PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

197

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

Napisano: 23 Maj 2018 11:56

sasans23 ::У вези овог ракетирања.

После колико времена се може гађати други циљ?


Čitao sam ponovo i malo je svedočenje konfuzno....Kaže se da je prva raketa lansirana na avion u pratnji grupe A-10 i da je to bio F-16. Malo pre udara prve rakete, lansirana je i druga raketa na A-10 u sredini grupe od 3 aviona i navodno pogađa ga. Ipak, kasnije se taj avion vraća i onda svedočenje kaže da je očigledno da PRVA raketa nije pogodila A-10. S obzirom da prva raketa nije ni gađala A-10 nego F-16, pretpostavljam da je greška u pisanju. Ipak, da bi objasnili ovo, moramo znati šta se dogodilo. Ja ću uzeti ono što mi deluje logično:
- prvo je izvedeno gađanje na avion F-16 jednom raketom (navodno pogodak)
- zatim je izvedeno gađanje na avion A-10 jednom raketom (navodno promašaj)

Evo moje mišljenje:
Gađanje je vršeno ujutru, dakle bila je mogućnost gađanja u TV režimu.

Opcija 1:
- gađanje vršeno u TV režimu. Cilj je uočen TV optičkim vizirom koji se nalazi pored nišanskog radara i spregnuti su. Uključen je režim II, zahvat u vazduhu, uključeno zračenje nišanskog radara i lansirana je raketa na cilj. Nišanski radar je nakon 3 sekunde ostvario zahvat na cilj i osvetlio ga, što je omogućilo i RGS rakete da ostvari zahvat u vazduhu. Let rakete je posmatran na TOV prijemniku u kabini RStON-a do vrlo blizu cilja. Tada je odlučeno da se lansira još jedna raketa sa opcijom zahvata u vazduhu. Po aktiviranju prve rakete u zoni cilja, posada RStON-a je pokušala da ostvari zahvat na novi cilj uz pomoć TOV, da ga osvetli nišanskim radarom i da druga raketa ostvari zahvat na drugi cilj. U tome nisu uspeli jer je vremena (oko 3 sekunde od lansiranja) bilo premalo i druga raketa je odletela balistički, a s obzirom da je letela u generalnom pravcu nadolazeće avijacije, delovalo je posmatračima sa strane da rakete ide ka drugom cilju.
Moja analiza:
Ovo je teško izvodivo u praksi (da se na ovaj način gađaju 2 cilja), ali su možda pokušali, imajući u vidu i da jačina vatre odnosno broj gađanja i ispaljenih raketa utiče na eventualno prekidanje napada avijacije NATO.

Opcija 2: Gađanje je vršeno u klasičnom radarskom režimu. Cilj je uočen na osmatračkom radaru i predat je na nišanski radar. Operator na nišanskom radaru je osvetlio cilj i izvršeno je lansiranje prve rakete. Za vreme leta rakete ka prvom cilju, osmatrački radar je nastavio da radi i komandir je već odabrao drugi cilj za predaju na nišanski radar. Nakon izvesnog vremena, a kada se prva raketa približila prvom cilju što su pratili i na TV optičkom viziru, komandir je odlučio da lansira i drugu raketu na drugi cilj u režimu II, zahvat u vazduhu. Nakon aktiviranja prve rakete u zoni uništenja prvog cilja, komandir nišanskog radara je, po dobijenim podacima, pokušao što pre da ostvari na zahvat na drugi cilj, jer je raketa već u letu. Ipak, vremena je bilo malo i nišanski radar nije uspeo da ostvari zahvat na drugi cilj na vreme da bi i raketa ostvarila zahvat u vazduhu i odletela je balistički. Posmatračima sa strane se činilo kao da ide ka drugom cilju.
Moja analiza:
Ovo je realno moguće u praksi, mada je neuobičajeno i riskantno, ali u normalnim okolnostima ja bi pikirao na ovo, ali je potrebna izuzetno dobro obučena posada. Ipak, imajući u vidu da bi ovo tražilo dugotrajno zračenje nišanskog radara, a i osmatračkog i znajući praksu jedinica Kub na Kosovu, manje je realno u ovoj situaciji.

Opcija 3: Gađanje je vršeno ili u TV ili u klasičnom radarskom režimu. Cilj je uočen i lansirana je prva raketa. Nakon nešto dužeg leta raketa ka cilju, komandir se odlučuje da izvrši lansiranje i druge rakete ali svestan da je neće voditi do kraja ili je pak naredio komandiru SLO da izvrši prinudno lansiranje rakete koja će samo balistički leteti. Posmatračima sa strane se činilo kao da raketa ide ka drugom cilju jer je generalno letela u pravcu napadačke avijacije.
Moja analiza:
Moguće. U slučajevima jačeg napada, dešavalo se da baterije Kub nekada lansiraju raketu bez vođenja da bi napadačkoj avijaciji "skrenuli pažnju" da su tu i da možda ranije obustave napad ili da pokušaju da, ako se ima vremena, nakon "pravog" gađanja cilja, usmere SLO u potpuno drugom pravcu i prinudno lansiraju jednu raketu, da bi se stekao utisak kao da su tu negde 2 baterije, a ne samo 1 baterija. Opet je u pitanju ostavljanje utiska na neprijatelja da je okruženje za njih opasno i da obustave napad....

Čak i da ovaj događaj nije protekao ovako, odnosno da je možda drugačije bilo, pa je prva raketa promašila ili nije ni ostvarila zahvat, a druga raketa u stvari pogodila ili slično, ovaj tekst ne škodi jer objašnjava neke od mogućnosti, opcija i taktičkih postupaka koji su korišteni u posadama Kub tokom sukoba 1999-te....

ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

Sledi dodatak....offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

sasans23 ::У вези овог ракетирања.

После колико времена се може гађати други циљ?


Moram ipak da dodam još nešto važno......Malo sam bio pesimističan u pogledu zahvata drugog cilja i sve tri opcije sam napisao da mislim da nije ostvaren zahvat na drugi cilj....Ali, ako se držimo svedočenja, onda ispada da jeste....A i sam mislim da je u opcijama pod 1. ili pod 2. tako nešto ipak MOGUĆE, ali da je potrebna veoma dobro obučena posada. Meni je poznato ko je bio komandir 2. srb PVO Kub na Kosovu i znam uspehe njegove i njegove baterije (5 dejstava na NATO avione), tako da ako je iko to mogao da učini pod opcijama 1. i 2. to je on i njegova posada.
Ako su to uspeli, onda su i drugu raketu navodili do zone uništenja cilja.... Smile

online
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1597

Obzirom na sposobnost očevica da vidi detalje događaja po daljini verovatno je TOV.
Nego koliko je to sigurno F-16 odnosno dal bi mogao da bude neki drugi avion npr. F-18 ili F-14 ?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

Oluj2.1 ::Obzirom na sposobnost očevica da vidi detalje događaja po daljini verovatno je TOV.
Nego koliko je to sigurno F-16 odnosno dal bi mogao da bude neki drugi avion npr. F-18 ili F-14 ?


Svedok je bio pripradnik Lsab 30/2 mm Praga. Malo je konfuzno svedočio šta je gađano prvom, a šta drugom raketom, ja sam izvukao ono što mi je delovalo najlogičnije.
A što se tiče F-16, nije ni on siguran da je F-16....možda je bio neki drugi avion....
A zašto pitaš? Imaš neku informaciju o ovom događaju, odnosno o nekom gađanju Kubom na Kosovu prilikom koga je nagrajsao neki Hornet ili Tomcat? Wink

online
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1597

Taj je omastio planinu iznad Debra a sve ove godine sam bio ubeđen da je mornarički, što uopšte ne znači da je to ubeđenje tačno.

offline
 • Pridružio: 11 Dec 2010
 • Poruke: 2335
 • Gde živiš: Beograd

Omastio planinu u smislu da je pao?! Pa sto niko ne ode na tu planinu da nadje neki materijalni dokaz? Sirom Rusije i danas nalaze stotine slemova, bajoneta pa i citavih vozila, tenkova i aviona. Hruscovljevog sina su u avionu nasli tek 1993. godine. Kako je moguce da mi ne mozemo da nadjemo tog sto je pao?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

Voja1978 ::Omastio planinu u smislu da je pao?! Pa sto niko ne ode na tu planinu da nadje neki materijalni dokaz? Sirom Rusije i danas nalaze stotine slemova, bajoneta pa i citavih vozila, tenkova i aviona. Hruscovljevog sina su u avionu nasli tek 1993. godine. Kako je moguce da mi ne mozemo da nadjemo tog sto je pao?

Pa Debar je u zapadnoj Makedoniji na samoj granici sa Albanijom. Ako je avion tu i pao, ne sumnjam da su već Amerikanci pokupili ostatke. Eventualno da pošaljemo "inkognito" grupu "ljubitelja prirode" pa da tuda malo prošunjaju, možda je Amerima nešto promaklo.... Wink
Inače bukvalno od prvog dana prekida bombardovanja gotovo po komandi je prestalo stvarno i istinsko interesovanje pre svega naše strane da nešto od takvih stvari otkrijemo. Od petog oktobra se tek više niko za to ne interesuje, a danas to više i nije tema i nikoga više nije briga za to.
Ostali su samo neki entuzijasti i "istraživači-rekreativci" (gde ubrajam i sebe) koji su nabavljali i čitali domaće ali i strane (USA, GBR) publikacije u želji da se nešto pronađe, otkrije. I onda kada i nešto objavimo odnosno napišemo, odmah se čak i ovde na MCM pojavi grupa koja te odmah pokušava ismejati i uporediti sa Venikom ili ne znam ni ja s kim.
Ja sam i ovde na ovoj temi, ali i na temi Heroji rata 1999 objavio neki spisak onoga do čega se moglo doći čitanjem domaće i strane literature, raznih svedočanstava, memoara učesnika toga rata itd... i taj ću spisak obnavljati kako eventualno nešto novo pronađem...Ipak je to meni "hobi", radim to kada pronađem malo slobodnog vremena, ali i kada sam koncentrisan, pogotovo kada čitam stranu, pretežno američku literaturu....

offline
 • Pridružio: 11 Dec 2010
 • Poruke: 2335
 • Gde živiš: Beograd

Amerikanci, naravno, lazu o svojim gubicima i uvek su to cinili (mada su tu Izraelci neprikosnoveni). Ali ja se bojim da smo zaista oborili samo dva aviona. Bilo je i nekih koji su otpisani nakon sletanja zbog velikih ostecenja od nase PVO ali da je jos neki zaista pao, tesko bi to moglo da se sakrije. Pomisli koliko ljudi treba da ucestvuje u tome, koliko je to svedoka...
Sve drugo, bez materijalnog dokaza, predstavlja nagadjanje i teorije zavere i svako nase prihvatanje toga bez konkretnog dokaza bilo bi ravno prihvatanju teorije da je zemlja ravna ploca, da putnicki avioni ispustaju otrove ili da vakcine ubijaju nasu decu.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23184
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Oboren, ”stradao na sletanju”, pao u more ili otpisan zbog teškog oštećenja sve jedno je. Mi možemo da nagađamo a oni su se sigurno češali.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 570 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 558 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: DM1994, IDJ, Majstorr, Nebo_M, Oluj2.1, pavle_pzs, plavii, Raptor1, Srki94, Srna, trutcina