Eurofighter EF-2000 Typhoon

176

Eurofighter EF-2000 Typhoon

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12379

Napisano: 04 Jul 2011 22:15

Eh da kosta 108mil. dosta toga bi mu bilo oprosteno Wink

Dopuna: 04 Jul 2011 22:22

Mogu da zamislim koliko ce da kosta naval verzija.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Dec 2010
 • Poruke: 377

Koja je razlika kod Rafala? Mozda bi se na osnovu toga mogla proceniti cena palubnog EF. Mada, verovatno se kod Rafala paralelno razvijao i za mornaricu, a kod EF to nije slucaj, tako da bi razlika trebala da bude znatno veca.online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23951
 • Gde živiš: Petrovgrad

Nekih 10 % razlike je bilo kod Rafala.

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

archer ::
.......................
Pa nema smisla naoružavati avion 4. generacije sa nevođenim bombama i NRZ.
......................

Овај уважени друг, са форума, пише оно што сам ја навео, страницу-две испред.

Није спорно да овај авион може (и треба) да баца Уб/С најсавременије технологије, али то ради као лова-бомбардер.
Ако се иде на варијанту MRCA, то значи да је оспособљен да извршава и јуришне задатке. Е сад да ли би сте "ВИ" у улози команданата, неке тактичке јединице, употребили овај авион за неутралисање неке артиљеријске батерије, рецимо на 5-6 км од линије фронта. Што је један од задатака јуршних авиона.
cezar 35 ::@....

Dejstva jurisne avijacije po ciljevima na zemlji predstavlja oblik vatrene podrske j-cama KoV. Vatrena podrska obuhvata napadna dejstva po objektima na zemlji bombama, raketnom i topovskom vatrom u cilju unistenja, neutralisanja, dezorganizacije, zadrzavanja, iznuravanja i uznemiravanja neprijatelja

Zadaci jedinica jurisne avijacije u okviru vatrene podrske su:
_Vatrena podrska j-ca KoV
_Borba protiv neprijateljske avijacije jurisnim dejstvima
_Samostalni zadaci jurisnim dejstvima

U vatrenoj podrsci jedinica KoV, jurisna avijacija napada prvenstveno sledece objekte na zemlji:
_Raketne jedinice Z-Z i Z-V na vatrnim polozajima i na marsu.
_Raketnu i klasicnu artiljeriju
_Oklopne i motorizovane jedinice
_Vazdusne desante na zemlji (pre poletanja i posle iskrcavanja) i u toku prevozenja
_Zivu silu neprijatelja u rejonu borbenih dejstava jedinice KoV, na komunikacijama i u rejonu prikupljanja.
_Komandna mesta i centre veze
_Objekte zeleznickog, suhoputnog i recnog saobracaja

Borba protiv neprijateljske avijacije jurisnim dejstvima vodi se napadima po neprijateljskim aerodromima i drugim vaznim objektima neprijateljskog vazduhoplovstva (komandna mesta, elementi VOJIN-a, skladista UBS i sl.)

Prema stepenu vaznosti i ispoljavanju dejstva avijacije, vatrena podrska jedinica KoV, moze biti posredna i neposredna.

Posredna vatrena podrska je svako vatreno dejstvo avijacije po protivnickim snagama i sredstvima koje nisu direktno angazovane u borbi, koje su prostorno udaljene, nemaju neposrednog uticaja na tok borbenih dejstava, ali cije prisustvo u narednom periodu moze bitno uticati na razvoj operativne ili takticke situacije na frontu. Zato se efekat dejstva po ovakvim snagama posredno odrazava na dejstva jedinice koja se podrzava.
Zadaci u posrednoj vatrenoj podrsci su napadi na:
_Rezerve i objekte u dubini neprijateljskog rasporeda.
_Oklopne i mehanizovane jedinice na marsu
_Objekte na saobracajnim komunikacijama i helidrome
_RJ Z-Z srednjeg dometa i aerodrome na kojima bazira avijacija naoruzana NB/s ( u uslovima nuklearnog rata)

Osnovni cilj posredne vatrene podrske je nanosenje sto jacih udara i sto vecih gubitaka, zadrzavanje i ometanje manevra rezervi iz operativne dubine, ometanje snabdevanja, uznemiravanje i ometanje rada komandi neprijatelja.

Neposredna vatrena podrska je svako vatreno dejstvo jurisne avijacije po neprijateljskim sredstvima i snagama koje su neposredno angazovane u borbi i gdje se efekat dejstva sopstvene avijacije neposredno ispoljava na takticke radnje jedinica koje se podrzabaju.
U ovoj vrsti vatrene podrske objekti dejstva su veoma razliciti, ka sto su: _RJ Z-Z malog dometa
_Takticke rezerve neprijatelja
_Artiljerija na vatrenim polozajima
_Nepr. snage u borbenom pokretu
__Helikopterski takticki desanti i sl.

Dejstva u neposrednoj vatrenoj podrsci se karakterisu iznenadnim napadima malih avio grupa. Vrse se pretezno po pozivu, a avio grupe, ili vodje grupa cesto na cilj usmerava VON (vzad. oficir za navodjenje dodeljen j-ci KoV).
Osnovni cilj dejstva u neposrednoj vatrenoj podrsci je ojacanje vatrene moci sopstvenih jedinica koje su u neposrednom dodiru s neprijateljem.


****U daljem tekstu bice razmotreni napadi na razlicite ciljeve na zemlji (takticki aspekti napada)

A) Napad na pesadiju

Neprijateljska pesadija moze da se nalazi u rejonu borbenih dejstava jedinica KoV, u rejonu prikupljanja, ili na marsu. Jurisna avijacija dejstvuje po neprijateljskoj pesadiji u cilju unistenja, neutralisanja, zadrzavanja pokreta, uznemiravannja, ili iznuravanja.
Dalje, pesadija u rejonu borbenih dejstava moze da se nalazi u rovovima, u pokretu (napadu ili povlacenju), u sumi, naseljenom mestu i sl.
Napad na pesadiju u sumi i naseljenom mestu vrsi se samo ako su tacno poznati podaci o lokaciji i jacini snaga. Napad se vrsi iz poniranja bombama ili raketnim projektilima
Napad na pesadiju u pokretu, u rejonu borbenih dejstava, je najefikasniji i daje najbolje rezultate. Napad se vrsi iz brisuceg leta sa iskakanjem ili iz poniranja, prvenstveno, topovskom vatrom, rasprskavajucim bombama i raketnim zrnima. Napad se vrsi duz fronta (kolone), a najpovoljniji borbeni poredak jurisne avijacije je kolona pojedinacnih aviona.
Kad se vrsi napad na pesadiju u rejonu prikupljanja, neophodno je predhodno, aero-foto izvidjanjem utvrditi tacnu lokaciju pesadije, jer je tada zasticena maskiranjem (sume, vocnjaci, naseljena mesta)

Napad na pesadiju na marsu, narocito na otvorenom zemljistu, daje dobre rezultate. Napad se vrsi iz brisuceg leta zapaljivim bombama, a iz poniranja topovskom vatrom, rasprskavajucin bombama i raketnim projektilima. Najpvoljniji pravac napada je duz kolone, a prilaz koloni se vrsi pod odredjenim uglom.

B) Napad na artiljeriju

Artiljerija neprijatelja moze biti na vatrenim polozajima, u rejonu prikupljanja i u pokretu (na komunikacijama) Jurrisna avijacija dejstvuje po artiljeriji u cilju neutralisanja, zadrzavanja, a izuzetno i u cilju unistaenja.
Pri dejstvu po artiljeriji u rejonu borbenih dejstava j-ca KoV, najpre se neutralise ona PAA koja u vecoj meri ometa bezbedno izvrsenje vlastitog zadatka, a njeno protivdejstvo nije moguce izbeci drugim merama.
Pri napadu na artiljeriju na marsu neutralisanje PAA vrsi se samo ako je ona izdvojena iz kolona, tj. isturena na VP da stiti prilaz kroz osetljiva mesta, kolonu na zastanku i sl.
Artiljerija na vatrenom polozaju moze da bude na polozajima koji su u inzenjerijskom smislu potpuno uredjeni, na poluukopanim ili neukopanim polozajima. Artiljerija na polozajima potpuno uredjenim, u inzenjerijskom smislu predstavlja vrlo otporan cilj i zahteva znatne snage za unistenje.
Napad se vrsi iz poniranja raketnim projektilima ili razornim bombama male i srednje tezine. Ubojna sredstva se obezbedjuju, delom, upaljacima s usporenjem , a delom bez usporenja. Osnovni ciljevi napada su orudja, municija, posluga, te sredstva za vucu.
Artiljerija na marsu moze da se krece samostalno ili u satavu neke vece zdruzene jedinice. Najpogodnija mesta za napad na artiljeriju na marsu su ona mesta gde uklanjanje unistenih ili ostecenih orudja i vozila zahteva duze vreme, a zaobilazenje je nemoguce (mostovi, tesnaci, useci, nasipi). Pri dejstvu na artiljerijske kolone u pkretu, narocito vece, prvo se napada celo kolone u cilju zaustavljanja i nagomilavanja.

C) Napad na raketne jedinice

Raketne jedinice mogu da se nalaze na marsu, mestima prikupljanja ili na vatrenom polozaju.
Na vatrnom polozaju raketna orudja Z-Z najcesce se zadrzavaju samo onoliko vremena koliko im je potrebno za pripremu i i ispaljivanje zadatog broja projektila. Neke RJ raketnih sistema Z-V posebno uredjuju vatrene polozaje i duze se zadrzavaju na njima. Ove jedinice su sve manje perspektivne i polako odlaze u istoriju.
U rejonu vatrenog polozaja raketne jedinice razmestaju se rastrkano, dobro su maskirane i redovno su, u inzinjerijskom smislu, obezbedjene. Raketne jedinice marsuju redovno nocu i pri meteo uslovima koji otezavaju ili onemogucavaju dejstvo avijacije po njima, a stite se i jakim snagama svih sredstava PVO. Jurisna avijacija dejstvuje na raketne jedinice u cilju zadrzavanja, ometanja dejstva i nanosenja sto vecih gubitaka.
Pri dejstvu na raketne jedinice na VP osnovni ciljevi su:
_Uredjaji za vodjenje raketa
_Rakete na rampama ili van njih
_Lansirne rampe
_Cisterne za gorivo
_Energetske grupe

Napad na raketne jedinice na VP vrsi se, nacelno, jednovremeno sa vise podgrupa, a svakoj podgrupi se odredjuje zaseban cilj. Napad se vrsi iz jednog, a izuzetno iz dva naleta, sa sto kracim zadrzavanjem iznad cilja.
Napadom na raketne jedinice u rejonu VP ili u rejonu prikupljanja nece se postici efekti srazmerni upotrebljenim snagama, zbog toga sto se mora savladati izuzetno jaka PVO neprijatelja uz povecan rizik i od gubitaka.
Napadom na raketne jedinice na marsu i u pokretu postizu se najbolji rezultati. Najpogodniji ciljevi za napad su radarska sredstva na vozilima, cisterne sa gorivom, agrgati i lansirne rampe. U svim slucajevima tezi sze da se napadom izbaci iz stroja sto veci broj sredstava iste namene (radarskih uredjaja, lansirnih rampi)
Najpogodnija ubojna srdstva za napad su raketni projektili, razorne bombe i topovski projektili. U cilju usporavanja pokreta, mogu se koristiti i fugasne avio bombe.
Jedan od osnovnih uslova za uspesan napad na raketne jedinice je tacno poznavanje lokacije i rasporeda sredstava u okviru raketne jedinice. U tom cilju vrsi se sistematsko izvidjanje (prethodno i neposredno izvidjanje. Neposredno izvidjanje vrsi avio jedinica koja izvodi napad, a po potrebi, izvidjaci mogu da se koriste za navodjenje glavne grupe na cilj. Kad god je moguce, za proucavanje objekta i rejona dejstva, korisre se aero-foto snimci.
Obezbedjenju od neprijateljske PAA i LA treba posvetiti posebnu paznju.
Za obezbedjenje od PAA odredjuju se posebne snage koje ju neutralisu na 1-2 minuta pre napada osnovne grupe. Za obezbedjenje od neprijateljske LA odredjuju se posebne snage lovaca kao lovacka zastita jurisne grupe za glavno dejstvo.


Њ, сад, ако нису у међувремену промењени задаци јуришној авијацији, онда је то новина.....

П.С. Не контрирам ја вама, него само констатујем да овај авион није рентабилан за такву улогу, коју му предвиђају.... (а што у опште не мора да буде тачно)

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23951
 • Gde živiš: Petrovgrad

Znas kada ces ga videti sa NRZ i obicnim bombama ? U EADS reklamnim konfiguracijama cak i ne postoji NRZ za njega. Mada verovatno ima.

Vojske su drugacije, manje, nema vise vojski kao pre sa avionom za svaku namenu. Trziste trazi multirol i bez toga ga niko nece. Druga stvar je sve veci procenat koriscenja vodjenog oruzja. Pogledaj Libiju. Prakticno nije bilo koriscenja ne vodjenog oruzja. Danas postoje jeftine vodjene bombe kao JDAM, francuzi imaju razne verzije AASM, britanci Paveway i razne GBU. Sve one imaju mogucnost dejstva van dometa dobrog dela PVO sistema ali i mogucnost korekcije tokom leta(zavisi od bombe) i pogadjanja ne samo tackastih ciljeva nego i vozila u pokretu. A postoje i posebne vrste naoruzanja kao britanski Brimston koji je na Tornadu(korsite ga u Libiji) na EFA i Harijeru. Vodjene rakete za blisku podrsku i unistavanje oklopa Arrow http://www.mycity-military.com/Avijacija-i-PVO/MBDA-Brimstone.html#1055303

U klasicnom jurisnom zadatku ovakav avion videti neces, tesko. Sve sada obavljaju vodjenim oruzjem da li sa vece ili manje udaljenosti. Zemlje koje i dalje imaju jurisnike, Amerika i Rusija isto imaju potpuno multirol avione(svi novi Suhoji i MIGovi su tako radjeni). To valjda dovoljno govori.
A valjda su tu kao podrska i helikopteri, artiljerija(sve veci procenat vodjenih raketa i tu vidimo), naoruzane bespilotne.

PS: jedino gde su u poslednje vreme avioni koji nisu jurisnici leteli nisko je Avganistan. Ali jasno ti je da tamo PVO maltene ne postoji ili da postoji bila bi unsitena prvo. A i uostalom znas i sam sa kim sila zvana NATO ratuje po svetu tako da to onda i nije problem...

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24628
 • Gde živiš: Beograd

Shvatamo mi Vas Ljubasave i Vasu poentu ali vecina drzava, znate i sami, nema novca da poseduje i jurisne avione. To danas moze da priusti mali broj zemalja. Ali se radi na tome da visenamenski savremeni borbeni avioni imaju naoruzanje koje ce im omoguciti prezicno dejstvo na samim linijama fronta.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 67597

Europe asks Korea to join Eurofighter program

Arrow http://www.koreatimes.co.kr/www/news/nation/2011/07/113_90150.html

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

zixo ::Shvatamo mi Vas Ljubasave i Vasu poentu ali vecina drzava, znate i sami, nema novca da poseduje i jurisne avione. To danas moze da priusti mali broj zemalja. Ali se radi na tome da visenamenski savremeni borbeni avioni imaju naoruzanje koje ce im omoguciti prezicno dejstvo na samim linijama fronta.
Драго ми је да мишљења размењујемо у пријатељској атмосфери.

Моји ставови се заснивају на неким историјским искуствима. Дакле:
Цитат: "The Panavia Tornado is a jet engine fighter-bomber and interceptor jointly developed as the Multi-role combat aircraft - or MRCA - by the United Kingdom, Germany and Italy. It first flew on August 14, 1974"
http://www.aviastar.org/air/inter/inter_tornado.php
Цитат: "The General Dynamics F-111 resulted from the Tactical Fighter Experimental (TFX) project of 1961,"
http://www.aviastar.org/air/usa/general_f-111.php
Први никад није постао "MRCA", а потоњи, је због захтева за универзалношћу пропао као "Tactical Fighter".
Па као заљубљеник у Европског ловца, постао сам скептик.
Прво су му променили име из "Eurofighter" у " Eurofighter Typhoon", а затим у "Typhoon T1; Т1А и Typhoon F2; Typhoon T3 и Typhoon FGR4", а тај Тајфун , вуче корен од

а цар је био овај:Говорили сте и о паметном оружју, има овде једна слика која није, надам се, фото-монтажа:ово у кругу спада у конвенционално наоружање
а ово зелено су ваљда интервенције, које треба да га оспособе у морнаричку верзију.

Надам се да ће дискусија, аргументима, бити настављена Ziveli

П.С. Ово неће допринети земљама, које немају довољно новца, да се одлуче за њега, заправо, тај авион је све даље и даље од њихових жеља (па и наших)

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

Napisano: 05 Jul 2011 19:09

zixo ::Shvatamo mi Vas Ljubasave i Vasu poentu ali vecina drzava, znate i sami, nema novca da poseduje i jurisne avione. To danas moze da priusti mali broj zemalja. Ali se radi na tome da visenamenski savremeni borbeni avioni imaju naoruzanje koje ce im omoguciti prezicno dejstvo na samim linijama fronta.

@Zixo, druže ...
... Bez uvrede, mislim da si se u zadnjem delu rečenice podsvesno izrazio kako nisi izvorno mislio.

- Naime, upravo se radi na tome da višenamesnski savremenebi borbeni avioni, imaju naoružanje koje im omogućava PRECIZNA DEJSTVA ... (nove goneracije AASM , a da ne pominjem krstaeću TAURUS i nove u razvoju) ... koje će im omogućiti i već omogućava precizno dejstvo. ... ali ... NA ŠTO DALJOJ UDALJENOSTI OD LINIJE FEONTA ... stand-off naoružanjem. dejstva sa BEZBEDNE linije (distance) i izbegavanja bilo kakav nepotrbni rizik ulaska u neprijateljsku cevnu ili raketnu PVO ... dakle , ... DAKLE, ŠTO DALJE OD SAME LINIJE FRONTA !
- Nezameri, ništa ja posebno nemudrujem ! Vreme jurišnih elisnij "Štuka" i sl. je davno prošlo vreme.

- Prvo se za bezbedne distance "počisti" svaka ozbiljnija PVO napast, pa tek EVENTULANO i Eurofighter i Rafal - (preskupe mašine ) ulaze na samu liniju fronta , da počiste preostale repove.

- Danas i namenski jurišnici kao SU-25-novijih izvedbi, kao i A-10 bez obzira na izuzetnu okloplenost prvo stand-off oružjem sa bezbedne radaljine samonaveđinim sredstima čiste teren , pa tek otom-potom eventualno ulaze na liniju fronta. Nevezano za Eurofighter, jedan A-10 sa moćnim getling GAU-8 i kadencom paljbe koje razbija tenk i slično u paramparčad, ne prave prvo izlete do same linije fronta, ... jer danas i ekomomski mnogo slabije zemlje imaju makar i cevne i umrežene raketene lansere sa IC glavama otorne na ometanje koje se lansiraju u salvama .. ( bilo to Igla ili Stinger... ) , uopšte ne pomonjem savremenije, da bi pilot jednog multirola vrednog preko stotinu miliione dolara ... stavljao glavu u torrbu .

Dopuna: 05 Jul 2011 19:34

Upravo u predmetnoj slici koju je kolega Ljubasav postavio vidimo okvirno 5- precizno samonaveženih stand -off oružja , neraćunajući varijante V-V.

- Levo žuto zaokružene recimo ranga MK-82, manjeg ili većeg kalibra i sa koćečim krilcima ili padobranom , danas su na modernom ratištu retkost.
offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24628
 • Gde živiš: Beograd

Viteže

nisam mislio da sam avion bude blizu linije fronta, dakle kao Su-25 i A-10 vec da koristi UBS kojima ce precizno dejstvovati, poput SDB ili AASM. I pritom da nema kolateralne stete.

Ljubasave

Naziv Typhoon koriste samo Britanci a Nemci su bili vrlo neprijatno iznenadjeni kada su saznali za to, znamo svi zasto.

Mislim da su se stvari mnogo promenile u odnosu na nastanak F-111 i Tornada i da ce EF-2000 postati odlican visenamenski borbeni avion. Zasto ne bi? Gledao sam ga sad u Celtvegu, izvabredan je, pokretljiv, agilan, sa velikim viskom snage.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 909 korisnika na forumu :: 69 registrovanih, 11 sakrivenih i 829 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Apok, babaroga, beowl, bobanrakidjic, bojank, bojankrstc, brufen, cenejac111, cvrle312, DARKMEN22, Dava, Denaya, DJORDJE-NO-1, Doca, dogodine, Dorcolac, GandorCC, h8propaganda, hatman, Hektor, Igrutinovic, ivica976, Leonardo, liman, ljuba, lord sir giga, maks l 5735, MB120mm, Mercury, metemma, Mihajlo, mikrimaus, mladen.zovko, mnn2, MrNo, nadjas_515, nikolapetkovic, novator, PanchoVilla, pedja63, pirke2, Polemarchoi, prashinar, proka89, sabros, Sirius, Snorks, Sonyboy, spektorsky, suton, T-72, time, Toni, vlad the impaler, vladas87, vlvl, vobo, voja64, VP3987, Warhawk, zivojin123, zveki63, zziko, |_MeD_|, Čivi