J-22 Orao

57

J-22 Orao

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2009
 • Poruke: 496
 • Gde živiš: Beograd

Pozdrav svima!

ORAOje zaista lep avion i biće šteta ako bude povučen za koju godinu.Pitam se šta će uopšte bazirati na Lađevcima, sadašnjem gnezdu orlova.A kad se setim koliko se letelo 93-će kada sam služio VJ...
Slažem se sa ARAMISOM,ali nema ni najave od nadležnih da bi se nešto moglo raditi na razvoju orla.Sa novim motorom(a ima nekoliko varijanti) bio bi dobra platforma za nove sisteme naoružanja.Puno će značiti i orlovi iz RS koje očekujemo.(VEROVATNO ZA DELOVE)

Ricina orlušina:Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

Jethro ::@Aramis
Nije problem što je donesena odluka da se krene sa razvojem NA, jer je to logična i dobra odluka za ono vreme. Problem je što je Orao nemodernizovan od tada, što je pogotovo strašno zbog avionike, koja je praktično ostala ista od današnjih dana. A ne zaboravimo da je bez obzira na NA planirana i proizvodnja Orla do nekog broja koji nije mogao da se ispuni zbog rata, ali se ništa nije modernizovalo. Ista sudbina je i sa G-4, ona varijanta sa G-4M je trebala da bude i za G-4 i za Orla pa ništa od svega.
@Mixelotti
U onom prikazu motora koji bi se eventulno mogli odabrati za Orla (i G-4) nisi naveo onaj japanski motor koji oni treba da koriste na svom novom avionu pete generacije. On je potiska oko 3200/5000 a pošto je praktično izašao „ispod ček’ća“ to je i bolji od konkurencije. Plus ima mogućnost TVC-a.
Još nešto što je zanimljivo za J-22: koliko traje remont za J-22 i koliko bi trebalo ove godine (ako nije tajna) da se izremontuje Orlova? Prema onome što je pisano na forumu, ima ih 6-7 koji su završili remont i lete, a to je zaista mali broj, uzimajući koliko ih zaista ima po brojnom stanju.
@Irak:
Sada se pominje mogućnost da se irački piloti školuju kod nas, što smo ranije radili i uzimali lepe pare, poslovi obučavanja su unosni: pogledajte koliko samo privatnih fakulteta ima po Srbiji. Jednu takvu mogućnost smo propustili sa Libijom oko 2005 godine, nadam se da će se ovo realizovati. Moguće je da ćemo biti dovoljno mudri da napravimo regionalni centar za obuku pilota, pa da se tu obučavaju i neke zemlje regiona. Hrvati su to ponudili kao mogućnost kod ulaska u Partnerstvo za Mir, Slovenci takođe a koliko mi je poznato ni jedni ni drugi nemaju nameru da proizvode školske avione.
Izvod iz razgovora nekog visokog hrvatskog „dužnosnika“ za „Hrvatski vojnik“, 2006 godina:
Nedavno ste izjavili da bismo mi mogli postati regionalno središte za obuku vojnih, ali i civilnih pilota. Možete li reći nešto više o tome ?
U Europi je trend, ne samo kad je o zrakoplovstvu riječ, da se radi smanjenja troškova i podizanja kvalitete školovanja osnivaju zajednička središta za obuku. Mi smo jedna od rijetkih zemalja u regiji koja ima izgrađen sustav koji omogućava cjelovito školovanje pilota. Imamo infrastrukturu, zrakoplovnu tehniku, stručan letački kadar i stručnjake na Fakultetu prometnih znanosti. Stoga mislim, a to i potenciram, da bismo trebali iskoristiti prednosti i mogućnosti koje imamo i raditi na tome da Zadar, odnosno 93. zb Zemunik postane regionalno Središte za obuku letačkog kadra. I to ne samo vojnog nego i civilnog jer naš sustav školovanja pilota nije zatvoreni vojni, nego civilno-vojni sustav. Već smo uspostavili kontakte s nekim zemljama i interes postoji. Svima je cilj da se školovanje pilota, koje je veoma skupo i dugotrajno na neki način pojeftini. Nadam se da ćemo u našoj nakani uspjeti i da ćemo u bliskoj budućnosti realizirati tu ideju.

Ovo samo po sebi nameće (po ko zna koji put) pitanje modernizacija makar dvosedog Orla, jer su se promenili zahtevi obuke pilota. Zadnja vest je da su UAE kupili od Italijana veći broj M-346, iako imaju Hawk-ove od ranije. Modernizovanu verziju Hawk-a su odmah u početku konkursa eliminisali kao nepoželjnu, pa između korejskog T-50 i M-346 izabrali Italijane (koji i jesu bolji!). Sa novim motorima i prerađenim uvodnicima za nove motore, Orao može da dostigne performanse M-346 a to je brzina od 1,2Mah-a bez forsaža, mada bi u zaokretu M-346 bio bolji ali u ceni NIKADA, a to je faktor broj 1! Amerikanci korista za obuku T-38 Talon koji je poleteo prvi put 1959 godine i imaju nameru da ga modernizuju i dalje koriste a mi se tek tako odričemo aviona čiji potencijal nije iskorišćen ni do polovine!
Dodatno se situacija razvija u našu korist. Naime, na topiku sa „MyCity“-ja o švedskom Gripenu se pojavila vest da Švedi nude Koreancima mogućnost saradnje u razvoju lovca 5 generacije. To je idealna mogućnost za nas, da se i mi priključimo umesto da ulupamo pare u kupovinu aviona 4 generacije. Za to je potrebno da se napravi plan povratka naših ljudi koji rade po stranim firmama koje se bave avijacijom, kao na primer MarkoFTE. Na projektima modernizacije G-4 i J-22 bi se okupili i pripremili za nove izazove, kao što je učestvovanje u projektovanju ili proizvodnji aviona najnovije generacije. To bi moglo da se iskoristi za projektovanje i razvoj naslednika G-4, koji bi imao tehnologiju sa modernih aviona, TVC, stelt i slične „džidže-bidže“.
Podsetilo me to na situaciju sa modernizacijom MiG-29. Ruska kompanija MiG je sada u krizi, mada će joj država pomoći, pa bi sada novi ugovor za kupovinu makar i polovnih MiG-29 mnogo značio. Pogotovu ako se uzme u obzir da čekaju tender u Indiji za MiG-35: vest da se neko odlučio da kupi makar i polovne MiG-29 bi se daleko čula. Pa još ako bi tražio modernu avioniku sa MiG-35! Rusi su sada zapravo u većoj iznudici nego Francuzi sa Rafalom i idealna je prilika da im se obori cena i kupi dodatni broj polovnih MiG-29 sa supermodernom ruskom avionikom!


zaboravi na onaj japanski motor, tesko ce japanci da ga prodaju zbog poznate samoizolacije vezane za izvoz naoruzanja i opreme. varijanta ruskog al-55 prakticno istog nivoa potiska ce sigurno biti dostupna, ali trebalo bi da ga zavrse. za sada je na raspolaganju samo al-55 potiska 1760 kg za indijski trejner, ali on je preslab.

dvosedi orao kao napredni trejner ima smisla samo ako bismo ga prodali nekoj finansijski jakoj zemlji, koja koristi ili ce koristiti avione 4++.. ili 5 generacije. medjutim, takvim zemljama, tesko da cena igra neku ulogu, pa taj adut bojim se da otpada. ako bi se uzela 2al55 potiska po 3200/5000 kg, dakle ukupno 6400/10000 kg, supercruise bi bio verovatno moguc, a skok performansi neverovatan- vise nego 2x veci potisak. steta bi bila da se takav avion ne nevuce na jeftini visenamenski, poput jf-17. naravno, trebao bi i radar i rakete i jos stosta. najveci bi problem bio pokretanje proizvodnje u ovoj korumpiranoj drzavi za taj isti izvoz.

ja sam zagovarao pokretanje supersonika u ulozi visenamenskog aviona i naprednog trejnera, ali sigurno u obnovljenoj saradnji sa francuzima. i to bi bio velik problem, ali bi sa njihovim zaledjem moglo nesto da se uradi i kod bogatijih kupaca.offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

U clanku se spominje da verzija jurisnika koja nema motore sa KDS imaju nosivost podtrupnog nosaca od samo 300 kg.

Takodje spominje se da je podtrupni nosac samo za rezervoiar za gorivo.

Molim za komentar strucnjaka.

offline
 • Pridružio: 21 Mar 2005
 • Poruke: 1074
 • Gde živiš: Niš

sebab ::
ja sam zagovarao pokretanje supersonika u ulozi visenamenskog aviona i naprednog trejnera, ali sigurno u obnovljenoj saradnji sa francuzima. i to bi bio velik problem, ali bi sa njihovim zaledjem moglo nesto da se uradi i kod bogatijih kupaca.


Na kog supersonika si mislio ? NA - Supersonik ili Orla kao supersonicnog aviona ?

online
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13392
 • Gde živiš: Apsurdistan

Misli na orla.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

ne, mislim na yu-supersonika. ako bi posao preuzeli francuzi, uz eventualnu proizvodnju celog ili bar nekih delova kod nas, sa primarnom namenom nadzvucnog skolskog aviona, moglo bi da se konkurise m.346 i t/a-50. evropske zemlje bi trebalo da krenu u zajednicki program skolovanja pilota, na zajenickom avionu, gde "pucaju" italijani. francuzi bi mogli na taj nacin da iskoriste iskustva sa rafala i izvuku lepu kintu, a uz njih i mi...

takav bi avion za nas bio sasvim odgovarajuc u ulozi visenamenskog borbenog. korejanci su hteli da naprave f-50 na bazi t/a-50, sa italijanskim radarom aesa i visenamenskom ulogom, ali ameri im nisu dali. ovo deluje kao ne-fer, ali ameri imaju dosta udela u t/a-50.

paradoks je u tome sto za skolovanje pilota za rafale, ef2000 i druge najnovije avione i skolski avioni moraju da imaju odgovarajuce karakteristike, koje bi, bile sasvim adekvatne siromasnijim vazduhoplovstvima za visenamenske zadatke, a tu spadami i mi.

dakle, mini-rafal, 1 motor m88, naravno dvosed, recimo u borbenoj varijanti radar rdy-2/3, 4 rakete v-v mica, podvesnik laser+flir, navodjene bombe, itd.

jedino ova kriza...

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23744
 • Gde živiš: Petrovgrad

To je jako interesantno,zato ja i navijam da Rafal pukne i na tenderu u Indiji Mr. Green (vec su pukli u Grckoj)....onda bi mi mogli mozda da dobijemo za nesto nizu cenu a mozda i izvucemo svasta nesto oko toga sto je Sebab rekao ili G-4....(samo ako bi hteli),da se vidi i da jos neko hoce Rafal sem Francuskog vazduhoplovstva...

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

Izvinjavam se onima koji su mi poslali link da ih ubacim kao friends na svoj Webshots. Tek sam danas primetio da sam imao 7 molbi. Ubacio sam vas sve, To je mail koji slabo koristim i otvaram ga jednom u mesecu reda radi. Sada mozete da skinete sve fotke sa albuma u punoj rezoluciji bez limita.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

TOP GUN ::To je jako interesantno,zato ja i navijam da Rafal pukne i na tenderu u Indiji Mr. Green (vec su pukli u Grckoj)....onda bi mi mogli mozda da dobijemo za nesto nizu cenu a mozda i izvucemo svasta nesto oko toga sto je Sebab rekao ili G-4....(samo ako bi hteli),da se vidi i da jos neko hoce Rafal sem Francuskog vazduhoplovstva...

rafal u indiji ima solidne sanse, mada je konkurencija vrlo jaka - mig35, a ne treba odbaciti ni amere. medjutim, najvece sanse imaju u brazilu, gde im je konkurencija superhornet i gripen. po meni, izbor je jasan, tu je rafale u prednosti, a brazil sa francuzima ima jaku vojnu saradnju. francuzi ce im pomoci oko nuklearnog reaktora i podmornica.

mislim da bi "posao" sa francuzima oko ozivljavanja supersonika bio odlican potez za obe strane. mnoge zemlje ne mogu da plate rafal, a nizom cenom bi sigurno malo "ubili" i konkurenciju u vidu gripena i delimicno jf-17, odnosno, vratili se na put finansijski prihvatljivijih jednomotoraca. u ulozi naprednog skolskog aviona, postojalo bi vrlo solidno trziste - sama francuska bi trebalo da uskoro menja alpha jet (u igri je cak 99 aviona, neka kupe i nesto manje, bilo bi odlicno), a zatim, tu je i evropski program za nabavku skolskih aviona i skolovanja pilota. korisnika aviona 5. generacije ce biti sve vise u svetu, a time i potreba za naprednim skolskim avionima.

dosta toga je vec uradjeno na supersoniku, to bi bilo steta da propadne. aerotuneli bi se mogli odraditi kod san i jos stosta, naravno, ako francuzi nece, nista od posla. samo, opet kazem, ova kriza...

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

Interesantno u Radicevom tekstu u casopisu AFM se spominje da su tokom Gradjanskog rata pogodjena 3 Orla koja su se uspesno vratila u bazu.

Takodje interesantno da je 25.3.1999 na povratku sa borbene misije jedan Orao zakacio zice dalekovoda ali je uspesno sleteo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1037 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 11 sakrivenih i 976 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, A.R.Chafee.Jr., AleksaRadojicic, aleksmajstor, aleph_one, Apok, apostata, bankulen, bieffe, blue, bojan313, borogrubic, bulovic, celik, CIBORG, dankisha, darkangel, Dimitrise93, djurdjija, Doca, Dovla, havoc995, ibssa, igorkozar83, ivan979, ivica976, Jethro, Kopča, Krusarac, Leonardo, Lucije Kvint, Marko Marković, MikeHammer, milimoj, nenad81, panonski mornar, pedja63, piston79, plavii, proka89, royst33, Saya 23, shone34, Toni, Van, vasa.93, VJ, yamato, Zandar, zixmix