Rakete V-V

145

Rakete V-V

offline
 • Dicus  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Okt 2008
 • Poruke: 2451
 • Gde živiš: Beogard

Kubovac ::[quote="ray ban11")


Meni ovde sve vrlo jasno i precizno piše. ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3047

Futurama ::Ima samo jedno neslaganje (zapravo 2 koja vidim) u odnosu na onu ukrajinsku prezentaciju koja ste postavili ranije.

Tu se pominje vodjenje tri rakete. Dakle onaj treći kanal nije mrtav.
Pored toga koriste 5 bitne Barkerove kodove umesto 7 bitnih iz drugog izvora koji ste naveli.


U pravu si, treći dio radnog perioda ili treći kanal nije mrtav. RLPK-29 je trokanalan po raketi.
Praksa je naravno gađanje sa jednom ili dvije rakete tako da u cijelom radnom periodu od 1,0752 sekunde ima dosta “praznog prostora” kada radar neisijava.
U tom rezervnom periodu radar i dalje impulsnim zračenjem prati i određuje koordinate odabranog cilja, vremenski taktovi od 20,48ms. Iako takt je samo 10,24ms, ostalo su ajd recimo dvotakti i trotakti. U tom vremenu 20,48ms radar samo pola vremena (jedan takt) šalje impulse, druga polovica je obrada prijema i predaja korekture sistemu praćenja.
Znači ukupno u vremenu od 1,0752s i ako su se lansirale 2 rakete, 7 intervala po 30,72ms i 21 interval od po 10,24ms ili ukupno 430,08ms je bez isijavanja. Ima nekih radova po tom pitanju “praznog prostora” i kako ga bi se moglo iskoristiti u smislu da se sistem iskoristi da ujedno služi i za odašiljanje aktivnih smetnji prema protivniku. Ali...

Izvor (SUV-29E, Mig-29B) koji kaže da su kodovi 7 bitni je sigurniji iako ne treba izbaciti iz mogućnosti da ima varijanti i sa 5 bitnim.online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2320

@Drug pukovnik

Pukovniče, već sam nekoliko puta ovde postavljao, ali evo sada imam više vremena pa neću više morati pisati posle ponoći "ko vampir"....

Naime radari N019M Topaz-M za MiG-29M i N001V za avion Su-27 se pominju u više izvora kao "dvokanalni po cilju" (u smislu vođenja radarski navođenih raketa)

Pritom, moram naglasiti da se za OSNOVNI radar N001 za avion Su-27 svuda piše da je "jednokanalan" po cilju i da može gađati samo 1 cilj sa PARS R-27R, a da naknade modifikacije radara omogućavaju tu "dvokanalost", ali isto kao i kod N019M Topaz-M za MiG-29M, SAMO kod korišćenja raketa sa ARS R-77....

Možemo li i ima li uopšte interesovanja da se pronađu neki izvori, makar i na ruskom, nekako ću prevoditi s mukom, da pokušamo to da raspletemo, opet iz domena vođenja PARS raketa v-v...Onda bi išao redom Zhuk, na onda možemo preći na PESA radare u smislu vođenja raketa....Da ne preskačemo red fabule! Wink

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3047

Kvalitetne dokumentacije o N019M i pripadajućem SUV-u nema tako da bi svako upuštanje u temu, a bez mjerodavnih podloga, bilo onako dosta kao hodanje zavezanih očiju.
Ja ga smatram i dalje radarom sa mehanički pomičnim snopom, e sad šta su sa računalom napravili i dali su ugurali u softver dva kanala to ne znamo. Svašta pišu, ali sve je to bocanje.

offline
 • Buva  Male
 • Legendarni građanin
 • amater u pokušaju
 • Pridružio: 10 Apr 2010
 • Poruke: 2666
 • Gde živiš: i ja se pitam...

Drug pukovnik ::
https://m.youtube.com/watch?v=MvTcs6_20fs

Prvi zahvat, cca 19km, van dometa ili SUV još nije obradio.Nešto preko 15km, tu je samo što nije.Cilj na 15km, PR (lansiranje odobreno)Tih 15km je daljina maksimalna, slijedeća crtica je za manevrirajuće ciljeve...promjena kursa cilja, PR izgubljen.Ponovo ima PRTaman kad ga je imao ali opet promjena kursa cilja i na crtici daljine za manevrirajuće ciljeve opet gubi PR pa ga opet ima...

Nije gubio PR,vec je u pitanju tzv. "nedozvoljena greska nisanjenja (NOP)" koja se javlja pri vecim uglovnim brzinama radarske linije viziranja.Signal pilotu da je doslo do ovoga je treperenje oznake PR.Sistem upravljanja oruzjem i dalje omogucava lansiranje,ali je ostavljeno da pilot odluci o svrsihodnosti istog.

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3047

Vjerovatno to treperenje, miganje u realnom vremenu daje drugačiji dojam, bude baš miganje simbola. Ovaj snimak je u stvari gif ako se ne varam, sastavljen od dokumentiranih fotografija koje daje intergirani foto sistem, a ovaj kanal kamere koji snima ILS u fazi zahvata cilja u režimu RLS je sa frekvencijom 1 slika po sekundi. Zato je snimak tako ''drhtav'', prethodne aktivnosti još zatrzanije jer je frekvencija 1 slika po 1,75 sekundi.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25858

Kubovac ::

Gde ali gde ovde konkretno pise da se cilj drzi stalno u zahvatu ili u nekom kao uskom sektoru pracenja ( samo on ) dok se gadja -raketira ,misli se na sektor tj kutiju 8°x4° ???

Kako uopste samo sebi mozete da dozvolite da se sve ovo tako odugovlaci a da se ne setite da uzmete vise jednom taj VTUP koji je postavljen na temi MiG-29 jos 2014g.

Arrow https://www.mycity-military.com/Avioni/MiG-29-Fulcrum_1606.html#p1535091

Iako sam na ovoj temi zadnjih dana doziveo toliko halabuke ,ma ne ,ne zelim uopste da trosim vreme na to ,na uzvracanje ali cu ga utrositi na to da se struci i nauci vrati ono mesto koje im pripada.Ovde na ovoj temi ,na MCM nazalost je proklamovano nesto sto sa strukom u domenu LA nema nikakve veze i sto nece proci ,sve dok je knjige,struke i nauke .

Taj isti VTUP sam za sve ove godine prodetaljisao uzduz i popreko a dosao sam u situaciju da me kompromituju kolege koje taj VTUP nisu ni pogledale. Da sam od juce ovde pa da kazem,u redu kolege,zgresio sam i pogresio ,prastajte ali ovde sam vec skoro pa deceniju i necu dozvoliti da me neko tako izigrava i obmanjuje,sto je najgore obmanjuje struku .

VTUP kojeg sam tada ,2014g prilozio na temu da ga imamo ,svi mi i da nam od koristi bude,jeste od coveka koji je pilote `malko propitivao` u periodu 1987-1994g u 127lae/204lap.Vise se uzdam u njega i njegovo znanje nego nekih nazovi pilota .Ovo sto sledi je samo ukratko ,u globalu od njega :

Citat:Na pultu rezima radara vidimo oznake pod REZHIMI RLS : AVT,Bl BOJ ,V i D .Desno od natpisa REZHIMI RLS vidimo prekidac za SNP ( kao podrezim ) sa oznakama za PPS i ZPS cilja .Pilot po zadatku odabere u kojem ce radnom rezimu raditi radar ,u slucaju o kojem govorimo je recimo `V` ( Vstrecha ) i moze biti sa ili bez SNP .Obratimo paznju sta pise za rezim V u ovom slucaju za instrument- navodjenje ili `slobodni lov` ,pogledati slike 16,17 i 18 ( za rezime AVT,V i D ) sa svim detaljima :Sta je bitno naglasiti ovde,pa stavke pod red. brojevima 1,2 i 6 na SEI ( 2 i 6 -zone osmatranja radara po mesnom uglu i azimutu ,zone osmatranja tako je ) .

Dalje ,preskacem koju stranicu VTUP ( odlomak rezim radara `Zahvat` ) i sad ide izlaganje koje vi od samog pocetka niste niti citali,niti shvatili itd itdOvo prvo uokvireno jasno pokazuje da ide rezim zahvat a onda se radar vraca u onaj prvobitan rezim a to je V ili D ( pa osmatranje naravno ) i cak sta vise, potvrdjeno na drugoj stranici gde ovo dole uokvireno kaze ,da se nakon lansiranja R-27R1 cilj tokom automatskog pracenja mora drzati u okviru ekrana SEI ( po onim linijama-zonama daljina po elevaciji i azimutu ) .Ekrani SEI su rekoh ranije ILS i IPV .Obratiti paznju na razlike u detaljima -simbolima koji se prikazuju na ILS i IPV ( IPV je radarski monitor ) .

Zasto ruski VTUP ,ono sto je `D.pukovnik` stavio a sam ne zna da desifruje i pojasni svima nama decidno kaze ,da treba `obezbediti podsvet u rezimu obzora` :

Citat:

To je zato sto kanal podsveta tj ozracivanja-osvetljavanja cilja tokom gadjanja radi samo u osmatrackom rezimu a ne nisanskom ili ti tamo nekom izmisljenom uskom pracenju cilja svo vreme tokom gadjanja .Radar N019 ima dvokanalni predajnik ,valjda ste to naucili vec jednom,jedan radi u rezimu KNI a drugi u rezimu DNP .

Vec sam pojasnio ranije,rezimi radara N001 i N019 izmedju ostalih :

Citat:− режим РНП (режим непрерывной пеленгации), когда производится определение координат одной цели с точностями, необходимыми для условий пуска управляемых ракет без сохранения обзора пространства;
− режим ДНП (режим дискретно-непрерывного подсвета), когда производится сопровождение и подсвет атакуемой цели и передача команд на ракету по линии РК (радиокоррекции для ракет с РГС);


Ovo prvo vam je upravo ono sto je kao komentarisao Kubovac na stranici koju je citirao od mene a zapravo pojma nema sta to znaci .Radar nakon sto je odabran cilj ( rucno -strobom ili automatski jedan od 10 ciljeva u SNP npr ) , prelazi u rezim RNP tj upravo rezim neprekidnog smeranja-pelengacije i tom prilikom se gubi kontakt sa ostalih 9 VC-a ,dakle cilj se strobira u usko uglovno pracenje u kutiji 8°x4° ,vrsi se zahvat cilja i nakon lansiranja R-27R1 se vraca u V ili D ( u ovom slucaju V ,moze sa ili bez SNP ) i opet osmatra VaP sa pracenjem tog jednog ili svih 10 VC-a ukljucujuci i onaj koji se gadja .Za to vec sluzi rezim DNP tj rezim diskretno -neprekidnog osvetljavanja/ozracavanja a koji se obavlja po taktovima koje vec imamo u ukr. dok.

Zato jos jednom pitam ovako javno,Kubovca ,kom tacno intervalu pripadaju takt rezima pracenja i takt podsveta RGS rakete ? Izvoli....

Na mene mozda i mozete dizati halabuku ali na struku necete ...Mozete da se koprcate koliko god hocete,mozete da pisete sta i koliko god hocete,niko vam to ne brani, no ono sto jasno pise u VTUP i svim dostupnim dokumentima i ono sto se desava u realnim uslovima upotrebe ( u praksi ) ne mozete negirati ,niti demantovati .Na vama je da priznate svoje pogreske jer su neki to pre koji dan jasno stavili do znanja,gresiti je ljudski,desi se .Nije ljudski ni kolegijalno ovoliku halabuku dici ne toliko na mene ,nego na nesto sto se zove struka u domenu LA ( napomena : izuzimam odredjene kolege u ovoj raspravi ) .

Sami ste rekli da treba citati ,citati i citati ( uciti ) pa izvolite .

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2320

ray ban11 ::

Radar nakon sto je odabran cilj ( rucno -strobom ili automatski jedan od 10 ciljeva u SNP npr ) , prelazi u rezim RNP tj upravo rezim neprekidnog smeranja-pelengacije i tom prilikom se gubi kontakt sa ostalih 9 VC-a ,dakle cilj se strobira u usko uglovno pracenje u kutiji 8°x4° ,vrsi se zahvat cilja i nakon lansiranja R-27R1 se vraca u V ili D ( u ovom slucaju V ,moze sa ili bez SNP ) i opet osmatra VaP sa pracenjem tog jednog ili svih 10 VC-a ukljucujuci i onaj koji se gadja .


Evo Ray čisto da ne misliš da iz nekog razlog "ne smem" da ti odgovorim....
Za ovu gore tvrdnju prikaži iz VTUP-a gde to piše, sa akcentom na deo: "nakon lansiranja R-27R1 se vraća u V ili D (sa ili bez SNP) i opet osmatra VaP sa praćenjem tog jednog ili svih 10 VC-a uključujući i onaj koji se gađa."

Prikaži lepo gde to piše i ja ću ti se izviniti i reći da sam pogrešio. Svi koji sa mnom komuniciraju na forumu, znaju da to meni nije problem kada vidim da sam pogrešio.

Za one intervale što me maltretiraš bez potrebe, iako si pogrešno protumačio tu shemu, imaš odgovor od strane Druga Pukovnika na stranici 125, 5. post odozgo....Mrzi me da copy-paste-ujem, potraži i pročitaj....

Na ovoj temi, vezano za vođenje R-27R rakete ispisao sam možda i svih 100 postova sa svojim viđenjima i objašnjenjima, crtao skice (uglavnom amaterske, ali trud je trud), prevodio dokumente i uložio svoje slobodno vreme i trud.
Što se tebe tiče mogao sam pisati recepte za pite i gibanice, jer bi na isto izašlo, ništa ne prihvataš i sada još i "javno" prozivaš i vređaš, odnosno omalovažavaš mene i moje znanje.
Bilo je težih reči i sa moje strane u prošlosti, ali ja sam "povukao ručnu" pre nekih nedelju dana ili malo više i smanjio "doživljaj" i ne želim više da upadam u "vatru".

Dok se ovde ne stvore uslovi za normalnu komunikaciju, kloniću se ove teme do daljnjeg....

Uzdravlje........

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25858

^

Kubovac drugar ,sa ovom tematikom se otislo predaleko .Ovo sve treba da dovedemo u red .Ovako se vise ne moze.Drugar ,ne moze se protiv struke ,mozemo jedni protiv drugih ali i to ne daj Boze,no protiv VTUP ,protiv silnih dokumenata se jednostavno tu ne moze i tu je moj Kubovac kraj price.Ova zavrzlama koja je zapocela na ovoj temi sad vec i davno po broju stranica je pocela pricom o stalnom zahvatu dok se cilj gadja ,kad se uvidelo da od toga nema nista i da je to netacno ,preslo se na pricu kako se samo cilj koji se gadja ,samo on dakle prati i niko vise sto je opet netacno .Sve netacnosti se mogu naci upravo u VTUP ,bilo na ruskom ,bilo na nasem,cak i u onom dok., na ukr ( maloruskom ) jeziku itd

Stvarno treba staviti tacku na `I` i reci ,zavrzlami je dosao kraj i nema vise potrebe da se ide u nedogled sa necim sto se apsolutno kosi sa strukom u domenu LA.Kad sam te pitao a veruj mi i to sa golemim razlogom kojem to intervalu pripada rezim pracenja i rezim podsveta RGS rakete ,odgovor je jos tada treba da bude intervalu poiska tj intervalu pretrazivanja/osmatranja VaP.Nista tu D.puk nije odgovorio niti je sta pojasnio ,jednostavno izbegao pravi odgovor i pravo pojasnjenje .

Kad me pitas pa gde to pise u VTUP da se radar nakon lansiranja R-27R1 vraca u V ili D ( sa ili bez SNP ) u startu odmah znam da ga nisi procitao `od -do` ,jer da jesi ,znao bi da na vise stranica prevedenog VTUP pise da nakon zahvata sledi povratak radara u V ili D ( pa upravo sam to i podvukao na datoj stranici u predhodnom postu ,pronadji to molim te ) .

Nema razloga za bilo kakvu ljutnju,srdzbu,covek jednostavno vremenom shvati da je negde pogresio ,izgubio malo koncentraciju sto je sasvim ljudski .Meni je promaklo u vezi sektora-zona osmatranja kod V i D sa ili bez SNP.Strucni kolega fino pozove na `pp` i pojasni i kaze ovako .Upravo ono sto i pise u VTUP .
Kad su sektori osmatranja u pitanju,logicno je da sa povecanjem daljine otkrivanja i pracenja VC-a sektor je uzi ( po azimutu ) ,medjutim i dalje je to onaj osmatracki sektor tj zona osmatranja sa pracenjem .Zato Rusi i kazu to je `zona soprovozhdenia` tj zona pracenja. Zona u kojoj se prati gadjani cilj i svi ostali avioni koji su bili pre zahvata tj lansiranja R-27R1 praceni .

Sto se realnih situacija tice,on kaze sledece,da N019 zaista ima sposobnost ( radarsko-racunarski blok ) da isprati u rezimu auto-pracenja svih 10 VC-a ,strobom od strane pilota ili automatski se odabere jedan i daje na gadjanje u onoj `kutiji` koju sad znamo da postoji .Nakon zahvata i lansiranja rakete/a ,radar se automatski vraca u prvobitan radni rezim .Ostaje samo pitanje realne situacije ,koliko moze zaista biti realno u nekom mogucem sukobu da N019 ima tu situaciju da prati 10 aviona ,recimo na vecoj daljini a da su oni u nekom smaknutom poredku ili nekoj veoma bliskoj formaciji pa da ih ovaj prati .

Dakle ostaje samo pitanje da li je takvih situacija recimo bilo ,da li se takvo nesto desavalo npr Iracanima u prvom zalivskom ratu 1991g itd itd .Da je radar zaista sposoban za takvo nesto ,jeste .

Vec sam rekao a u kontekstu price oko ove kao sadasnje modernizacije ( navodno ) i opremanja nasih ovih 29tki na Bataji .Covek je jos krajem 1995g ima sa sobom sve potrebne Biltene za N019 i N019E ,jos tada da se odradi remont i nadogradnja tj potrebna modifikacija nasih N019E posebno na polju povecanja nivoa otpornosti na razna ,narocito aktivna ometanja .Nista se od toga nije desilo ,znamo to .To je bio ustupak za ono sto je on zajedno sa jos dvojicom autora uradio sredinom tih 90tih,dokument koji je po tom pitanju bio prvi u svetu ,cak i pre Rusa ili recimo Indusa,`Dokument o tehn. odrzavanju MiG-29 po stanju` .Taj dokument imamo na temi `MiG-29 tehn. dokumentacija` .

Vidis Kubovac moj,ja vise verujem tj vise sam za to da nesto naucim od ovog coveka nego od nasih nazovi pilota koji tvrde da dok se cilj gadja sa R-27R1 treba stalni zahvat ili da kazu kako se svi podaci koji se vide na ILS vide i na IPV .

Ponavljam ,da li je tacno da svo vreme gadjanja treba zahvat ,nije tacno .Da li je tacno da se samo onaj cilj koji se gadja sa R-27R1 drzi u nekom uskom sektoru pracenja,nije tacno .

Pozdravljam te, naravno i D.puk i sve ostale ucesnike .Nadam se iskreno da je ovo sve jasno,da su mnoge stvari naucene ( ko ih ranije nije znao ) i da smo ovim zajedno povecali nivo znanja na ovoj temi i na MCM uopste . Smile

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2320

Ajde pošto si se sada obratio smireniji i staloženiji, odgovoriću.....

[quote="ray ban11"]

Kad me pitas pa gde to pise u VTUP da se radar nakon lansiranja R-27R1 vraca u V ili D ( sa ili bez SNP ) u startu odmah znam da ga nisi procitao `od -do` ,jer da jesi ,znao bi da na vise stranica prevedenog VTUP pise da nakon zahvata sledi povratak radara u V ili D ( pa upravo sam to i podvukao na datoj stranici u predhodnom postu ,pronadji to molim te ). " End quote

Odgovor:

Evo:

Ajde ljubi te brat....evo nazovite me ćoravim, glupim ili jednostavno da ne poznajem problematiku, a trpam se gde mi nije mesto, sve kvalifikacije prihvatam....ali gde to piše drugar? Smile

Evo i čuvenih intervala i onoga što si ti označio:

[/quote Ray ban11]Kad sam te pitao a veruj mi i to sa golemim razlogom kojem to intervalu pripada rezim pracenja i rezim podsveta RGS rakete ,odgovor je jos tada treba da bude intervalu poiska tj intervalu pretrazivanja/osmatranja VaP." End quote

Odgovor:

Po mom mišljenju ovo nije dobro predstavljeno kako si ti označio. Ipak, ja ne tvrdim niti sam tvrdio da poznajem u potpunosti rad radara N019, ja samo govorim o tome kako je mislim da se poluaktivno radarski vođena raketa R-27R vodi na cilj i mislim da i dalje mora ovako.

Elem...Ovi intervali mi nisu baš najjasniji, ali očigledno je da je interval poiska pre intervala obnaruženia dugačak...Imamo i isprekidane linije koje kazuju da može biti i duži, dok se ciljevi ne uoče.
Na kraju, ovaj interval poiska koji si ti označio pokazuje kratak interval sa taktovima kojima se tačno zna trajanje. To me dovodi u uverenje da se to odnosi na poisk u uskom polju pretraživanja, praćenje gađanog cilja glavnim kanalom predajnika i osvetljavanje kanalom za osvetljavanje cilja....

Ovo pišem sa rezervom....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 662 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 6 sakrivenih i 630 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Cvijo_ue, Drug pukovnik, dule10savic, Dusko Nikolin, Filodendron, FOX, KRCO95, Kubovac, kuntalo, lav23, Marko Marković, NenadG, pein, Pippi Langstrumpf, rkekoke, saputnik plavetnila, sasa.zoric, Srki94, SsssssNOVI, trajkoni018, Voja1978, Vojkan Petrovic, vukdra, x9