PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

203

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1556
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

sto se tice IRZ oni su domace proizvodnje ili su kupljeni sa sistemima, isto pitanje za uglovne reflektore ima li slika tih cuda kao i slika meta SLOaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

lord sir giga ::sto se tice IRZ oni su domace proizvodnje ili su kupljeni sa sistemima, isto pitanje za uglovne reflektore ima li slika tih cuda kao i slika meta SLOa

IRZ su domaće proizvodnje, kao i pasivni uglovni reflektori.

IRZ MD-04 je proizvodnje VZ Kosmos iz Banja Luke još 80-tih godina prošlog veka. Proizvedeno je oko 15 komada.

Slika MD-04:Ostali imitarori, IRZ -2, IRZ-3 i IRZ-21, su takođe proizvod domaće pameti, firme MTT Infiz i evo jedan od njih:

Slika IRZ (ne znam tačno koji model):Evo i jedna slika pasivnih ugaonih reflektora. Slika je malena, ali mislim da je ipak jasno:offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1690

Za Nevu odlični ovi pozniji (starome fali snaga) ali da li je to moglo da bude efikasno za Kuba sa tim f ?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Oluj2.1 ::Za Nevu odlični ovi pozniji (starome fali snaga) ali da li je to moglo da bude efikasno za Kuba sa tim f ?

Za Nevu su se pokazali jako dobro! Postoje brojni primeri, ali najbolji je upravo 3.rd PVO koji je oborio ta 2 aviona za koja imamo materijalne dokaze i koji su prikazani, oni su gađani čak sa 23 protiv-radarske rakete i samo 1 je "očešala" divizion i to neku kablažu za napajanje.
Od prvog dana su intenzivno radili sa IRZ i po ocenama komande tadašnje 250. rbr, to su radili na veoma stručan način.

Navode se i primeri "timskog" rada, pa su tako jedne noći 1., 2., i 8. raketni divizion Neva radili sa IRZ i RRU na odbrani 1. rd PVO Neva koji je bio otkriven, ali su napadači odustali od dejstva. Tu su Nevaši imali i mogućnost korišćenja tzv. "lažnog lansiranja raketa", uključivanjem antene za slanje radio-komandi raketama u rad, ali bez lansiranja raketa.

Što se tiče sistema Kub, ovi IRZ nisu bili baš odgovarajući što ispravno ukazuješ na osnovu frekvencija rada, ali su ipak korišteni. Rekoh već, da su ti IRZ, koliko ja znam, uglavnom bili na Kosovu i Metohiji kod 311. srp PVO Kub i to 2 kom. Tom puku Kub je, iz razumljivih razloga, gotovo sve slato po prioritetu što je uvođeno u rad. Imali su OARSt "Mečku" (druga je veći deo rata bila teže oštećena), 2 PRV-16, 2 OR P-15, 1 OR P-12, 3-4 "svoje" Raketne baterije Kub i 1-2 kao "ojačanje" (iz Niša, Danilovgrada i školskog centra Batajnica), 1 svoju i 1 dodatu Lsab PVO 30/2 mm, odmah su dobili improvizovani sistem RL-4M čim je "osposobljen" za rad, imali su i LPRS PVO "Šilo" i ostalo....

Ostali raketni pukovi Kub su, opet koliko je meni poznato, uglavnom imali samo pasivne ugaone reflektore, s tim da mislim da su Raketne baterije Kub koje su uvođene kao ojačanje u sistem Neva (2. srb PVO/60. srp PVO Kub i 4. srb PVO/310. PVO Kub) takođe dobijale te IRZ.

Njihovo korišćenje u sistemu Kub je uglavnom bilo u "oživljavanju" lažnih vatrenih položaja, uz upotrebu pasivnih uglovnih reflektora, sredstava veze i maketa i u sigurna 3 dokumentovana i dokazana slučaja je pokazalo svoje efekte.

Još da dodam i da su IRZ i pasivni ugaoni reflektori korišćeni i u jedinicama VOJIN i da je bilo dokumentovanih slučajeva kada su HARM projektili pogađali ugaone reflektore. U publikacijama koje imam, nema detaljnijih opisa, ali pokušaću da pronađem pa ću postaviti.....

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1556
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

da bi ugaoni reflektori radili da li ka njima treba da se salju radarski signali koje bi oni reflektovali i privlacili projektile ili sami vrse radarsko isijavanje.
I da li su iRZ u stvari radari koji su skidani sa IRACKIH Mig-21 SMT i ukljucivani da bi bili meta za rakete.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

lord sir giga ::da bi ugaoni reflektori radili da li ka njima treba da se salju radarski signali koje bi oni reflektovali i privlacili projektile ili sami vrse radarsko isijavanje.
I da li su iRZ u stvari radari koji su skidani sa IRACKIH Mig-21 SMT i ukljucivani da bi bili meta za rakete.


Vidi, odgovoriću u onoj meri koliko ja znam. Naime, u "mom" 60. srp PVO Kub mi smo za naše rezervno komandno mesto (OR P-15M, PRV-9, UKUV) dobili jedan broj pasivnih ugaonih reflektora. Imao sam priliku da ih vidim i ponesem da bi osetio težinu i slično. Ipak, za postavljanje bio je zadužen rezervni potporučnik radarista, inače elektro-inženjer, koji je povremeno i meni bio ispomoć na radaru P-15M.

Ovo što si ti napisao bi trebala biti suština njihove primene. Dakle postavljaju se na određenoj udaljenosti od radarskih sredstava i ozračavanjem od strane napadačkih avionskih radara, reflektuju odnosno formiraju oblake smetnji koji ometaju avionske radare i pomeraju nišanske linije protivradarskih raketa.
Naravno, slične smetnje su i agresori upotrebljavali prema našim radarima i PA raketama.

Manje mi je poznata kombinacija sa IRZ, a mislim da se delimično koristilo i da IRZ zrači u reflektore koji formiraju oblake smetnji na pojedinim pravcima naleta neprijateljske avijacije, dok drugi IRZ zrači u VaP u pravcu naleta, imitirajući nišanski radar. Razne kombinacije su moguće.
Postojali su i korišteni su i pasivni dipol reflektori koji pojačavaju stalne odraze, ali njihov efekat tokom 99-te nije najjasniji....

Što se tiče IRZ, prvi modeli MD-04 i IRZ-2 nisu imali značajnijeg učinka, ali efektivnija izrada je postignuta korišćenjem komponenti sa predajnika avionskih radara RP-21 i RP-22 sa lovca MiG-21. E sad, koji je to tip lovca, da li sa nekog od Iračkih MiG-21SMT ili sa naših rashodovanih MiG-21M/bis to veće ne bi znao. Ono što znam jeste da u našem vazduhoplovstvu, samo MiG-21bis je imao radar RP-22 Safir, dok je MiG-21M imao RP-21.
Lovac MiG-21/SM/SMT je imao radar RP-22 Safir ali navodno samo za potrebe tadašnjeg sovjetskog vazduhoplovstva.
Nije isključeno da su Sovjeti ovaj radar ugradili u bar neke izvozne varijante ovih lovaca za Irak, a oni nama poslali na remont, a mi 9 radara "pozajmili" za imitatore IRZ-21 - 7 komada i IRZ-22 - 2 komada.

Naime, proizvedena su i 2 vrlo snažna imitatora IRZ-22, slične težine kao IRZ-21 (oko 6o kg), koji su imali izlaznu snagu od 250 KW i bazirali su komponentama predajnih blokova na radaru RP-22 Safir. To sam propustio ranije da napišem, ali zato što ti imitatori nisu korišćeni u jedinicama Neva i Kub.....

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1556
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

pretpostavljam zbog jacine da su njih koristili vojinovci kao zastitu za svoje radare, ili za neke jace radare od onih koje ste vi imali u naoruzanju.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

*Ispitivanje uticaja oblaka smetnji na monoimpulsni nišanski radar i protivradarske rakete

Zaštita radarskih sistema od protivradarskih raketa primenom oblaka smetnji, koja je primenjena tokom agresije na SRJ 1999-te godine bila je na osnovu mnogih pokazatelja veoma uspešna. Brojne metode zaštite su primenjene uglavnom samo na osnovu teorijskih analiza. Bilo je očigledno da je i protivnik koristio oblake smetnji za zaštitu od rakete PVO i za pomeranje nišanskih linija, odnosno ekvisignalnih (ESP) pravaca nišanskih radara sa cilja. Lažno aktiviranje bojevih glava i promašaji naših PVO raketa idu tome u prilog.
Zbog toga je odlučeno da se u širem rejonu Niša, na vežbovnoj prostoriji 230. Raketnog Puka PVO “Kub-M” izvrši praktično ispitivanje uticaja oblaka smetnji na raketni sistem PVO Kub-M. To je izuzetno složen system sa komponentama koje se, sistemski gledano, nalaze u osnovi i najsavremenijih raketnih sistema iste namene. Osim toga, princip vođenja protivavionske rakete na cilj je gotovo identičan principu vođenja protivradarskih raketa HARM (I dr.) na radar.
Ispitivanje je izvršeno tokom 2003. Godine.

1) Ispitivanje uticaja oblaka smetnji na RStON

Za ispitivanje određena su 2 RStON-a, jedan koji je za ispitivanje, i jedan koji će biti “ometač”. Radari su udaljeni jedan od drugoga van vidnog dometa da ne bi došlo do oštećenja prijemnika jednog radara od zračenja predajnika drugog.
Na jedno brdo 12 km ispred njih, postavljene su 2 grupe ugaonih reflektora razmaknute jedna od druge, ali na istoj visini. 1. Grupa reflektora je bila “cilj”, a 2. Grupa je bila “oblak smetnji”.
Kada je ispitivanje počelo, ispitivani RStON je zahvatio i osvetlio “cilj”, odnosno 1. Grupu ugaonih reflektora, a merili su se efekti oblaka smetnji od druge grupe reflektora “ometača” na pomeranje nišanske linije (ESP) koje su takođe bile u snopu nišanskog radara i vršile funkciju pasivnog oblaka smetnji. Merenje pomeranja nišanskih linija ESP vršeno je pomoću precizne uglovne skale.

Zatim je, nakon izmerenih rezultata pomoću precizne uglovne skale, RStON “ometač” izvršio zahvat i osvetlio obe grupe ugaonih reflektora da bi se formirao kompletan i aktivan oblak smetnji radi merenja efekata pomeranja nišanske linije (ESP) ispitivanog RStON-a.
Rezultati ispitivanja su pokazali da je ovako definisani eksperiment uspeo.

Širina dijagrama zračenja predajnika osvetljavanja, koji se usmerava pomoću nišanskog radara je 1 stepen i identičan je širini dijagrama zračenja nišanskog radara. To znači da luk dijagrama zračenja predajnika osvetljavanja na 12 km iznosi 210 m. Do prekida osvetljavanja cilja dolazi tek kada uglovna greška u praćenju cilja prelazi maksimalno dozvoljenu grešku: greška max. = 210/2 = 105 metara.
Dakle, ometanje nišanskog radara odnosno nišanske linije ESP je uspešno onda kada se nišanska linije pomeri van dozvoljene greške od 105 metara. U toku ispitivanja sa više varijacija nišanska linija se NITI JEDNOM nije pomerila više od 22 - 38 metara od dozvoljene greške u procesu navođenja rakete na cilj.
Zaključeno je da će neprijatelj iz VaP-a insistirati na upotrebi protiv-radarskih raketa i pokušaju fizičkog uništenja RStON-a umesto da pokušava da ometa nišanski radar jer je to veoma teško, ako ne i gotovo neizvodljivo.

Slika 1:2) Ispitivanje uticaja oblaka smetnji na protivradarske rakete

Za ispitivanje je određeno da RStON “ometač” sada radi samo na predaji i osvetljava iste grupe ugaonih reflektora iz prethodnog ispitivanja sa zahvatom na 1. Grupi, dok se i 2. Grupa nalazila u snopu osvetljavanja kao “ometač”. Ispitivani RStON je radio samo na prijemu i bio je u ulozi “protivradarske rakete” i bio je usmeren u pravcu prijema reflektovanih signala sa 1. Grupe koja je u “zahvatu”. Vršeno je merenje koliko 2. Grupa ugaonih reflektora ometa ispitivani RStON (odnosno “protivradarsku raketu”) tj. koliko mu odvlači nišansku liniiju (ESP) od zahvaćene grupe.
Na ovaj način su izvučeni zaključci o uticaju oblaka smetnji na vođenje protivradarskih raketa.

Rezultati se mogu analizirati ako se zna da je maksimalno dozvoljena greška u navođenju protivradarske rakete na cilj jednaka polu-prečniku zone uništenja bojeve glave rakete, ali se postavlja pitanje koliki je taj poluprečnik. Iskustva iz 1999-te pokazuju da promašaji veći od 10 metara nisu dovodili do značajnog oštećenja RStON-a. Rezultati pokazuju da je u toku ispitivanja nišanska linija (ESP) “protivradarske rakete” pomerena od 22 – 38 metara (bilo je više ispitivanja i merenja) što je više od 10 metara I da je ometanjem obezbeđena potpuna zaštita RStON-a.

3) Ispitivanje uticaja oblaka smetnji na RGS rakete 3M9M3E

Raketni sistem PVO Kub-M opremljen je sa kontrolno-ispitnim stanicama KIPSt u okviru kojih se nalazi komplet instrumenata za proveru RGS raketa. Za ovo ispitivanje, 2 KIPSt-e su postavljene jedna pored druge i povezane raketom po shemi na slici 2. Ispred rakete postavljene su levak-antene, kao “imitator cilja” i “imitator ometača”.
Stanica KIPSt-1 imitira “cilj” tako da osim čeonog kanala na frekvenciji f0 ± fd (levak-antena 1) obezbeđuje I referentni signal f0 preko repne antene rakete.
Stanica KIPSt-2 imitira “ometač”.

Rezultati se mogu analizirati ako se zna da je maksimalno dozvoljena greška u navođenju radarske rakete na cilj jednaka polu-prečniku zone uništenja bojeve glave rakete, koji je u ovom slučaju 20 metara. Prema tome pomeranje nišanske linije ESP rakete Kub od 22 metra dovodi do verovatnog promašaja cilja, dok u drugom ispitivanju pomeranje iznosi 38 metara što dovodi do sigurnog promašaja cilja je je to više od dozvoljenih 20 metara.

Slika 2:Inače prilikom ispitivanja novije rakete 3M9M3E, ustanovljeno je da je znatno efikasnija nego što se pretpostavljalo. S obzirom da proizvođač rakete nije dostavio sve podatke o toj raketi neke karakteristike su tek sada ustanovljene. Konstatovano je da je novija raketa 3M9M3E znatno otpornija na ometanje po uglovnom kanalu od starije 3M9M. Do prezahvata ometača dolazi tek ako se antenna ometača poklopi sa antenom cilja i tu ostaje izvesno vreme. U suprotnom, ako se antena ometača samo prevuče preko antene cilja, raketa će nastaviti da prati cilj.
Ako se još tome doda karakteristika novije rakete da je u stanju za svega 0,3 sekunde ponovo zahvatiti cilj po brzini ako se desi da ga zbog ometanja izgubi, može se zaključiti da je novija raketa 3M9M3E izuzetno otporna na ometanje. Unutar vremena inercionog praćenja cilja po uglu od 3-4 sekunde, novija raketa 3M9M3E može 10 puta izgubiti cilj i ponovo ga zahvatiti po brzini, što nije bio slučaj sa starijom raketom 3M9M kojoj treba 2-3 sekunde da ponovo zahvati cilj.

Zaključak: Ometanje nišanskog radara RStON-a (1) niti jednog trenutka nije poremetilo osvetljavanje cilja predajnikom osvetljenja, što je od suštinskog značaja za vođenje PA rakete na cilj. Zbog toga se pre svega može očekivat primena protivradarskih raketa radi fizičkog uništenja nišanskog radara.

Ovim ispitivanjima (2-3) dokazana je pretpostavka da se znalačkom primenom oblaka smetnji protivradarska raketa može skrenuti sa svoje putanje, čime se povećava verovatnoća preživljavanja radara. Posebno, istom metodologijom, dokazano je I da se protivavionska raketa isto tako uspešno može skrenuti sa svoje putanje primenom oblaka smetnji u vazdušnom prostoru.

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2012
 • Poruke: 224

Kubovac ako smijem pitati jel 60srp bila iz Danilovgrada tj ex Sepurinska i koja si baterija bio.Pozdrav

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

lovac12 ::Kubovac ako smijem pitati jel 60srp bila iz Danilovgrada tj ex Sepurinska i koja si baterija bio.Pozdrav

Pa što ne bi smeo, ja sam i pisao ovde o tome....Nisam bio u Šepurinama, jer sam mlađa generacija. Tek u Danilovgradu sam počeo da radim u 60. srp PVO Kub....Prvo radio kao komandir odeljenja SLO u 3. srb PVO Kub, a onda kao komandir odeljenja OR P-15M u Bateriji za upravu vatrom (BUV).... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 718 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 4 sakrivenih i 677 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, Beka, Bloody, celik, citizen15, CrazySerb_MLD, d bos, darcaud, darkangel, djboj, dogodine, dragon986, Filip Marinković, galijot, GrM, GUARIN, helen1, Igrutinovic, MB120mm, milekNS, moldway, Oluj2.1, sakota79, Sibin, StefanNBG90, Toni, vasa.93, Vlad000, yamato, yrraf, YU-UKI, zajcev1, Zandar, zlaya011