MIG-35

229

MIG-35

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

Šta znači posle analize? "analizirali" su da se OVT ugasi, ili nešto drugo?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12415

Kaplar ::Šta znači posle analize? "analizirali" su da se OVT ugasi, ili nešto drugo?

Ako sam dobro razumeo Saleta, rafovci su analizirali sta i kako i onda indusi im nisu mogli uteci i pored koriscenja vektorskog potiska.offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Sto se tog UVP ( OVT ili ti TVC ) tice veoma korisno `cudo tehnike` ( osnovi gasodinamickog upravljanja ) u uslovima realne borbene upotrebe ,dakle u stvarnim letnim uslovima do nekih 500km/h .Sto ce reci u fazi vodjenja BVB na vecim visinama kad se brzina moze smanjiti na dijapazon pomenute i onda dolazi do izrazaja ono sto zovemo `cirkusko-sajamski(aeromitinski ) trikovi i manevri ` .Tada manevri poput `palacinke` ,`superkobre` i sl. mogu biti upotrebljeni za potrebe izmanevrisanja lovca koji je u ZPS .

Pri vecim brzinama ( do 1000km/h ili vise ) upotrebom UVP se naglo povecavaju promene vektora brzine-pravca cime se povecava i koeficijent `g-opt` i to veoma naglo i ostro .

Dalje, sto se tice ovih patrolnih zadataka ,zaboravljamo da je jedan nas L-18 imao patrolno-presretacki dakle borbeni zadatak tokom `99g u trajanju od cak 45 min .Novi MiG-29M/M2 ( 35S/D ) sa vecom zapreminom rez. goriva bi mogao jos duze patrolirati a da se ne govori o Suskama .Sto se primenjene taktike borbene upotrebe tice to naravno zavisi od konkretnih ,datih borbenih uslova i situacija .U nasem slucaju je bolje bilo da su L-18 ostali i patrolirali na manjim visinama sa mogucim iskakanjem na srednje u ZPS cilja , zbog moguceg vatrenog dejstva ,no tom potom ,nije dalje za temu .

Pri tom `novajlije` imaju nove radare sa 4 kanala po cilju pa je moguce gadjati 4 razlicita visokomanevarska cilja ( lovci ) na srednjim daljinama , sa novim inace izuzetno manevarskim-agilnim raketama tipa R-77AE/R-77-1 .Moguce je gadjanje plotunom od 8 takvih raketa ( ispitivano jos na prototipovima MiG-29M /Izd.9-15 sa K-77A ) pri cemu 2 rakete napadaju jedan cilj sa veoma velikom verovatnocom pogodka i unistenja gadjanog cilja .Tu su i ovi osmatracko-nisanski podvesni kontejneri T220 itd ..

MiG-35S/D bi mogao imati neku sansu pa i u VKS u drustvu zaista mocnih Suski ( evo kad pominjem Suske ,ispada da recimo jedan `lovcic-avioncic` F-16C nosi UbS koliko i gromada od aviona Su-34 sto naravno ne ide ni u snu a kamoli javi ) .

Ovog puta imamo jedan novitet ,kad su 29tke prodavane u drugoj polovini 80tih ( Indija,Sirija,Irak SFRJ ,itd ) prodavane su kao novi osnovni patrolno-presretacki lovac ( za kontrolu,zastitu i odbranu VaP tih zemalja ) sa tim da je u VVS-FA on bio i ostao samo laki frontovski-takticki lovac .U SSSR/RF je znamo osnova svega bio MiG-31 i naravno Su-27P/UBP .Sad imamo da novi M/M2 jesu `visenamenski` ,sa vecim doletom,nosivoscu ,autonomijom ,jednostavno platforma sa radarom i raketama V-V/V-Z vecih daljina osmatranja i dejstva .

Prakticno se dobija za drzave odredjenih povrsina lovac-presretac/bombarder sa karakteristikama i mogucnostima Suski i MiG-31 ,znaci patroliranje,presretavanje,dejstva po zemaljskim ciljevima po pozivu npr itd ..

Nama su ispirali mozak u fazonu ,doci ce nam 12 pa 6 M/M2 ,neka dodju i ovi polovni iz RF/Belorusije ,samo da dodju ,dobro ce biti .

Smajli

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

Koliko znam novi Žuk radar ima veliku vršnu vrednost impulsa i dosta dobru srednju snagu. Sa kvalitetnijim fokusom elektromagnetnog talasa i boljom filtarskom i pojačivačkom elektronikom, ovom avionu ne bi smetala i jedna RVV-BD između motogondola.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

To sto ste pomenuli kolega je zaista vredno paznje ,no ne sa stanovista moguce upotrebe tako teske -dalekometne rakete kao sto je R-37M /Izdelie 610M ( marketinska-sajamska oznaka RVV-BD ) vec sa stanovista poredjenja tog radara sa onim iz kojih je on sam proizisao .Da bi uopste dosli do radara N010 `Zhuk/N010M-Zhuk-M ( ME )` pa i novih `Zhuk-A/AE` ,jednostavno moramo poci od pocetka ,od prvobitnog N019 `Rubin` sa Kasegrejnovom antenom-ogledalom za razliku od Zhuka koji ima tzv .planarnu antensku resetku .

Kako se zapravo doslo do radara porodice `Zhuk` i sta je tome predhodilo uz neke TTK istog u nastavku ...

Ziveli

offline
 • Pridružio: 23 Sep 2009
 • Poruke: 932

Mercury ::+spasava pilota i avion ako se preceni u odredjenim manevrima

@miodrag2, o da, znacili bi ispravni su27 vise nego 29ke iz razloga koje si naveo-duze ostajanje u vazduhu, mogucnost upotrebe forsaza je daleko veca sto potpuno menja taktiku upotrebe lovacke avijacije


Pri taktici koju bih ja upotrebljavao, mnogo vise bi znacila brzina penjanja od mogucnosti duzeg patroliranja.

Kako god bilo, razlike izmedju MiG-35 i su-30 danas nisu toliko velike da bi su-30 bio u prednosti u ulozi osnovnog lovca za manja vazduhoplovstva. Ukoliko bi neko vazduhoplovstvo uzelo MiG-35 u konfiguraciji sa svim sto se nudi za njega, danas bi MiG-35 bio i bolje resenje od su-30. A milslim i da su konstruktori tokom konstrukcije imali upravo to za cilj.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Da se na kratko vratimo `Zhuku` (bubi Smile ) .Radar je inace razvijen u periodu prve polovine 80tih od strane NIIR Fazotron ( NPK Fazotron ) u isto veme kad su u NIIP imena Tihomirova radili na novom radaru sa PFAR `Zaslon-M` . Zapravo tih su godina Sovjeti po svemu sudeci igrali jednu odlicnu dvostruku igru .Pustali su onog Tolkaceva da Amerima daje info o MiG-29 i MiG-31 ,te SUV i radarima N019 Rubin i N007 Zaslon ( period 1979-85 ) ali su ocito sacuvali razvoj i uz to posve nove TTK i mogucnosti sasvim novih radara ,rekosmo Zhuk za MiG-29M te onog Zaslon-M za MiG-31M.Prototipovi novih verzija su poleteli 1985 i 86g .

Zhuk je bio tehnicki novitet za razliku od Zaslon-M ( zadrzao FAR- pasivnog tipa ,PFAR samo sa dosta vecim energetskim sposobnostima,ruski izvori kazu 1,5-2x vecim od osnovnog ) ,dakle Zhuk je bio jos tada novajlija i za antenu je imao planarnu resetku ,nesto sto su Ameri jos 70tih imali na svim svojim lovcima 4te generacije ( F-14,15,16 i /A-18 ) .

Medjutim ono sto mi malo po malo saznajemo nakon koliko samo decenija je da su isti ti Sovjeti sa Rubinom i Kasagrejnovom antenom-ogledalom postigli odlicne prakticne rezultate po pitanju energetskih sposobnosti .Jasno je da su bili nadmocniji od konkurentskih im radara u lovcima -pandanima njihovoj 29ci ( F-16 i F/A-18 ) .

Sa tada posve novim Zhukom za novi visenamenski lovac MiG-29M postalo je izgledno da ce iskociti dosta ispred konkurencije u pogledu ukupnih sposobnosti i mogucnosti radara i drugih komponeti SUV .Recimo u stampi se cesto moze naci podatak da je MiG-29S ( 9-13S ) sa radarom N019M `Topaz` ( nastao kao navodni odgovor na `aferu agenta Sfere` ) i da je on u klasi F-16C/D Blok50/52,pojavili se prakticno u isto vreme ,pocetkom 90tih . No tesko da je tako kad imamo informacije da jedan MiG-29A sa izvoznim N019E ima dosta bolje energetske sposobnosti od F-16C/CM sa radarom koji se pojavio tek nakon 2000g ( od 2005 operativan ) ,znaci jedno 25g mladji .

Novajlija `Zhuk` je u odnosu na Rubin ( ima izuzetnu brzinu skeniranja po svim osama ) imao dosta vecu brzinu skeniranja a kao novitet je bilo i el. skeniranje po mesnom uglu /elevaciji cime su se znatno poboljsale sposobnosti u rezimu vertikalnog boja ( rezim `Boj po vertikali` ) .Tu je i povecanje ugla osmatranja po azimutu na cak +/-90° .

Na ruskom sajtu ima nekih info o tome :

Citat:МиГ-29М оборудовали новой системой управления вооружением С-29М (СУВ-29М), основу которой составили радиолокационный прицельный комплекс РЛПК-29УМ и оптико-электронный прицельно-навигационный комплекс ОЭПрНК-29М, управляемые цифровыми вычислительными машинами серий Ц101 и Ц100 с новым математическим обеспечением. Импульсно-доплеровская радиолокационная станция Н010, разработанная в НИИР Научно-производственной компании (НПК) ╚Фазотрон╩ (Генеральный конструктор А.И.Канащенков, главный конструктор РЛС Ю.Н.Гуськов), обеспечивает сопровождение на проходе до 10 воздушных целей и обстрел четырех целей одновременно. Дальность обнаружения цели типа ╚истребитель╩ в передней полусфере у нее увеличена по сравнению с РЛС Н019 с 70 до 80 км, а сектор обзора по азимуту с ╠70 до ╠90╟. Станция имеет режим обзора земной поверхности с низким (реальным лучом), средним (режим доплеровского обужения луча) и высоким (режим синтезированной апертуры) разрешением. Она способна ╚замораживать╩ радиолокационное изображение местности, работать в режиме картографирования, определять координаты наземных целей, укрупнять масштаб выбранного изображения участка местности, измерять собственную скорость самолета для коррекции навигационной системы и введения поправки на ветер при использовании неуправляемого оружия, обеспечивать полет в режиме автоматического огибания рельефа местности. Станция имеет плоскую щелевую антенную решетку с электронным сканированием луча по углу места (РЛС Н019 комплектовалась зеркальной сферической антенной с механическим сканированием в обеих плоскостях). Новые технические решения позволили снизить массу РЛС Н010 по сравнению с Н019 почти на 60%.

Arrow http://www.airwar.ru/enc/fighter/mig29m.html

Zhuk je radar koji je bio ugradjen u prototipove MiG-29M ( Bortovi 151-156 plavi ) ,varijante izvedene iz njega `Zhuk-8` i onaj sa nazivom `Zhemchug` su prodani NRK .Tokom 90tih je radjeno na verziji N010M Zhuk-M ( izvozni ME ) a postoji tu citava porodica radara koji su razvijeni iz N010. Naravno tu je i ovaj novi za MiG-35S/D za AFAR/AESA ( nesto ranije su bili prikazani Zhuk-MA i AM sa AFAR )
Inace NIIR`Fazotron` nije preskocio razvoj radara sa PFAR pa se jos krajem 80tih pojavio Zhuk-F ,tacnije RP-35 za prvobitni projekat novog lovca sa oznakom MiG-35 .

Za kraj samo da navedem sledece : ono sto procitamo ,cujemo od strane vecine izvora bilo na netu ili slicno tome recimo o ovom novitetu sa AFAR Zhuk-AM/AU ( FGA-29/35/51 ) itd , mozemo zasigurno uzeti sa povecom dozom sumnjicavosti ( nepoverenja ) jer kako rekoh ,evo kod nas ,na MCM zajednickim trudom polako ali sigurno dolazimo do nekih konkretnih -prakticnih informacija a vezanih za `prastari` N019 `Rubin` sa 9-12/9-13 a ovaj se pojavio jos pre 4 decenije ( izvozni N019E od 1985/86 ) .

Sta je tu jos zanimljvo a sto se mora imati u vidu ,jeste to da se u javnost uglavnom prezentuju podaci vezani za degradirane izvozne verzije nekog sistema pa tako i ovih novajlija iz porodice `buba`...

PS

Sta bi na sve ovo rekao K.Kop

Citat:The first of the Zhuk (Beetle) radars was developed for the stillborn mid 1980s MiG-29M/MiG-33 Fulcrum upgrade and production effort. Designated the N010 Zhuk, this was a relatively modern pulse Doppler design modelled on the US APG-65 and APG-68 radars, using a slotted planar array antenna with a 0.68 metre diameter aperture, with an average power rating of 1 kW and peak rating of 5 kW.

Arrow http://www.ausairpower.net/APA-Zhuk-AE-Analysis.html

Karlo sta je bolje : biti `relativno moderan` ili funkcionalan-praktican ??? Ovo mu pitanje vazi i za Rubin a kamoli za Zhuk ... Smile


Usput kad se ovakve stvari i datalji pustaju u javnost ko zna sta se tek radi iza `nove gvozdene zavese`

Zhuk-AE/FGA-35 modified radar with AESA (ROFAR)

Arrow https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2.....photonics/

offline
 • Sall  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 2196

Citat:Tada manevri poput `palacinke` ,`superkobre` i sl. mogu biti upotrebljeni za potrebe izmanevrisanja lovca koji je u ZPS .

Mozda, ako igras glavnu ili sporednu ulogu u Top Gunu. Daj malo realnosti. U praksi je to nemoguce!

Skoro sam pricao sa nasim pilotom koji je bio na BARSu u Rusiji, a i ovde je ucestovao. Samo se nasmejao. Smile

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Zasto ne bi bilo moguce pri tim brzinama i na srednjim / vecim visinama ,dakle moglo bi se takvo nesto izvoditi ako dozvoli borbena situcija . Sta je krajni cilj u manevarskoj vazd. borbi - BVB ,dovesti svoj lovac u poziciju da prvi otvoris vatru jel tako ,dakle da okrenes sto pre je moguce prednji deo svog lovca i usmeris ga ka cilju . Nadji na YT -kanalu vazd. duele Su-27SM (1 vs 1 ) ,pogledaj da se borba odvija i pri brzinama manjim od 500 km/h ( mozda je brzina ulaska u BVB bila veca ali se oni kasnije proganjaju bas pri malim brzinama ) .Tada do izrazaja moze doci UVP i sve ostalo ,dakle jedna `sprega-fuzija` aerodinamickih i gasodinamickih upravljackih povrsina .

To se veoma moguce i ocekuje od MiG-35 ako dobije ove RD-33MK ( OVT ) jel bese ?

Neki detalji o ` Zhuk-M` sa MAKS- 2001

Arrow http://bastion-karpenko.ru/guk-me/

PS

Evo tog snimka ...

Arrow https://www.youtube.com/watch?v=-7ui-Ua7_7w&t=5s

offline
 • Sall  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 2196

Ti mi sada pricas i dokazujes kako se brzina krece oko 500km/h, a ja kazem da je ona fora sa Kobrom, pa protivnik proleti ispred tebe i dodje ti na zicer moguca samo u Top Gun-u.

A imamo i tu pricu iz RAFa, gde je OVT izgubio prednost posle prvog dana, jer ni ostali nisu bas sisali vesla...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 817 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 9 sakrivenih i 763 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ALBION101, AleksandarJ96, amaterSRB, aramis s, Atomski čoban, babaroga, Cranium, darkangel, darkstar101, djboj, djukapfc, Dorcolac, Front Channel, helen1, ivan1973, ivan979, Japidson, kalens021, kovinacc, kybonacci, MB120mm, mean_machine, Mercury, Milan Miscevic, MrNo, nebkv, nikolapetkovic, nuke92, perica5, Recce, rodoljub, Sale.S, shone34, Skywhaler, stegonosa, suton, Toni, vathra, VJ, Vlada1389, vlvl, wizzardone, wolf431, zixmix