PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

202

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1556
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Netreba zaboraviti ni cinjenicu da je NATO pakt imao jubilej 50 godina od osnivanja i da im je trebala brza pobeda da uvelicaju taj dogadjaj. i shodno svemu gledanom u svetu, a mi smo kao trn u oku i ruski saveznici bili odlicni za tu svecanost. najlakse im je bilo da nas bombarduju i uniste nase kapacitete za proizvodnju, a ponajvise municije i eksploziva gde smo ih pobedili na svakom tenderu za pozamasne sume novca. A znajuci naravno cime raspolazemo dosli smo ko kec. Ali nisu se ni oni pokazali ipak nije Srbija pustinja ili ostrvska zemlja sa 10 stabala pa da nema gde da sakrije svoje efektive, iako stare iz 60ih godina isti su u prvih nekoliko dana pretrpeli gubitke ali i neprijatelju pokazali zube. da se nece bas tako lako leteti. KUB je pokazao da je imao keca u rukavu, lansirane su rakete pogadjane mete, dosta raketa je nazalost palo usled gubitka signala, ali je svako lansiranje bilo sigurno registrovano od strane protivnika i obavestavalo istog da smo jos uvek spremni.

Da li je od 20 raketnih baterija na pocetku rata do 13 na kraju, ovih 7 raketnih baterija totalno unisteno ili su samo ispadale iz upotrebe zbog unistavanja radara i nemogucnosti zamene istog posto ga nije bilo u rezervi?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

lord sir giga ::

Da li je od 20 raketnih baterija na pocetku rata do 13 na kraju, ovih 7 raketnih baterija totalno unisteno ili su samo ispadale iz upotrebe zbog unistavanja radara i nemogucnosti zamene istog posto ga nije bilo u rezervi?


Bilo je promena tokom trajanja rata. Raketne baterije su "ispadale", ali su i vraćane. Neke i po više puta.
Od početnih 20 raketnih baterija Kub, mislim da samo 1 ili 2 nisu pogođene, a samo 1 nije ni gađana. Jedan broj raketnih baterija je i više puta gađan. Na Kosovu i Metohiji bilo je raketnih baterija iz sastava prištinskog 311. srp PVO koje su preživele prava pravcata dnevna bombardovanja njihovih položaja i lovcima-bombarderima F-16 i jurišnim frontovskim bombarderima A-10 istovremeno i sa protiv-radarskim raketama i avio bombama i laserski vođenim projektilima. O tome sam već pisao ovde i postavljao i sheme tih događaja (početak maja meseca 99-te, 2 raketne baterije u roku od sat vremena).
I to pokazuje da su raketne baterije Kub itekako bile aktivne tokom sukoba 99-te.

Što se tiče rezerve, u školskom centru RV i PVO u Batajnici, nalazila se 1 raketna baterija u sastavu RStON, SLO, UPPC i APPR i ona je služila za obuku pitomaca vojne akademije i srednje vojne škole RV i PVO. Prvih dana rata, RStON školske baterije je prebačen na Kosovo i Metohiju, da zameni uništeni RStON jedne od raketnih baterija.

Broj aktivnih raketnih baterija Kub je tokom rata varirao i svoj najniži broj dostigao 01/06/1999 kada je bilo aktivno 11 raketnih baterija Kub, jer su te noći u razmaku od pola sata izbačene 2 raketne baterije, jedna na severu Vojvodine i druga u širem reonu Pančeva. Bilo je ukupno 5 poginulih i 4 ranjena pripadnika i to je bila najteža noć za nas "kubovce".

Do kraja rata 10/06/99 vraćene su još 2 raketne baterije i broj se popeo na 13 raketnih baterija, sa koliko smo dočekali potpisivanje Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu.
Kasnije, osposobljene su još 2 raketne baterije i već krajem 1999-te broj je porastao na 15 aktivnih baterija.

Što se tiče Baterija za upravu vatrom, pogođene su 4 OARSt 1RL 128D Mečka i sve su tokom rata vraćene u rad, osim jedne koja je vraćena nakon rata. Pogođen je i teško oštećen i jedan UKUV (Uređaj za komandovanje i upravljanje vatrom), za koga nisam siguran da li je kasnije mogao biti popravljen.
Nisu pogađani radari za merenje visine PRV-16 (9) jer su minimalno korišteni. Pogođena su i uništena 2 osmatračka radara P-15M.offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

*Manevar, maskiranje i obmanjivanje kao način borbe RJ PVO “Kub-M” protiv dominantne vazdušne sile NATO 1999-te godine, ratna iskustva, analize i mišljenja*

3. OBMANJIVANJE

Za elektronska dejstva i protiv-radarsko maskiranje i obmanjivanje, Raketne jedinice PVO “Kub-M” koristile su imitatore radarskog zračenja (IRZ) u kombinaciji sa pasivnim uglovnim reflektorima.
Do početka agresije NATO, Korpus PVO raspolagao je sa 15 IRZ, a samim početkom borbenih dejstava podeljeno je Raketnim jedinicama Kub i Neva, pored tih 15 još 8 IRZ.
Takođe RJ Kub i Neva, dobile su i oko 506 komada pasivnih uglovnih reflektora.

U prvim danima rata, upotreba IRZ pokazala je veoma dobre rezultate. Međutim, sa odmicanjem rata, NATO avijacija je promenila taktiku i prestala da u tolikoj meri reaguje na uključivanje IRZ.
Ipak, nastavilo se sa upotrebom IRZ, a pokušavalo se kada god je to bilo moguće, da se svako traženje cilja radarskim kanalom pokriva uključivanjem sopstvenog i susednih IRZ.

Najjefikasniji način upotrebe kod RS PVO Kub-M bio je kombinovano korišćenje IRZ, pasivnih ugaonih reflektora i sredstava za uređenje lažnih vatrenih položaja I njihovo “oživljavanje”.
Do početka maja, zabeleženo je da je NATO avijacija 3 puta dejstvovala po tako “oživljenim” lažnim vatrenim položajima jedinica Kub-M i to po jednom kod 60. Srp PVO Kub-M u reonu Podgorice, kod 310. Srp PVO Kub-M u širem reonu Beograda i kod 311. Srp PVO Kub-M na Kosovu i Metohiji.

Slika 1: Karakteristike korišćenih Imitatora radarskog zračenja IRZ:Sa trajanjem rata, u upotrebu su sukcesivno uvođeni IRZ različitih snaga i karakteristika.
U Raketnim baterijama Kub-M, imitatori su postavljani na oko 1000 – 2500 m od RStON-a, dok su se pasivni ugaoni reflektori postavljali do 500 m od RStON-a. Ideja je bila da se protiv-radarske rakete navedu na aktiviranje svojih blizinskih upaljača nad ugaonim reflektorima. Ipak, niti jedan takav slučaj nije potvrđen.

Slika 2: Postavljanje IRZ i pasivnih ugaonih reflektora u Raketnim baterijama Kub-M:U Baterijama za upravu vatrom, najčešće su korišćeni samo pasivni ugaoni reflektori i to tako što su se postavljali na udaljenostima od cca 100 metara od osmatračke radarske stanice 1RL 128D Mečka i/ili P-15M.

Slika 3: Postavljanje pasivnih ugaonih reflektora u Baterijama za upravu vatrom sistema Kub-M:Od 18. Maja, radi umanjenja efekata dejstava NATO alijanse, pored formacijskih sredstava za maskiranje i navedenih IRZ i pasivnih ugaonih reflektora, jedinice su koristile i razna druga sredstva za protiv-radarsko maskiranje i obmanjivanje, kao što su makete lansirnih oruđa SLO (311. Srp PVO Kub na Kosovu i Metohiji), pasivni radarski reflektori, pasivni dipoli, radarski mamci i dr.
S obzirom na brojna “priručna sredstva” koja su korištena, a nisu prošla verifikaciju VTI VJ ili TOC KoV, izdata su i odgovarajuća upozorenja da se navedena sredstva ne koriste ili ako se već koriste da se striktno poštuju i slede uputstva radi pravilne taktičke primene maskirnih sredstava ove vrste.

3.1 Analiza mera “obmanjivanja” vršenih od strane jedinica RS PVO Kub-M

Uvođenje mera elektronskih dejstava i protiv-radarskog maskiranja i obmanjivanja je svakako jedna veoma zanimljiva i rekao bih uspešna priča rata 1999-te godine.
Ono što se može okarakterisati kao nedostatak je nedovoljan broj IRZ-a, koji su pretežno korišteni u jedinicama Neva (i to najviše u 250. Rbr PVO) dok je manji broj bio u jedinicama Kub-M. Takođe, kod primene pasivnih ugaonih reflektora, u početku su nedostajala upustva za upotrebu, pa je konkretno kod 60. Srp PVO Kub-M u okolini Podgorice i kod 230. Srp PVO Kub-M u okolini Niša, u početku primenjivano na pogrešan način sa neprekidnim zračenjem od po više sati. Ipak, kada su upustva stigla, taj problem je rešen i dalja primena je bila pravilna i ispravna.

Primena mere “oživljavanja” lažnih vatrenih položaja kombinacijom upotrebe IRZ i pasivnih ugaonih reflektora, kao u kasnijim fazama i pravljenje maketa samohodnih lansirnih oruđa (SLO) dalo je pozitivne rezultate u smislu gađanja tih položaja umesto položaja jedinica Kub ili pak u napuštanju dejstava zbog nemogućnosti pilota NATO da “potvrde” metu pre gađanja.
Svakako je potrebno raditi na razvijanju ovakvih i sličnih sredstava jer je njihova primena dragocena pomoć raketnim jedinicama PVO, pogotovo kada su suprotstavljene izrazito nadmoćnom neprijatelju iz vazdušnog prostora.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1688

Da li je EA-6 zaista lovio Mečku i UKUV ?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Pa verovatno da jesu. Nemam preciznije podatke o tome ali evo reći ću ono što imam od podataka iz domaćih i američkih publikacija. Navodi se u više domaćih, ali i američkih publikacija, da je EA-6B Prowler veoma intenzivno korišćen tokom rata 1999-te godine. Koristio se za ometanje, zaslepljivanje i obmanjivanje radarskih sistema i sistema veza i za neutralizaciju radarskih sistema protiv-radarskim raketama HARM. Navode se podaci da je u jednoj udarnoj SEAD grupi bilo 2-4 aviona EA-6B Prowler i 4-8 aviona F-16CJ. Ove formacije su prve ulazile u naš VaP, a poslednje izlazile. Počelo se sa 40 a/p dnevno, a stiglo se do 80 a/p dnevno, što je pokazatelj žilavosti naše PVO.
Upotreba ovog aviona, smatra se možda i najboljim delom njihove operacije "Allied Force", po mnogim analizama američke vojske rađene nakon sukoba. Tokom rata 1999-te nad tadašnjom SRJ korišćeno je više od 50% svih EA-6B Prowler koji su bili upotrebljivi. Naime, nakon obaranja F-117A, 27/03/1999 donešena je odluka da se od ukupno 91 avion EA-6B Prowler od kojih se do tada koristilo 30 aparata za operaciju Allied Force, taj broj poveća na najmanje 50 aparata. Ostajali su dugo u vazduhu, dopraćali i ispraćali borbene avijacijske grupe, dopunjavali se gorivom u vazduhu i onda sačekivali nove avijacijske grupe.
Mornarički Prowleri naleteli su 464 borbena zadatka i ispalili 57 raketa HARM. Prosečno je svaka letelica imala 95 časova leta mesečno, a letelica sa najviše časova čak 123 mesečno. U "normalnim" okolnostima smatralo se da je optimalno oko 36 časova naleta mesečno po letelici.....
Sve u svemu, opasna zverka.....

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1688

O.K. onda da ga stavimo na crtež umesto Hok Aja.

Ili recimo da stavimo njega kako lovi Mečku a EC-130 kako lovi samog UKUV-a.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Oluj2.1

Aha, nisam primetio. Slika je iz jedne domaće stručne publikacije, a iskoristio sam je radi shematskog prikaza postavljanja ugaonih reflektora na položaju Baterije za upravu vatrom sistema Kub-M.
Nisam ni obraćao posebnu pažnju na detalje prikaza dejstava avio grupa na slici, ali sad vidim da su pogrešili i prikazali Hawk Eye, a "krstili" ga EA-6 Prowler.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1688

Postavio si f ometača, Neva je od 8,9-9,46 ispravime ako grešim, od koliko do koliko je Kub ?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Oluj2.1 ::Postavio si f ometača, Neva je od 8,9-9,46 ispravime ako grešim, od koliko do koliko je Kub ?

Nišanski Radar Neve ima radnu od 9 - 9,4 GHz, a RStON kod Kuba koristi 5 radnih frekvencija u više radnih opsega, ali radna frekvencija kanala predajnika osvetljenja je od 8-10 GHz, a kanala impulsnog predajnika od 4-6 i od 6-8 GHz.
Engleski naziv "Straight Flush" je dobio po tih 5 radnih frekvencija (uključujući i predajnik osmatračkog radara od 4-6 GHz u 2 radne frekvencije)
Govorim o radnim frekventnim područjima, već su mi malo izbledeli precizni podaci.... Embarassed Wink

Inače ovi IRZ, posebno MD-04 su pravljeni za sistem Neva-M i standardno su bili u tim jedinicama (mislim 15 komada)....
Tokom rata izrađene su IRZ-2, IRZ-3 i IRZ-21 koji je nastao uz upotrebu komponenti sa predajnika avionskog radara RP-22 za lovac MiG-21, ukupno 13 komada od kojih je jedinicama Neva i Kub na korišćenje predato 8 komada, a ostatak u jedinice VOJIN.
Mi u 60. srp PVO nismo imali IRZ u raketnim baterijama, imali smo samo pasivne uglovne reflektore, ali znam da su pripadnici 311. srp PVO Kub na Kosovu i Metohiji imali 2 IRZ (ne znam koji tip)....

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1688

1S11
4,9-5 1 kanal 6,45- 6,75 GHz drugi kanal(visoko)
1S31
7,85-8,01GHz

pogledaj frekvenciju nišanca, koliko preko 9 GHz odgovara u praksi ?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 657 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 651 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dejoglina, dragoljub11987, goxin, pein, sakota79, Sale.S