali postoji i nesto u glavi.
Kubovac, verovatno bih se ja sukobio sa gen.LJV, iako me je on doveo iz VTI u VTU i cenio, jer bih u protivnom radio protiv svojih uverenja i propisa, a koje sam morao da sprovodim pri Inspekcijama. Iako je bio pilot, on je znao da ce rat da se vodi sa PVO, svo vreme je bio sa nama, pre agresije, cak je Rusima ukrao neka Upustva, ali nije znao sve mere BZNR i druge opasnosti (provociranje laznim dejstvima, snimanje sa cetriri AWAKSA) kao i druge specificnosti posla raketasa. On je bio u RStON-a a puk BP je bio u RStONu sa kap.Trifunovicem. Pitao ih je pre toga, kada je Trifunovic rekao da treba da zatvore poklopce, da li se oni plase? Cinjenica je da je ukupna borbena raspolozivost sistema KUB bila narusena, ukupno, samo 20%, i da je pravilnom reogranizacijom, moglo da se uradi puno vise. Sistem K-1M je mogao da se uveze drukcije, putem zicnih veza, PTT-om, itd, sto sam ja , narucio preko KOSMOS-a i potpisao sve kalkulacije, ali je sve bilo gotovo na kraju agresije, a posle toga to nikoga nije interesovalo. Takodje, zasedna dejstva su mogla da budu postavljena drukcije. Na kraju, nisu postavljene TerV kamere (koje nisu ni kupljene, a za sta je u jednom trebutku bilo obezbedjeno 8 miliona dolara), niti je dovoljno koriscen TelOpt rezim rada itd. Nase ssrb PVO nikada nisu bile 100% izbacene iz poretka, za razliku od Neve, gde je svih 8 rd bilo pogodjeno i decentralizovano. Takodje, glavnu prepreku dejstva sistema K, su bili zabeljeni ekrani, odnosno izuzetno jaka ometanje, unapred pripremljena za paralizu, koja nasi radari nisu mogli da prevazidju. Gustina snage po MHz su bila 1,5-2 KW, sto je katasrofa. Takodje, sistem N je prve tehnoloske generacije, sa elektron.cevima (sto je i velika prednost), teritorijalni sistem sa RRK metodom vodjenja, gde je covek direktno u petlji, sto ima, pored nedostataka, i prednosti, koje su se i pokazale. Ali je cinjenica, da je pilot F-117, odstupio od naredjenja (da odleti tacno preciziranim pravcem), nakon lansiranje dve GBU, jer je hteo da vidi kakve je efekte napravio na cilju, sto je za njega bilo kobno. E to je ta slucajnost o kojoj ja govorim. Verovatno, da to drugi piloti ne bi uradili. On se posle dobro izvukao, jer je zarobio nekog seljaka sa Ladom na putu i naredio mu da vozi ka Madjarskoj granici, a u susret su mu leteli APACI, sa kojima je uspostavio kontakt i koji su ga izvukli. Nasi VP su zakasnili 15 minuta.
Jaster, SEAD je skracenica od Suppression of Enemy Air Defence, i nije avion, vec predstavlja proceduru, unapred planiranu akciju, odnosno predstavlja neutralisanje radara PVO uz pomoc PRR, radi daljeg prodora u dubinu neprijatelja. Pocela je da se koristi jos u Vijetnamu, i danas je aktuelna. Cinjenica je da smo mi vodili rat protiv citavog NATO-a, sto je gotovo neshvatljivo, i sta smo mogli, samo da prezivljavamo, i cekamo da poolitika odradi svoje. U tom smislu tako je i bio napravljen model, ali je on po meni dobio ocenu samo dovoljan. Nakon agresije, uradili smo zvanice analize i tacno se zna, broj lansiranih raketa, njihovo ponasanje (svake ponaosob) i propusti (otkazi). Bitan propust je bio na pocetku, stalno bezanje, ne mogucnost lansiranja i neprijateljsko ometanje (cak zemaljskim ometacima iz Madjarske, kada smo presli na UHF osmatranje ciljeva sa P-12). Jednom sam govorio o tome, da u miru nisu proveravani uslovi priblizno ratnim, i da se mnogima gledalo kroz prste.
Raketno gorivo za SA-6, se ne proizvodi kod nas, i nije bio predmet nikada posebnog predmeta ugovaranja proizvodnje. Cinjenica je da mozemo da proizvedemo i ispitamo za SM dok za MM je izuzetno tesko i nemamo uslove institutskog i fabrickog ispitivanja. Njegova suspstitucija, zahtevala bi mnoge promene u sistemu, i bila bi velika, kao uskrsnja jelka, sa mnogim rizicima neuspeha, pa je ostavljeno za neko bolje vreme. No ovo ne iskljucuje pisanja njegove TS, PA i PR, kao i sve druge modernizacije, koje imaju smisao za nase RV i PVO, uz dokaz isplativosti i svrhe.

offline
 • Pridružio: 28 Dec 2016
 • Poruke: 913

samkubm4 ::O lukac beli, o gadjanju vucenog mamca, postoji posebna strategija za RS, pa i za KUB-M, ja sam pisao rad na OTEH-u i moze se pogledati.
Gde?

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2079
 • Gde živiš: Karlmarksland

samkubm4 :: Preziveli zastavnik i vojnik bi bili pravi svedoci.

znam licno coveka.posle penzionisanja(tj.cistke koju su sproveli zuti),radili smo zajedno.on je radio na mestu nocnog cuvara,da dopuni kucni budzet.bio je ranjen,srecom je nosio pancirni prsluk..inace ne bi preziveo.istu pricu je i on ispricao.

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 104

samkubm4 :: Cinjenica jeste da poklopci na RStON-u moraju da budu zatvoreni pri borbenom radu (kasnije smo napravili sendvic oklope i bolje se ukopavali i maskirali), to omogucavaju mikroprekidaci, ali.....sudbina je htela svoje..
То значи да је генерал Величковић погинуо када су покушали да затворе те поклопце?
Извините я не разумем добро на српски....

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 296

Piston 79, Ne, general LJV je poginuo od dejstva protivradarske rakete, koja je eksplodirala ispred RStON-a. Naime, NATO je najpre napravio demonstrativne letove i cekao da oni aktiviraju radare. Potrebno je bilo samo otkriti njihovu lokaciju. To su odradili AWACS- koji su dali podatke narednoj grupi SEAD. Kada su se drugi put otvorili, ovi su dejstvovali, sa daljine vece od dometa OR 1S11M2 i napravili im picvajz.
Za lukac beli, saljem rad u pdf.formatu.
https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 104

samkubm4 ::Piston 79, Ne, general LJV je poginuo od dejstva protivradarske rakete, koja je eksplodirala ispred RStON-a. Naime, NATO je najpre napravio demonstrativne letove i cekao da oni aktiviraju radare. Potrebno je bilo samo otkriti njihovu lokaciju. To su odradili AWACS- koji su dali podatke narednoj grupi SEAD. Kada su se drugi put otvorili, ovi su dejstvovali, sa daljine vece od dometa OR 1S11M2 i napravili im picvajz.
Za lukac beli, saljem rad u pdf.formatu.
mycity.rs/must-login.png

А генерал Величкович е био в Рстон-а и гелери ПРР са го погодиле?... Embarassed

П.С. По руский у меня легче писать...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 957 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 9 sakrivenih i 900 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Atomski čoban, Boris90, cavatina, comi_pfc, crnitrn, damirZR, darios, Denaya, elenemste, FileFinder, Frunze, Hektor, JOntra, krkalon, krlebgd77, Krvava Devetka, kybonacci, laurusri, ljuba, mane123, mercedesamg, Milan A. Nikolic, milekNS, Milos ZA, mkukoleca, moldway, MrNo, Niko Bitan, operniki, pein, pera bager, proka89, repac, Ripanjac, Rocker, Sale.S, samsung, shone34, Simon simonović, Username1000, Vatrogasaccc, Vlada1389, vladas87, vranjanac29, Zimbabwe, zixmix, |_MeD_|