PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

192

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Napisano: 29 Mar 2018 15:33

vathra ::Да га није ”праћка” погодила?
Она би можда и могла толико да добаци, а ИЦ је (није било радарског упозорења).


Ja priznajem da nisam potpuno objektivan jer sam "kubovac" i voleo bih da su to "moji" pogodili iako je samo lakše oštećenje u pitanju.
Znam da je 2. srb PVO iz "mog" 60.srp PVO koja je bila početkom maja detaširana na prostor KiM kao pojačanje za 311. srp PVO, imala dejstvo jednom raketom u TV režimu sa opcijom "zahvat u vazduhu" i navodno su pogodili A-10. Čak su vojni policajci "jurili katapultiranog pilota". Na žalost, puno je vremena prošlo, a zaboravio sam datum gađanja, osim da je bilo baš tu negde, sredinom maja.....

Ipak, sistemi RL-2 i RL-4 i njihove dodatne modifikacije sa oznakom "M" koje su imale taj potreban domet po visini, uvedene su u borbenu upotrebu tek 18.05.1999 i to u reonu okoline Beograda.
Na Kosovu i Metohiji je su sistemi uvedeni tek početkom juna i imali su tri gađanja i to 05., 07. i 08.06.1999 i to 2 puta baš na avione A-10, a jednom na BPL.
U okolini Beograda prvo dejstvo sistema RL-4M bilo je 29.05. sa jednom raketom R-73 izjutra oko 2 časa i to je prvo bojevo dejstvo bilo koje verzije "praćke" tokom 1999.....

Dopuna: 29 Mar 2018 17:47

Nađoh intervju tada Kapetana- pilota Chrisa Shorta, vezano za pogađanje njegovog OA-10, 11.05.1999. iznad KiM:

Quote: "Amongst the many encounters by the 81st FS was one on 11 May, when a pair of OA-10s were performing an airborne FAC mission over eastern Kosovo. Pilots Capt. Chris Short, and his wingman Col. Greg Sanders, entered their designated box area from the south and were notified by an E-3 to search for a possible Serbian helicopter. After 15 minutes of fruitless search, they discovered a possible tank revetment south of Pristina airfield. A Maverick missile was fired at the site, although it was not possible to determine if the tank had been successfully hit. The pilots radioed the position of the tank revetment to another FAC team, and departed the area. The A-10s then flew to another location, where earlier in the day two camouflaged APCs had been reported. Two vehicles were detected, but due to low fuel reserves, the pilots were only able to perform two attacks. Capt. Short rolled his A-10 towards the vehicle and fired a Maverick, scoring a direct hit. The second aircraft aimed for the other vehicle, and also fired a Maverick which missed its target. The two aircraft then climbed to altitude to return to the tanker before continuing their patrol. While in the climb, Capt. Short experienced a 'thump' on the underside of the fuselage behind the seat. As a defensive measure both aircraft ejected self protection flares. Neither Col. Sanders or Capt. Short could find any damage to their aircraft, so the two pilots resumed their flight after refuelling from the tanker. The two aircraft completed their mission, which included delivering Mk82 bombs onto a Serb target in Kosovo. The aircraft then returned to Gioia del Colle. It was only after taxing into the de-arming area that personnel noticed damaged to the underside of the A-10. The FM antenna had been torn away, and there was a large dent on the underside and a black scorch mark. A SAM is believed to have exploded nearby, with Capt. Short having a lucky escape'" End QUOTE

Znači u prevodu: smatra se da je projektil zemlja-vazduh eksplodirao u blizini letelice. Što se tiče oštećenja, FM antena je otkinuta i na avionu se nalazi veliko udubljenje sa donje strane i crni otisak paljevine.....

Evo i slike oštećenja:Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1326
 • Gde živiš: Karlmarksland

na 0.50 pominje ispitivanje modernizovanog KUB-2 sistema

https://www.youtube.com/watch?v=5zDvpFvuQrIoffline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Evo da pogledamo i šematski prikaz obaranja američkog F-16C, dana 02.06.1995. godine raketnim sistemom Kub-M. Obaranje se odigralo nedaleko od Bosanskog Petrovca, u 15:02 časova.
Zaslužna za ovo je 1.ssrb PVO iz sastava 172. ssrp PVO Kub-M, Vojske Republike Srpske.
Cilj je uočen osmatračkim radarom RStON na 20 km daljine i predat nišanskom radaru, koji je na 18 km daljine ostvario zahvat cilja. Na 17 km daljine lansirane su 2 rakete sa intervalom lansiranja od 3 sekunde (režim II zahvat u vazduhu). Na 15 km daljine i oko 5,5 km visine dolazi do pogađanja aviona prvom raketom. Posledica pogađanja je bio da se letelica raspolovila, pa je tako druga lansirana raketa pogodila jedan od delova letelice.
Delovi letelice pali su na dve lokacije međusobno udaljene oko 1,5 km. Pilot se katapultirao i spustio oko 6 km od mesta pada aviona.
Baterija je nakon gađanja odmah prevedena u marševski položaj i hitro je napustila reon.
Nišanski radar RStON je zračio ukupno 26 sekundi od momenta zahvata cilja do momenta eksplozije i druge rakete u reonu cilja.


offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22372

KUB u SSSRu pa i kod Rusa je vazda služio za PVO trupe pa je tako i ovde na slici okružen sa T-55

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

voja64 ::KUB u SSSRu pa i kod Rusa je vazda služio za PVO trupe pa je tako i ovde na slici okružen sa T-55


I u bivšoj SFRJ u sastavu tadašnje JNA, pukovi Kub bili su deo ARJ PVO Kopnene vojske....Tek formiranjem SRJ i VJ, sistem Kub prelazi u RV i PVO...
Sećam se da su postojala ta manja "prepucavanja" Kubovaca i Nevaša, gde su nas zvali "prašinari", a mi njih "rabadžije"..... Smile
Ulaskom pukova Kub u sastav RV i PVO nije im formalno promenjena funkcija, trupna PVO, ali u suštini su pukovi vršili funkciju teritorijalne PVO oko najvažnijih gradova (Novi Sad, Kragujevac, Niš, Priština i Podgorica)...(Beograd se štitio Nevom i reon Kraljeva)...

offline
 • Pridružio: 29 Jan 2011
 • Poruke: 132

Dec rajt.
Na redovno služenje sam ušao kao "SMB" septembra 1991.,a izašao kao "plavac" sredinom oktobra 1992.
Nas su zvali "bageristi", a ove na "Pragama" rabadžije",koliko se sećam.
Ziveli

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10079
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22372

Mercury
Odličan prilog,
Još da ga neko za NAS sa jeftinijim ulaznicama rasčlani i svu prikazanu tehniku obeleži sa nazivima ili sl.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Mercury ::

@Voja64

Evo da probam....
Od 00:00 do 2:12 gledamo izdavanje komande u Očekujućem reonu komandira odeljenja SLO za izvršenje pretovara raketa. SLO-u prilazi APPR (automobil za prevoz i pretovar raketa) i pod budnim okom i komandama komandira odeljenja SLO obavlja se pretovar raketa 3M9M.

Od 2:29 - 3:20 gledamo izdavanje komande od strane komandira odeljenja UPPC (uređaj za prenos podataka o cilju) odeljenju za borbeni rad. Podižu se antene za vezu sa komandom diviziona (UKUV-om - uređaj za komandovanje i upravljanje vatrom) i razvlači ptk kabl za vezu sa RStON-om koga vidimo u pozadini.

Od 4:18 gledamo kako komandir raketnog voda izdaje naredbu za posedanje vatrenog položaja i borbeni rad.

Od 5:31 do 5:53 gledamo dolazak odeljenja SLO na vatreni položaj , izdavanje komande od strane komandira odeljenja SLO "Spreman za rad!", gde vrše razvlačenje ptk kabla do RStON-a, skidaju zaštitne prečke sa lansirnih usmerača, uključuju marševski, pa zatim i turbo-mlazni motor i pokreću Autonomnu Kontrolu AK-1 (vidi se na snimku okretanje lansirnih usmerača sa raketama po komandama iz Analognog komandnog Računara, AKR, radi provere rada AKR-a i komponenti lansirnih usmerača i veze AKR sa raketama)...
Na kraju vidimo RStON koji je očigledno već preveden u borbeni rad i vrši se osmatranje VAP-a sa osmatračkom antenom. Na snimku nismo videli komandu i samo prevođenje odeljenja RStON u borbeni rad.

Ostatak snimka je priča voditelja i snimci sa gađanja u Šabli, Bugarska.

Inače kuriozitet je da je komandant 310. raketnog diviziona potpukovnik Boris Štrk, opisivajući vežbu, stare rakete koje su pretovarene i sa kojima se vežba radi (plavi vrh RGS-a) nazvao pogrešno, kao da su nove (beli vrh RGS-a). Stare rakete imaju oznaku 3M9M, a on je te rakete pomenuo kao nove, odnosno 3M9M3..... (5:33)
Ziveli

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

U nastavku prikaza borbi RS PVO Kub-M tokom 1999. godine, postaviću prikaz borbe raketnih baterija iz sastava 240. srp PVO Kub-M u širem reonu Novog Sada protiv bespilotnih letelica.
Pomenuti događaj je bio 03.05.1999. godine. Te noći nad borbenim rasporedom 240. srp PVO kružio je u svrhu izviđanja veći broj bespilotnih letelica i to na visinama od 2,5 - 3,5 km.
Avijacija je letela na visinama iznad 6 km i uglavnom van zone dejstva raketnog puka.
Po navođenju sa komandnog mesta puka u 00:45 2. srb izvela je gađanje bespilotne letelice, a parametre cilja možete videti na prikazu. Lansirana je 1 raketa, cilj nije uništen.
U 00:58 takođe po navođenju sa KM puka, 3. srb izvela je gađanje bespilotne letelice, a parametre cilja možete videti na prikazu. Lansirana je 1 raketa koja je uništila cilj.
Nije sasvim jasno o kom se tipu bespilotne letelice radi. Ono što se može pronaći u američkoj stručnoj literaturi : "NATO s Air War for Kosovo: A Strategic and Operational Assessment" u poglavlju "Accomplishments of Air War" (strana 97), govori o tome da je tokom misije u Jugoslaviji izgubljeno, što se tiče američkih UAV, između ostalog, 8 UAV Hunter, od čega 3 IC raketama i 1 radarski vođenom raketom, dok su 4 pale zbog mehaničkog kvara. Možda to može biti neki zaključak. O Predatoru i Pioneeru se na navodi kojim sistemima su vršena obaranja, a srušeno je 4 UAV Predatora i 1 Pioneer iz raznih razloga (PVO ili mehanički kvar)....


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 494 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 490 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, caesar, doloress