PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

175

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

samkubm4 ::
Pa o zavrstku proizvodnje raketa 3M9M3 i njenog goriva, pisao sam ranije. Proizvodnja goriva jeste kasnije prestala. Znaci 1996.godine, kada sam dosao u GS VJ, imao sam samo 4 rakete, ciji vek upotrebe nije istekao.


I opet su se pokazale uspešno kad je trebalo! Ruska/sovjetska tehnika, skoro neuništivo! Kod njih je vek upotrebe skoro kao preporuka! Smile)) Pogotovo nove M3...stare su imale određenih problema sa zahvatom, bar je takvo iskustvo bilo u 60. srp....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 296

Kubovac. Tako je, to je kao kad sam ja 1987.godine kupuo Japanski TV SONY 37cm, i platio 1000 DM. U papirima je stajalo da je njegov vek upotrebe 4 godine, ali on i dan danas, posle 30 godina, besprekorno radi i ima super sliku. Ove modifikovane RGS 1SB4M3E imale su bolji zahvat i drzale cilj uz pomoc uredjaja kanala uglovne automatike U-16M3. Mi smo nabavii nove M3E rakete i imali smo ih isti broj kao i ME rakete. Nase Pravilo propisuje da se ravnomerno koriste i jedne i druge.offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

samkubm4 ::Kubovac. Tako je, to je kao kad sam ja 1987.godine kupuo Japanski TV SONY 37cm, i platio 1000 DM. U papirima je stajalo da je njegov vek upotrebe 4 godine, ali on i dan danas, posle 30 godina, besprekorno radi i ima super sliku. Ove modifikovane RGS 1SB4M3E imale su bolji zahvat i drzale cilj uz pomoc uredjaja kanala uglovne automatike U-16M3. Mi smo nabavii nove M3E rakete i imali smo ih isti broj kao i ME rakete. Nase Pravilo propisuje da se ravnomerno koriste i jedne i druge.

Pretpostavimo da rešimo pitanje raketa....nekako....Da Vas pitam nešto...
Da li bi bilo isplativo formirati raketne divizione Kub? Znači napraviti 5 raketnih diviziona Kub-M po formaciji:
- Baterija za upravljanje vatrom - OARSt 1RL 218 + PRV 16 + UKUV
- Raketna baterija Kub-M - RStON, SLO i UPPC
A sve to praćeno sistemom veza boljim od Krabe, znači Poljana ili nešto još bolje? Plus modifikacije tipa termovizija, teleoptika, UKUV pretpostavljeni-potčinjeni i tako....
Da li bi to imalo smisla, pod uslovom da rešimo pitanje raketa, nekako?
A da se recimo dodatno kupe jedno 2-3 diviziona Buk-2?

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 296

Kubovac. Pitanje raketa se i sada resava nekako. Znaci, ja sam ostavio model resenja. Radi se KTP, sva neophodna fizicko-hemijska ispitivanja i provera blokova, ispitivanja SM (Nikinci) i periodicno ispitivanja MM, ali po tacno odredjenom uzorku, poligonskim gadjanjem, kao sto je sada uredjeno na Sabli. Donosi se resenje o produzenju veka i to je to, znaci reseno nekako pitanje raketa.
Mi smo imali dovoljno sredstava da formiramo tih pet rd. Ja sam cak zagovarao bar cetiri rd, ali oni, pametnjakovici, zbog usteda i naredjenog obima i procenta smanjenja i nametnutih ucena nisu dozvolili. Dozvolili su sadasnjih samo tri rd PVO. Mnogo im je 80 plata za staresine PVO. Mogli smo da nabavimo i moderniji SA, a ne da nasi sada dziberi, kao nesto rade i trose pare (SDRP-ovci) vec 6 godina.
Da bi formirali pretpostavljeni/potcinjeni UKUV, morali bi smo da imamo K-dno mesto viseg pretposta-vljenog hijerarhijskog novoa a to je brigada. Kupovina, kompatibilnih sredstava, BUK-M, nije nikada na odmet, ta srdstva se lako povezu sa KUB-om. Saglasan sam do bi to trebalo da bude 3 sistema BUK-M2.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Mislim da se nismo u potpunosti razumeli!
Mislio sam na formiranje "pravih" raketnih diviziona! Moglo je 5 komada od raspoloživih sredstava nakon agresije 1999.
Znači jedna raketna baterija i jedna baterija za upravljanje vatrom = raketni divzion Kub-M.
Naravno formirala bi se i dva raketno-tehnička diviziona koji bi činili raketno-tehnička baterija i četa za održavanje raketne tehnike...
Dakle da svaka raketna baterija bude uz svoju bateriju za upravljanje vatrom uvezana boljim, bržim i pouzdanijim sistemom veza!
Ovo sada što imamo je 3 raketne baterije + 1 baterija za upravljanje vatrom (+rtb i čort) čine jedan raketni divizion, nisam na to mislio....

I onda formiranje od toga, jedne raketne brigade PVO Kub-M u sastavu 5 raketnih diviziona + 2 raketno-tehnička diviziona sa svim onim modifikacijama, koje čini mi se nisu uopšte skupe, čak su džabe i uz korištćenje naše pameti i sredstava.
Uz ovo dokup 2-3 raketna diviziona Buk 2......

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 296

Kubovac. Znaci raketni divizion, kao sto je bio puk. Taj puk je mogao da ima i 8 borbenih raketnih baterija, ali uvek ima samo jednu buv (Bateriju za Upravu Vatrom), tj. jedan OAR, jedan RMV, jedan UKUV. Tako je i sada, samo sto je puk=divizion. Zbog daljine-rastojanja diviziona ipak bi svaki divizion trebalo da ima svoj rtb i cort. Moze se i preorganizovati u dva diviziona ali po meni nema potrebe.
Ne razumem da svaka srb bude uvezana za svoju buv. kapacitet buv-a je kazem do osam srb PVO?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

samkubm4 ::Kubovac. Znaci raketni divizion, kao sto je bio puk. Taj puk je mogao da ima i 8 borbenih raketnih baterija, ali uvek ima samo jednu buv (Bateriju za Upravu Vatrom), tj. jedan OAR, jedan RMV, jedan UKUV. Tako je i sada, samo sto je puk=divizion. Zbog daljine-rastojanja diviziona ipak bi svaki divizion trebalo da ima svoj rtb i cort. Moze se i preorganizovati u dva diviziona ali po meni nema potrebe.
Ne razumem da svaka srb bude uvezana za svoju buv. kapacitet buv-a je kazem do osam srb PVO?


Kako ne razumete? Kod Neve imamo raketnu bateriju i bateriju za vođenje raketa!
To isto samo preslikamo na Kub! BUV nije isto što i BVR ali ima sličnosti, jer automatski navodi RB na cilj.
Ostala sredstva u rezervu a kupiti 2-3 diviziona BUK -2!

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 296

Kubovac. A to se ne isplati. Buv kod KUB-a je nesto drugo. To bi bilo kao kad bi recimo pogacice za pekaru prevozili sa Kamionom sa 2 prikolice umesto kombijem. OAR je cak bio predvidjen kao rezervno komandno mesto puka. UKUV ima mogucnost retranslacije ciljeva i sa drugih senzora kao i sa drugog UKUV-a. Oni cine svoj samostalni KIS tj. K-1M, i ne treba ga spustati na baterijski nivo. Razumem da se samostalne baterije povezu preko svojih RStON-a. Eventualno moze da se preradi i modernizuje UPPC, koje formacijski, i pripada bateriji.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

samkubm4 ::Kubovac. A to se ne isplati. Buv kod KUB-a je nesto drugo. To bi bilo kao kad bi recimo pogacice za pekaru prevozili sa Kamionom sa 2 prikolice umesto kombijem. OAR je cak bio predvidjen kao rezervno komandno mesto puka. UKUV ima mogucnost retranslacije ciljeva i sa drugih senzora kao i sa drugog UKUV-a. Oni cine svoj samostalni KIS tj. K-1M, i ne treba ga spustati na baterijski nivo. Razumem da se samostalne baterije povezu preko svojih RStON-a. Eventualno moze da se preradi i modernizuje UPPC, koje formacijski, i pripada bateriji.

Moram još jednom....
Opcija: Kupovina 3 RD PVO Buk-M2 i stvaranje novih 5 (6) RD PVO KUB-M.
Šta su koristi? Svaka raketna baterija sada ima svoju BUV i ne mora uopšte autonomno tražiti ciljeve, nego isključivo raditi preko K-1 ili poboljšane veze (Poljana)....Na taj način preživljavanje raketne baterije će biti poboljšano, navođenje NR na cilj automatski...Zašto to nije dobro rešenje uz sve modifikacije koje vi nudite (modifikacije raketa, veza, UKUV-a i dr.).
Čak mi se čini, ako me sećanje služži, da smo imali 6 UKUV-a + još jedan PRV-9 (baš kod 60. srp PVO) i potreban je još jedan P-18M i eto nama i šestog diviziona.
Zašto to ne bi bilo dobro rešenje, poboljšalo efikasnost novoformiranih jedinica i njihovo preživljavanje u sukobu sa mnogo jačim neprijateljem?
Uz ovo, podsećam još jednom, kupiti 3 RD PVO BUK-2!

Izvinite što ponavljam, imam utisak da se ne razumemo u potpunosti... Smile

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 296

Kubovac. Shvatam, da hoces da pojednostavis vezu do SLO, po ugledu na NEVU. Ali ne svaka rb PVO vec svaki rd ima svoj buv. Baterija ima svoj buv ali preko RStON-a. Nema potrebe za ovakvim pojednostavljenjem. Pored toga, mi nemamo na raspolaganju vise toliko UKUV-a i OAR-a koji bi cinili buv-e za autonomne divizione, odnosno baterije. Ko zna sta je uradjeno sa njima? Ipak jedna baterija ima ogranicen broj raketa i pokrivanje zone dejstva. Pogledaj moju poslednju sliku, za ssrp PVO odnosno srd PVO. Ipak rad preko K-1M traje duze i on ima takodje i svoje nedostatke i duzi protok informacija. Nekada je, u zavisnosti od situacije, efikasnije autonomno dejstvo. Svi takvi proracuni se mogu naci i uporediti u Pravilu i teoriji gadjanja sa RS PVO KUB-M, UARJ PVO-122.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 439 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 2 sakrivenih i 431 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ALBION101, blue, futuruna, havoc995, radionica1